Det verkar kunna bli en härlig höstdag ute men vi har ingen brådska ut utan vi tar en lugn mysmorgon inne. Vi äter frukost i omgångar, vi sitter vid våra datorer, vi ser film och vi leker med min kamera.
Senare i dag ska jag baka en långpannekaka för i morgon ska jag stå i fotbollskiosken och då ska man ha med sig lite eget fikabröd till försäljning. Jag ska vara där redan åtta på morgonen så då blir det ingen mysmorgon för min del så jag passar på att njuta riktigt länge och mycket i dag istället.
lördag 8 september 2012
fredag 7 september 2012
Pasta- och kycklingtacogratäng
Underbara fredag är här igen! Jag älskar fredagar då man vet att man har hela helgen framför sig utan stressiga morgnar. I dag har jag äntligen köpt mig en systemkamera, nu ska jag bara lära mig att använda den. Jag har funderat på ny kamera lääänge men det är svårt att köpa något som man är så okunnig om. Men efter en del råd och tips så har jag äntligen slagit till på en Canon 1100D med ett extra objektiv som är bra när man tar mat-bilder och det lär ju bli en del sådana förmodar jag.
Det känns som att de senaste recepten har varit mat för att ta hand om rester och så blir det även i dag för nu hade vi mycket pastarester i kylskåpet. Men jag tog fram ny kycklingfilé åtminstone.
Pasta- och kycklingtacogratäng
7 hg kycklingfilé
färdigkokt pasta
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl tacosås medium
salt o peppar
spiskummin
chilipeppar
riven ost
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek dem och krydda med spiskummin, chilipeppar, salt och peppar.
Blanda ihop pasta och kycklingen i en smord ugnsform.
Blanda ihop crème fraiche, mjölk, grädde, tacosås, salt o peppar.
Häll det i ugnsformen över pasta och kyckling.
Strö riven ost över.
Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.
God pasta- och kycklinggratäng som alla utom Ida tyckte om. Jag vet inte vad det var för fel på Ida för hon äter nästan allt i vanliga fall men det här tyckte hon inte om.
Den övre bilden är tagen med min nya kamera och den nedre med min gamla. Lite skillnad! Det är så mycket knappar, rattar, menyer och information på kameran och jag har inte blekaste aning om vad nå är. Kvällslektyren är då klar för kvällen för nu ska det läsas instruktionsbok. Jag är dessutom lite sugen på att anmäla mig till en fotokurs annars blir det väl lätt att jag bara använder auto-läget.
Snart är det dags för fredagsmys i tv-soffan för mig och barnen, Leif (stackarn) åker i väg på älgjakt. Olivia har bakat non stop-muffins som vi ska mumsa på i kväll. Jag längtar att smaka dem och receptet ger jag (eller Olivia) till er i morgon.
Det känns som att de senaste recepten har varit mat för att ta hand om rester och så blir det även i dag för nu hade vi mycket pastarester i kylskåpet. Men jag tog fram ny kycklingfilé åtminstone.
Pasta- och kycklingtacogratäng
7 hg kycklingfilé
färdigkokt pasta
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl tacosås medium
salt o peppar
spiskummin
chilipeppar
riven ost
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek dem och krydda med spiskummin, chilipeppar, salt och peppar.
Blanda ihop pasta och kycklingen i en smord ugnsform.
Blanda ihop crème fraiche, mjölk, grädde, tacosås, salt o peppar.
Häll det i ugnsformen över pasta och kyckling.
Strö riven ost över.
Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.
God pasta- och kycklinggratäng som alla utom Ida tyckte om. Jag vet inte vad det var för fel på Ida för hon äter nästan allt i vanliga fall men det här tyckte hon inte om.
Den övre bilden är tagen med min nya kamera och den nedre med min gamla. Lite skillnad! Det är så mycket knappar, rattar, menyer och information på kameran och jag har inte blekaste aning om vad nå är. Kvällslektyren är då klar för kvällen för nu ska det läsas instruktionsbok. Jag är dessutom lite sugen på att anmäla mig till en fotokurs annars blir det väl lätt att jag bara använder auto-läget.
