onsdag 1 februari 2012

Briegratinerade grönsaker

Usch så kallt det är, jag vill ha lite varmare igen. Jag längtar efter att kunna gå på promenader utan att frysa om kinderna alltför mycket. Onsdag betyder dans för Ida och det innebär sen middag för oss alla. Nu ska jag sätta igång att klura vad jag ska tillaga för gott med vaniljstång. Det lär bli lite provsmakningar innan jag är nöjd tror jag, men det är nog inga problem att få frivilliga provsmakare. Eller vad tror ni?

Idag åt vi fisk med ruccolakräm men igår åt vi kycklingklubbor och briegratinerade grönsaker.
Härliga färger och god smak
Briegratinerade grönsaker
1 zucchini
1 röd paprika
1 gul paprika
1 rödlök
1 dl oliver
1 msk olivolja
0,5 msk balsamvinäger
1 tsk basilika
(ört)salt o peppar
100 g brieost

Skär lök och grönsaker i mindre bitar, blanda med oliver i en ugnsform.
Blanda ihop olja, balsamvinäger, basilika, salt och peppar. Häll i ugnsformen och blanda om.
Ugnsbaka i 175 grader i ca 5 minuter.
Skiva brieosten och lägg den på de varma grönsakerna. Ställ in i ugnen ytterligare 5 minuter.

Hur länge grönsakerna ska vara i ugnen beror ju så klart på hur stora bitar man har och vilket tuggmotstånd man vill ha. Det var jättegod smak på grönsakerna, som vanligt när balsamvinäger och basilika är inblandat tycker jag om det. Brieosten däremot kändes lite överflödig, dels smakade den inte så mycket och dels blev det inte så vackert när den smälte ner och lämnade kvar kanterna. Grönsksblandningen lär jag göra fler gånger men då struntar jag i brieosten som är godare på mackan eller kexet.

Var tog brieosten vägen och
vad är det för vita avlånga saker på grönsakerna?

Nu ska jag städa bort det sista från dagens middag och sen ska jag förbereda mig för en tv-kväll med bl.a. Sveriges mästerkock och Livet blir bättre. Två av mina favoritprogram. Brukar ni se något av det? Dessutom är onsdagkväll en av de bättre kvällarna på veckan för nu är de stressigaste dagarna på veckan avklarade.

Final

Tusen tack alla läsare som har orkat engagera sig och nominerat mig och Få lite matro i vaniljtävlingen. Det gav resultat för jag är en av finalisterna - så roligt! Men nu kommer det svåra - att komma på ett gott recept med vaniljstång. Har ni nå förslag och tips att ge mig?

Tävlingen fortsätter nu med att vi finalister ska publicera ett recept med vaniljstång och sen är det dags för er läsare att rösta på bästa vaniljreceptet. Jag återkommer (så klart) när finalröstningen är igång.

tisdag 31 januari 2012

Smoothie med lätt-kesella

Snart är det dags för hockey igen. Idag ska även jag gå eftersom det är vår tur att sälja "Halva potten"-lotter för Isaks hockeylag. Isak skulle ha haft första träningen för säsongen på uterinken idag, men med tanke på att det är nästan 20 minusgrader nu och deras köldgräns är -15 tror jag att den blir inställd. Typiskt att det blev så kallt nu när ute-isen är bra.

Till mellanmål idag, efter Isaks tandläkarbesök, gjorde jag smoothie med lätt-kesella istället för yoghurt, riktigt gott tyckte jag, Ida och Isak.
Smoothie med lätt-kesella
1 burk lätt-kesella
1 banan
1-2 msk kallt vatten
2-3 dl frysta bär, jag använde mango och hallon

Sätt kesellan i en mixer, bryt ner bananen, tillsätt vattnet. Mixa.
Tillsätt valfria frysta bär. Mixa till slät konistens.
Ät/drick genast.

Den här varianten får en lite fastare konsistens än om man använder yoghurt, därför tyckte jag det var bäst att äta den med sked istället för att dricka. Ida däremot hon ville dricka den.

Lugn lchf-frukost

Tidigare i morse bakade jag lchf-bröd som jag precis har avnjutit med salami och brieost. Det går fort att slänga ihop smeten/degen och sen klarar sig brödet själv i ugnen i ca 15 min, så man hinner njuta nybakat en vardagsmorgon. Det är väl vardagslyx det! Vill ni dra ner på kolhydrater måste ni testa det här brödet. Det är riktigt gott! Det trodde jag inte första gången jag gjorde det.

Ingredienser till lchf-brödet

Strax efter lunch idag ska jag till tandläkaren med Isak. Det får jag inte glömma! Det är nog bäst jag sätter på mobilens alarm så jag inte är mitt uppe i nå jobb och glömmer tid och rum. Dagens middag blir ugnsbakade kycklingklubbor och briegratinerade grönsaker. Låter mer som helgmat än tisdagsmat :)

Ursäkta tjatet, med idag är sista nomineringsdagen i Vaniljtävlingen. Om ni nominerar Få lite matro har ni chans att vinna färska vaniljstänger och jag har chans att gå till final där jag ska komponera ihop nå gott med vaniljstång. Skulle vara lite kul om jag går till final, jag som nästan aldrig använder vaniljstång. Bättre sent än aldrig...

