söndag 21 oktober 2012

Skinkrullader i cidersås

Tiden efter söndagsmiddagen är värsta tiden på hela veckan. Då ska kommande vecka planeras med skjutsningar, middagar, träningar och andra aktiviteter för att veckan ska flyta på så bra som möjligt. Dessutom ska väskor packas, kläder tas fram och det jobbigaste nämligen att få barnen i säng i vettig tid. Man kan nog säga att jag lider av söndagsångest. Tur att den är borta när jag vaknar på måndagmorgon. Nu hoppas vi på en frisk vecka för jag är så less alla förkylningar som har härjat här i huset i flera veckor.

Dagens middag blev pyssliga men goda rullader.
Skinkrullader i cidersås
9 hg skinkstek el. liknande i skivor
Fyllning
1 pkt bacon
0,5 zucchini
0,5 gul lök
50 g philadelphiaost
2 msk persilja
Sås
2 dl torr äppelcider
1 msk kycklingfond
1-1,5 dl grädde
1 msk persilja
salt och peppar
ev. 1-2 tsk maizena

Skär bacon och zucchini i småbitar och finhacka löken.
Stek i stekpanna.
Rör ner philadelphiaost och persilja.
Salta och peppra köttskivorna. Lägg lite fyllning på varje skiva. Rulla ihop.
Stek rulladerna och lägg dem i en ugnsfast form.
Ställ in dem i 175 graders varm ugn.
Koka ihop allt till såsen och häll sedan över rulladerna i formen.
Låt stå ca 10 min till i ugnen.
Servera med potatis eller pasta.

Leif berömde maten flera gånger. Alltid kul de gånger det händer. De övriga verkade också tycka om det. Rulladerna är lite småpyssliga men inte speciellt svåra att göra. Perfekt att göra om man är flera som lagar mat ihop, eftersom det finns flera arbetsuppgifter. En kan salta och peppra skivorna, en klickar på fyllning och en rullar ihop skivorna.

Thai-kyckling

Det verkar bli en härlig men lite kall dag även i dag. Måste hinna ut på en promenad för att få lite ljusterapi. Söndagar är ju vår stora stress-dag med många aktiviteter, Isak har träning och Ida har både dans- och hockey-träning, men nån timmes promenad lyckas jag förhoppningsvis klämma in medan solen skiner.

Morotsoppan med kokosmjölk som jag gjorde tidigare i veckan smakade lite för lite kokosmjölk tycker jag, så mitt koksmjölk-sug blev inte stillat. Därför gjorde jag en kycklinggryta med kokosmjölk i går, för att den skulle bli enkel och snabb att tillaga med ingredienser jag hade hemma använde jag malen torkad ingefära istället för färsk.
Thai-kyckling
1 kg kycklingfilé
2 paprikor
1 broccoli
1 liten purjolök
2 klyftor vitlök
2 tsk salt
2 tsk malen ingefära
2 tsk sambal oelek
400 ml kokosmjölk
1-2 dl vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, bryn dem och salta. Sätt över i en gryta.
Strimla paprikorna och purjolöken, bryn dem lite snabbt. Sätt över i grytan.
Dela broccolin i småbuketter, bryn dem utan att de tar färg. Sätt över i grytan.
Krydda med ingefära, riven vitlök och sambal.
Rör ner kokosmjölk och låt koka upp. Späd ev. med lite vatten. 
Smaka av med mer kryddor.

Vi åt tagliatelle till kycklingen och det var jättegott, fungerar förmodligen lika bra med ris. Alla åt med god aptit även om vissa petade bort grönsakerna. Men det tycker jag är helt ok för alla kan inte tycka om allt. Bara man inte gör så stor affär av det.


Nu ska jag sätta igång en tvättmaskin - igen. Känns som att jag snart är i kapp med tvättningen. Två veckor utan tvättmaskin sätter sina spår, men nu ser jag golvet i tvättstugan i alla fall. Sen är det dags för morgonens andra kopp te tror jag innan lunch- och träningsracet börjar.

