lördag 18 augusti 2012

Lchf-limpa

God morgon på er! Här har vi hunnit med en hel del redan, olikt oss som brukar var ena riktiga slöisar på morgon. Jag började med att baka en lchf-limpa som vi åt till frukost, sen har vi även hunnit städa lite, plockat ur diskmaskinen o fyllt den igen, sorterat tvätt och satt igång en tvättmaskin och nu sitter jag här nyduschad och skriver till dig.
Lchf-limpa
1 dl torrostade solroskärnor
0,5 dl sesamfrön
3 msk kruskakli
3 msk linfrökross
2 tsk fiberhusk
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl riven lagrad ost
4 ägg

Börja med att mala solroskärnor och sesamfrön så att det blir som ett "mjöl".
Blanda ihop med alla torra ingredienser.
Vispa äggen med elvisp så att det blir riktigt luftigt.
Blanda ner de torra ingredienserna och osten, låt stå 10-15 minuter.
Smöra en liten avlång form, "bröa" sedan med t.ex. sesamfrön.
Häll ner smeten i formen, toppa ev. med solroskärnor eller annan favorit. och grädda i cirka 25 minuter i 200 grader.
Låt svalna på galler.

Ååh jag fick äta limpa till frukost precis som jag önskade i går kväll. Limpan blev inte så hög som jag hade trott men den blev riktigt bra. Bra konsistens med god smak. Jag "bröade" formen med sesamfrön men jag satte inga extra frön uppepå.

Rostade solroskärnor och sesamfrön som jag malde lite grovt.

Äggen är vispade länge och de torra ingredienserna nersatta. 
Nu är det dags att röra till en bra smet.

Nyuttagna ur ugnen. 
Det är alltså undersidan med alla sesamfrön 
man ser på den nedre stora limpan.

Nu ska jag fortsätta städa både inne och ute, sen ska jag åka och köpa blommor. Alltid bra att motivera sig lite inför städningen, men dessutom är det en speciell dag idag. Hoppas ni har en bra dag så hörs vi lite senare.

fredag 17 augusti 2012

Falsk potatissallad med zucchini

Då är första arbetsveckan efter semestern avklarad och det gick ju bra. Nu är det bara att köra vidare fram till julledigheten :) Men det kommer nog gå bra för det kommer hända mycket spännande i höst. Nu är killarna i väg på hockey (European Trophy) medan vi tjejer är hemma och myser med popcorn, eller jag äter mörk choklad.

Till middag grillade vi en skinkstek och till det hade jag gjort en falsk potatissallad eftersom jag försöker dra ner på kolhydrater.
Falsk potatissallad med zucchini
1 stor zucchini
0,5 purjolök
2-3 msk majonnäs
1,5-2 dl gräddfil eller creme fraiche
0,5 msk fransk senap
1 tsk hackad kapris
salt och peppar

Skär zucchinin i tärningar. Är skalet hårt eller fult kan du skala zucchinin först.
Strimla purjolöken.
Fräs zucchini och purjo i smör, salta och peppra lite, låt de mjukna lite och ta upp och låt de kallna.
Blanda gräddfil eller creme fraiche med majonnäs, senap och kapris.
Blanda sedan ner zucchini och purjo.
Smaka av med salt och peppar.

Inte behöver man sakna potatis när man äter den här falska potatissalladen. Jag älskar zucchini och äter det lite nu och då. Man måste se till att zucchinin har kvar tuggmotstånd så blir det här riktigt bra. Tidigare i somras gjorde jag nå liknande men då kryddade jag med bearnaise, och då förstår ni ju att det här går att variera rätt mycket med kryddningen. Man kanske skulle prova mina favoriter - soltorkade tomater och oliver nån gång. Vad tror ni om det?

I morgon till frukost ska jag baka lchf-limpa som jag har förberett ikväll genom att mala torrostade solroskärnor och sesamfrön. Recept och utlåtande kommer i morgon. Håll tummarna att det blir bra så jag får äta mackor till frukost i morgon :)

torsdag 16 augusti 2012

Premiär

I dag har vi ätit jättegod middag hos mina föräldrar för det är ju surströmmingspremiär. Det har ni väl inte missat?


I år provade vi en ny strömming som två stycken i byar norr om Luleå har fiskat och fixat i ordning. Jag såg på Facebook att nån pratade om dessa strömmingar och självklart var vi tvungna att prova. Närproducerat i liten omfattning tycker vi om mer än massproducerat med långväga frakt, eller hur? Vi blev inte besvikna för det var riktigt god och lättrensad strömming. Och vilken tur att vi har 3 burkar kvar.

Bockön surströmming kan vi rekommendera.

Godast är surströmming på en hård tunnbrödmacka med mandelpotatis och hackad lök. Till er som aldrig har smakat surströmming kan jag meddela att det smakar inte som det luktar. Det smakar mest bara salt.

onsdag 15 augusti 2012

Lång solig dag

Olivia njuter av sommaren i Luleå. Vilken härlig bild!

Trots att jag vaknade före fem känner jag mig inte trött nu, det måste vara solen och ljuset som gör att jag känner mig pigg och glad. Jag trodde jag skulle vara trött och irriterad så här efter middagen, vilken tur att det inte blev så. Trots att jag var klart först på jobbet så var det jag som stannade längst också, det hör inte till vanligheten. Fast ska jag vara ärlig så hade jag en långlunch i dag eftersom jag var och klippte mig -  så skönt för det behövdes och om en vecka ska det färgas.


