God morgon! Jag vaknade tidigt i dag trots att det är lördag och inget är inplanerat förrän i kväll, men det är kanske inte så konstigt med tanke på hur tidigt jag gick och la mig igår. Jag var såå trött så jag orkade inte hålla mig vaken i tv-soffan och då var det ju lika bra att gå och lägga sig i sängen. Men lite tråkigt är det ju att det är just på fredagar man lägger sig tidigast på hela veckan när man egentligen kan vara uppe eftersom man får sova ut morgonen efter.
Jag fortsätter allergi-snacket och gör lite reklam för astma- och allergiföreningen i Luleå som anordnar kalas på Leos lekland. Allt som serveras är allergianspassat och för en gångs skull är inte barnen med allergier annorlunda. Isak tyckte det lät jättekul men tyvärr så är han på hockeyläger den helgen. Men vi hoppas på fler aktiviteter i framtiden.
Söndagen den 7/10 kl 13-15 anordnar Astma- och Allergiföreningen i Luleå kalas på Leos Lekland Initiativet kommer från några föräldrar i föreningen som vill göra det möjligt för familjer som har barn med astma och/eller allergier att träffas för att utbyta erfarenheter och ha trevligt tillsammans. Vi föräldrar ansvarar själva för våra barn på Leos Lekland.
Anmälan sker till astmaochallergiforeningen.lulea@gmail.com Vi har begränsat antal platser så det är “först till kvarn” som gäller, dock senast den 30/9. I anmälan uppger ni barnens namn, ålder och eventuella födoämnesallergier (det är viktigt att vi får den informationen så att vi är förberedda). Meddela gärna hur många vuxna som följer med.
Kalasmeny: Glass, festis och godispåse; allt anpassat efter behov.
Kostnad: medlemmar 80 kronor/barn (det räcker att det finns en huvudmedlem i familjen), icke medlemmar 140 kronor/barn. Ni betalar kontant till oss (jämna pengar är att föredra).
lördag 22 september 2012
fredag 21 september 2012
Önskan att kunna äta samma som andra
En av anledningarna till att jag startade den här bloggen var att jag ville sprida lite kunskap kring mjölk- och äggallergi. Visa hur enkelt det kan vara att bjuda på gott fika även till allergiker. Jag vet inte hur många Piggelin mina barn har ätit. Det är i alla fall så många så att varken Olivia eller Isak vill äta det något mer.
Som barn (kanske även som vuxen) är det inte kul att vara annorlunda, att inte kunna äta det alla andra äter, att alltid bli utpekad vid mat- och fikasituationer. Titta på filmen, den visar hur det kan vara!
Alltid när jag börjar skriva såna här inlägg är det så mycket jag vill tipsa om och jag skulle kunna sitta här och skriva hela natten. Men det enklaste och kanske det bästa tipset inför barnkalas är att göra chokladbollarna på mjölkfritt margarin. Ingen känner skillnad och även mjölkallergiker kan äta dem. För är det nån som inte har chokladbollar på barnkalas?! Krångligare än så behöver det inte bli!
Om ni vill bjuda en mjölk- och äggallergiker på tårta har ni väl inte missat alla mina recept på bl.a. jordgubbstårta, prinsesstårta och glasstårta med bilar som är både mjölk- och äggfria.
Om ni vill läsa mer om allergiforskningen eller se fler filmer så klicka in på Min önskans stad.
Knäckig ananaspaj
Oj vilken konstig dag det här har varit. Egentligen ska jag bara jobba fem timmar på fredagar från 8 till 13, men eftersom jag ville vara med på ett möte med astma- och allergiföreningen i Luleå och skolfolk på morgonen så flyttade jag min arbetstid. Jag skulle alltså ha jobbat 10.30-15.30 istället, redan där blev det konstigt att glida in på jobbet vid 10-tiden. Men sen blev det inte att jag jobbade till 15.30 för Isak hade bitit av en flisa från en tand som vi ville att en tandläkare skulle titta på och slipa till, så strax före 14 lämnade jag jobbet. Blev inte mycket gjort i dag!
Gårdagens nya favorit var en ananaspaj som tyvärr tog slut redan igår. Det hade varit smarrigt med en bit nu till mitt te.
Knäckig ananaspaj
150 gram smör
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 350 gram ananas (gärna i bitar)
Smält smöret och blanda i alla ingredienserna.
Lägg ananasen i en pajform (har du ananasringar delar du dem i mindre bitar först).
Fördela smeten någorlunda jämt över ananasen.
Grädda i ugnen 200 grader i ca. 20-30 minuter.
