måndag 9 juli 2012

Nostalgisk sommarlunch

Det hade gått jättebra för Ida att sova borta och hon har fortfarande inte kommit hem. Ska bli kul att höra henne berätta om hur hon har haft det, min lilla pluttis som nu är stor.


Till lunch idag kokade jag rabarberkräm och tillsatte dessutom jordgubbar precis som min mamma brukar göra. Vi åt ofta rabarberkräm till lunch på somrarna när jag var yngre men eftersom mina barn inte har varit så förtjust i det så har jag själv inte gjort det så ofta. Men nu var det faktiskt Olivia som önskade rabarberkräm så förmodligen kommer jag göra det snart igen.

Nu ska vi packa badkläderna och åka ner till mormor och morfar. Förhoppningsvis går det att ta årets första dopp i Sverige nu (i alla fall för barnen, jag avstår gärna). Otroligt att det redan är en bit in i juli och barnen har inte badat nå än i år och de är inte ensamma om det för badvattnet har varit alldeles för kallt fram tills nu.

söndag 8 juli 2012

Liten familj

Nu har jag precis skjutsat Ida till min kusin, hennes gudmor, där hon ska sova i natt...hoppas vi. Ida har inte sovit borta så många gånger, men eftersom hon är en tuff tjej tror jag att det går bra. Fast just att sova borta kan ju vara lite känsligt, så vi får väl se hur det går. Leif är borta på jobb så till middag var vi bara tre, jag och storbarnen. Det är lite skillnad att bara vara tre stycken när man är van att vara fem i huset.


Visst är det mesta lite godare på sommaren, så även vin. Jag tycker vin är godast när jag tillagar maten, sen till maten är oftast vatten godast. Men jag äter gärna lite snacks till vin. Vad brukar ni ta för något tilltugg eller förrätt om det ska gå fort? Tidigare åt vi ofta nötter men nu när Ida är allergisk så har vi nästan aldrig nötter i huset (ikväll har vi faktiskt passat på att köpa hem nötter). Vi äter ofta ölkorv och grönsaker om det ska gå riktigt snabbt. Alla, även barnen, tycker om ölkorv och eftersom jag tycker om lokalproducerade produkter väljer vi ofta Nyhléns Hugosons. Vi har ju t.o.m varit och tittat hur grisarna har det på deras grisfarm och det såg bra ut.


Innan man har öppnat förpackningen behöver ölkorven inte förvaras i kylskåp så vi hade faktiskt med oss ölkorv på flyget till Turkiet. Det tipset fick jag av en arbetskompis och vi kommer definitivt ta med oss det fler gånger för det var ett perfekt mellanmål att ha med sig. 

Chokladkolapaj med lingon

God morgon! Vilken härlig morgon jag har haft. Jag vaknade redan klockan sex som är alldeles för tidigt på en sommarledig dag. Men eftersom jag inte kunde somna om så smög jag upp och tog en kopp te och en macka i lugn o ro med en mat-tidning. När jag druckit upp teet kände jag mig trött så jag gick o la mig igen och fick sova ytterligare 1,5 timme innan Ida kom och väckte mig lite försiktigt. Nu har vi två smugit upp medan de övriga ligger och sover. Tack vare den extra sömnen jag fick känner jag mig riktigt pigg och utvilad nu.

Idas kalas i går bjöd jag bl.a. på en chokladkolapaj med lingon.
Chokladkolapaj med lingon
Pajskal:
100 g Smör
0,5 dl strösocker
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
Fyllning:
1,5 dl vispgrädde
50 g Smör
1,5 dl ljus sirap
200 g mörk choklad ca 40%
1,5 dl lingon

Pajskal:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. 
Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. 
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 200° 8 – 10 min tills den har fått fin färg. 
Fyllning:
Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. 
Koka på svag värme 10-20 min. 
Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. 
Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. 
Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. 
Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. 
Servera med lättvispad grädde.

Det här var helt klart en paj i min smak som älskar havrekakor och chokladkola. Lingonen gjorde dessutom att det inte blev för sött. Pajskalet med havresmak kommer jag nog använda fler gånger till andra pajer, för jag älskar havresmaken i kakor.

Undra om det är dags för frukost nummer två nu :) I alla fall en kopp te blir det, för det kan man aldrig få för mycket av. Sen blir det lite bakning för jag har fått en beställning. Ni vet väl att jag även har brödförsäljning? Läs mer här: http://mat-ro.blogspot.se/p/forsaljning.html

lördag 7 juli 2012

Idas 5-årsdag

I dag för exakt 5 år sedan föddes vår lilltjej som alltså är född 070707. Då var det en kall julidag, i dag var det varmare men dagen började med regn men till lunch slutade det regna och vi kunde sitta ute resten av dagen och kvällen.

Mysigt att nyvaken öppna presenter i sängen.

Morgonen började med att vi sjöng för en sovande Ida. Alla tidigare år har hon låtsas sova när vi kommer med morgonpresenterna men i år var det alltså första gången som vi hann sjunga innan hon vaknade. En av presenterna hon öppnade i sängen var en t-shirt med Lollo och Bernie's MiniDisco. Hennes favoriter från vår Turkiet-resa tidigare i somras.