Ha en bra söndag så hörs vi senare! Vad har ni för middagsplaner. Jag har inte kommit på nån bra middag än så kom gärna med lite tips och idéer.

lördag 20 oktober 2012

Fryst jordgubbscheesecake

I dag vaknade vi upp till en småkylig morgon med is och frost överallt, men med en skinande sol. Har precis ätit frukost med ljusen tända för att få lite värme och mys. Snön som vi fick tidigare i veckan regnade tyvärr bort dagen efter. Helt otroligt vad lite snö gör för att lysa upp, så fort snön försvann blev det mörkt och tråkigt igen. Så nu längtar vi efter mer snö så vi får tillbaka ljuset. I dag har vi inga planer, utan vi ska bara vara hemma och se till att bli ordentligt friska inför nästa vecka. Isak som redan har haft 4 träningar i veckan ville ha sovmorgon och skippa den tidiga träningen för han kände sig så trött. Inte mig emot eftersom jag också såg fram emot en sovmorgon.

De sista recepten från Olivias 13-årsfest har ni fått vänta länge på. Men bättre sent än aldrig.
Fryst jordgubbscheesecake
120 g jordgubbar
3 dl vispgrädde
200 g cream cheese
3 äggulor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt
120 g Singoalla cheesecake
1 dl jordgubbssylt

Mixa jordgubbarna till puré. 
Vispa grädden. 
Vispa ihop ost, äggulor, socker, vaniljsocker och salt i en separat bunke. 
Vänd i grädden och jordgubbspurén till en glassmet. 
Krossa kakorna grovt. 
Varva glassmeten med kaksmulorna och sylten i en form. 
Täck formen med plastfolie och frys glassen minst 5 timmar. 
Låt den stå framme i rumstemperatur en stund, men inte för länge, innan den ska ätas.

Jag som älskar jordgubbar tyckte så klart om det här, fast det var i sötaste laget. Nästa gång struntar jag nog i sylten och tar mer färska jordgubbar istället. Om du vill kan du ta någon annan kaksort men jag tyckte cheesecake-varianten av Singoalla passade bra när det var en cheesecake jag gjorde.

fredag 19 oktober 2012

Hockeykväll

Go'kväll på er! Har ni nå' fredagsmys på gång? Efter att ha varit hemma med en sjuk Ida de tre senaste dagarna är det svårt att få riktig fredagskänsla, som i vanliga fall enkelt infinner sig efter en hel arbetsvecka. Tacomiddagen är precis bortplockad och jag sitter och skriver några rader till dig samtidigt som jag dricker min chai-te-på-maten-kopp.


Alldeles strax ska jag gå i väg på hockey. Konstigt med hockey på en fredag. Men det ska bli skönt att komma ut lite efter de senaste dagarna då jag knappt har varit utanför dörren. Det tråkiga är att dagens hockey innebär jobb, både sälja lotter och städa läktare. Men vad gör man inte som hockeymorsa?! Morfar ska vara barnvakt så Ida är överlycklig, bättre lekkompis finns inte.

Ugnslax med krämig sås, sparris och räkor

I dag blir det ytterligare en tjejdag hemma, för Ida och Olivia är fortfarande sjuka. Men i dag tror jag att jag och Ida ska försöka oss på en kort promenad för att få lite frisk luft och för att lindra vår rastlöshet lite. Man kan lugnt säga att det märks att Ida har varit sjuk och hemma en hel vecka, men hon var inte redo för förskolan än. Men nästa vecka hoppas vi att hon klarar att anstränga sig och vara ute utan att få pipig andning och värsta hostattackerna.

I går var det dags för fisk till middag igen och som nästan alltid var det lax som serverades.
Ugnslax med krämig sås, sparris och räkor
4 portionsbitar lax
150 g philadelphiaost
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl grädde
1 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
salt
cayennepeppar
svartpeppar
grön sparris, fryst lite tinad (använder du färsk så förväll den ngn minut först)
riven ost
5 hg räkor med skal

Salta och peppra laxen, lägg i smord ugnsform.
Koka ihop philadelphiaost, crème fraiche, grädde, mjölk och buljongtärning.
Smaka av med cayenne- och svartpeppar och ev. mer salt (men tänk på att buljongtärningen innehåller mycket salt).
Lägg sparrisen på laxen.
Häll såsen över lax och sparris i formen.
Strö över osten.
Tillaga i 200 grader i 25-35 minuter, tills laxen är klar.
Skala räkorna och strö över fisken när du tar ut formen ur ugnen.

