torsdag 12 juli 2012

Currykyckling med frukt

Undra vad man ska hitta på i dag, ännu en dag med mulet väder men dock inget regn (än så länge). Just nu förbereder jag kött till lördagens middag, det ska helstekas i ugn och precis när jag satte in köttbiten kom jag på att alla våra stektermometrar är trasiga, så nu cyklade Olivia till mormor och morfar för att låna deras. Det är lite svårt att få köttet bra annars. Jag tror våra termometrar har brunnit sönder när Leif har använt dem i grillen.

På somrarna brukar vi grilla nästan varje dag men nu när Leif, vår grillmästare, är borta så måste jag komma på annan mat. Känns ovant! Vad äter man på somrarna om man inte grillar?
Currykyckling med frukt
1 pkt bacon
kycklingfilé
salt o peppar
2 bananer
2 nektariner
3 dl grädde
1 msk curry
2 msk mango chutney


Klipp baconet i bitar och fräs knaprigt i stekpanna eller i ugn. Låt baconet rinna av på hushållspapper.
Skär kycklingen i bitar och bryn i stekpanna. Salta och peppra. 
Lägg kycklingen i en ugnsform. 
Skiva bananerna och dela nektarinerna, lägg på kycklingen tillsammans med bacon. 
Vispa samman grädde, curry, mango chutney. Smaka av med salt och peppar. 
Häll över det andra i formen. 
Gratinera i 175 grader i 20 minuter. 
Servera med ris.




Här är ännu en variant på kyckling och currysås. Det har blivit några genom åren eftersom mina barn verkar gilla curry och framför allt till kyckling. En av deras favoriträtter är Djungelkyckling och alltid när det luktar curry i köket hoppas de att det ska serveras Djungelkyckling. Det speciella och goda med Djungelkyckling är att tillbehören serveras i små skålar så att var och en blandar ihop sin egna favoritportion, på samma sätt som till tacos. Jag och Olivia tyckte att det här var jättegott men Ida och Isak som inte är så förtjusta i varm frukt hade föredragit att de serverades kalla på sidan om (som till Djungelkyckling). Sen säger jag som jag alltid säger när jag tillagar mat i ugnen; att det är så skönt att kunna diska bort lite, göra sallad och duka medan maten blir klar i ugnen.




Olivia har varit på sta'n och shoppat två dagar i rad, en del på rea men inte allt. Nu hoppas jag hennes shoppingsug är dämpat för ett tag :)


Nu ska jag gå och börja med lunchen. På somrarna står man i köket mest hela da'n, när sista personen har ätit frukost är det dags för lunch för de morgonpiggaste och så fortsätter det hela da'n. Det blir nog nå enkelt som en filtallrik till lunch idag. Och sen var det ju det där med middag; Vad kan man äta om man inte grillar?

onsdag 11 juli 2012

Bondomelett

Klockan är snart midnatt och det är bara Ida som sover och hon har nyss somnat t.o.m, så man kan lugnt säga att vi håller på att vända på dygnet. På förmidda'n idag tog vi det lugnt i sann semester-anda men efter lunch blev det mer att göra, jag hann inte ens dricka en kopp te. Jag var på Kvantum och handlade inför helgens middagsbjudning och sen ville Olivia absolut på stan och köpa skor. Eftersom jag är världens snällaste mamma (eller hur Olivia?) så följde jag med och det blev en hel del mer handlat för henne än skor, både shorts och t-shirts. Efter middagen hann jag faktiskt slumra några minuter på soffan innan vi cyklade till mormor och morfar för att träffa min brorsa med familj. Ida och kusin Henry hann busa ordentligt innan vi cyklade hem igen.

När Ida sov borta passade vi på att äta nötter och när Isak sov borta passade vi på att äta omelett (ägg).
Bondomelett
4 grillkorvar
2 kokta potatisar
6 ägg
1 dl mjölk
salt och peppar


Stek korv och potatis i bitar. Lägg i smord ugnsform.
Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor. Häll i formen.
Tillaga i 225 grader i ca 10 minuter.

