Nu sitter vi ivrigt och väntar på att hockeymatchen ska börja. Då ska jag duka fram fika för att fira födelsedagsbarnet lite, sen i kväll ska vi äta på restaurang som Isak har önskat. I övrigt blir det inte så mycket firande i helgen, vi sparar det till alla är friska och krya. Många i släkten är förkylda och krassliga, bl.a. Ida som har problem med andningen (som vanligt vid förkylningar).
I morgon har jag beställning på två långpannekakor, en Silviakaka och en kaka med kanelhavreströssel. Jag har förberett redan i dag genom att mäta upp och blanda de torra ingredienserna samt genom att diska plastlådorna som kakorna ska levereras i. Då går det fort i morgon när de ska bakas och levereras färska och goda.
lördag 13 oktober 2012
Operatårta - snabbvariant
Vi gratulerar, vi gratulerar, vi gratulerar våran Isak i dag!
Ja så är det - världens bästa kille fyller 11 år idag. Han föddes tidigt en lördagmorgon och sen på eftermiddagen spelade Luleå hockey hemma, om jag inte kommer ihåg helt fel så var det mot AIK. Och gissa vad det är för hockeymatch idag - exakt 11 år senare - just det Lule möter AIK, fast borta den här gången.
Jag har förstått att Operatårta i södra Sverige är prinsesstårta med sylt. Men här i Luleå så är Operatårta en chokladtårta. Till Olivias fest gjorde jag en snabbvariant med marsankräm och chokladpudding av pulver. Men jag bakade botten själv.
Operatårta
Tårta
4 ägg
4 dl socker
3,75 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver växelvis med vattnet.
Grädda längst ner i 175° i ca 40 min.
Fyllning
4 + 5 dl mjölk
2-3 dl grädde
marsankräm (pulver, kallrörd)
chokladpudding (pulver, kallrörd)
färdigt tårtlock av vit marsipan
kakao
Gör marsankräm, enligt förpackningens instruktioner, på 4 dl mjölk.
Gör chokladpudding, enligt förpackningens instruktioner, på 5 dl mjölk.
Låt både marsankrämen och chokladpuddingen stå i kylskåpet och stelna i 10-15 minuter.
Vispa grädden.
Blanda ner hälften av grädden i marsankrämen och hälften i chokladpuddingen för att få lyxigare varianter.
Dela kakan i tre tårtbottnar.
Stryk på marsankräm på nedersta botten, ta ganska mycket. Det blev över någon dl för mig.
Lägg på en till botten och stryk på ett tjockt lager chokladpudding. Gör den lite toppigare i mitten.
Lägg på sista botten. Låt stå i kylskåpet under natten.
Samma dag som tårtan ska ätas stryks ett tunt lager chokladpudding över hela tårtan som "klister". Kavla ut marsipanbotten något och lägg den sedan på tårtan.
Garnera med lite kakao.
Jag brukar ju inte vara så mycket för pulversaker, men den här tårtan blev riktigt bra. Kanske för att jag åtminstone hade bakat botten själv. Vill man ha det riktigt enkelt kan man köpa färdig tårtbotten med chokladsmak. Det är mycket fyllning så när jag hade gjort tårtan på kvällen var den riktigt dallrig och jag var rädd att den skulle glida isär under natten. Men den höll ihop och var perfekt i konsistensen dagen efter.
Ska man göra riktigt rätt ska man spackla tårtan med smörkräm innan man sätter på marsipanlocket eftersom annars smälter marsipanen, men jag visste att tårtan skulle ätas upp inom några timmar och på så kort tid hinner inte marsipanen smälta. Dessutom orkade jag inte börja göra smörkräm också för mitt mål var ju att göra en enkel (och god) tårta.
