söndag 2 december 2012

Pestopasta med lax

Söndagkväll, barnen har lagt sig eller är i alla fall på väg att lägga sig, jag och Leif sitter med varsin kopp te och njuter av de sista helgtimmarna medan vi slötittar på tv. Vi har påbörjat planeringen för nästa vecka så vi har lite koll på träningar, skjutsningar, middagar, hockey, julfester och andra aktiviteter. Nu är det helt plötsligt bara tre veckor kvar till jul, helt otroligt. Hur går det med julförberedelserna för er? Än så länge känner jag mig ganska lugn, till veckan tänkte jag göra julköttbullar och baka jullimpor som båda klarar sig bra i frysen fram till julafton.

I dag till middag åt vi jättegod pestopasta med lax eller pestolax med pasta.
Pestopasta med lax
4 laxfiléer
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
0,5 dl crème fraiche
2 dl grädde
3-4 msk pesto
Salt o Peppar
ruccolasallad
körbärstomater
nykokt pasta

Salta och peppra laxen, ugnsstek den sedan i ca 20 min i 200 grader.
Finhacka rödlöken och stek den på låg värme så att den blir mjuk men inte tar färg, pressa i vitlöken och stek med några minuter.
Blanda i pesto, crème fraiche och grädde. Koka ihop några minuter.
Smaka av med salt o peppar och ev. med mer pesto.
Skär den färdiga laxen i stora bitar och blanda ihop med nykokt pasta, ruccola och körsbärstomater.
Häll såsen över och blanda om.
Strö lite flingsalt över.
Servera genast.


Mums så gott det här var, till och med Leif berömde maten flera gånger. Ni som har hängt med här ett tag vet att han inte överdriver berömmandet (Eller så blir han less att varje dag säga att jag gör god mat) :) Eftersom Ida och Isak inte är så förtjust i sås ugnstekte jag all lax men använde inte allt till pastan utan lät några bitar lax liksom lite pasta vara "naturella".

Adventsfrukost

Vi fick vår långa härliga stora adventsfrukost med hela familjen. Olivia var lite svårväckt men till slut kom även hon och åt frukost med oss. Som tack för att jag hade gjort en stor frukost precis som hon hade önskat hjälpte hon mig att städa köket efter frukosten.


Vi hade tre olika sorters bröd, ost, brieost, marmelad, skinka, leverpastej, gurka, sallad, apelsinklyftor, ägg, kaviar, te, juice och varm choklad. Nästa gång hon önskar frukost får jag kanske försöka hinna baka scones också. Mmmm, tänk vad gott med nybakat bröd.

Nej, nu måste jag hoppa in i duschen och kicka i gång den här söndagen på riktigt. Ha en bra första adevent!

Vitvinsmarinerad älgstek

God morgon första advent! Då var äntligen första advent här och julmånaden har börjat på riktigt. Bästa månaden på året?! Nu ska det bakas, göras godis, läggas in sillar, gravas lax, pysslas, pyntas, shoppas...och stressas. Men visst kommer ni ihåg att njuta under tiden? Gör det ni vill och hinner, resten kan ni göra nån annan gång.

I torsdags la jag en älgstek i vitvinsmarinad som vi sen tillagade på fredagkväll.
Vitvinsmarinerad älgstek
600 g benfri älgstek
Marinad
4 dl torrt vitt vin
1 stor gul lök i bitar
1 knippe persilja
Sås
1,5 dl finhackad gul lök
300 g färska, skivade champinjoner
2 dl tomatjuice
2,5 msk mjöl
2 msk soja
2 msk konjak
1,5 dl hackad persilja
1,5 tsk salt
1,5 krm nymalen svartpeppar

Lägg steken i dubbla plastpåsar.
Häll på vin, lägg i lök och grovhackad persilja. 
Ställ i kylen i 1 dygn, vänd påsen några gånger under tiden.
Ta upp och torka steken. Spara marinaden. 
Gnid in med salt och peppar. Bryn väl runt om. 
Sila över marinaden. Låt puttra under lock ca 1,5-2 timmar. 
Känn med sticka att den känns mör och fin.
Tag upp steken. Skiva den vackert och lägg på fat.
Sås
Fräs löken gyllene i smöret. Tillsätt skivade champinjoner och låt det steka med tills all vätska har kokat in. 
Pudra över mjölet. Späd med tomatjuice och vinskyn (ca 3 dl) från grytan.
Smaksätt med konjak och soja, lite salt och nymalen peppar. Blanda i finklippt persilja.


Eftersom vi hade så mycket att göra i fredags när vi tillagade och åt den här steken så kokade vårt kött drygt två timmar och var jättemört och gott. Annorlunda men god smak på såsen, oftast använder jag rödvin till kötträtter. Och oftast är det whisky, inte konjak, jag kryddar maten med, eftersom Leif har ett helt skåp med whisky i källaren. Vi åt ugnsstekt potatis, morötter och rödbetor till köttet. Rödbetor i ugn blir så söta och goda. Visst har ni provat det?

