onsdag 11 juli 2012

Rabarberkräm

I dag vaknade vi upp till en mulen morgon. Jag hoppas molnen försvinner snart för nu när vi har blivit bortskämda med sol vill jag ju ha det varje dag. På lördag ska vi ha middagsgäster igen så nu planerar jag menyn för fullt, det lär bli buffé för det är mycket specialkost som gäller då. Förutom allergier är det lchf och vegetariskt som det måste tas hänsyn till. Eftersom jag inte litar på vädret vågar jag inte ha en grillmiddag. Men lite från grillen lär det bli för det är ju ändå sommar.

För nån dag sedan önskade sig Olivia rabarberkräm till lunch och eftersom det var en solig dag så passade det utmärkt.
Rabarberkräm
5 hg rabarber
1,5 dl socker
4 dl vatten
2 msk potatismjöl (och lite vatten)


Skär rabarbern i mindre bitar.
Koka upp vatten och socker.
Lägg i rabarbern och koka i ca 5 minuter till rabarbern kokat sönder.
Rör ut potatismjölet i lite vatten.
Rör ned redningen i en fin stråle under omrörning.
Låt koka upp.
Låt svalna och servera till kall mjölk.

Ett smart sätt att kyla ner krämen fort är att tillsätta frysta jordgubbar. Dessutom är rabarber och jordgubbar en underbart god kombination. Men det vet ni ju alla vid det här laget för det har jag ju tjatat en hel del om. Ida och Isak tyckte inte om rabarberkräm men Olivia tyckte det var gott, det tyckte hon inte när hon var liten. Isak tyckte det var för mycket rabarber (konstigt då det var rabarberkräm!).

tisdag 10 juli 2012

Få lite matro med hembakat

Igår kväll bakade jag moccarutor till en kund som hade beställt det till en släktträff. Jag dubblade mitt vanliga recept och gjorde det i en vanlig långpanna istället för i en liten. På fredag tar jag semester i en vecka drygt så nu är det sista rycket. Vill ni beställa bröd kan ni läsa mer om det här: http://mat-ro.blogspot.se/p/forsaljning.html

Eftersom det var så varmt igår var det lite svårt att få glasyren att stelna, sådana gånger är jag extra glad över vår matkällare. Efter ett tag där inne kunde jag skära kakan i bitar utan att glasyren rann av kakan.


I dag har min kusin Viveka varit här, vi satt ute o fikade och surrade i flera timmar. Trevligt! Hon är optiker så nu ska jag ta tag i mitt glasögonbyte som det varit dags för ett bra tag.

Nu är det dags för te och att bänka sig framför tv:n och Allsång på Skansen för det är ju faktiskt tisdag idag kom jag precis på. Jag är något dagvild så här en dryg vecka in i semestern.

måndag 9 juli 2012

Rabarber- och kardemummakaka

Ida kom inte hem förrän vid 3-4-tiden och då bytte Susanne bara barn. Eftersom hon skulle till stugan och även hennes son med hund skulle dit blev Isak så himla sugen att följa och fick göra det. Så det var bara att packa nästa övernattningsväska. Isak tycker om att vara i deras stuga och han älskar hundar så det blev nog en perfekt kväll för honom. Lite titt som tätt hittar han annonser på Blocket om hundar som är till salu som han tycker vi ska köpa. Men eftersom jag är allergisk mot pälsdjur blir det inget hundköp, till Isaks stora sorg.


Ni som har följt med ett tag har nog märkt att jag tycker om kardemumma och nu när det är sommar och rabarbern växer som ogräs så måste man ju så klart kombinera dessa två goda smaker.
Rabarber- och kardemummakaka
2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
2,75 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma, stött

0,5 l rabarber, sköljda och skurna i småbitar
2 msk potatismjöl
0,5 dl socker

Smält smöret och låt det svalna lite.
Skölj och skiva rabarbern. Blanda samman rabarbern med potatismjöl och socker. Ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Häll i smöret och mjölken i äggsmeten, vispa.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver, vänd försiktigt ner det i äggsmeten.
Stöt/mal kardemummakärnorna.
Ta upp rabarbern men försöka att få med så lite vätska som möjligt.
Tillsätt rabarbern och kardemumman till smeten.
Rör samman allt så att det blandar sig ordentligt.
Smöra och bröa en form och häll i smeten.
Grädda i 175 grader i cirka 35 minuter, pröva med sticka så att kakan är klar innan du tar ut den.
Servera kakan avsvalnad, sikta eventuellt över lite florsocker.


Åh den var så god som jag hoppades, en riktig sommarkaka. Eftersom man använder egenstött kardemumma istället för färdigmald så blir det en kraftig och god kardemummasmak.

Nostalgisk sommarlunch

Det hade gått jättebra för Ida att sova borta och hon har fortfarande inte kommit hem. Ska bli kul att höra henne berätta om hur hon har haft det, min lilla pluttis som nu är stor.


Till lunch idag kokade jag rabarberkräm och tillsatte dessutom jordgubbar precis som min mamma brukar göra. Vi åt ofta rabarberkräm till lunch på somrarna när jag var yngre men eftersom mina barn inte har varit så förtjust i det så har jag själv inte gjort det så ofta. Men nu var det faktiskt Olivia som önskade rabarberkräm så förmodligen kommer jag göra det snart igen.