Vi har fått en ny favoritpaj! Jätteenkel att göra, speciellt om man använder färdiga ananasbitar, och resultatet blev knäckigt och gott. Pajen kommer stå på vårt bord väldigt snart igen för så god var den. Använder man färdiga ananasbitar går den hur snabbt som helst att göra, i annat fall får man dela ananasringarna lite och det är ju inte så ansträngande det heller :) Man kanske inte ens behöver dela ringarna, det är bara att lägga ut dem i formen.
Har ni fredagsmiddagen klar? Vi har inget planerat så jag har inte den minsta aning om vad jag ska hitta på. Men på fredagar vill jag ha något enkelt och gott! Funderar antingen på varm smörgåstårta eller färdiggrillad kyckling.
Gårdagens nya favorit var en ananaspaj som tyvärr tog slut redan igår. Det hade varit smarrigt med en bit nu till mitt te.
Knäckig ananaspaj
150 gram smör
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 350 gram ananas (gärna i bitar)
Smält smöret och blanda i alla ingredienserna.
Lägg ananasen i en pajform (har du ananasringar delar du dem i mindre bitar först).
Fördela smeten någorlunda jämt över ananasen.
Grädda i ugnen 200 grader i ca. 20-30 minuter.
Vi har fått en ny favoritpaj! Jätteenkel att göra, speciellt om man använder färdiga ananasbitar, och resultatet blev knäckigt och gott. Pajen kommer stå på vårt bord väldigt snart igen för så god var den. Använder man färdiga ananasbitar går den hur snabbt som helst att göra, i annat fall får man dela ananasringarna lite och det är ju inte så ansträngande det heller :) Man kanske inte ens behöver dela ringarna, det är bara att lägga ut dem i formen.
Har ni fredagsmiddagen klar? Vi har inget planerat så jag har inte den minsta aning om vad jag ska hitta på. Men på fredagar vill jag ha något enkelt och gott! Funderar antingen på varm smörgåstårta eller färdiggrillad kyckling.
torsdag 20 september 2012
Grattis Olivia på din 13-årsdag
I dag är det alltså världens bästa Olivias födelsedag. För 13 år sedan var hon enormt tjurig och envis och ville stanna inne i magen och inte komma ut till oss. Men på kvällen den 20 september ändrade hon sig och jag fick äntligen hålla henne i mina armar. Älskar dig stora tjejen!
Till efterrätt provade jag ett nytt recept på ananaspaj som blev en favorit hos många. Isak som inte brukar vara så mycket för sötsaker åt tre stora bitar och tyckte att det var en jättegod paj. Eftersom den var så otroligt enkel att göra lär jag göra den snart igen, kanske på Isaks födelsedag.
onsdag 19 september 2012
Köttfärsbiffar med pesto och mozzarella
En dag kvar tills vi har en tonåring i huset :) Den som fyller år får bestämma mat och Olivia har valt kyklingtortilla som jag har tänkt förbereda lite redan i kväll genom att steka kycklingen. Eftersom jag jobbade för mycket förra veckan så tänker jag sluta redan klockan ett i morgon eftersom jag inte fick min tidiga fredag i fredags. Känns skönt att kunna komma hem tidigt och mysa med födelsedagsbarnet.
När jag och Olivia åkte hem från mitt jobb i dag så sken solen så Olivia blev sugen på att äta grillat. Eftersom jag hade planerat köttfärsbiffar så passade det bra att tillaga dem på grillen. Men precis när Leif skulle gå ut och börja grilla blev det alldeles mörkt ute och regnet började ösa ner. Så då gjorde vi en snabb omplanering och stekte biffarna inne i stekpanna istället.
Köttfärsbiffar med pesto och mozzarella
5 hg köttfärs
2 msk pesto
0,5-1 boll mozzarella
salt o peppar
Dela mozzarellan i mindre bitar, blanda sedan ihop med köttfärs och pesto.
Smaka av med salt och peppar.
Forma till biffar och stek några minuter på varje sida.
Barnen åt biffarna med bröd som hamburgare, jag åt dem till blomkålsmos och Leif åt bara sallad till. Jag vill gärna ha lite tjockare biffar som blir lite saftigare men barnen föredrar tunna och eftersom de inte är så förtjusta i hemmagjorda hamburgare/biffar/köttbullar får de sin vilja igenom, så att de åtminstone äter lite. Det blev lite för lite pesto-smak tycker jag som älskar pesto så nästa gång tar jag mer pesto.
Isak och Leif är på fotbollsavslutning som innebär match mellan pojkarna och föräldrarna. Det var två väldigt kaxiga killar som for iväg, vi får väl se vem som är kaxigast när de kommer hem. Nu har Ida valt bok som ska läsas innan hon ska sova så nu är det bästa att jag skyndar mig dit innan hon kommer på att hon inte alls vill sova.
