tisdag 11 december 2012

Tryfflar med och utan smak

Varning för långt inlägg! Om ni inte orkar läsa så titta på bilderna och inspireras. Tänk så mycket gott man kan göra trots att man tänker på allergiker.

Vid pralinpysslet, som Astma- och allergiföreningen i Luleå anordnade i söndags, använde alla samma grundrecept på tryfflarna men vi smaksatte på olika sätt i de olika skålarna. Vi hade förberett så att alla fick varsin skål, smaksättning och garnering (som vi skrev på post-it-lappar för att komma ihåg de olika varianterna). Alla fick börja med att bryta chokladen i småbitar, sen hälldes varm grädde på och det var bara att röra för fullt tills det var en härlig chokladsmet.

Tryffeltillverkning. 
Kul att vara många så kan man surra samtidigt 
som man rör chokladsmeten.

När chokladsmeten hade svalnat var det dags att rulla små tryfflar och sedan rulla dem i garnering och sätta i fina små formar.

Tryfflarna garneras.

När allt godis hade stelnat och var klart placerades de på ett bord och alla fick fylla en ask med goda och fina tryfflar.

Ett bord fyllt av tryfflar. Tyvärr var inte allt mitt :)

Sen la vi tryfflarna i askar. Inte helt olikt en vanlig chokladask.

Det fanns cellofan, snöre och klistermärken så att man kunde göra sin egna fina personliga chokladask.

Paketinslagning

Olika varianter på chokladaskar

Tryffel grundrecept (ca 20-30 st)
200 gr mörk choklad av valfri sort (Plamil är helt mjölkfri)
1 dl grädde (antingen vanlig eller någon allergivänlig variant, vi har provat både ris- och havregrädde med utmärkt resultat)

Exempel på smaksättning till en grundsats tryffelsmet:
0,5 dl ojämnt krossad turkisk peppar
1 dl ojämnt krossad polkagris
1 tsk snabbkaffe
0,5-1,5 tsk smakessens t.ex. rom, arrak, pepparmint

Exempel på garnering:
Florsocker, kakao, råsocker, strösocker, chokladströssel, flingsalt

Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Rör tills chokladen smält, eventuellt måste man värma några sekunder i micron
Rör i smaksättningen.
Låt svalna.
Forma till kulor och rulla i valfri garnering. Tänk på att inte göra dem så stora för de smälter fort när man håller dem i handen.

Nu har jag ju tyvärr inte smakat alla varianter än, men favoriten hemma hos oss blev smaksättningen med polkagris rullat i florsocker. Jag har lovat barnen att vi ska göra en omgång polkagris-tryffel hemma men då rullar vi dem nog i polkagrissmulor för att få riktigt mycket mintsmak. Ni kommer väl ihåg att choklad och mint är min favoritkombination?

Polkatryffel rullad i florsocker

Turkisk peppar tyckte jag och Leif om men barnen tycker inte om lakrits så den tryffel får vi har för oss själva, hi, hi. Jag skulle nog bara ha satt lite flingsalt uppepå för syns skull, är rädd det blir för salt att helt rulla dem i salt. Eftersom vår favoritkola är smaksatt med turkisk peppar, så nöjer jag mig med den istället för att smaksätta även tryffel med turkisk peppar.

Turkisk peppartryffel rullad i turkisk peppar eller flingsalt.

Att rulla tryfflar i kakao är nog det vanligaste sättet och det gjorde även vi. När man åt tryffeln som smaksattes med kanel och rullades i kakao och kanel blev man torr i munnen tyckte vi, då vet vi inte om det var kanelen eller kakaon som gjorde det, men kanel kan ju ha en tendens att bli torr/dammig eller hur man nu ska förklara det. Kanel eller pepparkakskrydda är ju annars en perfekt tryffelsmaksättning till jul.

