I morgon flyger jag till Stockholm med Norwegian - hoppas jag. Kabinpersonalen varslar om strejk som bryter ut imorgonbitti om de inte kommer överens innan midnatt. Enligt uppgift kommer det mest att drabba norska flyg, jag hoppas det stämmer så jag tar mig iväg...och hem. Trots att jag älskar Stockholm så känner jag inte för att tillbringa helgen där. Speciellt inte den här helgen då Isak fyller år. Usch så hemskt, tänk om jag inte skulle vara hemma på hans födelsedag.
En god kantarellröra som passar till lite allt möjligt serverades på fredagens buffébord.
Kantarellröra
1 burk kantarellost
1 dl crème fraiche
3-4 dl kantareller
salt o peppar
Dela och smörstek kantarellerna, krydda med salt och peppar.
Blanda ihop alla ingredienserna.
Smaka av med mer salt och peppar.
Måtten är väldigt ungefärliga, jag blandade tills jag tyckte jag hade en bra smak och konsistens. Ofta till kötträtter använder jag kantarellost och kantareller för att göra en god kantarellsås, ja det har nog blivit vår favoritsås till älgkött. Jag har ju tipsat om den flera gånger så jag hoppas att flera av er har provat den nu. Det här är en kall variant på den såsen. Även den här röran går att servera till kött men den är även god att klicka på crostinis, i krustader eller liknande som drinktilltugg eller annat småplock.
Det är bara jag och Ida hemma, vi har spelat Uno och haft det mysigt bara vi två. Nu upptäckte hon till sin stora glädje att hon kan vissla. Så gissa vad hon gör nu hela tiden?! Snart är det dags för henne att gå och sova och jag ska packa det sista så jag är redo imorgonbitti när taxin kommer 05.40 (snark!). Undra hur trött jag kommer vara imorgonkväll efter en hel dag på konferens dessutom?
tisdag 9 oktober 2012
Kantarellröra
måndag 8 oktober 2012
Italiensk paj med bl.a. färsk spenat och pesto
I natt vaknade jag vid ett-tiden och då hade jag redan hunnit drömma två mardrömmar att jag blir jagad och inte hinner fram i tid dit jag ska för jag måste ta omvägar hela tiden för att bli av med förföljarna. Jag tror inte man måste kunna mycket om drömtydning för att inse att jag har lite för mycket omkring mig just nu. Men på fredag ska jag bara ta det lugnt och tänka på mig själv då jag har en semesterdag i Stockholm helt för mig själv. Jag lyxar t.o.m. till det med en hotellnatt och det bästa av allt - en hotellfrukost.
Här kommer Olivias favoritpaj från 13-årsfesten som vi hade i lördags.
Italiensk paj med bl.a. färsk spenat och pesto
Pajdeg:
Valfri pajdeg, jag använde den här som jag oftast gör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten
Fyllning:150 g spenat
8 soltorkade tomater
1 mozzarellaboll
3 ägg
3 dl grädde
3 msk röd pesto
svartpeppar o salt
1 ask körsbärstomater
2 dl riven ost
Pajdeg:
Blanda samman mjölsorterna och finfördela matfettet i det till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Fyllningen:Fräs spenaten något, krydda med ett gott salt, häll i ett durkslag och låt all vätska rinna av.
Lägg den avrunna spenaten i pajskalet.
Dela de soltorkade tomaterna och mozzarellan och lägg på spenaten.
Rör ihop ägg, grädde, pesto och svartpeppar. Häll i pajskalet.
Strö över riven ost.
Dela körsbärstomaterna och garnera med dem.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.
Det här är mina favoritsmaker så självklart tyckte jag om den här pajen. Nästan hela pajen gick åt, endast 2-3 tuggor var kvar, så det verkade som att fler tyckte om den. Jag använder alltid röd pesto som dels är god och dels har jag hittat en nötfri variant.
Här kommer Olivias favoritpaj från 13-årsfesten som vi hade i lördags.
Italiensk paj med bl.a. färsk spenat och pesto
Pajdeg:
Valfri pajdeg, jag använde den här som jag oftast gör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten
Fyllning:150 g spenat
8 soltorkade tomater
1 mozzarellaboll
3 ägg
3 dl grädde
3 msk röd pesto
svartpeppar o salt
1 ask körsbärstomater
2 dl riven ost
Pajdeg:
Blanda samman mjölsorterna och finfördela matfettet i det till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Fyllningen:Fräs spenaten något, krydda med ett gott salt, häll i ett durkslag och låt all vätska rinna av.
Lägg den avrunna spenaten i pajskalet.
Dela de soltorkade tomaterna och mozzarellan och lägg på spenaten.
Rör ihop ägg, grädde, pesto och svartpeppar. Häll i pajskalet.