Men någon sån här tårta med ägg blir det inte idag eftersom födelsedagsbarnet är ägg-allergisk. Oftast gör vi någon frukt- eller bärpaj som vi äter med glass, grädde och/eller vaniljsås. När Isak fyllde 7 år gjorde jag en mjölk- och äggfri variant av prinsesstårta eftersom han så gärna ville ha en tårta med marsipan.
fredag 12 oktober 2012
Kycklingsoppa
Tänk att det redan är fredag och vilken härlig fredag dessutom. En semester-fredag! Sitter i min hotellsäng och ser morgon-tv snart ska jag gå till hotellfrukosten, men jag måste se till att bli riktigt hungrig först. Finns det nå bättre än en riktigt bra hotellfrukost? Gårdagens frukost var ingen höjdare men i natt har jag bott på Scandic Anglais så nu har jag höga förväntningar. Gårdagens middag blev, som jag trodde, på Friday's. Gott, som vanligt, men alldeles för hög ljudnivå på musiken, tyvärr även det som vanligt. Det är så svårt att föra ett vettigt samtal, tanterna börjar ju bli gamla.
Nu när hösten är här med regn och rusk är det skönt att värma sig med en smakrik och god soppa som serveras med ett gott bröd.
Kycklingsoppa
500 gram kycklingfilé
Nu när hösten är här med regn och rusk är det skönt att värma sig med en smakrik och god soppa som serveras med ett gott bröd.
Kycklingsoppa
500 gram kycklingfilé
salt o peppar
2-3 morötter
5 dl vatten
500 gram passerade tomater
1 tsk sambal oelek
1-2 msk koncentrerad kycklingfond
1 dl grädde
100 gram färskost
Skär kycklingen i småbitar och bryn i smör. Salta och peppra.
500 gram passerade tomater
1 tsk sambal oelek
1-2 msk koncentrerad kycklingfond
1 dl grädde
100 gram färskost
Skär kycklingen i småbitar och bryn i smör. Salta och peppra.
Skala och skiva morötterna.
Tillsätt morötterna när kycklingen nästan är färdigstekt och bryn lite till.
Häll över i en gryta tillsammans med passerade tomater, vatten, fond och sambal oelek.
Koka tills morötterna är tillräckligt mjuka (låt dem inte bli för mjuka för det är gott med lite tuggmotstånd).
Tillsätt färskost och grädde.
Koka upp och låt bli varmt, smaka av med mer salt och peppar.
Vi serverade pasta till soppan, men om alla vill ha pasta i soppan kan man tillsätta det direkt i soppan, antingen färdigkokt eller att man låter pastan koka i soppan. Jag tyckte det blev en god soppa, men Ida tyckte inte om den men hon åt i alla fall upp alla kyckling- och morotsbitar. Isak berömde maten och det är väldigt ovanligt. Jag tog upp kycklingen på morgonen så den var färdigtinad när jag kom hem från jobbet och då gick det relativt fort att få mat på bordet.
torsdag 11 oktober 2012
Kräftskagen med löjrom
Nu är konferensen slut och min Sthlms-semester tar vid. Jag ska shoppa, strosa runt, fika och äta innan jag åker hem. Har precis lämnat in väskan på hotellet men ska nu rusa vidare så jag hinner in i nån affär innan jag ska träffa min middagsdate-kompis. Undra var vi hamnar? Jag tror det lutar åt Friday's och deras goda Jack Daniel's glaze. Middagen kan nog inte bli mer misslyckad än i går i alla fall, men det tar jag i ett annat inlägg. Måste rusa - shoppa, shoppa, shoppa...
Skaldjur och löjrom kan man inte misslyckas med, eller hur?
Kräftskagen med löjrom
1 burk kräftstjärtar i lag
dill
cayennepeppar
cream cheese
crème fraiche
löjrom
Låt kräftstjärtarna rinna av. Dela dem lite grann till något mindre bitar.
Blanda i ganska mycket dill och krydda med lite cayennepeppar.
Blanda ihop med cream cheese och crème fraiche till lagom konsistens, ta ungerfär 50/50.
Blanda ner en rejäl klick med löjrom.
