måndag 1 april 2013

American pancakes (med fil)

Vilket väder vi har haft hela påsken. Underbart! Även i dag är det strålande sol från klarblå himmel så man längtar ut till isen (eller backen i Idas fall), men dagen kommer jag nog tillbringa i köket med att börja tömma några skåp inför vår stundande köksrenovering. En köksrenovering som kommer ta sin lilla tid för det ska göras om från golv till tak. Golvvärme ska in, nytt golv ska läggas, ytterväggen ska tilläggsisoleras, taket ska bytas, lampor ska planeras, köksinredning ska planeras, köpas och monteras, vitvaror och maskiner ska utvärderas och köpas, väggar ska målas, tapetseras och kaklas och ny köksmöbel ska köpas. Många beslut som måste tas! Gissa om jag längtar tills det är klart?! Ni kommer få hänga med under dessa månader med beslutsvånda och byggkaos.

Olivia var sugen på american pancakes för nån dag sedan och fixade då allt själv, letade recept, gjorde smet, stekte pannkakor, diskade och självklart bjöd hon oss andra också. Tusen tack!
American pancakes (med fil)
1 ägg
2,5 dl fil
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk smält smör
smör till stekning
Traditionella tillbehör:
lönnsirap
färska bär eller frysta tinade

Vispa ihop ägg och fil, tillsätt mjöl, bakpulver, salt och smält smör under omrörning till en slät smet.
Smält lite smör i en stekpanna och klicka ut smet till cirka tre pannkakor åt gången. Eller använd en plättlagg för småplättar.
Stek dem gyllenbruna på båda sidor och servera med bär, lönnsirap och eventuellt lite extra smör eller med "vanliga" tillbehör som du har till svenska pannkakor/plättar.


Jag föredrar ju vanliga svenska pannkakor/plättar men Olivia lyckades faktiskt riktigt bra med dessa trots att hon inte tyckte det själv. Blev förvånad att hon valde ett recept med fil istället för mjölk eftersom hon inte alls tycker om fil, men nästa gång får hon pröva ett annat recept för att slippa filsmaken (som ingen annan än hon själv kände).

lördag 30 mars 2013

Påskmiddag

Nu är vi precis hemkomna från påskmiddag hos mina föräldrar där det bjöds på alldeles för mycket gott så nu orkar jag inte mycket mer än att ligga i soffan.

På påskbordet fanns det löjromsfyllda ägghalvor, påskbakelser, gravad lax, inlagd sill, matjessill i glas, ägghalvor, ost, rostbiff, potatisgratäng, italiensk vegetarisk paj, baguetter, oliver, sallad och coleslaw.

Till efterrätt hade mamma gjort en god mandeltårta, OscarII-tårta kallar jag den i mitt recept. Desutom hade hon gjort fina "fågelbon" med ett ägg i varje bo. Såå fint! Och påskharen hade varit på besök och lämnat ägg. Vilken tur :)

Äntligen fick vi träffa barnens kusin Vera som heter Luleå i "andranamn". Läckert och fint, eller hur?

Kusin Henry dukar fint med efterrätten. Ida har slagit huvudet och kyler för att slippa få en bula.

Grillpremiär

Även i dag skiner solen från en klarblå himmel så snart ska jag gå ut och sätta mig med en kopp te och njuta. Ida som somnade ifrån Let's dance igår har väntat hela morgonen på reprisen så nu när det äntligen är igång har hon bäddat ner sig i soffan med täcke och kudde och det lär dröja innan hon vill gå ut.

Gårdagens grillpremiär blev lika god som förväntat och Leif har redan börjat planera in nästa grillning men nu lär det dröja ett tag för ikväll är vi bortbjudna och imorgon är det hemmahockey. Gårdagens match slutade ju riktigt bra. En repris, tack! Till middag drömde vi oss bort till Turkiet genom att dricka Efes. Snart är det bara två månader kvar tills vi dricker iskalla Efes varje dag :) Åh vad vi längtar!

fredag 29 mars 2013

Middagen är förberedd

Nu är det dags...för årets grillpremiär. Leif har lyft fram grillen och karrékotletterna ligger i marinad, så nu är det bara att vänta nån timme innan vi får avnjuta gott grillat kött. Vi brukar ofta ha grillpremiär till Valborg men i år blev det betydligt tidigare tack vare det fina vädret. Före sju måste vi ha ätit klart för då smäller det! Nu är det äntligen dags för första semifinalmatchen mellan Färjestad och Luleå.


