Det känns att arbetsveckan börjar lida mot sitt slut för jag känner mig riktigt trött, måste nog lägga mig och vila på soffan innan jag ska handla inför helgen. Undra vad jag ska handla för godsaker för vi har ju både en födelsedag och en fars dag att fira i helgen. Fars dag ska vi i och för sig fira, med köttsoppa och tårta, hos min far så till dess behöver jag inte handla nå, men på lördag skulle jag vilja bjuda födelsedagsbarnet på minst en 3-rättersmiddag. Firar ni Fars dag eller får dagen passera ganska obemärkt?
Dagens middag blev den goda lammgrytan som jag förberedde igår. Det som gjorde att jag lockades att göra just den här grytan var att den innehöll kakao. Alltid spännande med lite oväntade ingredienser.
Lammgryta med kakao och kanel
1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 röd chili
2 morötter
1 stor palsternacka
en fjärdedels rotselleri
750 g fina grytbitar av lamm
1 tsk grovmalen svartpeppar
1,5 tsk kakao
0,75 tsk salt
3 lagerblad
1 kanelstång
3,5 dl vatten
1,5 msk kalvfond
2 msk pressad citron
Hacka lök, vitlök och chili.
Skär morötter, palsternacka och selleri i ganska små bitar.
Bryn köttet i olja och smör. Sätt över i en gryta.
Bryn lökhacket och chilin så att löken blir mjuk utan att ta färg, sätt över i grytan.
Bryn rotfrukterna ett par minuter. Sätt över i grytan.
Blanda ner resten av ingredienserna och låt koka under lock tills köttet är mört och såsen lagom simmig, jag kokade i drygt en timme.
Smaka av.
Den här grytan blev mycket godare än jag trodde. Först hade jag velat göra en indisk gryta med mycket kryddor, men sen ångrade jag mig när jag insåg att jag knappt hade några kryddor hemma och inte orkade åka o handla. Det smakade inte speciellt mycket lamm om grytan, det får man ta som något negativt eller positivt. (Jag tyckte det var positivt) Vad som var mycket positivt var att jag gjorde grytan redan i går så i dag när vi kom hem behövde den bara värmas samtidigt som ris och bulgur kokade.
torsdag 8 november 2012
Inga barn får hamna utanför
Det pratas om socialt utanförskap, men vad är det? I Sverige har väl alla barn samma rättigheter? Här finns ju skyddsnät. Vi tar väl ansvar för alla barn. Eller?
Något är fel. I Sverige är vi överens om att alla barn ska ha samma rättigheter. Ändå finns det barn som inte räknas in. Som ingen ser. Som hamnar utanför.
Det kan börja i fattigdom, segregation, med en diagnos, med föräldrar som har problem eller att hjälpen ser så olika ut beroende på var man bor. Vissa får hjälp, andra inte. I värsta fall leder det till att barn inte klarar skolan. Därifrån kan vägen tillbaka vara väldigt lång.
Inga barn får hamna utanför. Om barnkonventionen vore svensk lag skulle det vara svårare för vuxna att glömma bort, att inte se, att inte ta ansvar.
Jag har skrivit under på unicef.se/utanför. Gör det du också!
Har du en blogg? Då kan du också hjälpa UNICEF att uppmärksamma barnen som hamnar utanför. Besök unicef.se/sprid-budskapet/blogga-mot-socialt-utanförskap för att hämta material.
Något är fel. I Sverige är vi överens om att alla barn ska ha samma rättigheter. Ändå finns det barn som inte räknas in. Som ingen ser. Som hamnar utanför.
Det kan börja i fattigdom, segregation, med en diagnos, med föräldrar som har problem eller att hjälpen ser så olika ut beroende på var man bor. Vissa får hjälp, andra inte. I värsta fall leder det till att barn inte klarar skolan. Därifrån kan vägen tillbaka vara väldigt lång.
Inga barn får hamna utanför. Om barnkonventionen vore svensk lag skulle det vara svårare för vuxna att glömma bort, att inte se, att inte ta ansvar.
Jag har skrivit under på unicef.se/utanför. Gör det du också!
Har du en blogg? Då kan du också hjälpa UNICEF att uppmärksamma barnen som hamnar utanför. Besök unicef.se/sprid-budskapet/blogga-mot-socialt-utanförskap för att hämta material.
onsdag 7 november 2012
Middag i dag och i morgon
Go'kväll på er! Här har det snöat stora härliga flingor i dag på förmiddan och på en gång fick jag julkänslor. Måste köpa hem pepparkakor och glögg, ja kanske t.o.m baka lussekatter redan nu. Tänk vad lite snö kan ställa till med. Isak tror att den här snön kommer ligga kvar men jag tror han blir besviken och att den försvinner om nån dag.