Numera använder jag ofta cream cheese istället för majonnäs när jag gör någon typ av skagenröra, jag tycker det blir mycket godare och blir en bättre konsistens. Jag tog en klick kräftskagen till skaldjurspajen och det var riktigt gott. Men du kan även servera röran till crostini, krustader, rostat bröd eller tunnbröd som drinktilltugg. Eller servera den till ugnsstekt lax, perfekt tillbehör framför allt om du vill undvika kolhydrater. Självklart kan man byta ut kräftstjärtarna mot räkor eller ta 50/50.
Skaldjur och löjrom kan man inte misslyckas med, eller hur?
Kräftskagen med löjrom
1 burk kräftstjärtar i lag
dill
cayennepeppar
cream cheese
crème fraiche
löjrom
Låt kräftstjärtarna rinna av. Dela dem lite grann till något mindre bitar.
Blanda i ganska mycket dill och krydda med lite cayennepeppar.
Blanda ihop med cream cheese och crème fraiche till lagom konsistens, ta ungerfär 50/50.
Blanda ner en rejäl klick med löjrom.
Numera använder jag ofta cream cheese istället för majonnäs när jag gör någon typ av skagenröra, jag tycker det blir mycket godare och blir en bättre konsistens. Jag tog en klick kräftskagen till skaldjurspajen och det var riktigt gott. Men du kan även servera röran till crostini, krustader, rostat bröd eller tunnbröd som drinktilltugg. Eller servera den till ugnsstekt lax, perfekt tillbehör framför allt om du vill undvika kolhydrater. Självklart kan man byta ut kräftstjärtarna mot räkor eller ta 50/50.
onsdag 10 oktober 2012
Daimkladdkaka med daimgrädde
Det här är ett tidsinställt inlägg och förhoppningsvis tog jag mig till Stockholm trots den hotande strejken för kabinpersonalen på Norwegian. Eftersom det är konferens med olika seminarier hela da'n som avslutas med middag och underhållning på kvällen var jag förutseende och gjorde klart ett inlägg. För när jag väl kommer till hotellrummet efter middagen (och ett glas vin) lär jag somna innan jag hinner lägga huvudet på kudden eftersom jag steg upp före fem i morse.
Min favorit på lördagens fikabord blev inte helt oväntat en kladdkaka med smak av daim.
Daimkladdkaka med daimgrädde
200 g smör
200 g mörk choklad
4 st ägg
1,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
en nypa salt
1 st dubbel Daim
Daimgrädde:
2 dl vispgrädde
0,75 msk florsocker
1 msk kakao
1 st dubbel Daim
Kladdkaka:
Smält smör och hackad choklad, rör om och låt svalna lite.
Vispa ägg och socker och rör ner i chokladsmeten.
Rör ihop vetemjöl och salt, blanda ner i smeten. Rör om tills den är jämn.
Hacka Daim-chokladen och rör ner i smeten.
Smörj en springform (20-24 cm) och häll i smeten, grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter, 200 C. Låt den inte stå för länge utan den ska vara kladdig för den stelnar i kylen eller frysen sen.
Låt kakan svalan i formen och ställ den i frysen i ca 1 timme eller i kylen över natten.
Daimgrädde:
Vispa grädden tillsammans med florsocker och kakao.
Hacka Daim-chokladen och rör ner i grädden. Bred grädden över kakan.
Oj, oj, oj vilken kaka. Otroligt god men mäktig så tyvärr orkar man inte ta några stora bitar. Den här kommer jag definitivt göra snart igen (lätt att lova det eftersom jag gjorde två kakor och har kvar en i frysen). Vill och hinner man så kan man dekorera med daimkulor eller hackad daim också.
Min favorit på lördagens fikabord blev inte helt oväntat en kladdkaka med smak av daim.
Daimkladdkaka med daimgrädde
200 g smör
200 g mörk choklad
4 st ägg
1,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
en nypa salt
1 st dubbel Daim
Daimgrädde:
2 dl vispgrädde
0,75 msk florsocker
1 msk kakao
1 st dubbel Daim
Kladdkaka:
Smält smör och hackad choklad, rör om och låt svalna lite.
