onsdag 22 augusti 2012

Lasagne med zucchini och fetaost Lchf

I dag har Ida äntligen fått klippa sig, hennes hår var rejält risigt och behövde en ordentligt genomklippning. Luggen klippte vi dock inte (förutom någon mm) för hon vill spara ut den (som storasyster har). Nu börjar det märkas att jag steg upp vid fem i morse, ska bara ge er det här receptet (och se klart Robinson) sen ska jag gå och lägga mig och hoppas att jag är piggare i morgon.

Till middag gjorde jag en lasagne med zucchini istället för lasagneplattor.
Lasagne med zucchini och fetaost Lchf
Köttfärssås
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
600 g lammfärs (går bra med annan färs också)
salt o peppar
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
2 msk ajvar relish
1 msk kalvfond
3 dl grädde
1 tsk torkad basilika

Lasagne
1 stor zucchini, skivad på längden
salt o peppar
olivolja
150 g fetaost
0,5 kruka färsk basilika, hackad
riven ost
1 röd paprika, skivad

Köttfärssås
Bryn löken, tillsätt färsen och bryn tillsammans ett tag. Salta och peppra.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, chilisås, ajvar relish, fond och grädde.
Koka ihop i ca 15 minuter. 
Krydda med basilika och ev. mer salt o peppar.

Lasagne
Smörj en ugnsform med olivolja. 
Lägg ett lager köttfärssås i botten.
Lägg på ett lager zucchiniskivor och ringla över lite olja. Salta och peppra.
Strö över fetaost och basilika.
Varva en eller två gånger till med köttfärssås, zucchini, fetaost och basilika. Avsluta med zucchini.
Strö över riven ost och lägg paprikaskivor överst.
Gratinera mitt i 225 grader i ca 30 minuter.

Det här var riktigt gott, men några förändringar blir det nästa gång. Jag kommer nog inte använda lammfärs då, för ska jag vara riktigt ärlig så är jag inte så jätteförtjust i lammsmaken. Zucchini hyvlade jag med en osthyvel, nästa gång skär jag med kniv så att det blir en aning tjockare skivor. Jag minskar nog ner på grädden något för lasagnen blev något rinnig. Jag serverade den tillsammans med en sallad med bl.a tomat, basilika och mozzarella.

God natt!

tisdag 21 augusti 2012

Smoothie

Nu sitter jag och planerar mat-inköp, när Isak och Leif kommer hem från Isaks fotbollsmatch måste jag åka på Kvantum för nu är det mycket som börjar ta slut i kylskåpet. På tal om inköp, i går åkte jag till Elgiganten för att köpa en kamera som jag äntligen hade bestämt mig för men försäljaren var så dryg och otrevlig så jag vägrade köpa nån kamera där, utan åkte hem tomhänt. Nu blir det Expert eller MediaMarkt som får mig som kund. Och snart ska vi byta ut alla vitvaror i köket. Undra var vi ska handla alla dem? Jag vet då var vi inte ska köpa dem. Vad gör man i ett service-yrke när man inte vill ge nån service? Bättring, tack! Nej, nu ska jag släppa det där och bli gladare för i kväll börjar ju Svenska Hollywoodfruar på tv. Ska ni se det?

När jag gjorde min lchf-smoothie ville Olivia också göra smoothie, men hon använde lite florsocker och ingen grädde i sin variant som hon bjöd Ida på.

Smoothie 1 stort glas eller 2 små
1 dl frysta bär (Olivia valde hallon)
1 dl turkisk yoghurt
1 dl mjölk
1 msk florsocker

Mixa alla ingredienser med en stavmixer.
Häll upp i glas och servera.


Alla barnen har smakat den här smoothien och tyckt om den och Olivia försäkrar att den är jätteenkel att göra.

