torsdag 16 februari 2012

Kökskväll

Igår var jag och mamma på ett "event" som Köksspecialisten Kvänum anordnade. Miele demonstrerade sina produkter och vi bjöds på snittar och champagne men framför allt bjöds vi på ångkokta blåmusslor och lax av Simon Laiti från Hemmagastronomi när han visade Mieles kombiugn med ångfunktion. Vilken ugn!

Ångkokta blåmusslor med smak av citron

Ångskokt lax på en bädd av lök och grönsaker med blåmusselskum.

Längst till vänster är en cognagskupa och sen ett whiskyglas.
De övriga är vinglas men jag kommer inte ihåg för vilka druvor.

Dessutom var en glas-fantast från Cervera där och berättade om glas från Riedel. De har hur många olika sorters glas som helst, för varje druva behöver sin egen storlek och form på kupan. Fascinerande!

Eftersom vi går i köksrenoveringstankar tittade jag en hel del på alla köksutställningar som de har byggt upp för att försöka få lite idéer till mitt "drömkök".

tisdag 14 februari 2012

"Alla hjärtans dag"-överraskning

Vissa dagar är det mysigare att komma hem än andra. Jag jobbade sent idag så Leif kom och hämtade mig och när jag kliver in genom dörren står barnen på rad. Ida börjar med att säga "Välkommen hem älskade mamma", sen sa Isak "Jag kan ta din jacka", så gjorde han det och hänge upp den. Sen visade Olivia mig till bordet där det var dukat med finporslinet, vinglas och servetter.


Leif och Olivia hade lagat en underbart god Chicken Vindaloo som vi åt med libabröd, dressingar och grönsaker. Vi har aldrig ätit det förut utan Leif hade själv kommit på det och letat fram ett bra recept.


Till efterrätt hade de bakat en toscakaka som var minst lika god som middagen. Jag är fortfarande lite chockad över den här underbara "Alla hjärtans dag"-överraskningen.


Vilken tur att jag hade förberett små påsar med lite smått och gott till mina tre små älsklingar.

Alla hjärtans dag

Är bara in här en snabb sväng, innan jag åker till jobbet, för att önska dig 
en bra och mysig Alla hjärtans dag!

måndag 13 februari 2012

Lax Walewska

Idag promenerade jag hem från jobbet och när jag kom hem stod middagen färdig på bordet. Underbart! Leif hade gjort en jättegod röra med tomater och sidfläsk som han hade fyllt squash med. Men han tyckte inte det blev tillräckligt fint för att ta kort på och lägga ut på bloggen. Så är det i den här familjen - det räcker inte att göra god mat den måste vara fin också för att alla ska vara nöjda. Men han lovade att göra den nån mer gång så att jag kan lägga ut receptet med bild.

Igår gjorde jag en variant, med lax och räkor, på klassikern Sjötunga Walewska.
Lax Walewska
Laxen:
600 g laxfilé

Salta laxfilén och lägg den på ett smort ugnsfat.
Tillaga i 175 grader i ca 15 minuter. Kolla att den är klar.
Håll den varm under folie eller dylikt

Vitvinssås:
1.5 dl torrt vitt vin
0.5 fiskbuljongtärning
1.5 dl vatten
räkskal från 5hg räkor (räkorna används till garnering)
1,5 msk smör
1,5 msk mjöl
3-4 dl vispgrädde
2 tsk citronsaft
2 dl nyriven parmesan eller annan stark ost
Ev salt och en knivsudd cayennepeppar

Koka ihop räkskal, vin, buljongtärning och vatten till hälften. 
Sila av spadet.
Blanda 1,5 matsked mjukt smör med 1,5 matsked mjöl till en jämn smet klicka i smeten i spadet under vispning samt späd med grädden.
Koka ganska kraftigt under vispning till en ganska tjock sås.
Tag såskastrullen av värmen och rör i osten.
Smaka av med salt, citronsaft och en doft av cayennepeppar.

Potatismos:
12 st medelstora potatisar av mjölig sort
2-3 msk smör
1,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
2 dl riven ost

Koka potatisen och slå av vattnet, mosa eller pressa den.
Blanda och arbeta in smör, mjölk och kryddor. Vispa ev. med elvisp men akta så att det inte blir klister.
Tillsätt den rivna osten och rör om.

