Till soppa är det gott med nybakat bröd och när vi åt Spenatsoppa bakade jag dessa enkla baguetter.
Baguetter
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37°.
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spar lite till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under duk ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte. Dela den i 4 delar.
Forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper. Pudra ev. över lite mjöl.
Låt jäsa under duk ca 30 min.
Grädda i mitten av ugnen i 275° ca 10-15 min.
Låt svalna på galler utan duk (för att få en god krispig yta).
Jag gräddade mina två plåtar samtidigt på 250° varmluft och det gick bra. Det här var goda enkla baguetter, perfekt att servera till mat. Oftast till mat brukar jag baka Hälla-ut-brödet som är ännu enklare att göra men som tar lite tid eftersom det både ska jäsas och gräddas längre tid. En annan "bröd-till-mat-favorit" är lantpanini. (Klicka på namnen så kommer ni till recepten)
Nu blev jag sugen att baka när jag skrev in det här receptet. Kanske dags att baka lite limpor och småfrallor nu när jag ändå är ledig, skönt att ha i frysen till sen när jag har mer ont om tid.
Nu blev jag sugen att baka när jag skrev in det här receptet. Kanske dags att baka lite limpor och småfrallor nu när jag ändå är ledig, skönt att ha i frysen till sen när jag har mer ont om tid.