fredag 15 februari 2013

Palsternacks- och potatissoppa

Fredag igen! Kändes som att jag skrev det nyss. Är hemma och slänger i mig lite lunch (rester från gårdagens filegratäng) innan jag ska iväg på utvecklingssamtal med Olivia. Jag räknar med att allt går bra, som vanligt. På jobbet började vi planera sommarsemestrarna så smått och helt plötsligt kändes det inte så långt kvar till sommaren, men sen tittade jag ut på all snö och insåg att det ändå är ett tag kvar.

Förrätten igår på Alla hjärtans dag var en god palsternackssoppa med vitlöksbrödshjärtan, serverade i mina favoritskålar.
Potatis- och palsternackssoppa
4 potatisar (ca 300 g), i tärningar
4 palsternackor (ca 300 g), i tärningar
1 schalottenlök, finhackad
1 msk flytande margarin
2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
1,5 dl matlagningsgrädde
2-3 krm salt
peppar

Fräs potatis, palsternacka och lök i fettet i en gryta utan att det tar färg. 
Smula över buljongtärningarna och slå på vatten. 
Låt småkoka under lock tills allt är mjukt, ca 15 minuter. 
Vispa soppan till en slät puré med stålvisp eller kör den i mixer eller med mixerstav. 
Tillsätt grädden, hetta upp igen, smaka av med salt och peppar.

Jag älskar att servera förrättssoppa i mina fina skålar med lock.

Oj vilken god soppa, Ida ville aldrig sluta äta av den. Vilken otur att det bara var en förrätt. Vi åt vitlöksbröd i form av hjärtan till soppan. Vill man så kan man knapersteka bacon och servera i soppan eller krutonger. Men vi valde alltså att ha en slät soppa och servera bröd till.

Dagens middag är inte riktigt bestämd. Men jag tror det blir en räkpasta (inte stek som var planen från början) för jag har tagit upp räkor på tining. Försöker tömma frysen lite för snart åker vi till Jämtland på sportlov och därifrån kommer vi ha både älgkött och blåbär med oss hem. Vet inte riktigt hur vi ska rymma allt nu när vi har en frys mindre (ni kommer väl ihåg att en frysbox gick sönder för oss för några månader sedan.)

torsdag 14 februari 2013

Alla hjärtans dag-middag


Nu sitter vi bänkade framför tvn för att se Luleå bortamatch, vår 3-rättersmiddag är precis bortplockad.

Efter mycket funderade bestämde jag mig till slut för denna meny. Jag börjar vara en aning less semlor men med semmelbullar i frysen, vispad grädde och riven mandelmassa i kylen kändes det lite onödigt att fixa en annan efterrätt.


Alla hjärtans dag-middag
Förrätt
Palsternacks- o potatissoppa och vitlöksbrödshjärtan
Varmrätt
Fläskfilégratäng, ris och sallad
Efterrätt
Semlor med hjärtlock
Färsk ananas


Lättfixad och god festmåltid! Soppa är verkligen perfekt som förrätt, lätt att förbereda och sen behöver den bara värmas när det är dags att äta. Medan vi åt förrätten var gratängen i ugnen och riset kokade på plattan. Perfekt!

onsdag 13 februari 2013

Tv-kväll

Ser ni Sveriges mästerkock? Det gör jag! Jag tycker det är intressant för alltid lär man sig något, de ger ju små tips lite då o då. Men det är för mycket reklam, så därför sitter jag med datorn i knäet i tv-soffan så jag kan blogga när tid ska fördrivas.

Jag har hört många som säger att det är så gott med risoni till lax och i dag var det dags att testa. Och det var faktiskt riktigt gott! I alla fall till dagens lax med örtostsås. Visst vet ni vad risoni är? Det är pasta som ser ut som ris.


I morgon är Ida redo för förskolan igen, peppar peppar. Februari kallas ju numera för vabruari för det är  så många som är sjuka och vabbar då. Med tanke på det har vi klarat oss riktigt bra...så här långt. Ida hade en lindrig förkylning men vi hoppas ändå hon har gjort bort sina förkylningsbaciller på ett tag.

Matkorn- och fetasallad

Jag och Ida har lite sovmorgon innan hon ska till morfar och jag ska till jobbet. Vi bestämde att hon inte är riktigt redo för förskolan än, men för att jag ska kunna jobba lite ändå får hon vara med morfar i några timmar. Perfekt förslag, tyckte Ida! 

Till kycklingspett och falafel är det gott med en bulgur- eller matkornsallad.
Matkorn- och fetasallad
3 dl matkorn eller bulgur
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl hackad persilja
ev. 1 dl hackad mynta
2 tomater
125 g fetaost
1 granatäpple, kärnorna

Koka matkorn enligt anvisningen på förpackningen. Låt en buljongtärning koka med för mer smak.
Låt svalna något.
Vänd ner örter.
Skär tomaterna i mindre bitar och blanda ner.
Toppa med smulad fetaost och granatäppelkärnor.


