tisdag 21 februari 2012

Ni har väl inte glömt att det är fettisdag?

Hur många semlor har ni ätit i dag? Jag brukar alltid ha hembakade semlor men i år har jag inte hunnit baka några så det blev köpta semlor för oss och det gick bra det också:) Men jag har lovat barnen att vi ska baka semlor på lördag. Isak saknar sina vemlor. Han fyller semmelbullen med vaniljsås och kallar det då för vemla istället för semla. I år fick han premiärsmaka vanlig semla med riktig grädde, pga hans mjölkallergi har han aldrig provsmakat med grädde tidigare. Han tyckte det var ganska gott men inte lika gott som en vemla.


Även idag var Olivia duktig och hämtade Ida från dagis och idag blev det riktigt tidigt. Redan innan mellanmål hämtades Ida och sen gick de till mormor och morfar där de bjöds på fika. Se'n gick de hem och när det var dags för middag så lagade Olivia korv och makaroner så när jag kom hem strax efter fem kunde jag sätta mig till dukat bord. Så underbart att ha en sån duktig tjej! Hade jag inte haft Olivia hade det blivit rejält stressiga dagar.

måndag 20 februari 2012

Moussaka med bl.a. mozzarella

Tog en liten bloggpaus i går men nu är jag tillbaka. Den här veckan ska Leif jobba borta hela veckan och eftersom jag jobbar till 17 i början av veckan skulle Ida få jättelånga dagisdagar om det inte vore för att hon har väldens snällaste storasyster som i alla fall idag hämtade henne lite tidigare. Trots att Ida trivs på dagis tycker jag det är i längsta laget att vara där i 10 timmar som det annars skulle bli för henne.

Vi hade så mycket zucchini och aubergine hemma så till middag igår blev det en god variant av Moussaka.
Moussaka med bl.a. mozzarella
Köttfärssås av 5 hg köttfärs (gör den lite torrare än vanlig köttfärssås)
1 zucchini
3 bollar mozzarella
2 stora auberginer
1-2 tsk salt
olivolja
riven ost
Bechamelsås:
7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Vitpeppar
Salt
 
Gör en god köttfärssås, men ha inte så mycket vätska.
Skala och skär auberginen i tunna skivor. Salta i durkslag.
Smörj en plåt, grädda skivorna i 190 grader i 20 minuter.
Skiva zucchinin och mozzarellan.
Bechamelsås:
Värm upp gräddmjölken vid sidan.
Smält smöret och pudra över mjölet. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint. Slå i resten och vispa om.
Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.
Smaka av med salt och peppar
Moussaka:
Smörj en ugnsform. Varva bechamelsås, köttfärssås, aubergine, zucchini och mozzarella. Avsluta med bechamelsås och strö riven ost överst.
Gratinera i 20-30 minuter i 200 grader.

Moussakan blev inte så vacker men väldigt god. Eftersom man inte har lasagneplattor som suger upp vätska är det viktigt att ha en ganska torr köttfärssås. Jag tycker det är gott att skiva zucchini och ha den i gratängen också så att man får lite tuggmotstånd.

Nu ska jag röja bort dagens Pytt-i-panna-middag så jag är klar till mitt och barnens favoritprogram - Familjen Annorlunda. Visst kommer ni ihåg att äta semlor imorgon när det är Fettisdag? Vill ni ha tips och inspiration så gjorde jag ett inlägg med olika semlor ifjol.

lördag 18 februari 2012

Pizza-macka

Åh nej Isaks lag förlorade. De ledde med 2-0 men förlorade med 5-2 till slut så jag lär inte få hem en glad son. Till lunch idag gjorde jag en pizza eller en varm macka eller vad är det? Vi kallade det för pizza-macka efter att ha funderat ett tag. Nu ska vi göra oss i ordning för att åka i väg till min kompis som fyller 40 år, där blir vi bjudna på god mat och goda tårtor. (Jag har varit med i planering så jag vet vad det blir)
Pizza-macka
Polarbröds jubileumskaka, Polarkaka, Hönökaka eller liknande
tomatsås
skinka
salami
paprika
skivad konserverad ananas
ost

Lägg två halvor på en plåt så att det blir en rund kaka.
Bred på en god tomatsås.
Lägg på de övriga ingredienserna och avsluta med ost.
Grädda i 225 grader i 10-15 minuter.

De här ingredienserna använde vi idag men självklart tar du dina favoriter, t.ex:
champinjoner, färska eller konserverade
tomat
lök
mozzarella
pesto

Olivia älskar varma mackor och vill äta det jämt till lunch på helgerna, den här pizza-mackan fick godkänt av henne med orden "Mycket godare än vanliga varma mackor". Jag är så less varma mackor så jag försöker variera idén på lite olika sätt för att göra det godare.