Vi har en hel del snö kvar som ni ser på bilden. Bakom vårt hus är det en allmänning där traktorerna har samlat en massa snö under deras plogvändor så där har vi en riktigt stooor snöhög. Jag måste ta mig ut och ta kort på den nån dag innan den smälter.


Vår påsk går i lugnets tecken. Det enda vi har inplanerat förutom hockey i kväll och på söndag är en middag hos mina föräldrar imorgon. Vi tänker ta dagarna som de kommer och göra det vi känner för. Det är påskmys för mig!


GLAD PÅSK!

Good ugnslax

Nu är långfredagen här med strålande sol, klarblå himmel och nästan vindstilla. Perfekt väder för att städa förråden....eller inte. Vi gjorde i alla fall ett litet städryck nu på morgonen så får vi gå ut i det fina vädret efter lunch. Vår slalomtjej var lite sugen att prova sina nya stavar och glasögon så det blir nog en tur till skidbacken för några i familjen i alla fall. Vi övriga tar en promenad på isvägen.

Här är det utlovade receptet på den goda laxen vi åt i går. Blir lika god med som utan mjölkprodukter.
Gooood ugnslax
1 kg lax med skinn, färsk och rensad
(mjölkfritt) margarin till långpannan
1 tsk salt
3 tsk citronpeppar
1,5 dl klippt dill
4 dl (havrebaserad) grädde

Smörj en långpanna eller stor ugnssäker form med lite margarin.
Lägg i laxen med skinnsidan uppåt. Krydda skinnet med salt och citronpeppar.
Sätt in laxen i ugnen i 200° C, långt ner, i ca 25 minuter.
Ta ut laxen, dra av skinnet och krydda ytterligare med salt och citronpeppar och strö över dillen.
Häll grädden runt om. Sätt in laxen i ugnen ytterligare 15 minuter.
Servera med (pressad) potatis, sallad och citronklyftor.



Den här laxen blir så otroligt saftig och inte det minsta torr, förmodligen beror det på att skinnet skyddar fisken från början. Leif undrade vad jag hade i såsen för den blev så god så det var svårt att förstå att det bara var salt, citronpeppar, dill och grädde i den. T.o.m Isak åt en stor portion utan att klaga, men att erkänna att det var gott det ville han inte :) Köp en hel lax så fixar du enkelt en festmåltid för många.

torsdag 28 mars 2013

Påsken är här

Skärtorsdagskväll och jag njuter av att jag inte behöver ställa väckarklockan imorgonbitti. Världens bästa känsla! Det tog sin tid, men till slut fick vi lite påskpyntat i ett städat hem och en liten söt påskkärring har vi haft på besök också. Nu ska jag njuta av vårt städade hem (och lediga helg) så länge det varar.


Dagens middag blev en saftig god lax med dillsås. En ugnslax som mamma ofta gör och laxen blir sååå god o inte det minsta torr. Så snart jag hinner ska jag skriva ner receptet till er och då måste ni lova att prova göra den. Ni lär inte bli besvikna.

Jag hade tänkt gå och lägga mig tidigt för att hinna läsa lite innan jag somnar, men nu var visst Isak på väg hit med nån kompis för de skulle se film så då är det väl bäst att jag håller mig vaken ett tag till :)

onsdag 27 mars 2013

Chips för allergiker

Till Astma- och Allergiföreningens skidresa var det viktigt att få "rena" chips, dvs inget som riskerar att ha varit i kontakt med mjölk, ägg eller nötter och inte nå kryddblandningar heller. Dvs vi ville ha salta chips från en "ren" produktion. Chipsen som klarar våra hårda krav är OLWs lättsaltade chips liksom Änglamarks salltade, Änglamarks chips är även miljövänliga. Perfekt, eller hur?


Mina barn är riktiga chipsmonster! Det är inte mig de släktar på då. Isaks favorit har alltid varit OLWs grillchips som har varit mjölkfria hela tiden och helt ok för honom att äta. Dill & gräslök som nog är den chipssort jag tycker är godast har tidigare innehållit mjölk men nu är även den mjölkfri. Jippie! Guldstjärna att de plockar bort mjölk från sin produktion och öppnar upp för fler att äta av dem.


Vilka chips tycker ni är godast? Ni allergiker kan väl tipsa om andra chips-märken och smaker som är ok för er.