Det bästa med bondomelett är att man använder vad man har hemma. Nu hade vi grillkorv och potatis som behövde ätas upp, men det går lika bra med t.ex. bacon och pasta. Lök brukar vara gott att använda men eftersom Ida då bara skulle sitta och försöka peta bort lökbitarna struntade jag i lök den här gången. Tiden i ugnen beror på hur stor form man har, dvs hur hög eller platt omeletten blir.

Igår läste jag klart Två soldater av Roslund och Hellström så nu måste jag hitta nån ny bra bok. Har ni några tips? Jag tycker det är svårt att börja på en ny bok direkt man har läst ut en sån bra och tänkvärd bok som Två soldater är. Om ni inte har läst någon av deras böcker så måste ni göra det i sommar. De är mina favoriter. Den bästa var deras förra som heter Tre sekunder, men börja med den första som heter Odjuret.

Rabarberkräm

I dag vaknade vi upp till en mulen morgon. Jag hoppas molnen försvinner snart för nu när vi har blivit bortskämda med sol vill jag ju ha det varje dag. På lördag ska vi ha middagsgäster igen så nu planerar jag menyn för fullt, det lär bli buffé för det är mycket specialkost som gäller då. Förutom allergier är det lchf och vegetariskt som det måste tas hänsyn till. Eftersom jag inte litar på vädret vågar jag inte ha en grillmiddag. Men lite från grillen lär det bli för det är ju ändå sommar.

För nån dag sedan önskade sig Olivia rabarberkräm till lunch och eftersom det var en solig dag så passade det utmärkt.
Rabarberkräm
5 hg rabarber
1,5 dl socker
4 dl vatten
2 msk potatismjöl (och lite vatten)


Skär rabarbern i mindre bitar.
Koka upp vatten och socker.
Lägg i rabarbern och koka i ca 5 minuter till rabarbern kokat sönder.
Rör ut potatismjölet i lite vatten.
Rör ned redningen i en fin stråle under omrörning.
Låt koka upp.
Låt svalna och servera till kall mjölk.

Ett smart sätt att kyla ner krämen fort är att tillsätta frysta jordgubbar. Dessutom är rabarber och jordgubbar en underbart god kombination. Men det vet ni ju alla vid det här laget för det har jag ju tjatat en hel del om. Ida och Isak tyckte inte om rabarberkräm men Olivia tyckte det var gott, det tyckte hon inte när hon var liten. Isak tyckte det var för mycket rabarber (konstigt då det var rabarberkräm!).

tisdag 10 juli 2012

Få lite matro med hembakat

Igår kväll bakade jag moccarutor till en kund som hade beställt det till en släktträff. Jag dubblade mitt vanliga recept och gjorde det i en vanlig långpanna istället för i en liten. På fredag tar jag semester i en vecka drygt så nu är det sista rycket. Vill ni beställa bröd kan ni läsa mer om det här: http://mat-ro.blogspot.se/p/forsaljning.html

Eftersom det var så varmt igår var det lite svårt att få glasyren att stelna, sådana gånger är jag extra glad över vår matkällare. Efter ett tag där inne kunde jag skära kakan i bitar utan att glasyren rann av kakan.


I dag har min kusin Viveka varit här, vi satt ute o fikade och surrade i flera timmar. Trevligt! Hon är optiker så nu ska jag ta tag i mitt glasögonbyte som det varit dags för ett bra tag.

Nu är det dags för te och att bänka sig framför tv:n och Allsång på Skansen för det är ju faktiskt tisdag idag kom jag precis på. Jag är något dagvild så här en dryg vecka in i semestern.

måndag 9 juli 2012

Rabarber- och kardemummakaka

Ida kom inte hem förrän vid 3-4-tiden och då bytte Susanne bara barn. Eftersom hon skulle till stugan och även hennes son med hund skulle dit blev Isak så himla sugen att följa och fick göra det. Så det var bara att packa nästa övernattningsväska. Isak tycker om att vara i deras stuga och han älskar hundar så det blev nog en perfekt kväll för honom. Lite titt som tätt hittar han annonser på Blocket om hundar som är till salu som han tycker vi ska köpa. Men eftersom jag är allergisk mot pälsdjur blir det inget hundköp, till Isaks stora sorg.