Nu ska vi packa badkläderna och åka ner till mormor och morfar. Förhoppningsvis går det att ta årets första dopp i Sverige nu (i alla fall för barnen, jag avstår gärna). Otroligt att det redan är en bit in i juli och barnen har inte badat nå än i år och de är inte ensamma om det för badvattnet har varit alldeles för kallt fram tills nu.

söndag 8 juli 2012

Liten familj

Nu har jag precis skjutsat Ida till min kusin, hennes gudmor, där hon ska sova i natt...hoppas vi. Ida har inte sovit borta så många gånger, men eftersom hon är en tuff tjej tror jag att det går bra. Fast just att sova borta kan ju vara lite känsligt, så vi får väl se hur det går. Leif är borta på jobb så till middag var vi bara tre, jag och storbarnen. Det är lite skillnad att bara vara tre stycken när man är van att vara fem i huset.


Visst är det mesta lite godare på sommaren, så även vin. Jag tycker vin är godast när jag tillagar maten, sen till maten är oftast vatten godast. Men jag äter gärna lite snacks till vin. Vad brukar ni ta för något tilltugg eller förrätt om det ska gå fort? Tidigare åt vi ofta nötter men nu när Ida är allergisk så har vi nästan aldrig nötter i huset (ikväll har vi faktiskt passat på att köpa hem nötter). Vi äter ofta ölkorv och grönsaker om det ska gå riktigt snabbt. Alla, även barnen, tycker om ölkorv och eftersom jag tycker om lokalproducerade produkter väljer vi ofta Nyhléns Hugosons. Vi har ju t.o.m varit och tittat hur grisarna har det på deras grisfarm och det såg bra ut.


Innan man har öppnat förpackningen behöver ölkorven inte förvaras i kylskåp så vi hade faktiskt med oss ölkorv på flyget till Turkiet. Det tipset fick jag av en arbetskompis och vi kommer definitivt ta med oss det fler gånger för det var ett perfekt mellanmål att ha med sig. 

Chokladkolapaj med lingon

God morgon! Vilken härlig morgon jag har haft. Jag vaknade redan klockan sex som är alldeles för tidigt på en sommarledig dag. Men eftersom jag inte kunde somna om så smög jag upp och tog en kopp te och en macka i lugn o ro med en mat-tidning. När jag druckit upp teet kände jag mig trött så jag gick o la mig igen och fick sova ytterligare 1,5 timme innan Ida kom och väckte mig lite försiktigt. Nu har vi två smugit upp medan de övriga ligger och sover. Tack vare den extra sömnen jag fick känner jag mig riktigt pigg och utvilad nu.

Idas kalas i går bjöd jag bl.a. på en chokladkolapaj med lingon.
Chokladkolapaj med lingon
Pajskal:
100 g Smör
0,5 dl strösocker
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
Fyllning:
1,5 dl vispgrädde
50 g Smör
1,5 dl ljus sirap
200 g mörk choklad ca 40%
1,5 dl lingon

Pajskal:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. 
Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. 
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 200° 8 – 10 min tills den har fått fin färg. 
Fyllning:
Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. 
Koka på svag värme 10-20 min. 
Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. 
Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. 
Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. 
Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. 
Servera med lättvispad grädde.

Det här var helt klart en paj i min smak som älskar havrekakor och chokladkola. Lingonen gjorde dessutom att det inte blev för sött. Pajskalet med havresmak kommer jag nog använda fler gånger till andra pajer, för jag älskar havresmaken i kakor.

Undra om det är dags för frukost nummer två nu :) I alla fall en kopp te blir det, för det kan man aldrig få för mycket av. Sen blir det lite bakning för jag har fått en beställning. Ni vet väl att jag även har brödförsäljning? Läs mer här: http://mat-ro.blogspot.se/p/forsaljning.html

lördag 7 juli 2012

Idas 5-årsdag

I dag för exakt 5 år sedan föddes vår lilltjej som alltså är född 070707. Då var det en kall julidag, i dag var det varmare men dagen började med regn men till lunch slutade det regna och vi kunde sitta ute resten av dagen och kvällen.

Mysigt att nyvaken öppna presenter i sängen.

Morgonen började med att vi sjöng för en sovande Ida. Alla tidigare år har hon låtsas sova när vi kommer med morgonpresenterna men i år var det alltså första gången som vi hann sjunga innan hon vaknade. En av presenterna hon öppnade i sängen var en t-shirt med Lollo och Bernie's MiniDisco. Hennes favoriter från vår Turkiet-resa tidigare i somras.

Favorit-t-shirt och favorit-mikrofon

På eftermidda'n kom fler gratulanter med presenter där en av favoriterna var en mikrofon som man kan sjunga i. Till fika serverade vi jordgubbstårta (ett måste vid juli-kalas), rabarber- och kardemummakaka, chokladkolapaj med lingon, kanellängder och rabarbergrottor.

Ida säger varsågod när det är dags för fika.

Efter en massa en fika i magarna tog vi oss in för Idas skattjakt efter fler presenter bl.a. en ny Barbiedocka.

Efter skattjakten var Ida en Barbie rikare.

Sen var det dags för middag som i dag var grillad lax med örter och citron tillsammans med kokt färskpotatis, löjromssås, ruccolasås och sallad med nektariner.

Grillad lax är såå himla gott och vi gör nästan alltid på det här sättet när vi grillar lax för det är så enkelt och blir så gott. Jag lägger laxen med skinnsidan ner på en bit folie, sen saltar jag och lägger på en massa färska örter och sen skivad citron överst. Sen är det bara att sätta allt på grillen och fisken ska alltså inte vändas något. Inlägget med lax-receptet är ett av mina populäraste så det kanske redan är många av er som provat det.

En del (alla fick inte plats) av alla presenter 
Ida har fått under sina två dagar med kalas.

Barbie-dockan köpte Leif på taxfree på flygplatsen i Turkiet. Måste ha sätt rätt roligt ut när han köpte en flaska whisky och en barbie-docka :)