I dag har vi gjort klart det sista inför Idas 5-årskalas för kompisarna imorgon. Vi har handlat glass, chokladsås, ballonger och andra viktiga saker inför ett barnkalas och vi har packat fiskdammspåsar och blåst ballonger. Nu hoppas vi att allt flyter på imorgon och att Ida blir nöjd med sitt kalas.
Dagens middag blev grillade grekiska färsspett, grekisk sallad, tzatziki och baguette som vi åt ute i solen. Nu lyser åtminstone solen men det är ingen riktig sommarvärme utan det är bara solen som värmer. Fast jag är nöjd med att vi kan sitta ute och äta igen. Men, men än har vi inte gett upp hoppet om riktigt varma och härliga dagar på stranden. Igår kväll gick Olivia och Isak ner till stranden och hade med sig kameran och när jag tömde den idag såg jag att de hade lyckats ta några riktigt bra kort.
Nu ska jag gå och sova så jag är pigg imorgon när huset invarderas av tio 5- och 6-åringar :)
onsdag 4 juli 2012
tisdag 3 juli 2012
Extras picnic-korg
Visst är vi sugna på fint sommarväder och picnic nu? I går packade vi picnic-korgen full med godsaker som vi mumsade på i gröngräset (ute på gården).
Vad bör man tänka på när man planerar sin picnic-korg? Jag som älskar småplock och ofta har det som fredagsmys tycker att det är viktigt med mycket plockmat i en picnic-korg så att man kan sitta länge och njuta ute i det fina vädret. För det är ju sällan man packar picnic-korgen vid dåligt väder. Man bör även tänka på att man har med sig saker som alla tycker om för då blir picnicen så mycket roligare. Men å andra sidan kan man inte packa med sig för mycket så man inte orkar bära. Det är viktigt att tänka på att det kan bli varmt så man bör ha med sig saker som tål värme, t.ex. skagenröra är inte att rekommendera.
Extras picnic-korg
Vad bör man tänka på när man planerar sin picnic-korg? Jag som älskar småplock och ofta har det som fredagsmys tycker att det är viktigt med mycket plockmat i en picnic-korg så att man kan sitta länge och njuta ute i det fina vädret. För det är ju sällan man packar picnic-korgen vid dåligt väder. Man bör även tänka på att man har med sig saker som alla tycker om för då blir picnicen så mycket roligare. Men å andra sidan kan man inte packa med sig för mycket så man inte orkar bära. Det är viktigt att tänka på att det kan bli varmt så man bör ha med sig saker som tål värme, t.ex. skagenröra är inte att rekommendera.
Extras picnic-korg
Gurkstavar
Vattenmelon
Honungsmelon
Jordgubbar
Brieost
måndag 2 juli 2012
Pizzabullar med skinka
Eftersom Leif nu har kommit hem efter en jobbarvecka står det återigen grillat på kvällens meny. Till det grillade köttet äter vi en jordgubbs- och mozzarellasallad och pasta. I kväll ska jag bara vila i soffan med en bra film och inte tänka på mat, men imorgon är det dags att börja planera Idas två kommande kalas, ett på torsdag för dagis-kompisarna och ett på lördag för släktingarna. Dessutom måste vi komma på vad vi ska köpa i 5-årspresent till vår lill-tjej som har allt. Med två storasyskon är det inte mycket som saknas.
I dag har det varit en spännande dag med en god picnic-korg med bl.a pizzabullar. Men mer om det kommer senare.
Pizzabullar med skinka
Deg:
25g jäst
2,5 dl vatten (37°)
0,5 dl rapsolja
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
1,5 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
Fyllning:
1 burk färdig tomatsås eller hemmagjord
1 pkt rökt skinka eller bacon
2 dl riven Västerbottensost
oregano
Rör ut jästen i vattnet. Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg.
Låt jäsa ca 30 min.
Kavla ut degen till en rektangel.
