lördag 3 mars 2012

Åre-Tegefjäll sportlovet 2012

Nu är vi tillbaka hos barnens farmor och farfar efter tre intensiva dagar i Åre. Första da'n spöregnade det men fördelen med det var att det var lugnt i backarna och korta liftköer. Resterande dagar blev vädret bättre, tack o lov.

Ida åker själv på åkbandet vid MiniTege,
men sen behöver hon lite hjälp att åka slalom ner.

Ida har fått prova åka slalom en stund varje dag men pga lite för sena kvällar var hon för trött för att åka allt för länge.

Isak är redo att ge sig ut i backen.

Olivia är också redo för slalom.

De stora barnen däremot har åkt mycket slalom. Stugan låg perfekt brevid en backe så det vara bara för dem att ta på sig skidorna och åka i väg. Perfekt!

Härlig utsikt från stugan...vid fint väder.

På fredagmorgon var det dimma och då var utsikten inte lika fin.
Efter ett tag lättade dimman och det blev soligt.

Alltid när vi är ute i skogen är Olivia rädd för att möta en björn.
Gissa om vi skrattade när vi upptäckte en björn på Ica i Åre.

Ikväll ska vi på 50 års-middag och imorgon packar vi allt igen för att åka hem till Luleå för då är sportlovet slut för den här gången.

tisdag 28 februari 2012

Fläskfilégryta Mums

Här i Tulleråsen är det plusgrader, slaskigt och takdropp, jag hoppas på några minusgrader i Åre så att det inte är så slaskigt och att barnen slipper blir så blöta. Men solen får gärna skina där också. Isak har fortfarande inte fått någon vemla (semmelbulle med vaniljsås) i år så idag efter lunch bakade jag en halv sats semmelbullar så efter middagen blir det fest. Jag hade ju lovat barnen att vi skulle ha gjort semlor i lördags fast eftersom varken Olivia eller Isak knappt var hemma på hela da'n så struntade vi i det.
Fläskfilégryta Mums
500-700 g fläskfile
1 zucchini
0,5 röd paprika
1 vitlök
1 bit purjolök
1 tsk dijonsenap
0,5 msk tomatpuré
0,5 msk kalvfond
1,5 dl mellangrädde
1 dl crème fraiche
salt peppar

Skiva köttet, skär zucchinin i halvmånar, skiva purjon och skär paprikan i bitar.
Stek köttet, krydda med salt och peppar.
Stek grönsaker och lök så att det blir mjukt.
Koka upp senap, tomatpuré, fond, grädde och crème fraiche.
Lägg i det övriga.
Koka under lock i ca 10 minuter.

Jättegod och enkel gryta som jag definitivt kommer göra fler gånger. Jag åt den till bulgur medan barnen valde pasta men den är nog lika god till ugnsrostade rotfrukter.

Testpilot Gevalia Millicano

Ta chansen att bli en Smartson Testpilot och få prova Gevalia Millicano! Det är bara att fylla i formuläret här nedan och skicka iväg det och sen vänta och se om just du har tur att bli testpilot.



Testa Gevalia Millicano - Powered by Smartson

måndag 27 februari 2012

Broccoli- och zucchinipaj

Nu har sportlovet börjat på riktigt känns det som eftersom vi nu är framme i Jämtland. Bilresan gick bra men nog är det lite segt att sitta i bilen i 6-7 timmar. På onsdag åker vi till Åre, det ska bli kul att vara där i några dagar. Det är mycket vi vill hinna med den här veckan men det blir ju bara 5-6 dagar vi är här. I år ska Ida åka slalom för första gången. Undra hur det går? Hon är ju en tuff tjej som tycker att det mesta nytt är roligt så det kommer nog gå bra.

I fredags på vår buffé hade jag bl.a. gjort en paj med broccoli och zucchini.
Broccoli- och zucchinipaj
Degen:
2 dl mjöl
1 dl grahamsmjöl
100g smör
3 msk vatten
Fyllning:
1 broccoli
10 cm Purjolök
1 zucchini
1-2 tomater
100g Fetaost
Äggstanning:
3 ägg
1 burk Crème fraiche paprika och chili
1 dl mjölk
1 dl valfri riven ost.