Dagens middag blev ugnstekt citronkryddad lax, potatis och stuvad spenat. Jag har kommit på nå smart! Jag gör fisk de dagar Isak har träning vid fyra-tiden för då kommer han hem vid sextiden och är vrålhungrig och då går även fisk ner utan problem.
Efter middan gjorde jag i ordning morgondagens middag. Då ska vi äta lammgryta och grytor blir ju ofta bättre om de får stå till sig någon dag, dessutom går det fort att laga middag i morgon och det är skönt för omväxlings skull. De var en del spännande ingredienser i grytan, framför allt kakao. Hur tror ni det blir tillsammans med lamm?
Dagens middag blev ugnstekt citronkryddad lax, potatis och stuvad spenat. Jag har kommit på nå smart! Jag gör fisk de dagar Isak har träning vid fyra-tiden för då kommer han hem vid sextiden och är vrålhungrig och då går även fisk ner utan problem.
Efter middan gjorde jag i ordning morgondagens middag. Då ska vi äta lammgryta och grytor blir ju ofta bättre om de får stå till sig någon dag, dessutom går det fort att laga middag i morgon och det är skönt för omväxlings skull. De var en del spännande ingredienser i grytan, framför allt kakao. Hur tror ni det blir tillsammans med lamm?
Tänk att det är torsdag redan i morgon. Så nu är det bara två korta arbetsdagar kvar för mig innan det är helg och den här helgen blir det mycket familje-firande då det är både Leifs födelsedag och fars dag. Måste hinna baka två banankakor till min brödförsäljning också. Det har ni inte missat väl, att jag bakar till försäljning? Här kan ni läsa mer om det. Snart börjar det bli dags att ta upp advents- och julbeställningarna.
Brillat-Savarin på chips
Onsdag - det innebär lill-lördag! Jag brukar inte använda mig av den benämningen på onsdagar för jag tycker faktiskt den är rätt töntig. Vad tycker ni? Men nu kunde jag inte låta bli eftersom jag kommer med tips på ett gott drinktilltugg och drinktilltugg passar bättre på en lördag än mitt i veckan, eller kanske inte. Nu har ni i alla fall några dagar på er att köpa den goda osten Brillat-Savarin så kan ni fixa detta enkla tilltugg till (den riktiga) helgen.
Har ni hört talas om osten Brillat-Savarin? Hittade en beskrivning på nätet: "Brillat-Savarin är en av de mest delikata mjuka ostar som finns, osten tillhör sorten triple-creme och tillverkas av komjölk och grädde." Jag läste även på nätet att en ostbutik rekommenderar att äta denna ost till sourcream- and onionchips. Det lät så knäppt så jag var tvungen att smaka. Och vet ni vad?! Det var en perfekt kombination.
Jag gick till Hemmagastronomi som har det bästa ostsortimentet i Luleå och köpte en bit av denna ost, sen åkte jag till Kvantum och köpte en påse chips :) Jag lät osten stå framme nån timme inför servering så att den skulle bli riktigt krämig och god. Sedan klickade jag en ostbit på chipsen och, voilà, så var ett perfekt drink-tilltugg färdigt. Enkelt och gott! När jag köpte osten frågade jag om de hade hört talas om denna kombination, det hade de inte utan de åt osten tillsammans med en hallon- och chokladmarmelad. Lät inte helt fel det heller.
Nu ska jag dock sätta igång med dagens middag som blir ugnsstekt lax och lchf-stuvad spenat, dvs med grädde istället för mjöl och mjölk. Dessutom ska jag koka en lammgryta ikväll så den får stå och gotta till sig tills imorgon och bli riktigt god. Sen behöver vi bara värma den i morgon när vi kommer hem från jobbet, såå skönt.
Har ni hört talas om osten Brillat-Savarin? Hittade en beskrivning på nätet: "Brillat-Savarin är en av de mest delikata mjuka ostar som finns, osten tillhör sorten triple-creme och tillverkas av komjölk och grädde." Jag läste även på nätet att en ostbutik rekommenderar att äta denna ost till sourcream- and onionchips. Det lät så knäppt så jag var tvungen att smaka. Och vet ni vad?! Det var en perfekt kombination.
Jag gick till Hemmagastronomi som har det bästa ostsortimentet i Luleå och köpte en bit av denna ost, sen åkte jag till Kvantum och köpte en påse chips :) Jag lät osten stå framme nån timme inför servering så att den skulle bli riktigt krämig och god. Sedan klickade jag en ostbit på chipsen och, voilà, så var ett perfekt drink-tilltugg färdigt. Enkelt och gott! När jag köpte osten frågade jag om de hade hört talas om denna kombination, det hade de inte utan de åt osten tillsammans med en hallon- och chokladmarmelad. Lät inte helt fel det heller.
