lördag 14 januari 2012

Långkokta fläskkotletter

Lunchdags och jag har tagit en liten paus i städandet för att göra våfflor. Nu är i alla fall alla julsaker bortplockade så nu återstår bara att dammtorka, dammsuga och skura, sen har vi det fint. Tror jag ska åka och köpa lite tulpaner när jag har städat klart. Det är jag värd!

Igår tillagade jag fläskkotletter i min Crock Pot för att det skulle bli riktigt långkokta och möra. Fläskkotletter brukar vi oftast grilla så jag är lite ovan att tillaga dem inne i köket.
Långkokta fläskkotletter
fläskkotletter
1 gul lök
2 msk fond
2 msk tomatpuré
5 dl vatten
salt, peppar

Skala och skiva löken. Bryn den på låg värme så att den blir lite mjuk utan att ta färg. Lägg i grytan.
Bryn fläskkotletterna så att de får färg, krydda med salt och peppar. Lägg i grytan.
Blanda ihop vatten, fond och tomatpuré, häll över kotletter och lök.
Koka på på låg temperatur i Crock Pot i ca 4-6 timmar eller i kastrull på spisen i 1-2 timmar.
Om du vill ha sås så silar du buljongen och kokar upp tillsammans med grädde.

Jag fick igång Crock Poten för sent så vi hann bara koka kotletterna i ca 3 timmar och det hade behövts mer. Köttet var mört att tugga men lite hårt att skära framför allt för barnen.

Jag har tagit upp en liten fläskfilé från frysen som ska tillagas till middag. Jag ska göra nån gryta för att dryga ut köttet för det var en alldeles för liten bit till vår familj. Men nu måste jag ta tag i städningen igen.

fredag 13 januari 2012

Nya tekoppar - igen

Det är nå speciellt med fredagskvällar när man har jobbat en hel vecka. Efter att ha varit långledig under jul och nyår är det nu äntligen dags för en mysig fredagkväll igen. Min Crock Pot är fylld med fläskkotletter, potatisgratängen står i ugnen och vinet är upphällt.

Härligt rött mönster.

Jag älskar tekoppar/muggar, jag skulle kunna köpa nya varje vecka men tyvärr räcker inte våra köksskåp till. Av någon lustig anledning är det ofta på Indiska jag fastnar för tekoppar i olika storlekar, form och färg. Det är mycket som måste stämma för att det ska vara gott att dricka ur muggen. Den får inte vara för tunn, inte för smal, inte för liten och sen ska det gärna vara fint mönster och/eller fin färg dessutom.

De var nästan i tunnaste laget för min smak,
men att de var stora och rymmer mycket te väger upp tunnheten.

I veckan var jag just på Indiska och då hade de halva reapriset på sina kvarvarande julsaker, bl.a på en stor härlig tekopp som jag inte kunde motstå. Så två stycken fick följa med mig hem. När jag berättade för Leif att jag hade köpt temuggar tittade han på mig med en konstig min :)

torsdag 12 januari 2012

Falafel

Imorgon är det fredag och den är välkommen, trots att det är fredag den trettonde. Den här första veckan har känts lite lång och det har varit tungt att stiga upp. Ska bli skönt att få sovmorgon i två dagar. Har ni städat bort julen än? Jag har påbörjat det men inte fått bort allt, men det sista tänker jag hinna imorgon när jag slutar tidigt.

Med frysen full av älg-, fläsk- och lammkött äter vi alldeles för mycket kött. Nu måste jag skärpa mig så vi äter lite vegetariska middagar emellanåt också. Jag har dålig fantasi när det gäller vegetarisk mat oftast blir det soppa eller ev. en paj. Vad äter ni när ni ska äta vegetariskt? Idag åt vi i alla fall falafel och jag känner mig så nöjd med det.
Falafel
1 burk kikärter, 400 g
1 st gul lök
1 st pressad vitlöksklyfta
1 tsk mald spiskummin
0.5 tsk salt
0.5 dl hackad bladpersilja
2 krm harissa eller sambal oelek
2 msk majsstärkelse
1+2 msk flytande margarin

Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken.
Mixa kikärter, lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, harissa, majsstärkelse och 1 msk flytande margarin.
Forma smeten till små ovala, platta bullar och stek dem på medelvärme i margarin i en stekpanna cirka 2 minuter på varje sida.