Blanda snabbt ihop pajdegen, tryck ut i formen, ställ kallt att vila i 30 min.
Nagga degen, förgrädda i 10 min i 200 grader.
Skär purjon i skivor, broccolin i små buketter och zucchinin i halvmånar.
Stek (i olivolja), salta och peppra.
Häll grönsakerna i pajskalet, strö över den tärnade fetaosten.
Blanda ägg, mjölk, riven ost och crème fraiche. Häll äggblandningen över grönsakerna, lägg på skivade tomater.
Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader i ca. 30 min.
Grönsaker, lök och fetaost i pajskalet.

Att använda smaksatt crème fraiche är ett enkelt sätt att smaksätta t.ex. pajer med och paj är ett bra sätt att få användning av rester eller sånt som behöver ätas upp i kylskåpet. Som pajdeg kan man använda sitt favoritrecept, jag tycker det här med grahamsmjöl är riktigt gott och det är nog det pajreceptet jag använder oftast. Vill ni ha tips på olika pajskal så har jag sammanställt en sida här.

söndag 26 februari 2012

Rostbiffsrullar med smaksatt philadelphiaost

Tvättmaskinen har gått i ett i dag...och gör fortfarande. Jag tvättar och tvättar och tvättar för att vi ska ha nå rena kläder att ta med oss till Jämtland. Men snart är tvättkorgarna tomma. Får passa på att njuta ett kort tag för efter en semestervecka lär korgarna vara fulla igen. Även idag har vi haft härligt väder och jag passade på att dricka en kopp te utomhus i solen medan Isak hjälpte Ida att göra en bra madrassbana från kullen. Hoppas solen fortsätter skina på oss lääänge.
Rostbiffsrullar med philadelphiaost, pepparrot och ruccola
150 g rostbiff
100 g philadelphiaost
1-2 tsk pepparrot
ruccola

Blanda ihop philadelphiaost och pepparrot. Smaka av till bra blandning!
Lägg en rand av philadephiaostblandningen på kortsidan av en skiva rostbiff.
Lägg några ruccolablad på och rulla ihop.
Dela ev. på mitten för mindre bitar.
Förvara kallt tills servering.

Rostbiffsrullar med philadelphiaost och thaichilisås
150 g rostbiff
100 g philadelphiaost
2-3 msk thaichilisås
ev. gurkstavar

Blanda ihop philadelphiaost och thaichilisås. Smaka av till bra blandning!
Lägg en rand av philadephiaostblandningen på kortsidan av en skiva rostbiff.
Lägg ev. en gurkstav och rulla ihop.
Dela ev. på mitten för mindre bitar.
Förvara kallt tills servering.


Rostbiff är ju alltid gott, eller hur? Olivias favorit blev rullarna med thaichilisås, så klart eftersom hon äter thaichilisås till det mesta. Om man delar rullarna kan man servera dem som snittar, annars kan man servera dem på en buffé med sallad eller på en baguetteskiva.

Snö så det räcker

Det verkar som att södra Sverige har snöfritt och hopp om vårvärme. Här i norr är det dock ett tag kvar till våren. När snön kom så sent trodde och hoppades man att det inte skulle bli så mycket snö i år, men nog har det hunnit snöa lika mycket som vanligt och än har det inte slutat heller. När jag igår var ute och skottade nattens skörd lekte Ida i vår stora snöhög.



När jag hade skottat klart tog vi ut fika och myste lite i solen som faktiskt värmde lite grann så nu ser vi fram emot den härliga vårvintern.

Korvmacka och o'boy smakar extra gott utomhus

Vad tyckte ni om Melodifestivalen igår? Danny är en stor favorit här hemma så alla var nöjda och glada att han tog sig till final. Men nog var väl Charlotte Perrelli värd att gå till andra chansen åtminstone. Lotta och Christers låt lät ju precis som en gammal Lasse Berghagen-låt (Sträck ut din hand?)

lördag 25 februari 2012

Tävla med Oatly

Just nu har Oatly en tävling där man kan vinna en pläd eller kudde från Gant Home. För att vara med och tävla vill de ha ditt bästa recept på varm dryck gjord på Oatly Havredryck. Här kan du läsa mer om tävlingen och tävla.
Oatly har dessutom en spännande nyhet i hyllorna som kan drickas både varm och kall - Oatly Havredryck Chai. Det är en kryddig vegetabilisk dryck med de typiska chai-kryddorna som tillsammans med havre blir en lyckad kombination som passar både till frukost och till eftermiddagsfika. Jag som älskar Chai-te tycker det här låter jättespännande, tyvärr fanns den inte på affären igår när jag var och handlade.