tisdag 18 december 2012

Earl Grey muffins med frosting

Nu är det två dagar kvar innan det är jullov för mig, sen är jag ledig i sex dagar, jobbar i två dagar för att sen vara ledig i nio dagar. Det är inte många dagar kvar av 2012 nu! Precis när man har lärt sig att skriva 2012 så är det dags att börja skriva 2013 :) 2013 innebär lite förändringar på bloggen, men förhoppningsvis blir det bara positiva förändringar. Men mer om det sen nu ska vi njuta av slutet på 2012 först.

Jag tog en paus i alla traditionella julkakor och bakade muffins med Earl Grey-smak i söndags. Det förstår ni väl att en som dricker alltför många koppar te per dag inte kan låta ett sådant recept passera oprövat.
Earl Grey muffins
3 dl strösocker
100 g rumstempererat smör
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
4 st tepåsar Earl Grey
1 tsk strösocker (att mortla med)
2 dl mjölk


Vispa smör och socker poröst, vispa ner ett ägg i taget.
Mortla téet från tepåsarna med 1 tsk socker.
Blanda ihop mjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker, salt och det mortlade téet i en bunke.
Sikta ner blandningen till äggsmeten.
Rör ner mjölken och rör till en jämn smet.
Häll upp i muffinsformar och grädda i 175 grader i 10-18 min beroende på storlek. Mina minimuffins gräddade jag 12 minuter och de i vanlig storlek gräddade jag i 15 minuter.

Minimuffins nyss uttagna ur ugnen.

Cream cheese frosting
1 st tepåse med Earl Grey
1 tsk strösocker (att mortla med)
150 g Philadelphiaost
30 g mjukt smör
1,5-2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Mortla téet från påsen med strösockret (precis som tidigare).
Vispa alla ingredienser till en jämn smet.
Spritsa på muffinsen när de svalnat


Av en sats blev det 24 minimuffins och 8 vanliga muffins. Det smakade faktiskt te om dessa muffins, jag var lite osäker om det verkligen skulle göra det. Det svartprickiga både i kakan och i frostingen är alltså te. Rätt coolt! Nu blir jag ju sugen att fixa Afternoon Tea och bjuda på dessa muffins som faktiskt var riktigt goda, inte bara roliga.

Muffinssmet med svarta prickar som är te!

Hur ligger ni till i julplaneringen? Vi ligger lite efter med julgodiset, för vi har bara gjort en sort än så länge men det går rätt fort att få ihop några sorter när vi väl börjar med julgodispysslet. Inga pepparkakor har vi heller och det tar ju lite längre tid att fixa än julgodis, men degen står redo i kylen så på lördag hoppas jag vi tar fram alla våra pepparkaksformar. Nu blev jag ju nästan lite stressad när jag börjar tänka på allt som inte är gjort :)

måndag 17 december 2012

Kyckling i stark apelsinsås

Kan ni tänka er att efter flera dagars snöande så är det nu uppehåll, men prognosen säger att det börjar snöa i morgon igen. När det stod som mest i tidningarna om snökaoset i södra Sverige hade vi knappt fått snö här i Luleå, men det har vi nu tagit igen med råge. Kommer det slås snörekord i år? Den här helgen har vi fått jättemycket snö och än är det länge kvar på vintern.

Medan Leif steker raggmunkar till dagens middag ger jag er receptet på gårdagens kycklingmiddag.
Kyckling i stark apelsinsås
4 kycklingfiléer
salt o peppar
Sås:
1 apelsin
1 lime
2 dl crème fraiche
1 msk konc kycklingfond
1 tsk soja
1 msk honung
1-2 tsk sambal oelek

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek i smör och krydda med salt o peppar.
Tvätta och riv skalet från apelsin och lime. Pressa ur saften. 

Koka upp skal, saft, crème fraiche, kycklingfond, soja, honung och sambal oelek i en panna. 
Lägg ner den stekta kycklingen i såsen. Låt koka på svag värme ca 5 min.


Det här blev en god sötstark sås som passar perfekt till kyckling. Ida tyckte inte såsen var nå god men jag tror det kan bero på att den blev lite väl stark för hennes smak, trots att hon är van vid stark mat. Vi åt ugnsstekt potatis till kycklingen och det passade riktigt bra. Jag tycker det är gott med citrus i mat och kryddar gärna med apelsin, mandarin, lime eller citron.

