Igår var det årsmöte i Astma- och Allergiföreningen i Luleå och numera är jag invald i styrelsen som ledamot. Kul! Jag börjar lite smått :) Ingen ville ta på sig kassörsrollen och även jag känner mig för osäker än så länge trots mina ekonomikunskaper. Men det känns kul med lite styrelsearbete igen, det var några år sedan sist och i Astma- och Allergiföreningen är vi ett roligt gäng fullt med idéer. Så nu kommer det hända saker!
Efter mötet var vi några stycken som gick på Harrys och åt en sen middag. Jag tog en ceasarsallad med kyckling, som tyvärr var lite torr.
Många av de övriga åt Pepparburgare som kom in snyggt upplagd på tallriken. De tyckte den var stark och god, men jag hörde att även de pratade om att den var lite torr (för hårt stekt).
Efter lite surr och mat var det dags att åka hem och förbereda dagens resa. Packning, packning, packning. Oj, vad jag tjatar om denna packning men gissa hur mycket som ska med när en familj på fem personer ska på vintersemester - slalomskidor, längdskidor, skridskor, hjälmar, stavar, pjäxor, underställ, extrakläder......
Har ni sett att nu är alla mina gamla inlägg överflyttade hit till Tillagat.se nu måste jag bara sätta nya etiketter på dem för mina gamla används inte här, snyft. Men det är för att alla bloggar på tillagat.se ska var enhetliga med samma kategorisering. Tror ni att ni kan vänja om er? Eller kommer ni sakna mina gamla etiketter?
fredag 22 februari 2013
onsdag 20 februari 2013
Fläskfilégratäng med mango chutney
Här hemma hos oss tvättas och packas det för fullt. I morgon kommer jag vara borta större delen av kvällen, först är det möte och sen middag på restaurang, me like...men det blir lite stressigt eftersom jag då måste hinna klart allt i dag eftersom vi åker direkt efter jobbet på fredag. Usch jag hatar att packa, känns alltid som att jag har glömt nå jätteviktigt trots att vi har med oss alldeles för mycket. Jag är verkligen värdelös på att packa.
Här kommer ytterligare ett recept som är några dagar gammalt. Det här var vår Alla hjärtans dag-varmrätt.
Fläskfilégratäng med mango chutney
600-700 gr fläskytterfilé eller fläskfilé
1 paprika
1 lök
1 syrligt äpple
Sås
1 vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
0,75 dl mango chutney
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
3 dl riven ost, med smak
Salt o Peppar
Putsa filén. Skär i cm-tjocka skivor.
Bryn dom och krydda med salt och peppar.
Skala och skär löken i halvmånar, skala skär äpplet i småbitar och skär paprikan i bitar.
Bryn lök, äpple och paprika tillsammans.
Blanda samman crème fraiche, grädde, sambal oelek, tomatpuré, mango chutney, paprikapulver, curry, pressad vitlök, salt och peppar.
Lägg köttet i botten på en ugnsfast form.
Lägg över grönsaksblandningen och strö över den rivna osten.
Slå på såsen.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter.
Fläskfilégratänger och grytor går väl knappt att misslyckas med, eller hur? Den här blir lite sötstark tack vare mango chutney (söt) och sambal oelek (stark).
Olivia mår nu äntligen bättre men hon blir hemma nån dag till för hon är inte riktigt redo för skolan ännu för hon hade trots allt feber i morse men nu verkar hon vara feberfri. Jag tycker hon ska vara hemma resten av veckan för det känns lite onödigt att gå bara en dag och riskera att få ett återfall. Men hon börjar bli lite rastlös och längtar tillbaka till skolan och kompisarna så hon vill gärna gå på fredag. Vi får väl se hur hon mår i morgon innan vi bestämmer om fredag. Men det är ju kul att ha en tonåring som vill till skolan trots att föräldrarna tycker att hon kan vara hemma :)
Här kommer ytterligare ett recept som är några dagar gammalt. Det här var vår Alla hjärtans dag-varmrätt.
Fläskfilégratäng med mango chutney
600-700 gr fläskytterfilé eller fläskfilé
1 paprika
1 lök
1 syrligt äpple
Sås
1 vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
0,75 dl mango chutney
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
3 dl riven ost, med smak
Salt o Peppar
Putsa filén. Skär i cm-tjocka skivor.
Bryn dom och krydda med salt och peppar.
Skala och skär löken i halvmånar, skala skär äpplet i småbitar och skär paprikan i bitar.
Bryn lök, äpple och paprika tillsammans.