Visst har ni blivit sämre på att kommentera? Det är så mycket roligare att skriva om man får lite respons från er läsare. Jag har flera tusen läsare per vecka så nog borde väl nån av er kunna kommentera här på bloggen eller på Facebook. Ni vet så mycket om mig och jag vet inget om er. Jag skulle bli jätteglad om ni kunde berättar lite om er själva och hur ni hittade hit. Pleeease!

måndag 20 augusti 2012

Smoothie lchf

Ny vecka och nytt läsår. I morse började skolorna igen efter drygt 10 veckors sommarlov. Det var inga problem att få upp vare sig Olivia (börjar sjuan) eller Isak (börjar femman) i morse. Hoppas det fortsätter lika bra. I går kväll trodde jag att jag var på väg att bli dunderförkyld, jag frös, hade ont i halsen och kände mig allmänt hängig. Men efter en natts sömn kände jag mig pigg i morse utan förkylningssymptom. Skönt!

Ett gott och enkelt mellanmål eller frukost är smoothie. För oss som har så mycket bär i frysen är det perfekt.
Smoothie lchf 1 port
1 dl frysta bär (jag valde hallon)
1 dl turkisk yoghurt
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk

Mixa allt med en stavmixer och häll upp i ett glas. 
Drick och njut!

Jag som undviker socker gör på det här sättet, vill man ha det lite sötare kan man använda vaniljyoghurt istället för turkisk yoghurt. Det här är nog en av de godaste smoothie-varianterna jag har smakat. Undra om det var gräddens förtjänst?

I går innan jag började känna mig hängig tog jag upp 1 kg grytbitar och 1,5 köttfärs som jag tänkte förbereda till veckans middagar. I går kändes det som en bra idé, i dag känns det lite jobbigare :) Men vad nöjd jag kommer vara senare i veckan när vi måste ha middagar snabbt på bordet pga diverse kvällsaktiviteter.

söndag 19 augusti 2012

Matsedel v.34 aug 2012

Vårt mål för sommaren var att Ida skulle lära sig cykla (utan stödhjul på en lite större cykel). Men varken vi föräldrar eller Ida har varit särskilt intresserade av det...inte samtidigt i alla fall. Men nu verkar det som att hon har lärt sig. När vi ledsnade på hennes svammel tog vi bort stödhjulen på hennes lill-cykel och sen fick hon träna bäst hon ville för sig själv på gräsmattan. Och helt plötsligt hittade hon balansen och då var det ju inga problem att cykla.

Nu kommer jag!
Jag kan ju cykla!

Matsedel v.34
Må: Kycklingklubbor, citronstuvad vitkål och pasta
Ti: Persisk köttgryta och ris
On: Lasagne
To: Mozzarellafylld lax och potatis
Fr: Räkpaj
Lö: Chorizofylld lammstek och klyftpotatis
Sö: Tacos

Tycker ni att ni känner igen en del maträtter från förra veckan? Det beror inte på att vi ska äta det igen utan på att det blev ändrade planer förra veckan och vi åt annat istället. Jag tycker om att göra veckomatsedlar men jag följer dem inte slaviskt, men de dagar man har ont om tid och/eller inspiration är det skönt att redan ha planerat något. Vad ska ni äta till veckan? Gör ni matsedel eller bestämmer ni från dag till dag? Skulle vara så kul att höra hur ni andra gör.

Lchf-pannkakor

I morgon börjar skolan och i dag känns det som höst i luften, solen skiner men det är ändå lite småkallt ute. Efter senaste veckan är vi bortskämda med riktig sommarvärme.

Det hade gått bra för barnen ensamma hemma i går när jag och Leif hade en kväll på tu man hand. De hade börjat med att fixa middag (inte ens det behövde vi göra innan vi for in till stan), korv och makaroner, sen hade de plockat fram chips och dipp till sommarkrysset och de tyckte att vi kom hem alldeles för tidigt. Skönt att det gick så bra för då kan vi göra om det fler gånger :)

Isak åt lunch med en kompis i dag så då passade jag på att göra lchf-pannkakor som innehåller en hel del ägg (som han är allergisk mot).
Lchf-pannkakor
2 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk fiberhusk
4 ägg
1-2 nypor salt

Vispa samman allt med elvisp. 
Låt stå i 5 minuter och grädda sedan i smör.
Smeten blir ganska tjock så man får bre ut den lite i stekpannan.

