söndag 16 december 2012

En dag inomhus

Som jag sa redan i morse har jag tillbringat dagen inomhus förutom en kort sväng när jag var ut och tog bort lite snö så att Leif kunde köra in bilen på garageuppfarten när han kom hem från Piteå. Det har fortsatt snöa hela da'n och ingen plogbil har varit här så ni kan ju gissa hur mycket snö det är på gatan och hur stor snövall det kommer bli när plogen väl kommer. Det blir nog att promenera till jobbet i morgon för vi sover hellre än skottar på morgonen.

Före lunch bakade jag och Ida julkakor med kanelmandelmassa, en spröd och god småkaka som jag ofta bakar till jul. Ser ni på den översta bilden att kanelmandelmassan ser ut som ett hjärta? Den kakan ville Ida så klart ha.


Efter lunch gjorde jag pepparkaksdegen som jag aldrig orkade göra i går. Man gör degen på ett litet annorlunda sätt då man häller en varm sockerblandning över smör och kryddor, när det har svalnat tillsätter man mjölet. Nu får den stå i kylskåpet några dagar innan vi bakar ut den. Åh det luktar så gott när man bakar pepparkakor så jag längtar tills hela huset luktar jul.


Jag hann även med att baka Earl-grey-muffins i dag. Te-tok som jag är, så var jag ju bara tvungen att prova det här receptet som jag hittade hos Starwoman, men jag modifierade det en aning. Jag var lite osäker på om det verkligen skulle smaka Earl grey, men det gjorde det. Jag använde min minimuffinsform för att de inte skulle bli så stora, så man kan äta flera :)


Förutom all bakning hann jag även med att laga middag - kyckling i en kryddstark apelsinsås, som vi åt till ugnsstekt potatis.


Yes, där blev Luleå hockey Europamästare för klubblag. Då är det bara att se till att det blir sm-guld om några månader.

Saffranscheesecake på chokladbotten

Helt otroligt så snöar det igen eller fortfarande är nog ett bättre ord att använda. Men vi tänker hålla oss inne idag och då är det ganska mysigt med ett snöoväder utanför fönstret. Vi ska baka kakor, göra äppelmos och nån julgodissort, riktigt julmys. Men vi ska börja med att ställa fram alla tomtar. Leif och Isak har åkt i väg till Piteå för slutspelet i hockeycupen, hoppas det går bra både på isen och på vägarna. Känns inte så kul att ha dem ute på vägarna en sån här dag.

Här är receptet på den goda efterrätten som mamma bjöd på i går, som finns med i senaste numret av Allt om mat. En perfekt efterrätt i jultider.
Saffranscheesecake på chokladbotten
0,75 krm saffran
1 msk apelsinlikör
1 msk vatten 
Blanda saffran med likör och vatten.

2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Ta upp bladen och värm dem försiktigt med saffransspriten. Låt svalna.

10 digestivekex
100 g mörk choklad (70%)
50 g smör
Klä botten och sidor på en form med löstagbar kant, 24 cm, med bakplåtspapper.
Smula sönder digestivekexen.
Smält chokladen med smöret och blanda med kexsmulorna.
Tryck fast blandningen i botten på formen och ställ i kylen.

400 g naturell färskost
250 g kesella (10%)
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde
Vispa färskost med kesella och florsocker. Vispa grädden.
Vänd ner grädde och saffranssprit i färskostensmeten. Blanda väl. 

Bred ut blandningen över chokladbottnen. Ställ kakan i kylen ca 5 timmar eller till nästa dag.

10 kumquats
0,5 dl strösocker
1 granatäpple
Skiva kumquats och blanda med socker i en kastrull. Låt sjuda på svag värme ca 2 min. Låt kallna.
Skär granatäpplet i klyftor. Peta ut kärnorna.
Garnera kakan med kumquats och granatäppelkärnor.


Mamma garnerade tårtan med bara granatäppelkärnor och serverade sen hallon, mer granatäppelkärnor och vispad grädde bredvid så man kunde ta om man ville. En god och inte alltför söt efterrätt som passar på ett efterrättsbord kring jul. Jag tycker det är så gott när det serveras extra bär till kakor o tårtor för det gör de flesta efterrätter både fräschare och godare.

Nu tycker Ida att hon har väntat länge nog på att få julpynta det sista, dvs att ställa fram tomtarna, så nu är det bäst att jag stänger ner datorn. Återkommer senare efter bakningen så ni får se "dagens skörd" :)

lördag 15 december 2012

God middag o mycket snö

Nu är vi nyss hemkomna från mamma och pappa där vi blev bjudna på god middag. De som ville kunde äta lutfisk men själv valde jag, liksom resten av min familj, ugnsstekt lax, potatis och citronsås.