Ni som har följt med ett tag har nog märkt att jag tycker om kardemumma och nu när det är sommar och rabarbern växer som ogräs så måste man ju så klart kombinera dessa två goda smaker.
Rabarber- och kardemummakaka
2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
2,75 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma, stött

0,5 l rabarber, sköljda och skurna i småbitar
2 msk potatismjöl
0,5 dl socker

Smält smöret och låt det svalna lite.
Skölj och skiva rabarbern. Blanda samman rabarbern med potatismjöl och socker. Ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Häll i smöret och mjölken i äggsmeten, vispa.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver, vänd försiktigt ner det i äggsmeten.
Stöt/mal kardemummakärnorna.
Ta upp rabarbern men försöka att få med så lite vätska som möjligt.
Tillsätt rabarbern och kardemumman till smeten.
Rör samman allt så att det blandar sig ordentligt.
Smöra och bröa en form och häll i smeten.
Grädda i 175 grader i cirka 35 minuter, pröva med sticka så att kakan är klar innan du tar ut den.
Servera kakan avsvalnad, sikta eventuellt över lite florsocker.


Åh den var så god som jag hoppades, en riktig sommarkaka. Eftersom man använder egenstött kardemumma istället för färdigmald så blir det en kraftig och god kardemummasmak.

Nostalgisk sommarlunch

Det hade gått jättebra för Ida att sova borta och hon har fortfarande inte kommit hem. Ska bli kul att höra henne berätta om hur hon har haft det, min lilla pluttis som nu är stor.


Till lunch idag kokade jag rabarberkräm och tillsatte dessutom jordgubbar precis som min mamma brukar göra. Vi åt ofta rabarberkräm till lunch på somrarna när jag var yngre men eftersom mina barn inte har varit så förtjust i det så har jag själv inte gjort det så ofta. Men nu var det faktiskt Olivia som önskade rabarberkräm så förmodligen kommer jag göra det snart igen.

Nu ska vi packa badkläderna och åka ner till mormor och morfar. Förhoppningsvis går det att ta årets första dopp i Sverige nu (i alla fall för barnen, jag avstår gärna). Otroligt att det redan är en bit in i juli och barnen har inte badat nå än i år och de är inte ensamma om det för badvattnet har varit alldeles för kallt fram tills nu.

söndag 8 juli 2012

Liten familj

Nu har jag precis skjutsat Ida till min kusin, hennes gudmor, där hon ska sova i natt...hoppas vi. Ida har inte sovit borta så många gånger, men eftersom hon är en tuff tjej tror jag att det går bra. Fast just att sova borta kan ju vara lite känsligt, så vi får väl se hur det går. Leif är borta på jobb så till middag var vi bara tre, jag och storbarnen. Det är lite skillnad att bara vara tre stycken när man är van att vara fem i huset.


Visst är det mesta lite godare på sommaren, så även vin. Jag tycker vin är godast när jag tillagar maten, sen till maten är oftast vatten godast. Men jag äter gärna lite snacks till vin. Vad brukar ni ta för något tilltugg eller förrätt om det ska gå fort? Tidigare åt vi ofta nötter men nu när Ida är allergisk så har vi nästan aldrig nötter i huset (ikväll har vi faktiskt passat på att köpa hem nötter). Vi äter ofta ölkorv och grönsaker om det ska gå riktigt snabbt. Alla, även barnen, tycker om ölkorv och eftersom jag tycker om lokalproducerade produkter väljer vi ofta Nyhléns Hugosons. Vi har ju t.o.m varit och tittat hur grisarna har det på deras grisfarm och det såg bra ut.


Innan man har öppnat förpackningen behöver ölkorven inte förvaras i kylskåp så vi hade faktiskt med oss ölkorv på flyget till Turkiet. Det tipset fick jag av en arbetskompis och vi kommer definitivt ta med oss det fler gånger för det var ett perfekt mellanmål att ha med sig.