Nu ska jag dock sätta igång med dagens middag som blir ugnsstekt lax och lchf-stuvad spenat, dvs med grädde istället för mjöl och mjölk. Dessutom ska jag koka en lammgryta ikväll så den får stå och gotta till sig tills imorgon och bli riktigt god. Sen behöver vi bara värma den i morgon när vi kommer hem från jobbet, såå skönt.
tisdag 6 november 2012
Tranchera kalkon
I dag hann jag äntligen med en promenad på lunchen men det blev inte i solsken, som det hade blivit om jag hade tagit mig ut på en lunchpromenad i går, utan i värsta dimman.
Som jag skrev tidigare lyckades Ida vända på dygnet trots att det bara var tre dagar ledigt, jag trodde ju att en dag på förskolan skulle göra henne så trött så hon skulle somna riktigt tidigt. Men så blev det inte utan hon somnade sent även i går trots att vi lägger henne tidigt. Jag förstår inte varför hon har så svårt att komma till ro på kvällarna, hon ligger och tjattrar med dockor o mjukisdjur, hon bygger kojor i sängen och hon tittar i böcker, dvs hon gör det mesta utan att sova. Nu har jag redan lagt henne trots att klockan inte ens är sju, så hoppas vi att hon somnar inom en timme.
Lika viktigt som att tillaga en god kalkon är att tranchera (skära) den snyggt. Det jobbet överlåter jag alltid åt Leif. I år hittade jag en beskrivning på Ingelsta Kalkon som Leif följde när han trancherade.
Tranchera kalkon
Börja med att bryta lårbenen utifrån kroppen så att du kommer åt lårbensleden.
Skär loss dessa.
Dela sedan lårbenen i två delar i mittleden, behåll klubban som den är.
Lossa försiktigt benet och avlägsna detta från den andra delen, skiva sedan lårköttet.
Bryt ut vingarna och skär loss i leden. Dela eventuellt till två delar i mittenleden.
Skär loss bröstköttet genom att skära längs med ryggbenet, följ bröstskrovet nedåt tills bröstet lossnar helt.
Skär upp i fina skivor.
Plocka loss eventuellt missat bröstkött.
Tyvärr var det lite väl stressigt när kalkonen skulle trancheras så jag hann inte med att fotografera så mycket som jag hade velat. Gästerna satt o väntade, såsen skulle kokas, tillbehören fixas och allt dukas fram. Olivia tyckte det var så gott så hon vill att vi ska äta kalkon snart igen, om det blir så får jag se till att fotografera mer från trancheringen då.
Som jag skrev tidigare lyckades Ida vända på dygnet trots att det bara var tre dagar ledigt, jag trodde ju att en dag på förskolan skulle göra henne så trött så hon skulle somna riktigt tidigt. Men så blev det inte utan hon somnade sent även i går trots att vi lägger henne tidigt. Jag förstår inte varför hon har så svårt att komma till ro på kvällarna, hon ligger och tjattrar med dockor o mjukisdjur, hon bygger kojor i sängen och hon tittar i böcker, dvs hon gör det mesta utan att sova. Nu har jag redan lagt henne trots att klockan inte ens är sju, så hoppas vi att hon somnar inom en timme.
Lika viktigt som att tillaga en god kalkon är att tranchera (skära) den snyggt. Det jobbet överlåter jag alltid åt Leif. I år hittade jag en beskrivning på Ingelsta Kalkon som Leif följde när han trancherade.
Tranchera kalkon
Börja med att bryta lårbenen utifrån kroppen så att du kommer åt lårbensleden.
Skär loss dessa.
Dela sedan lårbenen i två delar i mittleden, behåll klubban som den är.
Lossa försiktigt benet och avlägsna detta från den andra delen, skiva sedan lårköttet.
Bryt ut vingarna och skär loss i leden. Dela eventuellt till två delar i mittenleden.
Skär loss bröstköttet genom att skära längs med ryggbenet, följ bröstskrovet nedåt tills bröstet lossnar helt.
Skär upp i fina skivor.
Plocka loss eventuellt missat bröstkött.
Tyvärr var det lite väl stressigt när kalkonen skulle trancheras så jag hann inte med att fotografera så mycket som jag hade velat. Gästerna satt o väntade, såsen skulle kokas, tillbehören fixas och allt dukas fram. Olivia tyckte det var så gott så hon vill att vi ska äta kalkon snart igen, om det blir så får jag se till att fotografera mer från trancheringen då.
måndag 5 november 2012
Pestopasta
Måndagkväll och det är många trötta barn (och vuxna) i huset. Så jag tror det blir en tidig kväll för oss alla, Ida har redan lagt sig. Pratade precis med svärmor som åker till Thailand imorgon. Åh, det skulle vara så skönt med lite sol och värme nu i höstkylan och mörkret. Men jag har ingen längtan till Thailand, jag tror det hänger ihop med barnens allergier. I Thailand använder de ju både mycket cashewnötter och ägg i matlagningen så jag skulle gå omkring och vara nervös hela tiden.