Snart är det dags för fredagsmys i tv-soffan för mig och barnen, Leif (stackarn) åker i väg på älgjakt. Olivia har bakat non stop-muffins som vi ska mumsa på i kväll. Jag längtar att smaka dem och receptet ger jag (eller Olivia) till er i morgon.
torsdag 6 september 2012
Dags för nå gott
Nu är det väl dags för nå gott, eller hur? Nu var det länge sen jag gav er nå smarrigt recept. Jag hade hoppats hinna baka i dag för mormor och morfar hämtade Ida och skulle dessutom fixa middag till alla barnen. Men jag blev kvar på jobbet längre än planerat och dessutom behövde jag handla lite mat när jag ändå hade lite tid över. Men i morgon slutar jag riktigt tidigt så då tror jag att jag och Ida ska passa på att baka lite gott till fredagsmyset.
Min middag för mig själv framför tvn med datorn bredvid mig (passar på när inte barnen är hemma) blev en grönsakstallrik med lufttorkad skinka. Dessutom hade jag en klick av Cantadous nya smak med Basilika och gräslök. Den är såå god, min nya storfavorit.
Leif har varit i Stockholm två dagar och kommer hem i kväll på tillfälligt besök för i morgon åker han på årets höjdpunkt (enligt många) - älgjakt. Bara han kommer hem med mycket gott kött så är det ok att han är borta :)
Min middag för mig själv framför tvn med datorn bredvid mig (passar på när inte barnen är hemma) blev en grönsakstallrik med lufttorkad skinka. Dessutom hade jag en klick av Cantadous nya smak med Basilika och gräslök. Den är såå god, min nya storfavorit.
Leif har varit i Stockholm två dagar och kommer hem i kväll på tillfälligt besök för i morgon åker han på årets höjdpunkt (enligt många) - älgjakt. Bara han kommer hem med mycket gott kött så är det ok att han är borta :)
tisdag 4 september 2012
Gul havremjölk med smak av mango och apelsin
I går var det nästan sommarvärme igen (i alla fall med den här sommarens mått mätt) och nu vräker regnet ner. Både i går och i dag hann jag dock med en långpromenad i solsken på lunchen. Typiskt att det är sånt oväder nu för Isak har fotbollsmatch just nu och jag hade velat vara där och titta, men det känns inte så inbjudande i regnet.
Vi har hittat en ny smaksatt havredryck. Jag vet inte om det är en nyhet eller om det bara är vi som inte har sett den tidigare. Vi har provat några andra havredrycker med olika smak men de har inte varit så populära här hemma. Men den här med smak av apelsin och mango tyckte alla tre barnen om fast Isak föredrar den naturella.
Olivia och Ida är hos kompisar, Leif jobbar och Isak är på fotboll så jag är alldeles ensam hemma o njuter av tystnaden. Det är inte ofta det är så här lugnt och tyst i det här huset. Strax ska jag hämta Ida och sen åker vi och kollar läget vid fotbollsplan innan vi åker hem och myser tillsammans till Robinson. Det är det som är så härligt med en familj - lika mycket som jag njuter av ensamheten och tystnaden njuter jag av att vara tillsammans med dem. Det är variationen som är så underbar.
Glöm inte chips-tävlingen där 4 vinnare vinner flera påsar chips var! Än är det inte många som har tävlat så just nu är chansen till vinst väldigt stor.
Vi har hittat en ny smaksatt havredryck. Jag vet inte om det är en nyhet eller om det bara är vi som inte har sett den tidigare. Vi har provat några andra havredrycker med olika smak men de har inte varit så populära här hemma. Men den här med smak av apelsin och mango tyckte alla tre barnen om fast Isak föredrar den naturella.
Olivia och Ida är hos kompisar, Leif jobbar och Isak är på fotboll så jag är alldeles ensam hemma o njuter av tystnaden. Det är inte ofta det är så här lugnt och tyst i det här huset. Strax ska jag hämta Ida och sen åker vi och kollar läget vid fotbollsplan innan vi åker hem och myser tillsammans till Robinson. Det är det som är så härligt med en familj - lika mycket som jag njuter av ensamheten och tystnaden njuter jag av att vara tillsammans med dem. Det är variationen som är så underbar.