Åh vilken god middag vi blev bjudna på!

Till efterrätt åt vi en god saffranscheesecake på chokladbotten, serverad med granatäppelkärnor, hallon och grädde. Riktigt gott, så jag ska tigga till mig receptet imorgon.

God och julfin efterrätt!

Snöandet har fortsatt hela dan. Ska all vinterns snö komma under en helg? Helt otroligt hur mycket snö det har kommit under de senaste dagarna och det bara fortsätter och fortsätter.

Man ser knappt granen och ljusen under all snö.

Isak och Leif har varit på hockeycup i Piteå hela da'n och det hade gått bra för Isak och hans lag så imorgonbitti spelar de semifinal som vi hoppas de vinner så de får spela final lite senare. Nu håller vi alla tummarna.

Nu blir tv-soffan, en kopp te och Persbrandt som Hamilton. Vi ses i morgon!

Tomten, jag älskar paket

Nu är det ordentligt vitt ute efter all snö som har kommit, de senaste dagarna, och fortsätter komma. Jag håller mig inomhus tills det är dags att gå till mina föräldrar som bjuder på lutfisk i dag, fast som tur är blir det lax också. Tycker ni om lutfisk? Inte jag.

På morgonen har jag möblerat om och storstädat Idas rum, hon har haft sängen mot ytterväggen och nu när vintern är här på riktigt blir det onödigt kallt för henne på natten. Nu är sängen inflyttad och vi hoppas det blir varmare för henne när hon får ligga mot en innervägg.


Jag fick ett roligt paket för några dagar sen, jag älskar paket och blir lika glad och nyfiken varje gång det händer. Hoppas tomten tycker att jag har varit snäll under året så att jag får många paket på julafton :) I paketet jag fick dolde sig lite utav varje, bl.a. jordnötsmör och surkål. Surkål åt jag för några år sedan på en oktoberfest men kommer inte ihåg hur det smakade. Men det passar nog på julbordet där man har lite allt möjligt.


Honung använder vi lite då och då i matlagningen framför allt under grillsäsongen när vi gör marinader mest varje dag. Men även till honungsgriljerade revbensspjäll, som blir riktigt goda och smakrika. Nya tesorter är perfekt för mig som dricker minst fem, oftast fler, koppar te per dag.

Nu ska jag vila ett tag innan jag ska börja promenera iväg till mamma och pappa. Ha en bra lördag så hörs vi lite senare.

fredag 14 december 2012

Julköttbullarna som blev rätt trots fel

Ibland är det tur att man gör fel. Köttbullarna vi åt i dag var enligt vårt vanliga recept som jag oftast använder ändå berömde Leif dem jättemycket och tyckte att de var ovanligt goda. Även tjejerna åt med god aptit trots att de inte brukar tycka om hemmagjorda köttbullar. Självklart tyckte jag att det var kul med allt beröm men tyckte det var konstigt att de blev så bra just i dag.

Men till slut kom jag på det....jag hade ju tänkt fel. Vi brukar frysa ner älgfärs i 5-hg-påsar men i fläskfärspåsarna är det bara 3 hg. Jag tog upp 4 påsar, 2 påsar av varje, av gammal vana räknade jag med att det var 2 kg och kryddade köttfärsen som om det var 2 kg men det var ju bara 1,6 kg. Så nu måste jag ju ändra receptet så det blir så här bra i fortsättningen också.
Julköttbullarna som blev rätt trots fel
1 kg älgfärs
6 hg fläskfärs
4 dl mjölk
3 dl ströbröd
3 msk potatismjöl
1 msk dijonsenap
1 dl kalvfond
1 st gul lök, riven
3-4 tsk salt
3 tsk svartpeppar

Blanda ihop mjölk, ströbröd, senap, kalvfond, lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i ca 10 minuter så det tjocknar till lite.
Blanda i köttfärsen och rör så att allt blir blandat, men inte för länge för då blir köttfärsen seg. 
Rulla smeten till köttbullar.
Sätt in en långpanna med en klick smör i ugnen. Ta ut när smöret smält.
Lägg i köttbullarna och stek i 225-250 grader i ca 15 min, beroende på köttbullarnas storlek. Vänd ev. köttbullarna efter halva tiden.