Strö över riven ost.
Dela körsbärstomaterna och garnera med dem.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.
Härliga färger och goda smaker samlade i ett pajskal
Det här är mina favoritsmaker så självklart tyckte jag om den här pajen. Nästan hela pajen gick åt, endast 2-3 tuggor var kvar, så det verkade som att fler tyckte om den. Jag använder alltid röd pesto som dels är god och dels har jag hittat en nötfri variant.
Redo att gräddas
Nu har vi precis ätit en kycklingsoppa där jag fick användning av den kokta risonin som blev kvar i fredags. Soppa är lite svårt i den här familjen det är inte alltid det uppskattas, medan andra gånger äts det som bara den. När Isak var liten tyckte han om alla möjliga soppor men nu har han blivit kräsnare, men dagens soppa tyckte han, men inte Ida, om.
söndag 7 oktober 2012
Skaldjurspaj
Då är det söndagkväll igen efter en fullspäckad helg. I kväll blir det tv-soffan för mig, premiär för både Solsidan och Hellenius hörna. Två favoritprogram. Sen måste jag titta igenom garderoben att jag har rena kläder för hela veckan för på onsdag åker jag till Stockholm i tre dagar på konferens och shopping. Tvättmaskinen är alltså fortfarande trasig. Hi hi kom precis på att det är ju en jättebra anledning till att shoppa riktigt mycket kläder.
På Olivias 13-årsfest igår bjöd vi bl.a. på en skaldjurspaj.
Skaldjurspaj
Valfri pajdeg, jag valde denna
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
3 msk vatten
Fyllningen
0,5 burk räkor i lag
0,5 burk kräftstjärtar i lag
1 dl finhackad purjolök
0,5 dl hackad dill
2 dl riven ost
3 ägg
På Olivias 13-årsfest igår bjöd vi bl.a. på en skaldjurspaj.
Skaldjurspaj
Valfri pajdeg, jag valde denna
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
3 msk vatten
Fyllningen
0,5 burk räkor i lag
0,5 burk kräftstjärtar i lag
1 dl finhackad purjolök
0,5 dl hackad dill
2 dl riven ost
3 ägg
100 g cream cheese
2 dl grädde
2 dl grädde
0,5 dl mjölk
salt och svartpeppar
Pajdeg:
Blanda samman mjölsorterna och finfördela matfettet i det till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
salt och svartpeppar
Pajdeg:
Blanda samman mjölsorterna och finfördela matfettet i det till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Tryck ut pajdegen i en pajform, nagga och förgrädda ca 10 minuter i 200 grader.
Fyllningen:
Fyllningen:
Låt skaldjuren rinna av i ett durkslag. Lägg dem i pajskalet.
Strö över purjolök, dill och ost.
Rör ihop ägg, cream cheese, grädde, mjölk, salt och peppar.
Häll äggsmeten i pajskalet.
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.
Skaldjurspaj blir alltid uppskattat, så även den här gången. Självklart blir det godare om man köper räkor med skal och skalar själv men nu när jag serverade pajen på en buffé och hade mycket annat att tillaga tog jag snabbvarianten med räkor i lag.
I dag var jag, Olivia och Ida på Leos lekland där Astma- och allergiföreningen i Luleå hade ordnat barnkalas för sina medlemmar. Tyvärr krockade det med Isaks hockeyläger så han kunde inte vara med men förhoppningsvis blir det fler aktiviteter framöver. Personalen på Leos såg till att vi fick in oöppnade förpackningar av allergivänlig glass, chokladsås, strössel och Mer. När barnen gick hem fick de med sig en påse med inplastad klubba, reflex, tatuering och ballong. Eftersom många av barnen är väldigt känsliga var det viktigt för oss att få oöppnade förpackningar så att ingen hade tagit ur dem med "smutsiga" redskap.
Rör ihop ägg, cream cheese, grädde, mjölk, salt och peppar.
Häll äggsmeten i pajskalet.
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.
Skaldjurspaj blir alltid uppskattat, så även den här gången. Självklart blir det godare om man köper räkor med skal och skalar själv men nu när jag serverade pajen på en buffé och hade mycket annat att tillaga tog jag snabbvarianten med räkor i lag.
I dag var jag, Olivia och Ida på Leos lekland där Astma- och allergiföreningen i Luleå hade ordnat barnkalas för sina medlemmar. Tyvärr krockade det med Isaks hockeyläger så han kunde inte vara med men förhoppningsvis blir det fler aktiviteter framöver. Personalen på Leos såg till att vi fick in oöppnade förpackningar av allergivänlig glass, chokladsås, strössel och Mer. När barnen gick hem fick de med sig en påse med inplastad klubba, reflex, tatuering och ballong. Eftersom många av barnen är väldigt känsliga var det viktigt för oss att få oöppnade förpackningar så att ingen hade tagit ur dem med "smutsiga" redskap.