Glöm inte chips-tävlingen där 4 vinnare vinner flera påsar chips var! Än är det inte många som har tävlat så just nu är chansen till vinst väldigt stor.
måndag 3 september 2012
Matsedel v. 36 sep 2012
Förutom att jag jobbar till 17 tre dagar, Leif är i Stockholm två dagar och Isak har fotbollsträningar och match redan 17.30 flera av dagarna ska vi dessutom hinna med ett utvecklingssamtal, promenader och Olivias dans. Därför är den här veckans matsedel riktigt tråkig, men samtidigt är det såna här veckor som det är viktigt att planera maten i förväg annars är det lätt att man åker förbi pizzerian eller Max på väg hem.
Matsedel v. 36 sep 2012
Må: Hemmagjord pizza
Ti: Stekt korv, potatis och ägg
On: Blodpudding
To: Barnen äter hos mormor o morfar, Leif är i Sthlm
Fr: Köttgryta med rödvin och kantareller, blomkålsris
Lö: Tacos
Sö: Lax och broccolimos
Ni kanske undrar varför jag sätter in en bild på bullar. Det är för jag är så otroligt sugen på bullar så jag hoppas att suget mildras lite om jag åtminstone får titta på en bull-bild. För innan helgen hinner jag inte med nån bakning. Eftersom Ida älskar att baka bullar kanske det blir bullbak till helgen. Dessutom har vi en blivande tonåring i huset så det börjar bli hög tid att kalasbaka.
Matsedel v. 36 sep 2012
Må: Hemmagjord pizza
Ti: Stekt korv, potatis och ägg
On: Blodpudding
To: Barnen äter hos mormor o morfar, Leif är i Sthlm
Fr: Köttgryta med rödvin och kantareller, blomkålsris
Lö: Tacos
Sö: Lax och broccolimos
Ni kanske undrar varför jag sätter in en bild på bullar. Det är för jag är så otroligt sugen på bullar så jag hoppas att suget mildras lite om jag åtminstone får titta på en bull-bild. För innan helgen hinner jag inte med nån bakning. Eftersom Ida älskar att baka bullar kanske det blir bullbak till helgen. Dessutom har vi en blivande tonåring i huset så det börjar bli hög tid att kalasbaka.
Ang. jordnötsolja i chips
Jag har fått två kommentarer i mitt Vinn chips-inlägg angående jordnötsolja och allergier. Kul att ni engagerar er. Karin skrev precis det jag hade hittat på nätet (och börjat hoppas att jordnötsolja inte är livsfarligt):
"Kliniska studier visar att personer med jordnötsallergi klarar av finraffinerad jordnötsolja. Det beror på attraffineringsprocessen tar bort alla proteiner och oljan i sig utlöser inte IgE-antikroppar. Däremot kan sämre raffinerade oljor (så som kallpressade oljor) innehålla tillräckligt med proteiner för att orsaka en reaktion och de bör undvikas."
"Jordnötsoljan är raffinerad och deodoriserad så att den skall egentligen inte innehålla några jordnötsproteiner. Dock kan vi inte garantera att oljan är fri från jordnötsproteiner. Så vi vågar inte rekommendera jordnötsallergiker att äta chipsen. Västkustchips är ett premiumchips med potatis från utvalda gårdar på Västkusten och den mest välsmakande oljan. Enligt våra konsumentester vinner jordnötoljan klart över andra alternativ som rapsolja, palmolja och solrosolja när det kommer till smak. Utomlands är det relativt vanligt att just premiumchips är friterade i jordnötsolja. Så man kan tyvärr inte sätta ett likhetstecken mellan potatischips och allergifria. Dock kommer vi utvärdera en ändring om det visar sig vara ett frekvent problem."
"Kliniska studier visar att personer med jordnötsallergi klarar av finraffinerad jordnötsolja. Det beror på attraffineringsprocessen tar bort alla proteiner och oljan i sig utlöser inte IgE-antikroppar. Däremot kan sämre raffinerade oljor (så som kallpressade oljor) innehålla tillräckligt med proteiner för att orsaka en reaktion och de bör undvikas."
Jag har även varit i kontakt med Estrella och frågat varför de har valt jordnötsolja och att jag tycker det är tråkigt eftersom många nötallergiska barn är vana att kunna äta chips. De var väldigt snabba att svara - det uppskattas. Jag fick ett svar från deras utvecklingsavdelning:
Jag tror ingen har satt likhetstecken mellan potatischips och allergifria (i alla fall inte vi som har haft mjölkallergiska barn), men vi har nog förutsatt att potatischips är nötfria.
