söndag 5 maj 2013

Kyckling- och bulgursallad

Ännu en dag på mässan avklarad! Efter att ha halvslumrat på soffan ett tag orkade jag åka till Kvantum och fylla upp kylen lite inför kommande arbetsvecka. En riktig kort arbetsvecka då jag slutar till lunch på onsdag och sen är ledig resten av veckan. Så underbart! Tänk om det kunde komma lite sommarvärme dessutom.

Igår grillade vi kyckling som jag sen använde till en bulgursallad. Självklart går det lika bra att steka kycklingen, men eftersom snön är borta är det grillsäsong för oss och vi grillar mest varje dag.
Kyckling- och bulgursallad
Kyckling o marinad
kycklingfiléer
thaichilisås
soja
olja
Sallad
bulgur
rucola
gurka
tomat
fetaost
Vinägrett
3 msk olivolja
1 msk vitvinsväger 
örkryddor (basilika, oregano o dyl)

Blanda ihop marinaden i en påse.
Skär kycklingfiléerna i 3-4 bitar, lägg i marinaden och låt marinera minst en timme.
Grilla.
Koka bulgur enligt förpackningens anvisningar.
Blanda ihop allt till salladen.
Blanda ihop vinägretten, häll den över salladen.
Tillsätt kycklingen till salladen, när den är färdiggrillad.
Servera ev. turkisk yoghurt och thaichilisås till sallad.

Godare än så här blir inte sommarmat enligt mig. Tyvärr är det fortfarande lite för kallt att sitta ute o äta, men snart kommer värmen och då blir sån här mat ännu godare. Längtar! Vad är den godaste sommarmaten enligt er?

lördag 4 maj 2013

Mässa, Middag och Markus

Nu har jag precis avnjutit en god middag - kyckling- och bulgursallad - och tänker inte göra mycket mer i kväll. En hel dag på mässan sätter sina spår, jag känner mig lite seg i både huvud och kropp. Innan jag for iväg chansade jag och skrev en lista till resten av familjen på vad som borde göras idag. Och vet ni vad? När jag kom hem var allt gjort. Oj, vilken stolt mamma jag blev då. De kan om de vill!


På barnmässan som är en del i den stora Vårmässan stod jag i Astma- och Allergiföreningens monter där vi förutom att informera, värvade medlemmar, sålde pins o handkräm och delade ut chokladbollar till barnen.

Det vi är mest stolta över är att Astma- och Allergiföreningen i Luleå har blivit utsedd att med pompa & ståt arrangera en invigning av den landsomfattande kampanjen ”Barnallergiåret”. Detta kommer att ske i oktober, så håll ögonen öppna!


Innan mitt monter-pass hann jag se och lyssna på Markus Aujalay som lagade svamprisotto på köksscenen. Självklart köpte jag ett signerat ex av hans nya kokbok också.


Tillägg senare på kvällen:
När det var dags för Ida att sova och hon skulle välja kvällsbok så valde hon Markus kokbok som jag hade köpt. Sen la vi oss i hennes säng och jag läste vad recepten hette för henne. Efter halva boken var jag så trött så jag orkade inte läsa nå mer utan ville ligga och vila ett tag istället. Men då blev Ida jättearg och ville absolut att jag fortsatte att läsa hela boken. Det är min tjej det!

Kalasdag

I dag blir en riktig kalasdag på barnmässan hoppas jag...igår var det i alla fall en kalasdag då vi firade pappa som fyllde år i torsdags. Vi började med bubblor av olika slag både med och utan alkohol, till det åt vi mina goda pestorullar, chips, tacochips, gurka, rädisor, vindruvor och ostkex.


Till varmrätt blev det en god chili con carne, chili sin carne, köttfärspaj, ris, sallad och hembakat bröd. Jag och Ida som älskar bönor åt riktigt mycket av chilin, som jag drack ett gott rosévin till. Måste köpa mig en egen box inför våren och sommarens alla middagar på altan. För visst är det så att rosévin är godast utomhus?


Efterrätten blev en tårtbuffé med pavlova, mandelmassatårta, äppelpaj, en massa frukt o bär, grädde och vaniljsås. Sen fick man själv plocka ihop sin egen favorit-tallrik.

fredag 3 maj 2013

Bakat & Gott

Tänk att fredagar är lika underbara trots att man bara har jobbat två dagar sen den senaste ledigheten. Jag har jobbat över alla dar den här veckan så jag smet lite tidigare idag. Så skönt! Jag har precis förberett godaste drinktilltugget till i kväll - Pestorullar. Har ni inte provat det än måste ni prova för det är lika enkelt att göra som det är gott. Jag använder alltid Icas röda pesto som är nötfri...och underbart god.