Bred på tomatsås. Sprid ut tärnad skinka eller stekt bacon. Smula över oregano. Strö över osten och rulla ihop.
Skär i bitar och lägg i bullformar. Jäs ytterligare 30 minuter.
Strö lite extra ost över bullarna innan du gräddar dem i 250° ca 8-10 minuter.
Perfekt att ha pizzabullar i frysen för att kunna ta upp till lunch eller ta med på picnic. Jag gjorde även tacopizzabullar vid samma tillfällen men de här med skinka blev populärare. Även hos Isak som älskar tacos.
I dag har det varit en spännande dag med en god picnic-korg med bl.a pizzabullar. Men mer om det kommer senare.
Pizzabullar med skinka
Deg:
25g jäst
2,5 dl vatten (37°)
0,5 dl rapsolja
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
1,5 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
Fyllning:
1 burk färdig tomatsås eller hemmagjord
1 pkt rökt skinka eller bacon
2 dl riven Västerbottensost
oregano
Rör ut jästen i vattnet. Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg.
Låt jäsa ca 30 min.
Kavla ut degen till en rektangel.
Bred på tomatsås. Sprid ut tärnad skinka eller stekt bacon. Smula över oregano. Strö över osten och rulla ihop.
Skär i bitar och lägg i bullformar. Jäs ytterligare 30 minuter.
Strö lite extra ost över bullarna innan du gräddar dem i 250° ca 8-10 minuter.
Perfekt att ha pizzabullar i frysen för att kunna ta upp till lunch eller ta med på picnic. Jag gjorde även tacopizzabullar vid samma tillfällen men de här med skinka blev populärare. Även hos Isak som älskar tacos.
söndag 1 juli 2012
Tacopizzabullar
Igår var vi på stugfest i mina kusiners stuga. Det var exakt 50 år sedan mina kusiners föräldrar köpte tomten som de sen byggde sin sommarstuga på. I den sommarstugan har vi tillbringat många härliga sommarlovsdagar genom åren så det var kul att få vara med att fira. Tyvärr ville inte vädret vara med oss. Det är inte många dagar per sommar som det regnar i Luleå men igår då öste regnet ner nästan hela da'n. De hade fixat ett stort tält och gasolvärmare men det blev ändå lite kyligt så idag har jag ont i halsen och känner mig lite febrig. Men det går nog över på nån dag bara jag får vila.
Till morgondagens picnic och dagens lunch gjorde jag två sorters pizzabullar. Dels gjorde jag en variant med skinka och dels en med tacoköttfärs som blev över när vi åt tacos för nån dag sedan.
Tacopizzabullar
Pizzadeg:
25g jäst
2 ½ dl vatten (37°)
½ dl rapsolja
½ tsk salt
½ tsk socker
1 ½ dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
Fyllning:
tomatsås
tacosås
tacoköttfärs
riven ost
Rör ut jästen i vattnet.
Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg.
Låt jäsa ca 30 min. Kavla ut degen.
Bred på tomatsås och tacosås.
Sprid ut tacoköttfärs. Strö över osten och rulla ihop.
Skär i bitar och lägg i bullformar.
Jäs ytterligare 30 minuter.
Strö eventuellt lite extra ost över bullarna innan du gräddar dem i 250° ca 8-10 minuter.
Perfekt att ha pizzabullar i frysen om man ska i väg på picnic eller om man vill ha en snabblunch hemma. Känns bättre att barnen äter dessa än Billys pan-pizza som annars är en favorit när de är ensamma hemma till lunch.
I dag regnar det inte men det är mulet och vi alla känner oss lite småsega så jag har lovat barnen att vi ska åka och hyra film på Hemmakväll så nu tycker de att jag ska stänga ner datorn så att vi kan åka. Då är det bäst att jag gör det!