Jag åt fisken tillsammans med en vitkålssallad medan de övriga åt den med potatis. Att strö handskalade räkor över fisken gör att den känns lite lyxigare och blir lite godare, att dessutom tillsätta sparris gör laxen ännu ett snäpp bättre.

Ida har önskat sig en taco-fredag så ikväll, innan vi ska iväg på hockey, blir det tacos till middag. Känner mig såå trött så jag skulle helst vilja vara hemma ikväll men vi föräldrar i Isaks hockeylag ska sälja lotter och städa läktarna och då är det ju bara att ställa upp.

torsdag 18 oktober 2012

Fikadagen firas

Jag hörde på tv i morse att det var fika-dagen i dag. Det kan man ju inte missa :-)


Jag har fått en beställning på Rimbo-bullar och eftersom det var så länge sedan jag bakade sådana passade jag och Ida på att provbaka dem i dag. Jag måste ju veta att jag levererar riktigt gott bröd, vill ju inte skrämma bort kunderna. När Isak kom hem från skolan fikade vi nygräddade bullar och firade fikadagen.

Fördelen med dessa kalljästa bullar är att man gör degen och sen bakar ut bullarna på en gång, så man kan städa bort alla bakgrejer på en gång istället för flera timmar senare som det blir när man bakar vanliga bullar. Och eftersom städning inte är det roligaste jag vet så blir det lätt att jag har annat för mig när det väl är dags att städa bort och diska.

Jag bakade på ett halvt paket jäst 
då klarar man att göra degen för hand och 
bullarna ryms på en plåt, så det går fort vid gräddningen

Fikadagen är inte bara till för att vi ska få fika utan den har ett bättre syfte än så, nämligen att uppmärksamma mänskliga rättigheter. 
"Den 18 oktober är det återigen dags för Fairtrade Challenge. Vi hoppas tillsammans bli över en halv miljon svenskar som fikar Fairtrade-märkt och gör skillnad för odlare och anställda i utvecklingsländer." //Fairtrade.se

Morotsoppa med curry och kokosmjölk

I dag blev det en tjejdag här hemma. Olivia har nu också åkt på en rejäl förkylning med jobbig hosta så hon var tvungen att stanna hemma från skolan. Ida (och även jag) börjar bli lite rastlös att vara inne hela dagarna, men samtidigt blir hon fort trött när hon anstränger sig. Så vi spelar mycket spel, läser böcker och ser en och annan film, dvs stillasittande aktiviteter. Har ju, som jag redan berättat, fått en stor brödbeställning men jag vill inte baka till försäljning nu när vi har sjukdomar i huset. Men jag funderar på om vi ska baka lite till oss själva eftersom både jag och Ida älskar att baka.

På hösten är det perfekt med värmande soppor så på gårdagens lunchdejt bjöd jag på morotsoppa med smak av curry och kokosmjölk.
Morotsoppa med curry och kokosmjölk
2 msk olja
1 gul lök 
6-8 morötter
1 tsk curry
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 pressad citron
6-7 dl vatten
1 burk kokosmjölk
Salt
Cayennepeppar

Finhacka löken. Fräs i oljan.
Skala och skiva morötterna. Fräs med löken.
Tillsätt curryn och fräs med någon minuter.
Tillsätt buljongtärning, citronsaft och vatten. Låt sjuda i 15 min.
Kör soppan i mixer eller med en stavmixer.
Tillsätt kokosmjölk och koka upp. 
Smaka av med mer curry, salt och cayennepeppar.

Det var en god soppa men jag trodde det skulle smaka mer kokosmjölk, en smak jag tycker om men jag vet att vissa har lite svårt för kokosmjölk-smaken. Jag använde nästan 2 tsk curry men nästa gång tar jag nog lite mer för att få en mer tydlig curry-smak.

Nu ska jag gå och duscha och kicka igång den här dagen. Vi hörs lite senare då jag kanske har något nytt recept att bjuda på.