Till gårdagens ryggbiff åt vi en krämig pestopasta som är perfekt när man inte vill servera någon sås.
Pestopasta
pasta
röd pesto
crème fraiche
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Blanda ner pesto och crème fraiche. Rör om.
Dra några varv med svartpepparkvarnen över.
Smaka av pastan allt eftersom så du får en perfekt blandning av pasta, pesto och crème fraiche. Olivia och jag älskar den här sortens pasta. I somras gjorde jag en liknande variant men med grädde och turkisk yoghurt istället för crème fraiche. Har man ingen sås till pasta kan det ju bli lite torrt och då är det här ett perfekt sätt att göra pastan lite roligare....och godare.
Till gårdagens ryggbiff åt vi en krämig pestopasta som är perfekt när man inte vill servera någon sås.
Pestopasta
pasta
röd pesto
crème fraiche
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Blanda ner pesto och crème fraiche. Rör om.
Dra några varv med svartpepparkvarnen över.
Smaka av pastan allt eftersom så du får en perfekt blandning av pasta, pesto och crème fraiche. Olivia och jag älskar den här sortens pasta. I somras gjorde jag en liknande variant men med grädde och turkisk yoghurt istället för crème fraiche. Har man ingen sås till pasta kan det ju bli lite torrt och då är det här ett perfekt sätt att göra pastan lite roligare....och godare.
Helstekt ryggbiff
Tre dagar ledigt var allt som behövdes för att alla barnen skulle lyckas vända på dygnet. Bra jobbat, eller inte. Det var inte lätt att få dem att sova igårkväll så det var ingen rolig morgon. Isak, vår lilla retsticka, märkte snabbt att Ida var ovanligt lättretad och utnyttjade det så klart. Men vi kom i väg i tid i alla fall, så då får man väl vara nöjd.
Vi har ofta problem vad vi ska göra av ryggbiffen. I går helstekte vi den i ugn och den blev faktiskt bättre än jag trodde. Jag tar tacksamt emot alla tips på hur man använder ryggbiffen på bästa sätt.
Helstekt ryggbiff
Salta och peppra biffraden. Bryn den runt om för att få färg.
Tillaga i 175 grader tills innertemperaturen är 60 grader.
Låt vila i folie (så stiger temperaturen ytterligare några grader)
Skär i skivor och servera.
Så här bra har vi nog aldrig lyckats med ryggbiffen. Det var lite bråttom med att få maten klar, hade jag haft mer tid hade jag sänkt ugnstemperaturen, som vi oftast gör med rostbiff. Nu slår det mig att vi nog aldrig har provat grilla ryggbiffen. Leif brukar ju aldrig misslyckas när han grillar hela bitar av älg som har fått marinera i ett par dygn. "Grillad ryggbiff" blir nästa sommars uppdrag. Vi åt krämig pestopasta och sallad till köttet.
Vi har ofta problem vad vi ska göra av ryggbiffen. I går helstekte vi den i ugn och den blev faktiskt bättre än jag trodde. Jag tar tacksamt emot alla tips på hur man använder ryggbiffen på bästa sätt.
Helstekt ryggbiff
Salta och peppra biffraden. Bryn den runt om för att få färg.
Tillaga i 175 grader tills innertemperaturen är 60 grader.
Låt vila i folie (så stiger temperaturen ytterligare några grader)
Skär i skivor och servera.
Så här bra har vi nog aldrig lyckats med ryggbiffen. Det var lite bråttom med att få maten klar, hade jag haft mer tid hade jag sänkt ugnstemperaturen, som vi oftast gör med rostbiff. Nu slår det mig att vi nog aldrig har provat grilla ryggbiffen. Leif brukar ju aldrig misslyckas när han grillar hela bitar av älg som har fått marinera i ett par dygn. "Grillad ryggbiff" blir nästa sommars uppdrag. Vi åt krämig pestopasta och sallad till köttet.
I gårkväll var vi in till stan och tittade på årets ljusshow. Det är andra året som detta ljus-arrangemang anordnas och det är en helt otrolig show. Förra året var det en mer wow-känsla eftersom man aldrig hade sett något liknande innan, årets show var också bra men utan wow.
Jag har varit hem på lunch för jag hann orkade inte ordna matlåda i morse och då är det snabbare och billigare att åka hem och äta än att handla lunch på stan. Ganska skönt dessutom med ett (hemma)brejk mitt på da'n, hemmakär som jag är. Jag skulle älska att ha ett jobba-hemifrån-jobb, åtminstone några dagar i veckan. Solen skiner så egentligen borde jag väl ha tagit mig ut på en promenad, men vi får hoppas att solen fortsätter skina i några da'r.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)