Garnering:
5 hg räkor (skalet används till såsen)
stekt grön sparris

Fyll moset i en stor spritspåse med krusad spets.
Spritsa moset runt kanten av ett smörsmort ugnssäkert stort fat.
Förgratinera det spritsade potatismoset på grill 300 grader, så det får lite färg men inte blir helt klart.
Lägg laxen i mitten på fatet med potatismoset och häll över såsen.

Ställ in det hela i ugnen under ständig uppsikt tills såsen och potatismoset får fin färg.
Garnera och servera omedelbart.


Det blev en riktig festmiddag på söndagkväll. Olivia tyckte det var så snyggt och gott att hon t.o.m var tvungen att ta kort och lägga ut på Facebook. Det blev verkligen gott men det var många moment och mycket disk när middagen väl var klar. Jag glömde förgratinera moset innan jag la dit laxen, men det gick bra i alla fall. Vanligtvis brukar det vara äggula i mos som ska gratineras t.ex. till plankstek men jag vill ju ha det äggfritt så jag tillsätter lite riven ost så det blir krämigt och gott istället. Vill man lyxa till det lite extra tar man hummer istället för räkor, men eftersom vi alltid har räkor hemma var det enklare att använda det. Jag serverade laxen till gratinerade tomater som passar bra både smak- och färgmässigt till den övriga maten.

Imorgon är det Alla hjärtans dag. Brukar ni fira det? Vi brukar äta lite godare och ev. har vi efterrätt också, men jag jobbar till 17 imorgon så jag tror inte det blir nå speciellt.

söndag 12 februari 2012

Soppskålar

Söndagkväll och alla väskor är packade, idag är även skidor och pjäxor utprovade och framställda. Det är så skönt när allt är fixat inför en ny vecka.

Efter att knappt ha varit utanför dörren på flera veckor var jag väldigt shoppingsugen idag när jag egentligen skulle göra en del andra ärenden. Jag har sökt nån fin vit kanna att bl.a. kunna ha som vas och nu hittade jag en. I samma serie fanns fina soppskålar som jag inte heller kunde motstå. Så nu blir det soppa nån dag i veckan.

lördag 11 februari 2012

Schlagermiddag

Eftersom jag känner mig lite småhängig orkade jag inte göra nån god härlig schlagermiddag ikväll. Men barnen var överlyckliga över det för vi for och köpte pizzor och kebabrullar istället.

Hungriga barn som väntar på att mamma ska ta ett snabbt kort.

Vi hade så mycket äpplen som behövde användas upp så jag gjorde Umekakor med äpplen innan middag. Så lite köksarbete orkade jag med i alla fall. De är så jätteenkla att göra så det behövs ingen större ansträgning.

4 äppelpajer är inte dumt att ha i frysen om man får oväntat besök.

Nu ska jag se fortsättningen på Melodifestivalen. Vilka är bäst ikväll? Jag tyckte nr 6 David Lindgren och Shout it out var bra och kul med lite nytt folk. Vi hörs imorgon!

Skink- och ananasröra till bakad potatis

Vilket väder vi vaknade till idag, bara nån minusgrad och inget snöande. Jag och Olivia passade på att gå på en promenad innan lunch. Det blåste mer än jag trodde men det var ändå härligt att komma ut efter flera veckor med nästan 30 minusgrader och sen Idas vattkoppor efter det.

Jag har inte blivit av med min förkylning helt ännu så jag blir fort matt och jag är inte speciellt sugen på att laga mat. Jag har en laxsida i kylen, får se om jag gör något av den eller om jag fryser ner den. Igår åt vi bakad potatis med skink- och ananasröra, skagenröra, extra räkor, kycklingklubbor och sallad.
Skink- och ananasröra till bakad potatis
1 dl crème fraiche
1 msk majonäs
70 g skinka
1 liten burk krossad ananas
salt
peppar

Strimla skinkan. Låt ananasen rinna av.
Blanda ihop alla ingredienser.
Smaka av om du behöver mer av något.

Det här var en jättegod röra som jag åt mer av en skagenröra och det är inte ofta jag väljer bort skagenröra. Den passar även som fyllning till smörgåstårta.

Hittade sån fin vas på rea.

Är ni redo för melodifestivalens andra deltävling ikväll? Förra lördagen satt jag ensam och såg den men ikväll ska hela familjen vara hemma med mig. Ida sa i morse att hon ville på fest ikväll där det finns skålar med chips, dipp och ostkrokar. Vi får väl ordna vår egna fest här hemma!