Kaneltryffel rullad i kakao och kanel

Barnen tyckte även om de naturella sorterna där man kan variera sig mig garneringen, t.ex strössel eller socker.

Tryffel utan smaksättning rullad i strössel

De vackraste tryfflarna blev nog de som rullades i rör- eller strösocker för de glittrar så fint och passar perfekt till allt julpynt.

Romtryffel rullad i rörsocker. Visst glittrar de fint?

Om man ensam ska göra tryfflar och inte vill hålla på med så många olika skålar så kan man använda sig av en smaksättning och sen rulla tryfflarna i olika garneringar för att på så sätt få lite variation.

Arraktryffel rullad i strösocker som också glittrar så fint.

Förutom alla olika tryfflar gjorde vi även två andra julgodis-sorter - Sega cornflakes-godiskakor och Bountybollar.

Sega corn-flakesgodiskakor
100 g (mjölkfritt) margarin
1 dl sirap
1,5 dl socker
4 msk kakao
1 dl kokosflingor
5 dl corn flakes (eventuellt hälften puffat ris)

Smält margarinet i en kastrull
Tillsätt övriga ingredienser
Låt blandningen koka i ca 2 minuter
Sätt små högar av blandningen på bakplåtspapper eller i småbrödsformar med hjälp av en liten sked.
Låt dem stelna.
Om blandningen blir för hård/seg innan allt är utportionerat så är det bara att värma blandningen igen.


Bountybollarna doppas i choklad och får rinna av på ett galler.
Bounty-bollar
50 g (mjölkfritt) margarin
0,5 dl sirap
0,5 dl florsocker
2 dl grädde (vanlig, ris- eller havregrädde fungerar utmärkt)
200 g kokosflingor
Garnering
200 g choklad (Plamil är helt mjölkfri)

Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 6-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg.
Rör ner kokosen
Låt smeten svalna något och rulla sedan bollar och lägg på bakplåtspapper. Är det svårt att rulla så låt smeten kallna mer.
Ställ kallt minst en timme tills de hårdnat och är riktigt kalla
Smält choklad över vattenbad
Doppa bollarna
Förvara kallt

Dessutom hade Carina gjort riktiga praliner hemma som vi fick två var av. Det var mörk choklad med en choklad- och hallonkräm. Den har jag inte provsmakat än men jag är övertygad om att den är himmelskt god. Jag är lite sugen att köpa ett pralin-set men jag vet inte om jag har tålamodet med alla moment.

Kolla vilka snygga praliner. Jag är så imponerad.

Det här pralinpysslet var ett initiativ från Astma- och allergiföreningen i Luleå för att även allergiker skulle få äta gott och vackert julgodis. Allt godis var mjölk-, ägg-, gluten- och nötfritt och vi använde då mjölkfri choklad från Plamil och risgrädde från RiceDream.

Allergivänliga produkter

Tack alla för en trevlig dag och tack Carina och Anita för ett bra initiativ.
Det här gör vi om snart igen, eller hur?

måndag 10 december 2012

Kycklingtortilla med mexikansk chili-cf

Äntligen är min dator ledig, den var visst väldigt populär i dag. Samtidigt som jag skriver det här provar Ida lucia-klänningen o kronan och tränar luciasånger. På torsdag är det dags! Det är så skönt att vi har lucialinnen i nästan alla storlekar, det är bara att gå ner i källaren och söka fram årets storlek, istället för att stressa runt på affärer och hitta ett plagg som man använder en gång/år. De stora barnen är inte med i något luciafirande i år så det blir inga krockar, tack o lov.