Här kan du läsa mer om tävlingen http://mat-ro.blogspot.com/2012/01/vaniljtavling.html

Här kommer du direkt till nomineringssidan http://www.vaniljimporten.se/sv/blogg_tävling_nominering.html

måndag 30 januari 2012

Ugnskorv med ajvar och mozzarella

Tänk att det redan är vecka 5. Otroligt! Idag verkar det vara kallt i hela landet. Här i Luleå har det varit kring 15 grader kallt hela da'n och den här vintern är det nästan köldrekord. Annat var det förra vintern då man tyckte det var varmt när det "bara" var minus 15.

Idag stod middagen på bordet när jag kom hem. Leif hade ugnsstekt korv med ajvar, senap och mozarella.
Ugnskorv med ajvar och mozzarella
600 g falukorv
3 msk senap
3 msk ajvar relish
125 g mozzarella
salt o svartpeppar

Lägg korven i en ugnsform.
Skär snitt i korven och fyll vartannat snitt med senap och vartannat med ajvar relish.
Skär mozzarellan i bitar och tryck ner en bit ost i varje snitt.
Salta och peppra.
Ställ in i 175 grader i ca 20 minuter.

Jag som inte är så förtjust i senap hade nog satt ajvar i varje snitt och struntat i senapen helt och hållet. Barnen åt pasta till korven medan jag och Leif som försöker dra ner på kolhydrater åt omelett till korven.


Det är inte första måndagen som jag tänker att jag ska dra ner på kolhydrater. Vi får se hur länge jag klarar det den här gången. Jag ska alltså inte sluta med kolhydrater utan jag ska dra ner på det under veckorna, men på helgerna måste jag få äta te och mackor till frukost annars skulle jag nog bli tokig, mack-galen som jag är. Så nu ska jag göra en omgång lchf-müsli. Har ni inte provat den än så gör det för den är riktigt god.

Nu måste jag snabba mig för snart ska jag bänka mig i tv-soffan med Olivia och Isak för vårt favoritprogram har säsongspremiär - Familjen Annorlunda. Brukar ni se det?

söndag 29 januari 2012

Apelsintider

Är ni redo för en ny arbetsvecka? Här är väskor packade, kläder framtagna och logistiken fixad så vi är så redo vi kan bli. Men det är jättesynd om mig just nu. Jag brände mig på pastavattnet när jag skulle hälla bort det och det gör ONT. Hela fingret pulserar trots att jag har suttit i över en timme med fingret i kallvatten, men så fort jag lyfter upp det känns det som att det ska brinna upp. Nu när jag har fått klaga lite kanske det blir bättre:)


Vad som är roligare är att apelsinerna är så goda just nu. Vi äter flera stycken varje dag och när jag satte dem i en cylindervas tyckte barnen att det var mycket roligare att äta apelsiner också. Tänk vad lite som behövs. Ida tyckte det var så fint och från början trodde hon inte att man fick röra apelsinerna. Måste hitta på nå roligare än en frukskål till äpplena också.

lördag 28 januari 2012

Rödvinssås

I morse var jag duktig och storstädade ena halvan av köket. Jag diskade undan och sen skrubbade jag bänkskivorna och skåpdörrarna så att det glänste och var så fint. När det väl var fint blev jag så inspirerad att laga mat så jag satte igång lite storkok, bl.a gjorde jag köttfärssås på 2 kg köttfärs (älg och fläsk blandat). Dessutom gjorde jag dagens middag - rostbiff och rödvinssås. Ska försöka städa andra halvan av köket imorgon:)
Rödvinssås
1 gul lök, gul
1 vitlöksklyfta
100 g rotselleri
1 st morot
10 timjanskvistar
1 msk olja
1 st lagerblad
10 st svartpepparkorn
2 msk rödvinsvinäger
6 dl vin, rött
1 l vatten
4 msk kalvfond, koncentrerad
1 msk råsocker
en nypa salt
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk smör

Skala lök, vitlök, selleri och morot och skär i små bitar. Bryn grönsaker och timjan i oljan. 
Tillsätt lagerblad, peppar, vinäger och vin. Låt koka utan lock tills hälften återstår.
Häll på vatten och kalvfond och låt koka tills ca 5 dl återstår.
Sila bort grönsakerna.
Smaka av med socker och salt.
Red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten och vispa i smöret strax före servering.

Vänta med maizena och smör om du vill förbereda såsen någon dag innan. Den var god men lite mild i smaken, jag tycker min balsamicosås är godare med kraftigare smak.

Nu är middagen bortplockad och jag ska snart bänka mig framför tvn med barnen för att se Gladiatorerna, Isaks nya favoritprogram.