Favorit-t-shirt och favorit-mikrofon

På eftermidda'n kom fler gratulanter med presenter där en av favoriterna var en mikrofon som man kan sjunga i. Till fika serverade vi jordgubbstårta (ett måste vid juli-kalas), rabarber- och kardemummakaka, chokladkolapaj med lingon, kanellängder och rabarbergrottor.

Ida säger varsågod när det är dags för fika.

Efter en massa en fika i magarna tog vi oss in för Idas skattjakt efter fler presenter bl.a. en ny Barbiedocka.

Efter skattjakten var Ida en Barbie rikare.

Sen var det dags för middag som i dag var grillad lax med örter och citron tillsammans med kokt färskpotatis, löjromssås, ruccolasås och sallad med nektariner.

Grillad lax är såå himla gott och vi gör nästan alltid på det här sättet när vi grillar lax för det är så enkelt och blir så gott. Jag lägger laxen med skinnsidan ner på en bit folie, sen saltar jag och lägger på en massa färska örter och sen skivad citron överst. Sen är det bara att sätta allt på grillen och fisken ska alltså inte vändas något. Inlägget med lax-receptet är ett av mina populäraste så det kanske redan är många av er som provat det.

En del (alla fick inte plats) av alla presenter 
Ida har fått under sina två dagar med kalas.

Barbie-dockan köpte Leif på taxfree på flygplatsen i Turkiet. Måste ha sätt rätt roligt ut när han köpte en flaska whisky och en barbie-docka :)

fredag 6 juli 2012

Sommarregn

Den varma men inte så soliga dagen avslutades med ett uppfriskande regn. Vi hade precis ätit klart men inte dukat in sakerna när regnet helt plötsligt vräkte ner. Parasollet vi satt under blev plötsligt ett paraply. Vi skyndade oss in med maten och dynorna sen sprang Ida och Isak ut och hoppade på studsmattan i spöregn. Det ger visst bättre studs om mattan är blöt.


Idag har jag bakat det sista inför Idas kalas i morgon. Bullar är ett måste på kalas och eftersom frysarna våra är helt rensade på bullar så var det bara att sätta igång och baka. Trots att jag är enormt sugen på småbullar så var jag rationell och bakade längder även den här gången. Men nästa gång DÅ blir det småbullar (tror jag).

Nu ska jag mysa med Ida ett tag innan hon ska gå och lägga sig (för sista gången som 4-åring) sen ska jag diska undan i köket så att vi är redo för kalas i morgon. Då hoppas vi att vädret är med oss än en gång så att vi kan sitta ute.

Grekisk sallad

Vilket härligt väder vi hade igår, det var varmt och soligt långt in på kvällen. Precis som man vill att sommarkvällar ska vara. Även idag är det varmt och jag har gräddat upp resterna av gårdagens våffelsmet till lunch.

Nu när sommaren äntligen har kommit så passar det bra med grekisk sallad. Vi åt den till grillade färsspett men salladen är minst lika god som ensam rätt till lunch i solen.
Grekisk sallad
isbergssallad
gurka
tomat
paprika
rödlök
fetaost
oliver
Dressing:
3 msk olivolja
1 msk vit (balsam)vinäger
salt (gärna med lite örtkryddor)
peppar


Skölj alla grönsaker. Dela dem och fetaosten i mindre bitar.
Blanda ihop allt på ett salladsfat.
Blanda ihop dressingen och häll över.


Grekisk sallad är riktig sommar för mig och det är såå gott antingen att äta som den är eller som tillbehör till grillat.

Hela förmiddan har jag suttit i Ticnet-kö för att försöka bli världens bästa mamma. Men jag lyckades inte. Olivia har länge velat se Justin Bieber live och nu när han äntligen ska komma till Sverige var vi ju tvungna att försöka få biljetter. Men "svarta börs-hajarna" hann före, det säljs en massa JB-biljetter på Blocket just nu men jag tänker inte gynna dem.

torsdag 5 juli 2012

Idas våffelkalas

Bland det mysigaste jag vet är att grädda och äta våfflor utomhus. När jag var liten önskade jag mig ofta våfflor till lunch när jag fyllde år, som mamma då gräddade utomhus. Förutom att det är otroligt mysigt så slipper man allt os inomhus som det blir av att grädda våfflor. När jag nu har ett eget juli-barn så kändes det naturligt att bjuda på våffelkalas när Ida bjöd sina dagis-kompisar på 5-års-kalas. Dessutom kan det räknas både som mat och fika. Fiffigt, va?

En blivande 5-åring väntar på alla kompisar.

Idas våffelkalas
grädde
glass
strössel
chokladsås


Det blev våfflor med extra allt! Många funderade om man fick ta chokladsås på våfflorna. Självklart får man det när det är kalas, eller hur? 



Vi hade otroligt tur med vädret, det är nog sommarens bästa dag (så här långt, i alla fall). Det är rätt skönt att kunna vara ute med ett gäng 5-åringar. De roade sig med att gunga, vara på studsmattan och spela kubb. Kalaset avslutades med traditionsenlig fiskdamm, så klart.

Ida är jättenöjd med sitt kalas och alla presenter så det är en lycklig tjej som nu vilar i tv-soffan. Och när barnen är lyckliga då är jag lycklig.