När jag och Olivia åkte hem från mitt jobb i dag så sken solen så Olivia blev sugen på att äta grillat. Eftersom jag hade planerat köttfärsbiffar så passade det bra att tillaga dem på grillen. Men precis när Leif skulle gå ut och börja grilla blev det alldeles mörkt ute och regnet började ösa ner. Så då gjorde vi en snabb omplanering och stekte biffarna inne i stekpanna istället.
Köttfärsbiffar med pesto och mozzarella
5 hg köttfärs
2 msk pesto
0,5-1 boll mozzarella
salt o peppar
Dela mozzarellan i mindre bitar, blanda sedan ihop med köttfärs och pesto.
Smaka av med salt och peppar.
Forma till biffar och stek några minuter på varje sida.
Barnen åt biffarna med bröd som hamburgare, jag åt dem till blomkålsmos och Leif åt bara sallad till. Jag vill gärna ha lite tjockare biffar som blir lite saftigare men barnen föredrar tunna och eftersom de inte är så förtjusta i hemmagjorda hamburgare/biffar/köttbullar får de sin vilja igenom, så att de åtminstone äter lite. Det blev lite för lite pesto-smak tycker jag som älskar pesto så nästa gång tar jag mer pesto.
Isak och Leif är på fotbollsavslutning som innebär match mellan pojkarna och föräldrarna. Det var två väldigt kaxiga killar som for iväg, vi får väl se vem som är kaxigast när de kommer hem. Nu har Ida valt bok som ska läsas innan hon ska sova så nu är det bästa att jag skyndar mig dit innan hon kommer på att hon inte alls vill sova.
Kalasplanering
I frysen har jag nu en, förhoppningsvis, smarrig sak som Olivia ska ha på sitt kalas för släkten nästa helg. Eftersom hon har önskat sig buffé till middag (och före det ska hon bjuda på eftermiddagsfika) så är det mycket mat (och fika) som ska tillagas och serveras och då är det perfekt med saker som går att förbereda och sätta i frysen. Det är inte bara perfekt det är en nödvändighet.
Åh, jag längtar tills jag får smaka för det ser så gott. Hoppas jag inte blir besviken. Recept kommer så småningom, vill inte avslöja vad det är än.
tisdag 18 september 2012
Jakten på en jacka
God kväll på er! Tänk att det redan är kväll. Det har varit en händelserik dag i dag. Isak ringde vid ett-tiden och sa att han hade glömt jackan på skol-utflykten. Hela da'n har de varit på Miljöskolan som ligger flera mil söderut och jag var inte speciellt sugen att börja köra dit och tillbaka för att bara hämta jackan, men eftersom han även hade nycklarna där i fanns det nog inget alternativ. Men jag chansade och ringde till miljöskolan och jag hade sån tur så personalen var kvar där och de hade sett jackan och hängt in den. Men inte nog med det! Hon jag pratade med erbjöd sig att ta hem den och då visade det sig att hon bor på samma område som vi. Vilken tur man kan ha i bland! "Slutet gott allting gott". Som tack för hjälpen fick hon en fillimpa som jag brukar ha till försäljning.
Min chef har tagit med sig en massa äpplen, från sitt äppelträd, till jobbet som vi fick ta hur mycket vi ville av. Så jag nog några stycken och gjorde en äggfri äppelkaka efter middagen. Äppelkakan är av sockerkakstyp, så det är inte en äppelpaj alltså. Ett riktigt bra recept och många blir förvånade när man säger att det inte är nå ägg i kakan.
På lördag när Olivia ska ha tjejkompisarna här på middag har hon beställt succén från ifjol till efterrätt - Nutella-och maräng-glasstårta. Tål ni ägg, mjölk och nötter måste ni prova den för det är en underbart god tårta. Men som ni förstår gör vi den inte speciellt ofta i vårt hus med alla allergiker. Men på lördag när Olivia har tjejerna här har hon blivit lovad att ha syskonfritt och då är det även fritt fram för nötter och ägg.
Min chef har tagit med sig en massa äpplen, från sitt äppelträd, till jobbet som vi fick ta hur mycket vi ville av. Så jag nog några stycken och gjorde en äggfri äppelkaka efter middagen. Äppelkakan är av sockerkakstyp, så det är inte en äppelpaj alltså. Ett riktigt bra recept och många blir förvånade när man säger att det inte är nå ägg i kakan.
På väg in i frysen för att ätas på lördag.
På lördag när Olivia ska ha tjejkompisarna här på middag har hon beställt succén från ifjol till efterrätt - Nutella-och maräng-glasstårta. Tål ni ägg, mjölk och nötter måste ni prova den för det är en underbart god tårta. Men som ni förstår gör vi den inte speciellt ofta i vårt hus med alla allergiker. Men på lördag när Olivia har tjejerna här har hon blivit lovad att ha syskonfritt och då är det även fritt fram för nötter och ägg.
Smeten är underbart god även innan man fryser in den :)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)