Matkorn är en ny erfarenhet för mig. Jag har haft ett paket i skafferiet ett tag och inte kommit på att använda det, men i lördags kom jag äntligen ihåg paketet som stått längst in i skåpet. Och vad gott det var, det tyckte i alla fall jag som älskar bulgur. Liksom i gurk- och avokadosalsan kan man vara lite försiktig med myntan som lätt tar över smaken. I en sån här sallad kan man ju blanda ner lite av varje som man tycker om t.ex paprika, avokado, gurka eller andra örter, kanske lite basilika. 

Ni glömmer väl inte att det är Alla hjärtans dag i morgon? Efter jobbet i dag ska jag planera morgondagens meny.

tisdag 12 februari 2013

Stressig fettisdag

Äntligen hemma! Det var mycket som skulle hinnas med i dag så jag hann inte göra några semlor till efterrätt. Tur att jag fick en på jobbet i alla fall och "den som spar han har..." för nu får jag nog se till att göra semlor i morgon istället. Nu har vi äntligen fått tag i en skiddress till Olivia, ett tag kändes det som ett omöjligt uppdrag, men vi lyckades. Tur eftersom det snart är sportlov och då ska det åkas skidor i Jämtland.


När jag kom hem från jobbet hade Leif fixat mat - chicken vindaloo som jag slängde i mig innan det var dags att ge sig i väg på en massa ärenden. Han tyckte själv att han hade misslyckats med maten men alla åt med god aptit utan klagomål.


Vi har fortfarande inte bestämt om Ida ska vara hemma i morgon eller om hon ska på dagis. Det känns som att hon är för frisk för att vara hemma och för sjuk för att gå på dagis. Vi avvaktar och ser hur hon sover i natt och hur kallt det är i morgon. Kylan vi hade i morse (-18) gör inte gott för hostan.

måndag 11 februari 2013

Gurk- och avokadosalsa

Måndagkväll och jag är snart på väg att gå och lägga mig, har varit så trött i dag, förmodligen pga att Ida är sjuk och då sover jag alltid dåligt. Måste ju kolla hennes andning, stup i kvarten. Även i natt får hon sova i vårt rum så jag har bättre koll på henne och kan slappna av lite mer.

Till lördagens falafel serverade jag en mumsig gurk- och avokadosalsa med granatäppelkärnor.
Gurk- och avokadosalsa
2 tärnade avokado
1 granatäpple, kärnorna
0,5 skalad och tärnad gurka
0,5 dl mango chutney
0,5 dl hackad mynta
0,5 lime, pressad saft
0,5 tsk flingsalt


Blanda alla ingredienser till salsan och smaka av med limesaft och salt.


En god och fräsch salsa som jag definitivt kommer göra fler gånger men då utesluter jag myntan som tar över lite väl mycket och jag börjar nu inse att jag inte är så förtjust i det i mat. Men annars är det bara favoriter i den här salsan. Det är mycket "pill" med granatäppelkärnor men det är helt klart värt jobbet och lime, det älskar jag i allt (i det mesta åtminstone).

Ni glömmer väl inte att det är semmeldagen imorgon?

Tortillasnibbar

Tyvärr blev det som vi var lite oroliga för - Ida blev sjuk. Så i dag tar hon en lugn hemmadag med Leif och så hoppas vi att hon snabbt blir frisk. Hon har fortfarande ingen feber men hostar och har nu även blivit lite täppt i näsan. Jag åkte hem med bilen på lunchen och hann mysa en stund med sjuklingen (som inte såg alltför krasslig ut, tack o lov) men nu ska jag promenera tillbaka till jobbet.

Ytterligare ett recept från vår Melloplockmiddag med inspiration från Coop, är dessa tortillasnibbar som jag modifierade en aning. Det är ju det som är det mesta med recept - att få inspiration och sen ändra efter sin egna smak.
Tortillasnibbar
200 g philadelphiaost
100 g strimlad rökt skinka
1 msk chilisås
salt o peppar
3-4 tortillas
16 skivade cocktailtomater
2 dl riven ost

Blanda ihop philadelphiaost, skinka och chilisås. Smaka av med salt o peppar.
Bred ut blandningen över tortillas, toppa med tomater och riven ost. 
Grädda mitt i ugnen 8-12 minuter i 225 grader. 
Skär upp i trekanter och servera direkt.

I originalreceptet var det dijonsenap istället för chilisås, men då vi inte är några senapsfantaster använde jag chilisås istället. Det här var riktigt gott och lär återkomma på vårt middagsbord fler gånger. Den var även god kall dagen efter :)