Lördagkväll innebär Fångarna på fortet hemma hos oss för Ida älskar programmet. I dag är det en extra pigg Ida dessutom, för hon tog en tupplur (vilket lustigt ord - tupplur) framför tv:n efter sin cykeltur. I vanliga fall somnar hon i slutet av programmet men idag lyckas hon nog att hålla sig vaken.
Efter vår sconesfrukost satte vi igång med bullbak och jag fick hjälp av både Ida och Isak när jag provade ett nytt recept - kolabullar.
Efter en promenad var det dags för grillmiddag, vi grillade marinerade fläskkotletter som vi åt med ugnsstekt potatis, mexikansk crème fraiche och sallad. Till efterrätt åt vi chokladmousse med färska hallon, mmmmm.
Nu tjatar Ida på att jag ska komma o sitta i soffan bredvid henne. Så då är det bäst att jag gör det
lördag 20 april 2013
Mjölkfria scones med havre
Solen skiner från en klarblå himmel men det blåser riktigt mycket så jag kan nog hålla mig inne, med gott samvete, som jag hade planerat. Jag ska förutom baka även tvätta inför nästa veckas Stockholmsresa, tömma några köksskåp inför köksrenoveringen och jag ska nog börja titta på deklarationen också. Varför väntar man alltid in i det sista med att deklarera?! Men nån kopp te i solen hinner jag nog med i alla fall och en cykeltur med Ida. Hon har precis lärt sig cykla och det första hon frågar när hon vaknar är om hon får cykla.
Dagens frukost blev nygräddade scones med ost och jordgubbsylt. Mums!
Mjölkfria scones med havre
3,5 dl vetemjöl
1,25 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 gram mjölkfritt margarin
1,5 dl havremjölk
Blanda de torra ingredienserna i en skål, tärna ner margarinet och arbeta ihop till en grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg.
Dela degen i två delar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel.
Grädda i mitten på ugnen i 250 grader i ca 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
Serveras genast med smör, (ost) och marmelad.
Det blev riktigt gott att blanda i lite havregryn också. Prova nästa gång ni gör scones! Brukar ni baka scones till frukost? Det går ju väldigt fort att slänga ihop några scones och känns väldigt lyxigt med nygräddat på frukostbordet, för att inte tala om hur härligt det luktar.
Nu är det hög tid att sätta köttet i marinad för i kväll ska det grillas!
Dagens frukost blev nygräddade scones med ost och jordgubbsylt. Mums!
Mjölkfria scones med havre
3,5 dl vetemjöl
1,25 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 gram mjölkfritt margarin
1,5 dl havremjölk
Blanda de torra ingredienserna i en skål, tärna ner margarinet och arbeta ihop till en grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg.
Dela degen i två delar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel.
Grädda i mitten på ugnen i 250 grader i ca 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
Serveras genast med smör, (ost) och marmelad.
Det blev riktigt gott att blanda i lite havregryn också. Prova nästa gång ni gör scones! Brukar ni baka scones till frukost? Det går ju väldigt fort att slänga ihop några scones och känns väldigt lyxigt med nygräddat på frukostbordet, för att inte tala om hur härligt det luktar.
Nu är det hög tid att sätta köttet i marinad för i kväll ska det grillas!
fredag 19 april 2013
Fredagsmysmiddag
Fredagkväll - bästa tiden på hela veckan då man har hela helgen framför sig. Eller hur?
Vi har precis dukat bort vår sena middag som blev en fredagsmysmiddag som alla fick vara med och önska något till. Vi hade chicken nuggets, kycklingklubbor, risoni, ägg, räkor, räksallad, kräftröra, brieost, baguette, smörgåsrån, finn crisp, sallad, gurka, körbärstomater, balsamicokräm och yoghurt+thaichilisås.
Idas simskola avslutades idag med diplom och glass. Det har varit stressigt att hinna till badhuset varje dag i två veckors tid, men oj vad det har varit värt det. Nu kan vår lill-tjej simma utan hjälpmedel så nu är det upp till oss att åka o simma lite då o då så att hon inte glömmer bort arm- och bentagen. Vilken tur att vi har en Turkiet-resa inplanerad i början av sommaren. Då får hon simträna mååånga timmar.
Nu väntar soffan, te och färska hallon, sen blir det sängen, boken och god natt. Ses imorgon efter min bakdag!
Vi har precis dukat bort vår sena middag som blev en fredagsmysmiddag som alla fick vara med och önska något till. Vi hade chicken nuggets, kycklingklubbor, risoni, ägg, räkor, räksallad, kräftröra, brieost, baguette, smörgåsrån, finn crisp, sallad, gurka, körbärstomater, balsamicokräm och yoghurt+thaichilisås.