För ovanlighetens skull blev det inte grillat till middag utan vi hade planerat Ugnskorv med ajvar och mozzarella och höll oss till planen. Nu är jag inne på tredje dagen utan kolhydrater och det går riktigt bra. Jag är lite förvånad att det går så pass bra för jag älskar ju mackor och det brukar vara det svåraste att avstå, men jag har inte varit det minsta sugen på mackor. Vi får väl se till helgen, då kanske jag unnar mig en macka eller två om suget slår till.

Tidig morgon

Vaknade före fem för att Ida hade benvärk och ville att jag skulle massera benen åt henne. Till slut somnade hon om men jag kände mig för pigg för att kunna somna om i en timme. Istället gick jag upp och tog en lugn morgon i lugn och ro.


Är dålig på att äta tidigt på morgon men i dag fick jag i mig lite äggröra och en kopp te. Ska alldeles strax promenera i väg till jobbet och även i dag verkar det bli sol och värme men i dag kan jag inte smita tidigare från jobbet.

Hoppas ni får en bra dag och att solen skiner på er!

tisdag 14 augusti 2012

Invaderade av getingar

Vilket väder vi har - äntligen! Satt ute länge och njöt av solen och värmen, vilken tur att jag smet lite tidigare från jobbet. Nu kunde jag ta det lugnt ett tag innan det var dags att börja med maten. Leif grillade lax och det var så gott. Grillat är nog det godaste sättet att tillaga lax på och det enklaste. Håller ni med mig? Barnen åt mer än vanligt så allt gick åt och jag fick tyvärr ingen matlåda till imorgon. Till fisken hade jag gjort en enkel kall sås med bl.a cream cheese och gräslök.

I slutet av middagen var vi dock tvungna att gå in för då fick vi besök av en massa irriterande getingar som gärna ville äta av vår mat. Vi vågade knappt öppna våra munnar för vi var så rädda att vi skulle få med någon geting in i munnen tillsammans med maten. I fjol var Anticimex här och tog död på ett enormt stort getingbo så jag hade hoppats att vi skulle ha färre getingar i år. Men så verkar det inte ha blivit :(


Jippi, i kväll sålde jag hammocken som jag har haft ute på Blocket ett tag. Skönt att bli av med den för vi har ingen bra plats på gården för den och nu slipper vi vinterförvara den också. Nästa sommar hoppas jag att vi har en ny altan och då vill jag köpa något nytt, snyggt och skönt att slappa i istället för i en hammock.

Delizie

Dag två på jobbet avklarad! Men i dag var jag tvungen att sluta lite tidigare då det var sånt underbart väder ute. Jag ville bara hem till altanen. Typiskt att riktiga sommarvärmen kommer nu när man har börjat jobbat. Oj, vad jag ångrar att jag inte tog semester även den här veckan. Ida har klarat av två dagar på dagis och det går nog bra för henne där men just nu är hon väldigt trött och gråter för allt här hemma. Det blir en tidig kväll för henne! Nu ska vi dra igång grillen och fixa dagens middag, mer om den senare.

I söndags gjorde jag en god pastarätt som jag definitivt kommer göra fler gånger.
Delizie
250 g färska lasagneplattor
250 g kokt skinka
250 g emmentalerost
riven ost (gärna parmesan eller resterna av emmentaler om det blivit över)
1 zuccini
Bechamelsås
Tomatsås

Bechamelsås:
50 g smör
0,75 dl vetemjöl
5 dl standardmjölk
salt o vitpeppar

Smält smör i en kastrull och rör ner vetemjölet.
Tillsätt mjölken litet i taget och koka upp under omrörning.
Låt koka 3-5 minuter
Smaka av med salt och vitpeppar.

Tomatsås:
1 köpt burk färdig tomatsås
eller blanda ihop
1 burk krossade tomater med
basilika, oregano, salt, svartpeppar
eller gör en riktigt god hemkokt

Delizie:
Bred ut lasagneplattorna. 
Täck med ostskivor. 
Skär skivor längs efter zucchinin med osthyvel och lägg ovanpå osten. 
Toppa med skinka. 
Rulla i hop rullarna hårt från kortsidan och plasta in i plastfolie och låt ligga kallt i en stund (då är det lättare att skära dem i fina bitar som håller i hop).
Häll ett lager med bechamelsås i botten på en ugnsform. 
Skär pastarullarna i 3 bitar var. Lägg ”stubbarna” med snittytan uppåt i formen. 
Häll över resterande bechamelsås.
Toppa med tomatsås.
Strö riven ost på toppen.
Ställ in formen i 225 grader ca 20 min.

Ost, zucchini och skinka på lasagneplattor innan de rullas ihop.

Lite bechamelsås i botten och stubbarna (som vilat i kylen) ovanpå.

Stubbarna är nu täckta av bechamelsås, tomatsås och riven ost.

Mums! Precis uttagen ur ugnen.

Det här var riktigt gott och trots att det var lite småpyssligt var inget moment svårt. Det tar kanske lite tid men ibland är det kul att ha lite mer genomarbetad mat, eller hur? Det här går ju så klart att förenkla hur mycket som helst. Jag såg t.o.m att det fanns färdig bechamelsås på tetra att köpa, så vill man göra det lite enklare så köper man färdig både bechamel- och tomatsås. Vill man inte göra rullarna så kan man ju göra en lasagne-variant där man varvar de olika ingredienserna i en ugnsform. Sen såg jag något annat recept där man blandade ihop krossade tomater och grädde, som man använde istället för tomat- och bechamelsås.

Med ett glas rödvin och en god sallad blir det här en riktig festmåltid som man definitivt kan bjuda gäster på. Många moment går att förbereda dessutom. Sånt gilllar vi ju!