Blanda samman crème fraiche, grädde, sambal oelek, tomatpuré, mango chutney, paprikapulver, curry, pressad vitlök, salt och peppar.
Lägg köttet i botten på en ugnsfast form.
Lägg över grönsaksblandningen och strö över den rivna osten.
Slå på såsen.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter.
Härliga färger! Allt är stekt och nu ska bara såsen hällas på och sen väntar ugnen.
Fläskfilégratänger och grytor går väl knappt att misslyckas med, eller hur? Den här blir lite sötstark tack vare mango chutney (söt) och sambal oelek (stark).
Olivia mår nu äntligen bättre men hon blir hemma nån dag till för hon är inte riktigt redo för skolan ännu för hon hade trots allt feber i morse men nu verkar hon vara feberfri. Jag tycker hon ska vara hemma resten av veckan för det känns lite onödigt att gå bara en dag och riskera att få ett återfall. Men hon börjar bli lite rastlös och längtar tillbaka till skolan och kompisarna så hon vill gärna gå på fredag. Vi får väl se hur hon mår i morgon innan vi bestämmer om fredag. Men det är ju kul att ha en tonåring som vill till skolan trots att föräldrarna tycker att hon kan vara hemma :)
tisdag 19 februari 2013
Lax med ört-ostsås
Olivia är fortfarande hemma men känner sig lite bättre och (peppar peppar) ingen annan har blivit smittad än. Känns som en kamp mot klockan eftersom vi åker redan på fredag. I går kände jag mig lite hängig och trodde att det var förkylningen som var på gång men efter flera koppar varmt te och många timmars sömn så känner jag mig bra i dag. Skönt! Och den här veckan måste jag vara pigg för det är mycket som ska hinnas med på de återstående tre kvällarna - 3 kvällsmöten, tvätta och packa inför skidsemestern med allt det innebär i kläder och utrustning och förbereda matsäck till Isaks friluftsdag och det vi ska ha med oss under bilresan.
Jag ligger lite efter med att ge er recept. Men här kommer i alla fall receptet på den goda lättlagade laxen vi åt för någon vecka sedan.
Lax med ört-ostsås
4 portionsbitar lax
100 g cream cheese med örter (t.ex. philadelphia)
1,5 dl grädde
salt o peppar
Värm ost och grädde i en kastrull. Späd ev med vatten eller mjölk.
Smaka av med salt o peppar.
Servera till ugnsstekt lax (200 grader ca 15 min) och risoni.
Den här sortens sås är så himla enkel och god och går att variera nästan oändligt mycket genom att ändra smaken på osten. Till exempel så använder vi ofta vitlöksost till lövbiff. Ni som har följt mig ett tag har ofta sett att vi äter ostsås :) Den här gången åt vi risoni till laxen, ett tips jag har fått av många, och det var riktigt gott så det lär bli risoni som serveras till fler laxmiddagar framöver.
Nu har jag varit hem en sväng för att hålla Olivia lite sällskap och se till att hon får i sig lite mat. Hon har lite långtråkigt på dagarna, stackarn. Jag tyckte hon kunde börja packa lite men så tråkigt hade hon det visst inte.
Jag ligger lite efter med att ge er recept. Men här kommer i alla fall receptet på den goda lättlagade laxen vi åt för någon vecka sedan.
Lax med ört-ostsås
4 portionsbitar lax
100 g cream cheese med örter (t.ex. philadelphia)
1,5 dl grädde
salt o peppar
Värm ost och grädde i en kastrull. Späd ev med vatten eller mjölk.
Smaka av med salt o peppar.
Servera till ugnsstekt lax (200 grader ca 15 min) och risoni.
Den här sortens sås är så himla enkel och god och går att variera nästan oändligt mycket genom att ändra smaken på osten. Till exempel så använder vi ofta vitlöksost till lövbiff. Ni som har följt mig ett tag har ofta sett att vi äter ostsås :) Den här gången åt vi risoni till laxen, ett tips jag har fått av många, och det var riktigt gott så det lär bli risoni som serveras till fler laxmiddagar framöver.
Nu har jag varit hem en sväng för att hålla Olivia lite sällskap och se till att hon får i sig lite mat. Hon har lite långtråkigt på dagarna, stackarn. Jag tyckte hon kunde börja packa lite men så tråkigt hade hon det visst inte.
måndag 18 februari 2013
God dryck i snygga flaskor
Jaha då har vi sjukdomar i huset igen och på fredag måste alla vara friska för då åker vi till Jämtland. Känns lite smånervöst då Olivia ligger hemma med 38 graders feber. Så nu är det vitaminer, handsprit och att dricka mycket som gäller.
