tisdag 22 januari 2013

Matsedel v.4 jan 2013

Är precis hemkommen efter ett föräldrarådsmöte på skolan och mathandling på Kvantum. Nu sitter jag här och funderar på om jag ska orka baka lite lchf-bröd till imorgon, är lite trött men brödet är så himla enkelt att göra så egentligen är det bara att sätta igång.

Lite sent kommer här nu veckans matsedel. Till alla middagar serverar jag olika sorters grönsaker, lite beroende på vad som finns i kylens grönsakslåda, så det skriver jag inte in i matsedeln.
Matsedel v.4 jan 2013
Må: Baconomelett
Ti: Baconlindad lax med potatis- eller blomkålsmos
On: Köttbullar, potatis, gräddstuvad vitkål
To: Pulled pork
Fr: Räkpaj
Lö: Kycklinggryta och ris
Sö: Pastagratäng

Före jul kom tidningen Allergia och där kunde man bl.a. se ett fint kort, taget av Olivia, på Ida från Leos lekland. Nu kan man även läsa tidningen på nätet.

På sidan 25 i Allergia-tidningen kan man, förutom att titta på en fin bild på Ida, 
läsa om Astma- och allergiföreningen i Luleå och deras arbete. 
Dessutom nämns "Få lite matro" och alla allergivänliga recept som finns här.
Kul, va?!

måndag 21 januari 2013

Baconomelett lchf

Nu har jag precis sjunkit ner i tv-soffan med datorn i knäet och Guldbaggegalan på tvn. Tjejerna har lagt sig och det verkar väldigt tyst i deras rum. Kan de ha somnat båda två? Isak har precis kommit hem från träningen och har "vräkt i sig" kvällsfika, men han lär behöva fylla på depåerna.

Efter att inte alls ha lagat mat i går smög jag igång matlagningen i dag med en enkel äggröra/omelett med bacon. I morgon blir det kanske ytterligare lite mer avancerat :)
Baconomelett lchf 2-3 personer
6 ägg
1 dl vispgrädde
1 pkt bacon
ev lite smaksatt färskost

Knaperstek bacon i bitar.
Vispa ihop ägg och grädde och ev. ost. Krydda med lite svartpeppar. Tack vare bacon är det tillräckligt salt.
Stek omeletten, rör under tiden om du vill ha en krämigare äggröra än en omelett.

Servera med en sallad så har du en god snabblagad lunch eller middag. Jag vill ha äggröran krämig och rör i den hela tiden och precis när äggen har "stannat" tar jag bort stekpannan från plattan och serverar för annars steks den vidare av eftervärmen.

Det här är en "mötesvecka" med minst tre möten på kvällstid så det lär bli mycket "snabbmat" hos oss. Men det blir hemlagad snabbmat. Imorgon blir det lax så nu ska jag ut på nätet och googla bra laxrecept.

Hämtpizza

Ja, självklart blev det hämtpizza till middag igår. Ingen var särskilt sugen på att ställa sig i köket o laga mat och när vi frågade barnen vad de ville äta så svarade de som vanligt i kör "Pizza".


Jag är inte nån pizza-person egentligen, det finns så mycket annan mat som är så mycket godare, men några bitar kebabpizza gick ner i alla fall.


När Ida hade valt de kläder hon ville ha i dag bad jag henne lägga dem på stolen bredvid sängen i hennes rum. När jag sen gick in i hennes rum och ser hur fint hon hade gjort var jag tvungen att hämta kameran. Varje klädesplagg hade hon vikt fint och sen lagt allt i en hög.


En pyjamasklädd Ida ville så klart vara med på kort med sin fina klädhög. Duktiga tjejen!


Visst kommer ni ihåg chipstävlingen? Klicka här så har du chans att vinna en massa chips.

söndag 20 januari 2013

TexMex-gratäng

Idag har det varit strålande sol och en dag full med skidåkning...på tvn, och jag har sett allt. Perfekt dagen-efter-sysselsättning! Isak däremot har tillsammans med en kompis varit på en riktig långpromenad på isvägen. Efter två-tre timmar kom de hem frusna och hungriga så då smakade det bra med varm choklad och mackor.