En variant av AD-droppar innehöll ju jordnötsolja tidigare men jag kommer faktiskt inte ihåg om mina barn åt den eller den utan jordnötsolja.
Jag försökte få tag i allergisköterskan på Barnmottagningen för att höra hennes åsikt och erfarenhet angående detta, men hon var upptagen med patienter. Jag gör nytt försök imorgon. Det känns lite att det beror på hur allergisk man är och eftersom Ida kan äta produkter där det står "Kan innehålla spår av nötter" och hon kan vistas i samma rum som nötter så hoppas (det sista som överger en är hoppet) jag att hon klarar även jordnötsolja.
Komplettering 2012-09-04
I dag har jag pratat med allergisköterskan och hon sa samma som jag har läst att jordnötsallergiker kan klara jordnötsolja. Men det finns ju inga garantier att det kan gå bra för det kan ju så klart finnas spår av jordnötsprotein. Men hon tyckte att vi kan prova ge Ida lite under kontrollerade former om vi vill. Eftersom jag inte vill begränsa Ida mer än nödvändigt kommer jag nog prova med en pytteliten bit. Jag återkommer så klart med resultatet av den testning när vi väl har vågat oss på det.
Berätta gärna om ni har några erfarenheter av jordnötsallergi och/eller jordnötsolja!
Komplettering 2012-09-04
I dag har jag pratat med allergisköterskan och hon sa samma som jag har läst att jordnötsallergiker kan klara jordnötsolja. Men det finns ju inga garantier att det kan gå bra för det kan ju så klart finnas spår av jordnötsprotein. Men hon tyckte att vi kan prova ge Ida lite under kontrollerade former om vi vill. Eftersom jag inte vill begränsa Ida mer än nödvändigt kommer jag nog prova med en pytteliten bit. Jag återkommer så klart med resultatet av den testning när vi väl har vågat oss på det.
Berätta gärna om ni har några erfarenheter av jordnötsallergi och/eller jordnötsolja!
söndag 2 september 2012
Köttgryta av köttrester
I dag har vi höststädat lite i trädgården, vi har ställt undan alla parasollen för nu räknar jag med att vi inte behöver skydda oss mot solen nå mer i år. Vi har även ställt undan ena möbelgruppen men vi lämnade den andra framme för har vi tur så kan vi åtminstone sitta ute lite till i höst. Alla vattenkannor, krukor och trädgårdsredskap är undanplockade och jag har dessutom rensat lite i trädgårdslandet så att vi ser när ringblommorna slår ut, tidigare var det svårt att se nå i djungeln.
Vi fick över jättemycket kött efter gårdagens grillmiddag så resterna använde jag till en god köttgryta idag.
Köttgryta av köttrester
stekt eller grillat kött
1 paket bacon
1 vitlöksklyfta
2-3 dl grädde
0,5-1 dl mjölk
100 g philadelphiaost
1,5 msk fond
1 tsk sambal oelek
Ta ev. bort yttersta från köttet för att få bort värsta grillsmaken, skär sedan köttet i mindre bitar.
Stek bacon och dela i mindre bitar.
Pressa i vitlöken och bryn med baconet sista minuten.
Koka upp grädde, mjölk, ost, fond och sambal.
Tillsätt kött, bacon och vitlök.
Koka ihop några minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar, men tänk på att både fond och bacon är väldigt salt.
Jag åt köttgrytan till vitkålssallad och broccoli medan övriga familjen även åt pasta. Alla åt och tyckte det var gott. Grillat kött kan bli lite tråkigt att äta som rester men det här var ett jättebra sätt att ta reda på köttresterna efter en grillmiddag.
Jag var sugen att baka nå i dag men det hann jag inte med eftersom det var dags för Idas dans igen efter sommaruppehållet. Men förhoppningsvis hinner jag baka i veckan nån dag för jag såg ett recept på hjortronpaj som jag blev så sugen på. Oj, kom på att jag inte har planerat veckans middagar än det måste jag sätta mig och göra när barnen har lagt sig. Men det lär inte bli så jätterolig vecka i matväg för veckan innehåller långa arbetsdagar, många aktiviteter för barnen och en man som ska till Stockholm i två dagar och på älgjakt hela helgen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)