På kvällens jul-agenda står äppelmos-kokning...om inte alla äpplen har hunnit bli uppätna. Åh vad jag längtar till att äta en god skinkmacka, på lördag tror hoppas jag det är dags. I kväll ska jag dessutom planera hur sillarna ska läggas in. Vilka sill-favoriter har ni?

söndag 16 december 2012

En dag inomhus

Som jag sa redan i morse har jag tillbringat dagen inomhus förutom en kort sväng när jag var ut och tog bort lite snö så att Leif kunde köra in bilen på garageuppfarten när han kom hem från Piteå. Det har fortsatt snöa hela da'n och ingen plogbil har varit här så ni kan ju gissa hur mycket snö det är på gatan och hur stor snövall det kommer bli när plogen väl kommer. Det blir nog att promenera till jobbet i morgon för vi sover hellre än skottar på morgonen.

Före lunch bakade jag och Ida julkakor med kanelmandelmassa, en spröd och god småkaka som jag ofta bakar till jul. Ser ni på den översta bilden att kanelmandelmassan ser ut som ett hjärta? Den kakan ville Ida så klart ha.


Efter lunch gjorde jag pepparkaksdegen som jag aldrig orkade göra i går. Man gör degen på ett litet annorlunda sätt då man häller en varm sockerblandning över smör och kryddor, när det har svalnat tillsätter man mjölet. Nu får den stå i kylskåpet några dagar innan vi bakar ut den. Åh det luktar så gott när man bakar pepparkakor så jag längtar tills hela huset luktar jul.


Jag hann även med att baka Earl-grey-muffins i dag. Te-tok som jag är, så var jag ju bara tvungen att prova det här receptet som jag hittade hos Starwoman, men jag modifierade det en aning. Jag var lite osäker på om det verkligen skulle smaka Earl grey, men det gjorde det. Jag använde min minimuffinsform för att de inte skulle bli så stora, så man kan äta flera :)


Förutom all bakning hann jag även med att laga middag - kyckling i en kryddstark apelsinsås, som vi åt till ugnsstekt potatis.


Yes, där blev Luleå hockey Europamästare för klubblag. Då är det bara att se till att det blir sm-guld om några månader.

Saffranscheesecake på chokladbotten

Helt otroligt så snöar det igen eller fortfarande är nog ett bättre ord att använda. Men vi tänker hålla oss inne idag och då är det ganska mysigt med ett snöoväder utanför fönstret. Vi ska baka kakor, göra äppelmos och nån julgodissort, riktigt julmys. Men vi ska börja med att ställa fram alla tomtar. Leif och Isak har åkt i väg till Piteå för slutspelet i hockeycupen, hoppas det går bra både på isen och på vägarna. Känns inte så kul att ha dem ute på vägarna en sån här dag.

Här är receptet på den goda efterrätten som mamma bjöd på i går, som finns med i senaste numret av Allt om mat. En perfekt efterrätt i jultider.
Saffranscheesecake på chokladbotten
0,75 krm saffran
1 msk apelsinlikör
1 msk vatten 
Blanda saffran med likör och vatten.

2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Ta upp bladen och värm dem försiktigt med saffransspriten. Låt svalna.

10 digestivekex
100 g mörk choklad (70%)
50 g smör
Klä botten och sidor på en form med löstagbar kant, 24 cm, med bakplåtspapper.
Smula sönder digestivekexen.
Smält chokladen med smöret och blanda med kexsmulorna.
Tryck fast blandningen i botten på formen och ställ i kylen.

400 g naturell färskost
250 g kesella (10%)
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde
Vispa färskost med kesella och florsocker. Vispa grädden.
Vänd ner grädde och saffranssprit i färskostensmeten. Blanda väl. 

Bred ut blandningen över chokladbottnen. Ställ kakan i kylen ca 5 timmar eller till nästa dag.

10 kumquats
0,5 dl strösocker
1 granatäpple
Skiva kumquats och blanda med socker i en kastrull. Låt sjuda på svag värme ca 2 min. Låt kallna.
Skär granatäpplet i klyftor. Peta ut kärnorna.
Garnera kakan med kumquats och granatäppelkärnor.


Mamma garnerade tårtan med bara granatäppelkärnor och serverade sen hallon, mer granatäppelkärnor och vispad grädde bredvid så man kunde ta om man ville. En god och inte alltför söt efterrätt som passar på ett efterrättsbord kring jul. Jag tycker det är så gott när det serveras extra bär till kakor o tårtor för det gör de flesta efterrätter både fräschare och godare.

Nu tycker Ida att hon har väntat länge nog på att få julpynta det sista, dvs att ställa fram tomtarna, så nu är det bäst att jag stänger ner datorn. Återkommer senare efter bakningen så ni får se "dagens skörd" :)

lördag 15 december 2012

God middag o mycket snö

Nu är vi nyss hemkomna från mamma och pappa där vi blev bjudna på god middag. De som ville kunde äta lutfisk men själv valde jag, liksom resten av min familj, ugnsstekt lax, potatis och citronsås.

Åh vilken god middag vi blev bjudna på!

