fredag 24 februari 2012

Prinsessbakelser

Fredag och ett långt härligt sportlov framför oss. Nu vill vi ha ett par minusgrader och sol hela veckan så vi kan åka skidor, gå på promenader, åka skridskor och ha det bra.

Igår när vår nya prinsessa Estelle Silvia Ewa Mary föddes firade vi det med prinsessbakelser som jag snabbt fixade i ordning samtidigt som jag lagade middag.
Prinsessbakelser
3 st ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl vatten
Fyllning/Garnering:
1 dl hallonsylt, eller valfri god sylt
Marsankräm (jag använde 2 dl mjölk och 5 msk pulver)
1,5 dl grädde
250 g rosa marsipan

Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner mjöl och bakpulver. Rör tills smeten är slät och häll i vätskan.
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna.
Grädda på 250 grader i 5 minuter.
Låt kakan svalna och stansa ut 12 bakelsebottnar cirka 7–8 centimeter i diameter med hjälp av en pepparkaksform eller ett glas.
Placera ut 6 bottnar.
Bred ett lager sylt på varje botten. Bred ut lite marsankräm på sylten.
Lägg sedan på en botten över marsankrämen.
Skär ut 6 remsor som är lika höga som bakelserna och så långa att de räcker runtom. Täck med marsipanremsorna runt varje bakelse.
Spritsa grädden på toppen av bakelserna och garnera ev. med pärlor eller rosor.


Botten är som en rulltårtsbotten som man sen stansar ut rundlar ur. Jag gjorde dem lite mindre så jag fick fler än 12 bottnar. Det gick fort och smidigt att fixa i ordning bakelser. Det här kommer jag definitivt göra fler gånger för jag tycker det blev finare med flera bakelser än en hel tårta. Om kakan fastnar i pappret så är det enklast att få loss det om du sätter pappret uppåt och penslar med vatten. Efter ett tag går det hur enkelt som helst att få bort pappret.


Idag blev det ingen vila på soffan efter jobbet som jag i vanliga fall brukar se till att hinna med på fredagar och det märks nu i kväll. Jag höll på att somna när jag läste för Ida men nu har jag kokat en kopp te och hoppas jag ska piggna till lite.

torsdag 23 februari 2012

Nya lilla prinsessan firas

Idag måste vi fira, eller hur? Det är inte varje dag som Sverige får en ny liten prinsessa så självklart gjorde jag prinsessbakelser idag. Man får inte missa ett tillfälle att fira.


Det var så mysigt i morse då vi åt frukost och spänt satt och väntade på prins Daniels presskonferens för att få veta om det var en prins eller prinsessa. När han rörd berättade längd och vikt på lill-tjejen så fällde jag en liten tår.


Har ni fredagsmenyn klar? Min börjar så smått ta form så nu ska jag sätta mig och skriva en handlingslista.

onsdag 22 februari 2012

Pizzamiddag i ett städat hem

Onsdag när middagen är bortplockad är näst efter fredageftermiddag bästa stunden på veckan. Då är värsta stressen över och jag kan varva ner dessutom är det Sveriges mästerkock på tv. Idag har vi även ett nystädat hus så nu njuter jag mer än vanligt.

Pizza med tomatsås, kassler, paprika, ananas, ost och ruccola.

Efter Idas dans i dag gjorde jag pizza med färdig pizzadeg som man hittar på rulle i kyldisken. En sån bra uppfinning. Det går så snabbt att få till en festmiddag mitt i veckan. Det är bara att öppna förpackningen, rulla ut degen på en plåt, bre på tomatsåsen, lägga på övrig fyllning och sen avsluta med riven ost innan den sätts in i ugnen i 15-20 minuter.

Har börjat fundera på fredagens middag lite smått, barnen vill ha småplock men jag vet inte vad jag ska hitta på för småplock. Nån paj, kycklingben, chicken nuggets, grönsaker, dip/dressing, ost och kex kanske, ska fundera lite till. Vi har ju en torsdagsmiddag att komma på först.

tisdag 21 februari 2012

Ni har väl inte glömt att det är fettisdag?

Hur många semlor har ni ätit i dag? Jag brukar alltid ha hembakade semlor men i år har jag inte hunnit baka några så det blev köpta semlor för oss och det gick bra det också:) Men jag har lovat barnen att vi ska baka semlor på lördag. Isak saknar sina vemlor. Han fyller semmelbullen med vaniljsås och kallar det då för vemla istället för semla. I år fick han premiärsmaka vanlig semla med riktig grädde, pga hans mjölkallergi har han aldrig provsmakat med grädde tidigare. Han tyckte det var ganska gott men inte lika gott som en vemla.