På tal om att dricka - Har ni sett Festis Remix nya smaker i snygga flaskor? Den gröna är äpple, gul kiwi och gurka. Känns fräsch med mycket gurksmak. Den gula smakar apelsin och papaya. Festis är perfekt för Ida som inte tycker om kolsyra. Kommer ni ihåg när festisförpackningarna var pyramidformade? Det känns som ett tag sedan.
Med Remix-flaskan vill Festis stötta och uppmuntra unga konstnärer och ge dem en möjlighet att synas för en större publik. Konstnären Carolina Falkholt är först ut i vad som kommer vara ett årligt återkommande samarbete mellan Festis och unga, spännande och kreativa personligheter.
– Jag reser ofta mellan staden och skogen och inspireras av konstrasten i miljöerna. I min remix av
Festis ville jag ta skogen till staden och staden till skogen. Därför valde jag att måla originalkonstverken
ute i de dalsländska skogarna och på en gammal vägskylt, säger Carolina Falkholt.
1961 lanserades FEST-iS, numera känt som Festis. Det var en fruktdryck utan kolsyra med apelsinsmak, och var då Sveriges första stilldrink. FEST-iS kom i en enda förpackning, den klassiska pyramidformade tetraedern. Förpackningsstorleken var 19 cl, och priset vid lanseringen var 33 öre st. Sedan 1994 har både smaker, förpackning och reklam radikalt förnyats, vilket har lett till att Festis idag är en modern ungdomsdryck känd för sina många spännande smaker och unika förpackningsdesign.
På tal om att dricka - Har ni sett Festis Remix nya smaker i snygga flaskor? Den gröna är äpple, gul kiwi och gurka. Känns fräsch med mycket gurksmak. Den gula smakar apelsin och papaya. Festis är perfekt för Ida som inte tycker om kolsyra. Kommer ni ihåg när festisförpackningarna var pyramidformade? Det känns som ett tag sedan.
Med Remix-flaskan vill Festis stötta och uppmuntra unga konstnärer och ge dem en möjlighet att synas för en större publik. Konstnären Carolina Falkholt är först ut i vad som kommer vara ett årligt återkommande samarbete mellan Festis och unga, spännande och kreativa personligheter.
– Jag reser ofta mellan staden och skogen och inspireras av konstrasten i miljöerna. I min remix av
Festis ville jag ta skogen till staden och staden till skogen. Därför valde jag att måla originalkonstverken
ute i de dalsländska skogarna och på en gammal vägskylt, säger Carolina Falkholt.
1961 lanserades FEST-iS, numera känt som Festis. Det var en fruktdryck utan kolsyra med apelsinsmak, och var då Sveriges första stilldrink. FEST-iS kom i en enda förpackning, den klassiska pyramidformade tetraedern. Förpackningsstorleken var 19 cl, och priset vid lanseringen var 33 öre st. Sedan 1994 har både smaker, förpackning och reklam radikalt förnyats, vilket har lett till att Festis idag är en modern ungdomsdryck känd för sina många spännande smaker och unika förpackningsdesign.
lördag 16 februari 2013
Räkpasta
God morgon! Nu har vi vaknat upp till ännu en sport-på-tv-dag. Skönt att ha en anledning att ligga i soffan, för jag är så otroligt trött hela tiden, hoppas det inte är nån förkylning som är på gång. Ska blir skönt med en vecka ledigt, då ska jag passa på att vila ordentligt när barnen vill vara med farmor och kusinerna mest hela tiden.
Det är så enkelt att göra egen räkfond så det tycker jag absolut ni ska prova. Den här räkpastan är enkel och god med få ingredienser som man ofta har hemma.
Räkpasta
5 hg räkor med skal
pasta
Fond
skal från räkorna
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 dl vatten
pastasås
2 msk dill
1,5 dl grädde
ev. lite maizenaredning
salt o svartpeppar
Skala räkorna. Kom ihåg att spara skalen.
Skala och hacka löken.
Stek löken och räkskalen i lite olja.
Tillsätt tomatpuré, vin och vatten. Koka i minst 15 minuter.
Sila fonden, koka upp med grädde och dill. Red ev. med maizena.
Smaka av med salt o peppar.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Häll bort vattnet.
Ta bort räksåsen från plattan och tillsätt räkorna. Obs såsen får inte koka nå mer för då blir räkorna sega och tråkiga.
Häll pastan i en fin skål, häll räksåsen över. Servera med sallad.