Till efterrätt åt vi en god saffranscheesecake på chokladbotten, serverad med granatäppelkärnor, hallon och grädde. Riktigt gott, så jag ska tigga till mig receptet imorgon.

God och julfin efterrätt!

Snöandet har fortsatt hela dan. Ska all vinterns snö komma under en helg? Helt otroligt hur mycket snö det har kommit under de senaste dagarna och det bara fortsätter och fortsätter.

Man ser knappt granen och ljusen under all snö.

Isak och Leif har varit på hockeycup i Piteå hela da'n och det hade gått bra för Isak och hans lag så imorgonbitti spelar de semifinal som vi hoppas de vinner så de får spela final lite senare. Nu håller vi alla tummarna.

Nu blir tv-soffan, en kopp te och Persbrandt som Hamilton. Vi ses i morgon!

Tomten, jag älskar paket

Nu är det ordentligt vitt ute efter all snö som har kommit, de senaste dagarna, och fortsätter komma. Jag håller mig inomhus tills det är dags att gå till mina föräldrar som bjuder på lutfisk i dag, fast som tur är blir det lax också. Tycker ni om lutfisk? Inte jag.

På morgonen har jag möblerat om och storstädat Idas rum, hon har haft sängen mot ytterväggen och nu när vintern är här på riktigt blir det onödigt kallt för henne på natten. Nu är sängen inflyttad och vi hoppas det blir varmare för henne när hon får ligga mot en innervägg.


Jag fick ett roligt paket för några dagar sen, jag älskar paket och blir lika glad och nyfiken varje gång det händer. Hoppas tomten tycker att jag har varit snäll under året så att jag får många paket på julafton :) I paketet jag fick dolde sig lite utav varje, bl.a. jordnötsmör och surkål. Surkål åt jag för några år sedan på en oktoberfest men kommer inte ihåg hur det smakade. Men det passar nog på julbordet där man har lite allt möjligt.


Honung använder vi lite då och då i matlagningen framför allt under grillsäsongen när vi gör marinader mest varje dag. Men även till honungsgriljerade revbensspjäll, som blir riktigt goda och smakrika. Nya tesorter är perfekt för mig som dricker minst fem, oftast fler, koppar te per dag.

Nu ska jag vila ett tag innan jag ska börja promenera iväg till mamma och pappa. Ha en bra lördag så hörs vi lite senare.

fredag 14 december 2012

Julköttbullarna som blev rätt trots fel

Ibland är det tur att man gör fel. Köttbullarna vi åt i dag var enligt vårt vanliga recept som jag oftast använder ändå berömde Leif dem jättemycket och tyckte att de var ovanligt goda. Även tjejerna åt med god aptit trots att de inte brukar tycka om hemmagjorda köttbullar. Självklart tyckte jag att det var kul med allt beröm men tyckte det var konstigt att de blev så bra just i dag.

Men till slut kom jag på det....jag hade ju tänkt fel. Vi brukar frysa ner älgfärs i 5-hg-påsar men i fläskfärspåsarna är det bara 3 hg. Jag tog upp 4 påsar, 2 påsar av varje, av gammal vana räknade jag med att det var 2 kg och kryddade köttfärsen som om det var 2 kg men det var ju bara 1,6 kg. Så nu måste jag ju ändra receptet så det blir så här bra i fortsättningen också.
Julköttbullarna som blev rätt trots fel
1 kg älgfärs
6 hg fläskfärs
4 dl mjölk
3 dl ströbröd
3 msk potatismjöl
1 msk dijonsenap
1 dl kalvfond
1 st gul lök, riven
3-4 tsk salt
3 tsk svartpeppar

Blanda ihop mjölk, ströbröd, senap, kalvfond, lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i ca 10 minuter så det tjocknar till lite.
Blanda i köttfärsen och rör så att allt blir blandat, men inte för länge för då blir köttfärsen seg. 
Rulla smeten till köttbullar.
Sätt in en långpanna med en klick smör i ugnen. Ta ut när smöret smält.
Lägg i köttbullarna och stek i 225-250 grader i ca 15 min, beroende på köttbullarnas storlek. Vänd ev. köttbullarna efter halva tiden.


Det var nog inte bara kryddningen som gjorde att de blev extra bra i dag. Jag tror att de blev extra saftiga tack vare att jag blandade i fläskfärs i älgfärsen som är ganska torr. I dag åt vi köttbullarna med kokt potatis och gräddsås, men på julafton blir det rödbetssallad till köttbullarna istället, i alla fall för mig. Köttbullarna enligt det här receptet räcker nog till tre middagar, förutom det vi åt i dag frös jag ner två lådor.

Visst har ni slutat steka köttbullar i stekpanna på spisen? Det är så smidigt att steka i ugnen, det går fort och man slipper stekoset. Har ni inte provat än så lova mig att ni provar steka köttbullarna i ugnen nästa gång.