Idas simskola avslutades idag med diplom och glass. Det har varit stressigt att hinna till badhuset varje dag i två veckors tid, men oj vad det har varit värt det. Nu kan vår lill-tjej simma utan hjälpmedel så nu är det upp till oss att åka o simma lite då o då så att hon inte glömmer bort arm- och bentagen. Vilken tur att vi har en Turkiet-resa inplanerad i början av sommaren. Då får hon simträna mååånga timmar.
Nu väntar soffan, te och färska hallon, sen blir det sängen, boken och god natt. Ses imorgon efter min bakdag!
onsdag 17 april 2013
Jag skäms
Jag skäms! Ja, den här veckan skäms jag och vill knappt kalla mig för matbloggare. Jag skäms över middagarna vi har serverat och inte blir det mycket bättre i morgon, men på fredag då blir det bättring i huset igen och till helgen ska det bakas. Så jag hoppas ni håller ut för snart blir det lite ordning på bloggen igen med god mat, smarriga sötsaker och bra tips.
Men jag har gjort lite nytta i köket i dag i alla fall när jag kokade en omgång lingonsylt till morgondagens köpes-palt.
Men jag har gjort lite nytta i köket i dag i alla fall när jag kokade en omgång lingonsylt till morgondagens köpes-palt.
Favoriten Oatly
Vad skulle vi göra utan Oatly? Ja, det har jag undrat många gånger.
Jag har haft mjölkallergiska barn i över 13 år och när Olivia var liten och mjölkallergisk då fanns inte Oatly och alla deras underbara produkter. Det fanns mest sojaprodukter tidigare och som mjölkallergiker ska man undvika soja för risken att bli allergisk mot även soja är stor för mjölkallergiker. Isak däremot har fått njuta av Oatlys produkter.
Det jag framför allt tycker om med Oatly är att de utvecklar nya produkter hela tiden, de nöjer sig inte med de storsäljare de redan har. Deras havregurt (mjölkfri yoghurt) lanserades för några år sedan och det var stort för Isak att kunna äta "fil" med flingor.
Isaks storfavorit vaniljsåsen har vi använt många gånger till olika desserter - som den är till bärpajer, varvat med bär och kaksmulor eller med gelatin till "grädde" på tårta. iMat (havregrädde) passar perfekt både till matlagning och pannacotta och vi har alltid flera paket i kylskåpet.
Ida som aldrig har varit mjölkallergisk väljer alltid havredryck istället för vanlig mjölk och hennes glassfavorit är Oatlys glass med jordgubbssmak. Nu har deras glass kommit i chokladsmak, den har vi inte hunnit smaka än men chokladgalen som jag är lär det inte dröja innan den finns i vår frys.
Det här är inte ett sponsrat inlägg!
Jag vet att jag har många allergiska läsare och det här inlägget är till de som inte har upptäckt Oatly och alla deras produkter än. Jag fick nyss ett mejl från en mamma som precis fått veta att hennes lilla barn var mjölkallerigisk och hon tyckte det kändes så hopplöst och svårt att laga god mat. Jag kände så väl igen hennes frustration och hopplöshet som jag också kände i början.
Ni som följt mig ett tag vet att jag brinner lite extra för allergiska barn och deras rätt till att äta och fika lika gott som alla andra. Klicka här så får ni ett helt inlägg med bra tips inför barnkalaset.
tisdag 16 april 2013
Nu kör vi!
Dags för finalmatch nr 3 och än har vi inte gett upp. Nu har jag tagit på mig min tröja från guldåret med alla spelares autografer på så nu vänder det. För det är en tur-tröja.
Ja, ni märker att jag är en obotlig optimist och det är faktiskt inte bara när det gäller hockey utan jag försöker alltid fokusera på det positiva. "Ett skratt förlänger livet" osv
måndag 15 april 2013
Tråkmiddag
Oj vad vi stressar mellan jobb, förskola och simskola nu för tiden. Det blir tråkiga middagar men vad duktig Ida blir på att simma. Det är verkligen kanon med intensivsimskola, att få nöta simning varje dag i två veckor gör underverk. I dag hann vi få i oss lite mat innan simskolan och därför hade vi inte lika bråttom hem så Ida fick stanna och leka en halvtimme extra. Gissa om jag hade en nöjd dotter.
Ida och Olivia tog varsin Billys panpizza medan jag tog en avokadomacka och te. Det blir nog inte mycket roligare imorgon eftersom jag har köpt hem blodpudding. Nu längtar jag efter att laga nå riktigt smarrigt och gott eller kanske baka en ny rolig kaka. Eller en hockeytårta kanske, hmmm det skulle vara roligt, måste bara klura lite hur den ska se ut och smaka.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)