Mums vad gott! Jag hade gärna haft lite ruccola eller babyspenat i den här räkpastan men nu hade jag inte det hemma så då fick jag klara mig utan och det gick nästan lika bra.
Vad tyckte ni om Melodifestivalen igår? Ida blev såå ledsen när inte Janet Leon gick vidare och jag kan nog hålla med henne om att det var en av de bättre låtarna i gårdagens startfält som nog var det sämsta så här långt.
Det är så enkelt att göra egen räkfond så det tycker jag absolut ni ska prova. Den här räkpastan är enkel och god med få ingredienser som man ofta har hemma.
Räkpasta
5 hg räkor med skal
pasta
Fond
skal från räkorna
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 dl vatten
pastasås
2 msk dill
1,5 dl grädde
ev. lite maizenaredning
salt o svartpeppar
Skala räkorna. Kom ihåg att spara skalen.
Skala och hacka löken.
Stek löken och räkskalen i lite olja.
Tillsätt tomatpuré, vin och vatten. Koka i minst 15 minuter.
Sila fonden, koka upp med grädde och dill. Red ev. med maizena.
Smaka av med salt o peppar.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Häll bort vattnet.
Ta bort räksåsen från plattan och tillsätt räkorna. Obs såsen får inte koka nå mer för då blir räkorna sega och tråkiga.
Häll pastan i en fin skål, häll räksåsen över. Servera med sallad.
Mums vad gott! Jag hade gärna haft lite ruccola eller babyspenat i den här räkpastan men nu hade jag inte det hemma så då fick jag klara mig utan och det gick nästan lika bra.
Vad tyckte ni om Melodifestivalen igår? Ida blev såå ledsen när inte Janet Leon gick vidare och jag kan nog hålla med henne om att det var en av de bättre låtarna i gårdagens startfält som nog var det sämsta så här långt.
Smördegssnurrade korvar
Lördag igen och dags för deltävling 3 i årets Melodifestival. Det lär bara bli jag och Ida som ser kvällen tävling här hemma för killarna kommer vara på hockey, dessutom ska de städa läktarna efter matchen (man får göra lite allt möjligt som hockeyförälder) och Olivia ska på innebandyturnering.
Inför vår melloplockmiddag förra lördagen hittade jag ett recept på coop.se med smördeg och kabanoss. Jag gjorde receptet lite mer barnvänligt.
grillkorv
smördeg på rulle
Rulla ut smördegen. Skär i strimlor tvär över (från långsida till långsida). Skär sedan varje strimla i 2 eller 3 bitar.
Dela grillkorven i 2 eller 3 bitar, lite beroende på vilken korv du köper och hur stora bitar du vill ha.
Rulla smördeg runt varje korvbit. Lägg på en plåt.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
En rolig variant att servera grillkorv på som blir ett roligt inslag på ett buffébord, men mina barn föredrar nog vanligt bröd istället för smördeg.
Inför vår melloplockmiddag förra lördagen hittade jag ett recept på coop.se med smördeg och kabanoss. Jag gjorde receptet lite mer barnvänligt.
grillkorv
smördeg på rulle
Rulla ut smördegen. Skär i strimlor tvär över (från långsida till långsida). Skär sedan varje strimla i 2 eller 3 bitar.
Dela grillkorven i 2 eller 3 bitar, lite beroende på vilken korv du köper och hur stora bitar du vill ha.
Rulla smördeg runt varje korvbit. Lägg på en plåt.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
En rolig variant att servera grillkorv på som blir ett roligt inslag på ett buffébord, men mina barn föredrar nog vanligt bröd istället för smördeg.
Bloggen flyttar, hoppas ni följer med
Nu äntligen är det klart och jag får berätta min lilla hemlighet.
Få lite matro flyttar till en nyöppnad matportal som heter Tillagat.se.
Adressen direkt till Få lite matro är tillagat.se/mat-ro
Adressen direkt till Få lite matro är tillagat.se/mat-ro
Där kommer ni, förutom mig, även hitta andra mat- och bakbloggare.
Allt ni behöver för att få inspiration i köket är samlat på samma ställe. Perfekt, eller hur?
Jag kommer blogga på som vanligt så ni kommer känna igen er och jag hoppas ni följer med. Det är en del "barnsjukdomar" i början men vi försöker lösa allt så fort som möjligt. Det är även en del nya funktioner för mig som bloggare att lära mig men jag tror det här blir jättebra.
Alla mina gamla inlägg kommer flyttas över till tillagat.se så småningom så ni hittar allt på samma ställe, men det har inte hunnits med ännu eftersom vi vill komma igång med matportalen så fort som möjligt.
Välkommen!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)