Bred röd pesto på smördeg, strö på riven ost och rulla ihop.
När det är dags att äta: skär i skivor och gräddar i ugnen.
De är godast nygräddade.

Nu tänkte jag sätta mig i soffan med en kopp te och bläddra i en ny baktidning. Hoppas jag får nån inspiration till helgens bakning, enligt framsidan så verkar det finnas många smarriga recept. Har ni hunnit läsa den än? Finns i butik nu!

Vårfin tidning!

torsdag 2 maj 2013

Kakbak

Känns som fredag när man sitter och ser Let's Dance, men det är en dag kvar på arbetsveckan. Efter jobbet åkte jag och fixade i ordning Astma- och Allergiföreningens monter till helgens Barnmässa. Ska bli kul att stå där i helgen och försöka engagera och inspirera människor med astma och allergier och informera andra vad man kan göra för att underlätta livet för "drabbade". Har ni vägarna förbi hoppas jag att ni kommer fram och säger hej.

Innan jag åkte till Arcushallen där mässan ska vara så levererade jag en ägg- och mjölkfri långpannekaka med kanelhavreströssel till ett möte. Hoppas de tyckte om fikat.



Dagens köksbild!

Igår rev Leif hela vägen in till den rena träväggen så nu ska det isoleras. Man vet ju aldrig vad man får för överraskningar när man börjar riva, men på den här väggen såg allt bra ut. Skönt att det inte var nå fukt där inne.

onsdag 1 maj 2013

Så goood grillmiddag

Oj, vilken god grillmiddag vi precis har avslutat. Vi helgrillade en älgrulle och trots att rulle anses vara en av de sämre bitarna så blir den alltid så mör och god när vi grillar den. Vi satt tysta och bara njöt, så gott blev det och vi blir lika överraskade varje gång. Undra när vi lär oss oss att det är helt underbart gott att grilla hela (lite sämre) bitar.
Vi låter köttbiten ligga i marinad i minst 2 dagar sedan grillas den på indirekt värme till innertemperaturen är ca 65 grader.


Idag grillade vi även grön sparris. Underbart vårtecken att nu god sparris finns i affärerna till bra pris. Så enkelt o gott att grilla dessutom.
Pensla med olivolja, strö på flingsalt, grilla på ganska hög värme i fyra min/sida, vänd ofta.


Till köttet och sparrisen åt vi Isaks favoritpotatis - ugnsstekta potatishalvor. Måste nästan vara enklaste sättet att tillaga god potatis på.
Tvätta och halvera potatisarna, pensla med olja, krydda med grillkrydda eller annan god krydda, tillaga i 200 gr ca 30 min beroende på storlek.

Matsedel v.18 april/maj 2013

Strejken blev avblåst och jag behövde inte skicka med barnen matlådor till skolan. Skönt! Så nu är det bara middagar som behöver planeras den här veckan, en vecka med både en valborgsmässoafton och en ledig dag mitt i veckan. Men framför allt en vecka med ett kök som är upp o ner. I dag ska jag fortsätta att få lite ordning i kaoset. Igår var det bara jag, Leif och Ida som ville äta hemma och med ett byggstökigt kök valde vi det enkla - köpa grillad kyckling, trots att det var Valborgsmässoafton och chans till fest.

Matsedel v.18 april/maj 2013
Må: Tacos
Ti: Färdiggrillad kyckling
On: Helgrillad älgstek
To: Köttgryta
Fr: Chili con/sin carne hos mina föräldrar
Lö: Grillad citronlax
Sö: Korvgryta


Isak glömde stänga av larmet på telefonen så han vaknade före sju och när han slog på tvn vaknade även jag. Suck, jag ville ju ha sovmorgon. I dag ska jag försöka hitta lite bakgrejer och baka en mjölk- och äggfri kaka. När jag väl har hittat bakgrejerna (och smutsat ner dem) så passar jag nog på att använda upp våra bruna bananer till en tiger-banankaka.

Glöm inte att gilla Få lite matro på Facebook!