Olivias tonåringsmeny
Efter en skön och välbehövlig sovmorgon har jag precis ätit en lyxfrukost med rester från i går. Diskmaskinen har jag tömt och fyllt än en gång. Den lär gå varm hela da'n, för mig är det ett tecken på att det var en trevlig kväll. Jag älskar att ordna och fixa och sen ha huset fullt med folk som äter, dricker, surrar, spelar lite spel och bara umgås.
Dagens fika
Hjortron
Grädde
Vaniljsås
Dagens middag
Potatisgratäng
Risoni
Sallad
Fetaostkräm
Ostbricka med ostar, päron och paprika
Blandade kex
Nu ska vi göra oss i ordning för vi ska till Leos lekland med Astma- och allergiföreningen i Luleå som har anordnat allergifritt barnkalas där för sina medlemmar. Jag hoppas allt fungerar som det ska och som vi har planerat med oöppnade glassförpackningar, inplastat godis osv, saker som är så viktiga för allergiker.
lördag 6 oktober 2012
Firad tonåring
Oj så trött jag är efter en lång och bra dag, men nu börjar det kännas att jag vaknade redan halv sex i morse. Leif och Isak skulle ju i väg på hockeyläger så jag vaknade när de steg upp och åt frukost och packade sig i väg. Sen har det varit full fart hela dagen med förberedelser inför Olivias tonåringskalas som nu äntligen blev av trots att killarna inte var hemma.
Nu har hon blivit firad ordentligt och verkar mer än nöjd med alla presenter och allt firande. Vi började på eftermiddagen med fika. Det var mycket choklad på fikabordet men det kändes självklart eftersom Olivia är en chokladälskare av stora mått (precis som sin mamma).
Lite senare dukades fikat bort och vi dukade fram en middagsbuffé istället. När Olivia önskade sig ett stort kalas ville hon ha buffé istället för en trerätters middag (mammas tjej även där).
Vår fina tonåring.
Nu har hon blivit firad ordentligt och verkar mer än nöjd med alla presenter och allt firande. Vi började på eftermiddagen med fika. Det var mycket choklad på fikabordet men det kändes självklart eftersom Olivia är en chokladälskare av stora mått (precis som sin mamma).
Lite senare dukades fikat bort och vi dukade fram en middagsbuffé istället. När Olivia önskade sig ett stort kalas ville hon ha buffé istället för en trerätters middag (mammas tjej även där).
Mer om vad som stod på fika- respektive buffébordet får ni imorgon för nu måste jag gå och lägga mig innan jag somnar här vid datorn. God natt!
fredag 5 oktober 2012
Tårtfix med få barn
Fredagkväll och de stora barnen är ute på vift. Är det så här det kommer vara i flera år framöver nu, bara jag, Leif och Ida hemma på kvällarna :) Isak är på skate-kalas där de ska äta hamburgare och åka skateboard. Olivia är på sitt nya "andra hem" - den nyöppnade fritidsgården där hon ingår i cafégruppen (hon går i mammas fotspår).
Tårtan som ska "gotta" till sig i kylen i natt.
I morgon ska den garneras och fixas (och ätas)
Jag har fortsatt förberedelserna inför Olivias kalas/fest, som hon ska ha i morgon, med att montera ihop ena tårtan. Den blev lite väl dallrig, jag hoppas den sätter sig lite i natt. Är orolig för att bottnarna ska ha glidit isär i morgon när jag öppnar kylskåpsdörren. Usch, hemska tanke.
Nu ska jag sätta mig i soffan med Ida som ser Barda och är rädd. Ha en bra fredagskväll så hörs vi imorgon, då ni ska få se Olivias festmeny.
Sovmorgon
Just nu går jag omkring med mjukisbyxor och tofs i håret men snart måste jag försöka göra mig respektabel. På fredagar jobbar jag bara fem timmar, för det mesta 8-13 men i dag behövde jag jobba på eftermidda'n så då tog jag sovmorgon och åker in till jobbet först vid 11-tiden. Känns lite smålyxigt att vara hemma ensam en vardagsmorgon. Jag har passat på att baka två pajer till imorgon dessutom har jag städat bort lite av den förstörda maten (från den trasiga frysen). Vågade inte göra det innan vi hade pratat med försäkringsbolaget.
Nu ska jag ta en kopp chai-te och en kanelbulle som blev kvar igår. Sen är det dags att göra sig i ordning och åka i väg till jobbet. Ha en bra fredag!
Nu ska jag ta en kopp chai-te och en kanelbulle som blev kvar igår. Sen är det dags att göra sig i ordning och åka i väg till jobbet. Ha en bra fredag!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)