En av hela familjens storfavoriter är kycklingtortillas med bl.a majs, purjo, chilisås, jalapeños och naturell crème fraiche. Igår gjorde jag en snabbvariant med smaksatt crème fraiche och det vi hade hemma och det var inte mycket, men gott blev det.
Kycklingtortilla med mexikansk chili-cf
3  kycklingfiléer, ca 7 hg skulle jag tro att det var
1 burk majs
1 tomat, (ta gärna mer men jag hade bara en tomat hemma)
2-3 dl crème fraiche, Norrmejeriers mexikansk chili
salt, peppar
ev. chilipeppar
ca 8 tortillabröd
riven ost

Skär kycklingen i småbitar. Stek och krydda med salt och peppar.
Blanda ner majs och tärnad tomat.
Rör ner crème fraiche och låt allt bli varmt.
Smaka av med salt, peppar och ev. chilipeppar.
Rulla in kycklingröra i tortillabröden och lägg i en smord ugnsform.
Strö riven ost över.
Tillaga mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Vill du har mer färg på osten ställer du formen högre upp och ökar på värmen.


Den här varianten var minst lika god som vår vanliga trots att det var färre ingredienser i den här. Paprika saknade jag men eftersom vi inte hade det hemma var jag tvungen att skippa det. Om det blir över någon crème fraiche så är den god att servera kall till maten. Än en gång var det smidigt med smaksatt crème fraiche, börjar bli lite tjatigt nu. Men under alla år vi var tvungna att laga mjölkfritt använde vi inte crème fraiche, utan det var Oatlys iMat till allt, så det är kanske därför jag använder crème fraiche var och varannan dag numera. Jag har ju några år att ta igen :)

söndag 9 december 2012

Allergivänligt pralinpyssel

I dag anordnades äntligen pralinpysslet, ett samarbete mellan Astma- och allergiföreningen i Luleå och ABF. Vi kallade det för pralinpyssel men det var mest tryfflar i flera olika smaker vi gjorde, bl.a polkagris, arrak och kanel, dessutom gjorde vi bountybollar och sega cornflakes-godiskakor. Allt var fritt från mjölk, ägg, nötter och gluten.


Vi hade förberett med en skål, 200 g choklad och olika smaksättning till var och en, som fick börja med att bryta chokladen i småbitar. Sen värmde vi risgrädden som vi hällde på chokladen och sen rörde man till chokladen hade smält, därefter tillsatte man sin smaksättning. När det sen var dags för tryffelsmeten att stelna passade vi på att fika lite. Efter fikat var det dags att rulla chokladsmeten till runda små tryfflar och sen rullades de olika smakerna i olika garneringar, bl.a. flingsalt, socker och kakao. När skålen var tom var det fritt fram att skrapa resterna från skålen. Populärt!


Sen samlade vi alla olika tryfflar och annat godis på ett bord och var o en fick plocka ihop en låda med alla smaker. På så sätt fick alla en låda med en massa olika julgodis och smaker.


Vi hade några jättetrevliga timmar då vi förenade nytta med nöje, om man nu kan säga att det är nytta att göra julgodis :) Om man vill ha många olika sorter och smaker på sitt julgodis är det ett bra tips att träffas flera stycken, där alla gör var sitt godis eller tryffelsmak. Oftast blir det ju många av varje sort så det är inga problem att dela med sig. Så dra nu ihop ett gäng där ni äter och dricker gott samtidigt som ni gör en massa julgodis.

Fler bilder och recept på dessa godsaker kommer när jag har orkat gå igenom alla bilder. Nu har jag gjort ett nytt inlägg med fler bilder och recept. Klicka här så kommer ni dit.

Kantarellpasta med fläskfilé

Hej mitt vinterland! Det ser så härligt ut ute när det nu äntligen har kommit snö dessutom snöar det lite lugnt just nu också. Mysigt! I går tog vi fram och klädde julgranen och det blir tidigare och tidigare för varje år. Men det känns dumt att gå och längta nästan hela december för att ta fram den nån dag före julafton och sen får man inte ha den framme nå länge innan det är dags att plocka bort den. Eftersom jag är allergisk har vi en plastgran inne men en riktig ute. Har ni en plast eller riktig gran? När tar ni fram/in julgranen?