Den här goda TexMex-gratängen bjöd mamma på i fredags tillsammans med vanliga tacos. Barnen fördrar (så klart) vanliga tacos medan vi vuxna, i alla fall jag, bara åt gratängen.
TexMex-gratäng
500 g köttfärs
1 påse tacomix
400 g krossade tomater
1 burk röd jalapeno
200 g philadelphiaost, naturell
0,5 purjolök
1 dl svarta oliver, urkärnade
1 dl riven ost
"tacochips"

Bryn köttfärsen.
Tillsätt kryddmix och krossade tomater. Låt koka i ca 10 minuter.
Lägg köttfärsblandningen i en ugnssäker form och fördela avrunna och grovhackade jalapenos ovanpå.
Bred sedan över ett täcke med Philadelphiaost.
Strimla purjolök o oliver och strö över, avsluta med riven ost på toppen.
Gratinera i ca 15 minuter i 225 grader.
Ta ut formen och stick ner chipsen i gratängen innan du serverar tillsammans med sallad och extra chips.


Vilken god och krämig gratäng! Jag har tidigare gjort en liknade gratäng, men den här varianten var starkare och krämigare. Eftersom man tillsätter krossade tomater så blir köttfärsen inte lika torr som i vanliga fall. Om man som vi även serverar tacos och skålar med grönsaker i så behöver man inte göra nån egen sallad utan var och en tar de grönsaker de vill och blandar ihop sin egen favoritsalladsblandning direkt på tallriken.

Oj, nu börjar damernas längdstafett. Bäst att lägga sig i soffan igen så jag inte missar något :) Återkommer senare med dagens middag. Vad tror ni det blir?

Hockeyföräldrafest

God morgon! I dag blir det en lugn dag med mycket soffhäng och förmodligen blir det även hämtmat. Jag som knappt brukar vara vaken efter 22 kom hem två på natten. Men vi hade en riktigt rolig kväll med god mat och trevligt sällskap. Olivia, som alltid är vaken halva nätterna, var chockad att hennes gamla mamma orkade vara uppe så länge :)


Till förrätt var det en god tomatsoppa och grissini, till varmrätt var det ris, stark kycklinggryta och sallad. Varmrätten var också god men tyvärr var det snålt tilltaget så maten tog slut innan alla hade fått en portion. Bl.a. Leif blev utan eftersom han var tvungen "jobba" då diskmaskinen gick sönder och spolade ut vatten i hela köket. Vet inte om vi var för glupska eller om cateringfirman hade beräknat fel, men det löstes genom att en av gästerna åkte och köpte grillade kycklingklubbor som de fick äta med såsen som var kvar från grytan.

Men mitt gamla tips om att alltid bjuda på bröd till maten när man har många gäster och det är svårt att beräkna mat hade kommit väl till pass. Jag har ju några bröd-till-mat-favoriter som jag ofta göra t.ex. Laponiabröd, Hälla-ut-bröd, lantpanini eller baguetter.


Det var kul att träffa alla föräldrar i en annan miljö än kalla ishallar med tjocka jackor och mössor. För mig som dessutom inte är en så jätteaktiv hockeymamma var det kul att träffa så många av Isaks hockeykompisars föräldrar.

Tack alla för en trevlig kväll! Det gör vi om snart, eller hur?

lördag 19 januari 2013

På gång

Huset är städat, snacks framtaget, barnvakten på ingång, nu måste bara Lule-matchen sluta så är vi redo.

Jag och Leif ska på fest utan barn ikväll. Undra när det hände senast?! Det är föräldrafest för Isaks hockeylag som gäller ikväll. Det blir lite annorlunda att träffas i finkläder inne i värmen, för det mesta ses vi frysandes vid sargkanten med täckbyxor och mössor.

Kameran är nedpackad så har ni otur tur får ni bilder från festen (maten) imorgon. Ha en bra lördagkväll, för det tänker jag ha!

Vill du vinna?

***** TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD *****

Nu firar vi att det är helg med en tävling i samarbete med Estrella. Är ni med?

Estrella lanserar nu Popped Chips – som kombinerar det ugnsbakade chipsets låga fetthalt med det friterades goda smak. Det ger ett chips med 40 procent lägre fetthalt och endast 1,5 procent mättat fett.
Popped Chips lanseras i smakerna Salt samt Sourcream&Onion och nu har du möjlighet att vinna en av dessa smaker.
***** TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD *****

För att vara med att tävla behöver du svara på frågan:
Varför heter chipsen Popped Chips?    

Som vanligt är det bra att gilla Få lite matro på Facebook 
där ledtrådar och extra vinstchans kommer att finnas.

Tävlingen pågår till fredag 25 januari kl.24.00. På lördag drar jag hela sju vinnare.

Lycka till!