Även idag var Olivia duktig och hämtade Ida från dagis och idag blev det riktigt tidigt. Redan innan mellanmål hämtades Ida och sen gick de till mormor och morfar där de bjöds på fika. Se'n gick de hem och när det var dags för middag så lagade Olivia korv och makaroner så när jag kom hem strax efter fem kunde jag sätta mig till dukat bord. Så underbart att ha en sån duktig tjej! Hade jag inte haft Olivia hade det blivit rejält stressiga dagar.

måndag 20 februari 2012

Moussaka med bl.a. mozzarella

Tog en liten bloggpaus i går men nu är jag tillbaka. Den här veckan ska Leif jobba borta hela veckan och eftersom jag jobbar till 17 i början av veckan skulle Ida få jättelånga dagisdagar om det inte vore för att hon har väldens snällaste storasyster som i alla fall idag hämtade henne lite tidigare. Trots att Ida trivs på dagis tycker jag det är i längsta laget att vara där i 10 timmar som det annars skulle bli för henne.

Vi hade så mycket zucchini och aubergine hemma så till middag igår blev det en god variant av Moussaka.
Moussaka med bl.a. mozzarella
Köttfärssås av 5 hg köttfärs (gör den lite torrare än vanlig köttfärssås)
1 zucchini
3 bollar mozzarella
2 stora auberginer
1-2 tsk salt
olivolja
riven ost
Bechamelsås:
7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Vitpeppar
Salt
 
Gör en god köttfärssås, men ha inte så mycket vätska.
Skala och skär auberginen i tunna skivor. Salta i durkslag.
Smörj en plåt, grädda skivorna i 190 grader i 20 minuter.
Skiva zucchinin och mozzarellan.
Bechamelsås:
Värm upp gräddmjölken vid sidan.
Smält smöret och pudra över mjölet. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint. Slå i resten och vispa om.
Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.
Smaka av med salt och peppar
Moussaka:
Smörj en ugnsform. Varva bechamelsås, köttfärssås, aubergine, zucchini och mozzarella. Avsluta med bechamelsås och strö riven ost överst.
Gratinera i 20-30 minuter i 200 grader.

Moussakan blev inte så vacker men väldigt god. Eftersom man inte har lasagneplattor som suger upp vätska är det viktigt att ha en ganska torr köttfärssås. Jag tycker det är gott att skiva zucchini och ha den i gratängen också så att man får lite tuggmotstånd.

Nu ska jag röja bort dagens Pytt-i-panna-middag så jag är klar till mitt och barnens favoritprogram - Familjen Annorlunda. Visst kommer ni ihåg att äta semlor imorgon när det är Fettisdag? Vill ni ha tips och inspiration så gjorde jag ett inlägg med olika semlor ifjol.

lördag 18 februari 2012

Pizza-macka

Åh nej Isaks lag förlorade. De ledde med 2-0 men förlorade med 5-2 till slut så jag lär inte få hem en glad son. Till lunch idag gjorde jag en pizza eller en varm macka eller vad är det? Vi kallade det för pizza-macka efter att ha funderat ett tag. Nu ska vi göra oss i ordning för att åka i väg till min kompis som fyller 40 år, där blir vi bjudna på god mat och goda tårtor. (Jag har varit med i planering så jag vet vad det blir)
Pizza-macka
Polarbröds jubileumskaka, Polarkaka, Hönökaka eller liknande
tomatsås
skinka
salami
paprika
skivad konserverad ananas
ost

Lägg två halvor på en plåt så att det blir en rund kaka.
Bred på en god tomatsås.
Lägg på de övriga ingredienserna och avsluta med ost.
Grädda i 225 grader i 10-15 minuter.

De här ingredienserna använde vi idag men självklart tar du dina favoriter, t.ex:
champinjoner, färska eller konserverade
tomat
lök
mozzarella
pesto

Olivia älskar varma mackor och vill äta det jämt till lunch på helgerna, den här pizza-mackan fick godkänt av henne med orden "Mycket godare än vanliga varma mackor". Jag är så less varma mackor så jag försöker variera idén på lite olika sätt för att göra det godare.

Tidigare har jag gjort fyllda frallor, tortillapizza och gratinerad skink- och zuccinibaguette istället för vanliga varma mackor. Varma smörgåstårtor är också en roligare variant av varm macka, jag har gjort det med två olika smaker dels en med bacon, svamp och purjolök och dels en med skinka, zucchini, salami och paprika.

Polarbröd har en nyhet i bröddisken - Jubileumskaka, en vetekaka men med den traditionella polarkakeformen.

Varningstext

Här vaknade vi upp till en blåsig dag. Trots att termometern visar nollgradigt är det riktigt kallt ute pga blåsten. Vi håller oss nog inne större delen av dagen så Olivia blir kvitt sin hosta så fort som möjligt för hon ska på kalas hela helgen. Själv har jag fullt upp i tvättstugan innan vi ska på 40-årsmiddag ikväll. Snart ska jag skjutsa Isak för han ska åka buss med hockeylaget till Piteå för bortamatch. Han är taggad och redo!


Det finns många fina och roliga bakformar nu för tiden och dessa som jag hittade i veckan kunde jag inte motstå. Visst är de roliga? Fast när man väl har bakat med dem så kommer varningstexten på undersidan så då missar man ju varningen.

Visst kommer ni ihåg att det är sista dagen att rösta i Vaniljtävlingen?!