Det var nog inte bara kryddningen som gjorde att de blev extra bra i dag. Jag tror att de blev extra saftiga tack vare att jag blandade i fläskfärs i älgfärsen som är ganska torr. I dag åt vi köttbullarna med kokt potatis och gräddsås, men på julafton blir det rödbetssallad till köttbullarna istället, i alla fall för mig. Köttbullarna enligt det här receptet räcker nog till tre middagar, förutom det vi åt i dag frös jag ner två lådor.

Visst har ni slutat steka köttbullar i stekpanna på spisen? Det är så smidigt att steka i ugnen, det går fort och man slipper stekoset. Har ni inte provat än så lova mig att ni provar steka köttbullarna i ugnen nästa gång.

Rocky road utan nötter

Äntligen är jag hemma och jag tänker hålla mig inne resten av da'n för här snöar det på tvärsan, dvs det blåser så mycket så snön singlar inte lite fint rakt ner. Jag tog bilen i morse och det satt jag och ångrade hela dan på jobbet för det hade varit skönt att få ta bussen hem. Tack o lov slutade jag redan vid ett-tiden så bilen och vägarna hann inte bli helt igensnöade. Men nu ska jag vara hemma resten av da'n och njuta av att det är fredag.

Igår provade jag att göra mitt favorit-julgodis, Rocky road, fast utan jordnötter. Dessutom satte jag chokladsmeten med allt gott i småformar istället för att hälla i en form och sen skära bitar.
Rocky road utan nötter
200 g mörk kvalitetschoklad 70 %
15 st dumlekolor
1-2 dl mini-marshmallows
1-2 dl salta och torrostade solroskärnor

Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Klipp dumlekolorna i 4-6 bitar.
Blanda ihop alla ingredienserna.
Fyll i småbrödsformar, sätt ev. en minimarshmallow högst upp.
Ställ kallt att stelna.

Vill du inte fylla småformar kan du hälla smeten i en avlång form (ca 1,5 liter) och låta det stelna i kylskåp innan du skär i bitar. Mina marshmallows och dumlekolor hann smälta av den varma chokladen men det gjorde inte så mycket, men nästa gång väntar jag nog ett tag innan jag tillsätter alla godsaker. I vanliga rocky roads kyler kanske jordnötterna ner smeten ordentligt för jag har aldrig varit med om att det har smält tidigare. Nog är det gott med salta jordnötterna till choklad men det här är ett fullgott alternativ och det bästa av allt är ju att jag slipper vara orolig att Ida ska få i sig nån smula.

Nu ska jag baka jullimpa och steka julköttbullar, som förutom att de ska finnas på julbordet även blir dagens middag. Ha det bra i snöyran!

torsdag 13 december 2012

Luciafirande

Har ni sett nån Lucia i dag? Jag har sett flera luciatåg, det började tidigt på morgonen med luciafirande på förskolan. Det var riktigt duktiga sångare som var med i det tåget, de sjöng högt och tydligt. Ibland har det en tendens att kunna bli lite tyst sjungande på förskolan för barnen blir blyga inför alla föräldrar. Men inte i år.



Jag hann även med lite luciafika med glögg innan jag var tvungen att rusa till ett morgonmöte på jobbet. Barnen skulle lite senare ta bussen till Storheden och en restaurang där de skulle lussa för lunchgästerna, sen blev de bjudna på varm korv och fika innan de åkte tillbaka till förskolan. Vilket roligt äventyr för dem!


Efter mitt möte fick jag även i år se Norrbottens lucia på jobbet och de sjöng också riktigt bra och jag fick sen höra att i år var det sångprov för att få vara med. Det märktes för det var hög klass på tjejerna, vi trodde först att det var nån kör som var och lussade för oss.

Rocky road med solroskärnor i portionsformar

Ikväll har vi påbörjat julgodis-tillverkningen här hemma. Vi brukar hinna med många sorter innan jul, både gamla favoriter och några nyheter. I år provar jag att göra Rocky Road med solroskärnor istället för jordnötter för att även Ida ska kunna smaka och de var just dem vi gjorde i kväll. Dessutom portionerade jag upp smeten i småbrödsformar istället för att hälla i en form och sen skära i bitar. Recept och utlåtande kommer under helgen för nu måste de för stelna.

Både Olivia och Isak hjälpte till både med att göra julgodis och med att slicka skålarna :) Undra vad de tyckte var roligast?



Nu ska jag stänga ner datorn och sätta mig i tv-soffan för nu ska vi se film, Johan Falk, bra avslutning på kvällen. Och i morgon är det fredag, jippi!