Vispa ägg och socker och rör ner i chokladsmeten.
Rör ihop vetemjöl och salt, blanda ner i smeten. Rör om tills den är jämn.
Hacka Daim-chokladen och rör ner i smeten.
Smörj en springform (20-24 cm) och häll i smeten, grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter, 200 C. Låt den inte stå för länge utan den ska vara kladdig för den stelnar i kylen eller frysen sen.
Låt kakan svalan i formen och ställ den i frysen i ca 1 timme eller i kylen över natten.
Daimgrädde:
Vispa grädden tillsammans med florsocker och kakao.
Hacka Daim-chokladen och rör ner i grädden. Bred grädden över kakan.
Oj, oj, oj vilken kaka. Otroligt god men mäktig så tyvärr orkar man inte ta några stora bitar. Den här kommer jag definitivt göra snart igen (lätt att lova det eftersom jag gjorde två kakor och har kvar en i frysen). Vill och hinner man så kan man dekorera med daimkulor eller hackad daim också.
Rör ihop grädden
tisdag 9 oktober 2012
Kantarellröra
I morgon flyger jag till Stockholm med Norwegian - hoppas jag. Kabinpersonalen varslar om strejk som bryter ut imorgonbitti om de inte kommer överens innan midnatt. Enligt uppgift kommer det mest att drabba norska flyg, jag hoppas det stämmer så jag tar mig iväg...och hem. Trots att jag älskar Stockholm så känner jag inte för att tillbringa helgen där. Speciellt inte den här helgen då Isak fyller år. Usch så hemskt, tänk om jag inte skulle vara hemma på hans födelsedag.
En god kantarellröra som passar till lite allt möjligt serverades på fredagens buffébord.
Kantarellröra
1 burk kantarellost
1 dl crème fraiche
3-4 dl kantareller
salt o peppar
Dela och smörstek kantarellerna, krydda med salt och peppar.
Blanda ihop alla ingredienserna.
Smaka av med mer salt och peppar.
Måtten är väldigt ungefärliga, jag blandade tills jag tyckte jag hade en bra smak och konsistens. Ofta till kötträtter använder jag kantarellost och kantareller för att göra en god kantarellsås, ja det har nog blivit vår favoritsås till älgkött. Jag har ju tipsat om den flera gånger så jag hoppas att flera av er har provat den nu. Det här är en kall variant på den såsen. Även den här röran går att servera till kött men den är även god att klicka på crostinis, i krustader eller liknande som drinktilltugg eller annat småplock.
Det är bara jag och Ida hemma, vi har spelat Uno och haft det mysigt bara vi två. Nu upptäckte hon till sin stora glädje att hon kan vissla. Så gissa vad hon gör nu hela tiden?! Snart är det dags för henne att gå och sova och jag ska packa det sista så jag är redo imorgonbitti när taxin kommer 05.40 (snark!). Undra hur trött jag kommer vara imorgonkväll efter en hel dag på konferens dessutom?
En god kantarellröra som passar till lite allt möjligt serverades på fredagens buffébord.
Kantarellröra
1 burk kantarellost
1 dl crème fraiche
3-4 dl kantareller
salt o peppar
Dela och smörstek kantarellerna, krydda med salt och peppar.
Blanda ihop alla ingredienserna.
Smaka av med mer salt och peppar.
Måtten är väldigt ungefärliga, jag blandade tills jag tyckte jag hade en bra smak och konsistens. Ofta till kötträtter använder jag kantarellost och kantareller för att göra en god kantarellsås, ja det har nog blivit vår favoritsås till älgkött. Jag har ju tipsat om den flera gånger så jag hoppas att flera av er har provat den nu. Det här är en kall variant på den såsen. Även den här röran går att servera till kött men den är även god att klicka på crostinis, i krustader eller liknande som drinktilltugg eller annat småplock.