Nu är det dags för kalendern på tv och jag ska göra i ordning en stor adventsfrukost. Olivia sa att vi kunde väcka henne när vi äter frukost om vi har en massa pålägg, bröd och tända ljus. Så då fixar jag det för det är inte varje dag man får se Olivia uppe före lunch :) Sen har vi inte så mycket planerat i dag förutom Idas dans. Skönt! Eventuellt åker vi en sväng på julskyltningen innan dansen, men om det är lika blåsigt och kallt som i går då struntar vi i det.

lördag 1 december 2012

Myskväll

Nu har vi precis avslutat vår goda julmustkycklingmiddag. Vi har som tradition att kring första advent, oftast lördagen före, äta julmustkyckling. Det är en jättegod kycklingrätt som förutom julmust även kryddas med ingefära. Har ni inte provat, så måste ni göra det. Perfekt i jultider och en anledning till att få köpa hem julmust :)


Har ni sett första avsnittet av årets julkalender på tv? Vad tyckte ni? Barnen verkade tycka den var bra, fast det gör de varje år. Förra kalendern med Mysteriet på Greveholm har vi på DVD och den har alltid varit en favorit så vi har höga förväntningar i år.


Äntligen kan jag koppla av med en kopp te och en kanel-saffransbulle i ett städat adventpyntat hem. Såå skönt. Nu ska jag njuta i tv-soffan resten av kvällen!

Gult, gult, gult

Vad tror ni jag har gjort i dag?


Jag har bakat lussekatter och två varianter av saffransbullar, dels med kanel och dels med vanilj. När man bakar dubbel sats så tar det lite tid så nu känner jag mig lite trött, men inget som inte en kopp te och provsmakning av bullar kan fixa. Men undra vilken sort jag ska välja? 

Lussekatter måste man ha för det hör julen till, men barnen tycker bäst om de med fyllning och eftersom jag inte kunde bestämma om jag ville att de skulle smaka vanilj eller kanel gjorde många olika sorter. 

Nu ska jag städa köket och hallen sen är äntligen hela huset rent, fint och adventspyntat och då ska jag njuta hela kvällen.

fredag 30 november 2012

Trött men fint

Nu har vi jul här i vårt hus.....

Nja, men lite adventsfint har vi i alla fall. Jag har inte hunnit pynta klart men några stjärnor och adventsljusstakar hann jag plocka fram innan klockan hann bli för mycket och jag för trött. Efter att ha storstädat 4 sovrum, 3 toaletter, 2 vardagsrum och 1 tvättstuga funderar jag på om vi inte ska flytta till en etta nästa år :) Hall och kök har jag dessutom kvar eftersom vi ska baka lussekatter i morgon kändes det lite onödigt att skura köksgolvet som ändå kommer bli nermjölat i morgon.

Längtar tills imorgon då jag äntligen 
ska få äta nybakade lussekatter igen.

Mitt i allt städande var Leif tvungen att åka och hämta griskött som vi hade beställt och som nu var färdigstyckat. Så då var det bara att börja paketera en halv gris och dra fram köttkvarn för att mala lite fläskfärs. Dessutom hade jag förberett en älgstek som låg i en marinad och skulle kokas klar i dag. När jag stod där med dammsugar'n framdragen, fläskkött i hela köket, älgstek kokandes på spisen, rotsaker som skulle skalas och sås som skulle göras, då funderar jag varför jag inte hade varit så förutseende så att jag hade planerat in hämtmat till middag. Det hade underlättat lite! Fast vi fixade det ju i alla fall, men det hade varit skönt att slippa matlagning i dag. Å andra sidan fick vi en riktigt god fredagsmiddag.

Lingonpannacotta

Godmorgon härliga men kyliga fredag. Ett tunt tunt lager snö ligger på marken men vi vill har mer, det sägs att det ska snöa i helgen. Hoppas! Det är drygt minus 10 grader så det finns chans till snö som inte tinar bort. På söndag är det första advent så i dag är det storstädning och adventspyntning som står på programmet. Jag hade även velat hinna baka lussekatter men det får vi nog vänta med till i morgon.

Igår provade jag göra lingonpannacotta och självklart använder jag gelésocker istället för gelatin. Jag velade om jag skulle smaksätta den med vanilj eller kanel och det slutade med att jag inte valde någon smaksättning alls.
Lingonpannacotta
1,5 dl lingon
2,5 dl grädde
0,5 dl gelésocker

Koka ihop lingon och grädde i någon minut. Mosa lingonen mot kastrullkanten med en sked så att grädden färgas rosa.
Sila lingongrädden så att alla skal försvinner.
Koka lingongrädden med gelésocker i en halv minut.
Häll upp i små glas eller skålar.
Ställ kallt att stelna några timmar.

Med facit i hand så ångrar jag att jag inte lät en kanelstång koka med i grädden för det hade nog varit gott med en smaksättning och kanel är mer jul än vanilj. Det var som att något saknades. Jag tycker att pepparkakspannacottan jag gjorde i fjol var godare än den här lingonvarianten. Vill man ha en mjälkfri variant så går det alldeles utmärkt att göra pannacotta av Oatlys iMat (havregrädde) det har vi gjort flera gånger.

I går somnade barnen i omvänd åldersordning, Olivia som är äldst kom hem trött och med huvudvärk vid 6-tiden och gick och la sig och har sovit nästan hela natten. Isak somnade efter hockeymatchen medan 5-åringen Ida inte somnade förrän efter tio. Vet inte vad som har hänt henne som alltid somnade enkelt i vettig tid förut. Ska försöka få liv i henne nu så vi kan kicka igång den här dagen och förhoppningsvis har vi adventsfint innan vi går och lägger oss i kväll.