Till morgondagens picnic och dagens lunch gjorde jag två sorters pizzabullar. Dels gjorde jag en variant med skinka och dels en med tacoköttfärs som blev över när vi åt tacos för nån dag sedan.
Tacopizzabullar
Pizzadeg:
25g jäst
2 ½ dl vatten (37°)
½ dl rapsolja
½ tsk salt
½ tsk socker
1 ½ dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
Fyllning:
tomatsås
tacosås
tacoköttfärs
riven ost
Rör ut jästen i vattnet.
Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg.
Låt jäsa ca 30 min. Kavla ut degen.
Bred på tomatsås och tacosås.
Sprid ut tacoköttfärs. Strö över osten och rulla ihop.
Skär i bitar och lägg i bullformar.
Jäs ytterligare 30 minuter.
Strö eventuellt lite extra ost över bullarna innan du gräddar dem i 250° ca 8-10 minuter.
Perfekt att ha pizzabullar i frysen om man ska i väg på picnic eller om man vill ha en snabblunch hemma. Känns bättre att barnen äter dessa än Billys pan-pizza som annars är en favorit när de är ensamma hemma till lunch.
I dag regnar det inte men det är mulet och vi alla känner oss lite småsega så jag har lovat barnen att vi ska åka och hyra film på Hemmakväll så nu tycker de att jag ska stänga ner datorn så att vi kan åka. Då är det bäst att jag gör det!
Testa Pearl River Bridge Mushroom soya
Du har nu möjlighet att bli testpilot på Pearl River Bridge Mushroom soya. Mushroom soy är mörkare, tjockare, sötare och innehåller svampextrakt. Den lämpar sig därmed bäst i såser, grytor och för marinering av kött och kyckling.
Ansök här: http://pearlriversoya.socialgo.com/bli-testpilot
lördag 30 juni 2012
Rabarber- och jordgubbsmuffins
Usch vilket regnande och vi som hade så många planer utomhus idag. På Coop Forums parkering har de baklucke-loppis sista lördagen i varje månad, så jag hade tänkt stå där idag och sälja lite loppis-grejer och lite fikabröd (Få lite matro med hembakat). Eftersom det inte regnade när vi vaknade for vi dit en sväng på morgonen men vi hann inte mer än öppna bakluckan och ställa i ordning grejerna innan regnet började ösa ner. Jag hann i alla fall sälja en kladdkaka innan vi stängde luckan och åkte hem. Får göra ett nytt försök om en månad för det är ju himla smidigt att man inte behöver boka plats i förväg utan det är bara fara dit om man har tid och lust just den da'n.
Rabarber- och jordgubbsmuffins
125 g smör
2 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
rabarber
jordgubbar
Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt till smeten växelvis med mjölken.
Rör om.
Klicka ut i muffinsformar (sätter du pappersformar i en muffinsplåt så behåller de fin form). Fyll formarna till lite drygt hälften.
Skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar.
Tryck ner ordentligt i smeten.
Klicka ev lite mer smet uppepå.
Grädda i 200 grader 15-20 min.
Jag hade över lite smet och klickade det överst, annars tycker jag att degen har en tendens att trycka upp det man har försökt peta ner, i det här fallet jordgubbar och rabarber. Jordgubbar och rabarber är en sån perfekt kombination som jag brukar använda i sylt och smulpaj. Igår var det dags att prova kombinationen i muffins och det var lika perfekt där för det blev jättegoda muffins som jag faktiskt funderar på att göra en till omgång av idag.
Nu ska det bli spännande att publicera det här inlägget och se om det blev bra. För det är det första som jag har gjort helt och hållet på min nya dator, dvs både skrivit och importerat o redigerat bilder.
Rabarber- och jordgubbsmuffins
125 g smör
2 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
rabarber
jordgubbar
Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt till smeten växelvis med mjölken.
Rör om.
Klicka ut i muffinsformar (sätter du pappersformar i en muffinsplåt så behåller de fin form). Fyll formarna till lite drygt hälften.
Skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar.
Tryck ner ordentligt i smeten.
Klicka ev lite mer smet uppepå.
Grädda i 200 grader 15-20 min.
Jag hade över lite smet och klickade det överst, annars tycker jag att degen har en tendens att trycka upp det man har försökt peta ner, i det här fallet jordgubbar och rabarber. Jordgubbar och rabarber är en sån perfekt kombination som jag brukar använda i sylt och smulpaj. Igår var det dags att prova kombinationen i muffins och det var lika perfekt där för det blev jättegoda muffins som jag faktiskt funderar på att göra en till omgång av idag.
Nu ska det bli spännande att publicera det här inlägget och se om det blev bra. För det är det första som jag har gjort helt och hållet på min nya dator, dvs både skrivit och importerat o redigerat bilder.
fredag 29 juni 2012
Rabarbergrottor
Nu är snart första semesterdagen slut och vad mycket jag har hunnit trots att jag fick min sovmorgon i morse. Jag har bland annat hämtat min nya efterlängtade dator idag så nu ska det bli enklare att blogga, bara jag får låna den nån gång för den är väldigt populär hos mina barn. En annan sak jag önskar mig för att underlätta bloggandet är en ny kamera, men jag kan inte bestämma vilken jag vill ha så tyvärr lär det dröja innan jag får en roligare kamera än den jag har idag.
Av rabarberkompotten som blev över i söndags bakade jag rabarbergrottor idag.
Rabarbergrottor
125 gr smör
0,75 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
rabarberkompott
Vispa smör och socker poröst.
Blanda i alla övriga ingredienser. Rör ihop till en smidig deg.
Ta upp på mjölat bakbord och rulla till en längd.
Dela längden i småbitar och rulla till små bollar och lägg i pappersformar.
Gör en grop i varje boll/kaka och lägg en klick rabarberkompott.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 10 minuter.
Rabarberkompotten var inte så söt och passade väldigt bra i kakor som är nog söta i sig själv. Jag använder småbrödsformar när jag bakar syltgrottor av olika slag, jag tycker det är en perfekt storlek. Istället för rabarberkompott kan man använda hallonsylt (det vanligaste förmodar jag), hjortronsylt eller jordgubbssylt t.ex.
Jag såg jag på Facebook efter middagen att Kvantum hade billiga jordgubbar idag (10 kr/litern), så då skyndade jag mig dit och köpte 10 liter (dessutom hade jag kvar en liter sedan igår). Så kvällen har gått åt till att rensa jordgubbar, göra sylt, dela och frysa in jordgubbar och göra rabarber- och jordgubbsmuffins.
Av rabarberkompotten som blev över i söndags bakade jag rabarbergrottor idag.
Rabarbergrottor
125 gr smör
0,75 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
rabarberkompott
Vispa smör och socker poröst.
Blanda i alla övriga ingredienser. Rör ihop till en smidig deg.
Ta upp på mjölat bakbord och rulla till en längd.
Dela längden i småbitar och rulla till små bollar och lägg i pappersformar.
Gör en grop i varje boll/kaka och lägg en klick rabarberkompott.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 10 minuter.
Rabarberkompotten var inte så söt och passade väldigt bra i kakor som är nog söta i sig själv. Jag använder småbrödsformar när jag bakar syltgrottor av olika slag, jag tycker det är en perfekt storlek. Istället för rabarberkompott kan man använda hallonsylt (det vanligaste förmodar jag), hjortronsylt eller jordgubbssylt t.ex.
Jag såg jag på Facebook efter middagen att Kvantum hade billiga jordgubbar idag (10 kr/litern), så då skyndade jag mig dit och köpte 10 liter (dessutom hade jag kvar en liter sedan igår). Så kvällen har gått åt till att rensa jordgubbar, göra sylt, dela och frysa in jordgubbar och göra rabarber- och jordgubbsmuffins.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)