Tidigare har jag gjort fyllda frallor, tortillapizza och gratinerad skink- och zuccinibaguette istället för vanliga varma mackor. Varma smörgåstårtor är också en roligare variant av varm macka, jag har gjort det med två olika smaker dels en med bacon, svamp och purjolök och dels en med skinka, zucchini, salami och paprika.

Polarbröd har en nyhet i bröddisken - Jubileumskaka, en vetekaka men med den traditionella polarkakeformen.

Varningstext

Här vaknade vi upp till en blåsig dag. Trots att termometern visar nollgradigt är det riktigt kallt ute pga blåsten. Vi håller oss nog inne större delen av dagen så Olivia blir kvitt sin hosta så fort som möjligt för hon ska på kalas hela helgen. Själv har jag fullt upp i tvättstugan innan vi ska på 40-årsmiddag ikväll. Snart ska jag skjutsa Isak för han ska åka buss med hockeylaget till Piteå för bortamatch. Han är taggad och redo!


Det finns många fina och roliga bakformar nu för tiden och dessa som jag hittade i veckan kunde jag inte motstå. Visst är de roliga? Fast när man väl har bakat med dem så kommer varningstexten på undersidan så då missar man ju varningen.

Visst kommer ni ihåg att det är sista dagen att rösta i Vaniljtävlingen?!

fredag 17 februari 2012

Isaks önskemat

Åh vad skönt med fredag och en hel helg framför sig. Man kan lugnt säga att det märktes på jobbet att jag var hemma med Ida hela förra veckan. Jag har jobbat 2,5 timmar mer den här veckan än vanligt för att hinna undan det mesta. Och nu märks det hemma, framför allt i tvättstugan, att jag inte har varit hemma så mycket den här veckan. Förutom längre arbetsdagar var jag ju borta hela onsdagskvällen på kökseventet. Jag och tvättstugan lär ha dejt hela helgen:)


I veckan har barnen fått bestämma middagsmat var sin dag. Ida ville ha köttbullar och Olivia ville ha Spagetti Carbonara som vi åt igår med Pancetta istället för vanlig bacon. Idag åt vi Isaks önskemiddag och det var - kycklingklubbor och potatishalvor.


Till efterrätt hade vi rulltårta och havreformar med hallon som vi fick med oss från mamma. Havreformarna blev en storfavorit hos mig så nu måste jag tigga till mig receptet.

torsdag 16 februari 2012

Stolt fyra...och etta

När jag började blogga för drygt tre år sedan så var det för att få lite ordning på mina egna recept. Dessutom ville jag lägga upp mina bästa mjölk- och äggfria recept så jag enkelt kunde hänvisa dit när det var bakdags på skola eller dagis.

Inte kunde jag då tro att jag skulle få så många läsare som följer mig dag ut och dag in. Just nu ligger jag på fjärde plats över bloggare i Luleå och eftersom ingen av de tre bloggarna framför mig är en matblogg kan jag stolt säga att jag driver Luleås största mat- och bakblogg. Visst är det ok att skryta ibland ;) Men det är ju tack vare er som jag ligger i topp!

Siffrorna är från Bloggportalen
och anger besök per IP-adress och timme senaste 7 dygnen


Jag hoppas ni fortsätter följa mig och mina recept även i fortsättningen. Responsen och kommentarerna från er är bland det bästa med bloggningen nu för tiden. Många av er är lite "fega" för att lämna kommentarer och skickar hellre ett mejl till mat-ro@hotmail.se. Det är helt ok men det kan vara andra som har samma frågor och funderingar som ni själva och då kan det vara bättre att lämna en kommentar så att fler får se både frågan och svaret.

Ni har väl inte missat att Få lite matro även finns på Facebook. Klicka här så kommer ni direkt till facebook-sidan som ni kan Gilla för att inte missa några av mina fb-uppdateringar.

Om ni har speciella önskemål på vad jag ska skriva eller tipsa om så är det bara att säga till, antingen via mejl, på facebook eller lämna en kommentar till ett blogginlägg.

Tack för att ni läser Få lite matro

Kökskväll

Igår var jag och mamma på ett "event" som Köksspecialisten Kvänum anordnade. Miele demonstrerade sina produkter och vi bjöds på snittar och champagne men framför allt bjöds vi på ångkokta blåmusslor och lax av Simon Laiti från Hemmagastronomi när han visade Mieles kombiugn med ångfunktion. Vilken ugn!

Ångkokta blåmusslor med smak av citron

Ångskokt lax på en bädd av lök och grönsaker med blåmusselskum.

Längst till vänster är en cognagskupa och sen ett whiskyglas.
De övriga är vinglas men jag kommer inte ihåg för vilka druvor.

Dessutom var en glas-fantast från Cervera där och berättade om glas från Riedel. De har hur många olika sorters glas som helst, för varje druva behöver sin egen storlek och form på kupan. Fascinerande!

Eftersom vi går i köksrenoveringstankar tittade jag en hel del på alla köksutställningar som de har byggt upp för att försöka få lite idéer till mitt "drömkök".