Jag som är van att steka pannkakor utan ägg blev positivt överraskad att de här var så enkla att steka och höll ihop så bra. Jag trodde att det skulle smaka mest ägg eller omelett men det smakade ju faktiskt pannkakor. Fiberhusk sväller när det får stå, så med ca 4 pannkakor kvar att steka hällde jag i lite mer mjölk för då var smeten alldeles för seg att jobba med. 


Jag åt pannkakorna med hallon och vispad grädde, medan tjejerna åt sylt och vi tyckte alla att det här var riktigt gott. Jag har fler recept på plättar/pannkakor utan mjöl som jag ska prova framöver, men jag undrar om det finns något recept som kan slå det här.

Nu ska jag sätta mig och planera nästa veckas mat, börjar med att läsa lite mat-tidningar för att få inspiration. Återkommer senare med nästa veckas matsedel.

lördag 18 augusti 2012

Grillburgarlunch


Nu verkar det som regnet är på ingång, men medan solen sken och det var varmt satt vi ute och åt en god lunch. Vi hade lovat bort några bärbuskar till några bekanta som kom och hämtade dem i dag och då passade vi på att bjuda på lunch också så att barnen skulle hinna leka och vi skulle hinna surra.

"Mmm det var så gott så man måste ta stora tuggor!"

Leif grillade grillburgare, en gammal favorit som innehåller en massa smaskigheter bl.a basilika, chilisås och västerbottensost. Till det åt vi grillat lantbröd av surdeg, sallad, gurka, tomat, rödlök, hamburgerdressing och chutneysås. Jag lyckades avstå surdegsbrödet trots att det såg riktigt gott ut, känner mig såå duktig.


Nu sitter jag med en drink i min hand och ska snart börja göra mig i ordning för middag på stan på tu man hand med min man. Det händer inte varje dag! Ida ska sova hos mormor och morfar och de stora barnen är ensamma hemma i kväll med kompisar tills vi kommer hem.

Vackra gladiolus 
och en god drink i mina fina martiniglas.

Lchf-limpa

God morgon på er! Här har vi hunnit med en hel del redan, olikt oss som brukar var ena riktiga slöisar på morgon. Jag började med att baka en lchf-limpa som vi åt till frukost, sen har vi även hunnit städa lite, plockat ur diskmaskinen o fyllt den igen, sorterat tvätt och satt igång en tvättmaskin och nu sitter jag här nyduschad och skriver till dig.
Lchf-limpa
1 dl torrostade solroskärnor
0,5 dl sesamfrön
3 msk kruskakli
3 msk linfrökross
2 tsk fiberhusk
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl riven lagrad ost
4 ägg

Börja med att mala solroskärnor och sesamfrön så att det blir som ett "mjöl".
Blanda ihop med alla torra ingredienser.
Vispa äggen med elvisp så att det blir riktigt luftigt.
Blanda ner de torra ingredienserna och osten, låt stå 10-15 minuter.
Smöra en liten avlång form, "bröa" sedan med t.ex. sesamfrön.
Häll ner smeten i formen, toppa ev. med solroskärnor eller annan favorit. och grädda i cirka 25 minuter i 200 grader.
Låt svalna på galler.

Ååh jag fick äta limpa till frukost precis som jag önskade i går kväll. Limpan blev inte så hög som jag hade trott men den blev riktigt bra. Bra konsistens med god smak. Jag "bröade" formen med sesamfrön men jag satte inga extra frön uppepå.

Rostade solroskärnor och sesamfrön som jag malde lite grovt.

Äggen är vispade länge och de torra ingredienserna nersatta. 
Nu är det dags att röra till en bra smet.

Nyuttagna ur ugnen. 
Det är alltså undersidan med alla sesamfrön 
man ser på den nedre stora limpan.

Nu ska jag fortsätta städa både inne och ute, sen ska jag åka och köpa blommor. Alltid bra att motivera sig lite inför städningen, men dessutom är det en speciell dag idag. Hoppas ni har en bra dag så hörs vi lite senare.