Det är bara jag och Ida hemma, vi har spelat Uno och haft det mysigt bara vi två. Nu upptäckte hon till sin stora glädje att hon kan vissla. Så gissa vad hon gör nu hela tiden?! Snart är det dags för henne att gå och sova och jag ska packa det sista så jag är redo imorgonbitti när taxin kommer 05.40 (snark!). Undra hur trött jag kommer vara imorgonkväll efter en hel dag på konferens dessutom?
måndag 8 oktober 2012
Italiensk paj med bl.a. färsk spenat och pesto
I natt vaknade jag vid ett-tiden och då hade jag redan hunnit drömma två mardrömmar att jag blir jagad och inte hinner fram i tid dit jag ska för jag måste ta omvägar hela tiden för att bli av med förföljarna. Jag tror inte man måste kunna mycket om drömtydning för att inse att jag har lite för mycket omkring mig just nu. Men på fredag ska jag bara ta det lugnt och tänka på mig själv då jag har en semesterdag i Stockholm helt för mig själv. Jag lyxar t.o.m. till det med en hotellnatt och det bästa av allt - en hotellfrukost.
Här kommer Olivias favoritpaj från 13-årsfesten som vi hade i lördags.
Italiensk paj med bl.a. färsk spenat och pesto
Pajdeg:
Valfri pajdeg, jag använde den här som jag oftast gör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten
Fyllning:150 g spenat
8 soltorkade tomater
1 mozzarellaboll
3 ägg
3 dl grädde
3 msk röd pesto
svartpeppar o salt
1 ask körsbärstomater
2 dl riven ost
Pajdeg:
Blanda samman mjölsorterna och finfördela matfettet i det till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Fyllningen:Fräs spenaten något, krydda med ett gott salt, häll i ett durkslag och låt all vätska rinna av.
Lägg den avrunna spenaten i pajskalet.
Dela de soltorkade tomaterna och mozzarellan och lägg på spenaten.
Rör ihop ägg, grädde, pesto och svartpeppar. Häll i pajskalet.
Strö över riven ost.
Dela körsbärstomaterna och garnera med dem.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.
Det här är mina favoritsmaker så självklart tyckte jag om den här pajen. Nästan hela pajen gick åt, endast 2-3 tuggor var kvar, så det verkade som att fler tyckte om den. Jag använder alltid röd pesto som dels är god och dels har jag hittat en nötfri variant.
Här kommer Olivias favoritpaj från 13-årsfesten som vi hade i lördags.
Italiensk paj med bl.a. färsk spenat och pesto
Pajdeg:
Valfri pajdeg, jag använde den här som jag oftast gör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten
Fyllning:150 g spenat
8 soltorkade tomater
1 mozzarellaboll
3 ägg
3 dl grädde
3 msk röd pesto
svartpeppar o salt
1 ask körsbärstomater
2 dl riven ost
Pajdeg:
Blanda samman mjölsorterna och finfördela matfettet i det till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Fyllningen:Fräs spenaten något, krydda med ett gott salt, häll i ett durkslag och låt all vätska rinna av.
Lägg den avrunna spenaten i pajskalet.
Dela de soltorkade tomaterna och mozzarellan och lägg på spenaten.
Rör ihop ägg, grädde, pesto och svartpeppar. Häll i pajskalet.
Strö över riven ost.
Dela körsbärstomaterna och garnera med dem.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.
Härliga färger och goda smaker samlade i ett pajskal
Det här är mina favoritsmaker så självklart tyckte jag om den här pajen. Nästan hela pajen gick åt, endast 2-3 tuggor var kvar, så det verkade som att fler tyckte om den. Jag använder alltid röd pesto som dels är god och dels har jag hittat en nötfri variant.
Redo att gräddas
Nu har vi precis ätit en kycklingsoppa där jag fick användning av den kokta risonin som blev kvar i fredags. Soppa är lite svårt i den här familjen det är inte alltid det uppskattas, medan andra gånger äts det som bara den. När Isak var liten tyckte han om alla möjliga soppor men nu har han blivit kräsnare, men dagens soppa tyckte han, men inte Ida, om.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)