I går efter julgranspyntningen lagade jag en enkel, god och smakrik pastarätt med fläskfilé, kantareller och Norrmejeriers crème fraiche smaksatt med kantareller och champinjoner.
Kantarellpasta med fläskfilé
700 g fläskfilé
500 g tagliatelle
kantareller
2 dl crème fraiche champinjon och kantarell
1 dl grädde
salt o peppar

Koka tagliatellen enligt anvisningarna.
Skär fläskfilén i cm-stora skivor, platta ut skivorna något.
Bryn skivorna i smör och krydda med salt o peppar.
Stek kantarellerna, krydda med salt o peppar.
Tillsätt den smaksatta crème fraichen och grädden. Koka upp.
Tillsätt de stekta köttskivorna och låt de koka med tills tagliatellen är klar.
Häll bort vattnet från tagliatellen.
Lägg tagliatellen i en stor skål, häll kött, kantareller och sås över. Rör om och servera!


På sista tiden har jag använt många olika sorter smaksatt crème fraiche. Jag har varit lite motståndare till det förut och har hellre velat krydda min mat själv, men nog är det enkelt att variera maten med en crème fraiche. Den här gången när jag hade kantareller till köttet var det kul att förstärka kantarellsmaken med hjälp av en crème fraiche. Det känns extra bra när det finns goda smaker i Norrmejeriers sortiment, eftersom Norrmejerier finns i Luleå.

I fredags när Ida var på kalas på Leos lekland fick alla barnen varsin slush som man får ta själv. Det var lite svårt att välja av alla smaker, men till slut bestämde hon sig för päron, jordgubb, smultron och cold ice.

Ida med sin slush i det rosa prinsess-rummet

Nu är det dags att gå ut och skotta innan jag ska börja förbereda mig för dagens pralinpyssel med Astma- och allergiföreningen. Längtar! Vi ska göra flera olika sorters julgodis och allt är allergivänligt. Jag tar med mig kameran så ni får ett längre inlägg om mumsigt julgodis för alla lite senare.

lördag 8 december 2012

Saffranssnittar

Har precis sett klart Så mycket bättre, första gången i dag jag sitter ner i mer än 10 minuter. Det har gått i ett hela da'n känns det som. Men det är väl som det brukar när julen närmar sig. Har en känsla av att jag kommer sova gott i natt. Jag väntar bara på att Olivia ska komma hem och hämta sovgrejer för hon ska sova hos en kompis, sen ska jag lägga mig på en gång. För i morgon måste jag vara pigg för då blir det julgodistillverkning för hela slanten. Jag längtar!

I går bakade jag saffranssnittar som i stort sett är kolakakor med saffran.
Saffranssnittar
1 förp saffran (0,5 g)
1 dl socker
150 g smör
1,5 msk ljus sirap
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl

Stöt saffranet till fint pulver med 1 tsk av sockret.
Rör eller vispa smör, socker och saffransblandningen ljus och porös.
Tillsätt sirapen.
Blanda ner mjöl blandat med bakpulver.
Arbeta snabbt samman till en deg.
Dela degen i tre bitar. Rulla ut dem plåtlånga och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till dem lätt.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15 minuter.
Skär längderna i sneda snittar medan de fortfarande är lite varma.


Isak som inte tycker om saffran tycker att jag använder saffran i allt nu för tiden. Men det är ju jul bara en gång per år så då gäller det att passa på. De här blev riktigt goda kakor, jag var lite osäker vad jag skulle tycka eftersom kolakakor inte är nån favorit hos mig. Men jag blev positivt överraskad. De är ju så enkla att göra dessutom, så jag kanske hinner med en till omgång innan jul.


Min favoritblomma till jul är amaryllis och just nu har jag en sån ståtlig knallröd fin amaryllis i mitt fönster som lyser upp rummet. Jag har inga gröna fingrar men jag hoppas jag kan få den här att leva och blomma länge för jag blir så glad när jag ser den. Vad har ni för tips att ge mig hur jag ska sköta min amaryllis? Hur ofta ska den vattnas och med hur mycket vatten?

Frukost, lunch och snart middag

Oj, redan eftermiddag och det börjar mörkna. Vi tog lite sovmorgon i morse så istället för frukost blev det mer likt en brunch. Jag dukade fram extra mycket bröd och pålägg och man kunde även göra varma mackor i mackjärnet. Själv valde jag en av de godaste mackorna som finns - hårdbrödmacka med leverpastej, tomat och smörgåsgurka.

Efter frukosten eller lunchen eller vad det nu var vi åt, så satte jag igång med bakning. Dels till oss själva och dels betar jag av några beställningar.

Saffranssnittar paketerade och redo för frysen

Havrekex ligger på torkning.

Gårdagens lunchdejt var väldigt trevlig, som alltid när vi träffas, och vi åt väldigt gott. Som vanligt hade jag beslutsångest när jag skulle välja mat men till slut valde jag en pestopasta med handskalade räkor och det var så gott som jag hade hoppats. Det andra alternativet, fläskfilé, klyftpotatis och bearnaisesås, lät också jättegott men eftersom jag inte var så hungrig kändes det som lite väl mycket mat till lunch. Betyget på restaurangen dras dock ner drastiskt av att de bara hade en te-sort, och den värsta av alla dessutom, gula Lipton. Jag förstår inte varför restauranger envisas med denna vidriga te-smak.

Jag älskar fina uppläggningar på fina fat

fredag 7 december 2012

Jaume Serra Brut Nature

Jag har fått lite frågor om det mousserande vinet vi drack innan julfesten i går. Här kommer lite info om cavan som vi tyckte var prisvärd - mycket bubblor för lite pengar. Det är ett torrt vin utan sötma, så självklart tyckte de som gillar lite sötare viner att det var för torrt. Själv älskar jag de flesta mousserande vinerna, bara det inte blir för sött, så jag är ingen bra "betygsättare". Så fort det är lite bubblor inblandat så känns det som fest och partystämningen höjs. Rosévarianten, Jaume Serra Brut Rosado, sparar jag till nyår.


Cava var förr känd som spansk champagne men sedan EU inrättade lagar om ursprungsskydd är det inte längre tillåtet att kalla det spanska mousserande vinet för champagne. Cava framställs genom traditionell champagnemetod, vilket betyder att den andra jäsningen sker på flaska. Druvorna som främst används är Parellada, Macabeo och Xarel-lo, som tillsammans ger den elegans, mjukhet, friskhet och styrka som är utmärkande för Cava. I Sverige har cava utmärkt sig som en favorit bland mousserande viner.

Jaume Serra är en av Spaniens största cavatillverkare och kan, tack vare sin storlek och expertis, erbjuda hög kvalitet till ett mycket bra pris. Jaume Serra grundades 1890 och är en av de ledande producenterna i Penedés, Spaniens i särklass största cavadistrikt beläget utanför Barcelona.

Jaume Serra Brut Nature
Torr, ungdomlig, mycket frisk smak och inslag av gröna äpplen.
Druvor: Macabeo, Parellada, Xarel-lo
Alkoholhalt: 11,5 %
Pris: 60 kr
Artikelnr: 7884
Passar utmärkt som apéritif, till fiskrätter och skaldjur.
Finns på utvalda Systembolag men kan också beställas på www.spanskcava.se

I samarbete med PrimeWine Group

Nu sitter vi få som är hemma bänkade framför tv:n och inväntar finalen av X-factor. Olivia är ute med kompisar och Leif är på julfest. Min lediga dag i dag blev inte så ledig, jag for hemifrån halv elva och kom hem igen halv sex. Men å andra sidan hann jag med en del, inte allt, under da'n så då blir det kanske lugnare i morgon.