Vi åt falafeln med pitabröd, sallad, gurka, tomat, rödlök, majs och yoghurt med thaichilisås. Det kan nog vara gott att äta till tabbouleh också. Jag, Leif och Olivia tyckte det var gott och Ida åt med god aptit tills Isak började prata om att det inte var gott då la hon bort sin mat och ville inte äta nå mer.

onsdag 11 januari 2012

Skagenröra med Västerbottensost

Igårkväll försökte jag vara duktig och planera dagens middag, men jag lyckades inte. Så dagens stress-middag blev korv och makaroner. Barnen blev glada men jag tycker det är så otroligt tråkigt. Så nu sitter jag och läser mattidningar för att få lite inspiration till morgondagens middag. Snart ska jag åka och storhandla för kylskåpet börjar bli ganska tomt, jag hoppas att jag får lite inspiration på affären om jag nu inte hinner komma på nå bra middagar innan.

Jag har glömt ge er receptet på nyårsaftonens skagenröra med Västerbottensost. Men här kommer det!
Skagenröra med Västerbottensost
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
0,5 dl vispad grädde
500 g räkor med skal
0,5 kruka dill
0,25 citron, pressad
0,5 röd lök, finhackad
75 g Västerbottensost, riven
cayennepeppar

Skala räkorna.
Blanda ihop alla ingredienser. Smaka av med cayennepeppar.
Servera till crostini, i krustader eller på toast.
Det här blev en annorlunda skagenröra med stark ostsmak, lite väl stark för mig faktiskt. Nästa gång tar jag lite mindre ost och då tror jag den blir perfekt. Originalreceptet innehöll inte cayennepeppar, men eftersom jag tycker att cayennepeppar är så otroligt gott till skagenröra och räkor så kryddade jag även den här röran med det.

Chokladcupcakes

Det gick ganska bra även i morse att få upp Olivia och Isak. Lite tjat behövde jag ta till, men det har funnits värre dagar. Nu ska vi rusa i väg till skola, dagis och jobb. Hörs senare!

Som jag har visat tidigare gjorde jag chokladcupcakes till Isaks hockeycup till helgen. Dessa garnerade jag med utstansade hjärtan och stjärnor i sockermassa som jag sen skrev lagnamnet på. Lite pyssel men kul!

Jag har börjat använda kursiv text till själva receptet så man enkelt ser vilken text som är recept och vad som är annat svammel från mig. Vad tycker ni om det? Var det bättre som jag hade tidigare eller är det här bättre?
Chokladcupcakes
Chokladmuffins
125 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao

Chokladfrosting
75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost
40 g vit choklad
40 g mörk choklad
2 msk kakao

Muffins
Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett åt gången.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao. Sikta ner det i smeten.
Rör ner mjölken.
Häll smeten i formar, fyll till ca 3/4.
Grädda ca 20 minuter i 200 grader.
Låt kallna
Frosting
Rör smör och florsocker fluffigt, tillsätt färskosten.
Smält chokladen i vattenbad och tillsätt den.
Rör ihop och ställ in i kylen en stund.
Spritsa eller bred ut på muffins.
Dr Oetker har sockermassa i sitt sortiment och det var första gången jag provade att använda det. Jag följde beskrivningen på förpackningen och det var inga problem. Till halloween köpte jag orange färg som man antingen kan använda att färga t.ex. sockermassa eller frosting med eller använda som jag gjorde i helgen, till att skriva. Färgen är som gelé men man kan späda ut den med sprit för att få den mer rinnig.

tisdag 10 januari 2012

Burgundisk kycklinggryta

Idag var det lite segare på jobbet än vad det var igår, sista timmen var jag så trött i huvud och ögon så jag hade helst velat lägga mig och vila. Det hade sett fint ut på jobbet:) Men det är väl oftare det är jobbigare andra dagen. Det gick bra att få upp Olivia och Isak i morse när de skulle till skolan för första gången den här terminen. Få se hur det går imorgon, om de likt mig är mycket segare då.

I helgen åt vi en smakrik kycklinggryta med lite annorlunda (men god) smak som jag blivit tipsad om av mamma.
Burgundisk kycklinggryta
600-700 g kyckling(lår)filé i munsbitar
1-2 dl vetemjöl eller idealmjöl
1 tsk salt, 1 krm peppar
2-3 msk smör till stekning
12-16 små steklökar, skalade
200 g färska champinjoner delade i kvartar
2 ölkorvar eller andra starkt rökta korvar
5 dl rödvin
2 msk koncentrerad kycklingfond
några timjankvistar
ev. valfria grönsaker t.ex. morötter, haricots vert eller broccoli

Blanda mjölet med salt och peppar och vänd kycklingbitarna däri.
Bryn lök och svamp i smör. Dela korven i munsbitar och lägg i en gryta med lök och svamp.
Tillsätt rödvin, kycklingfond och timjan och koka upp.
Bryn kycklingbitarna i smör, tillsätt i grytan.
Tillsätt ev. valfria grönsaker (jag tillsatte en minimorötter).
Koka under lock ca 15 min tills kycklingen är genomkokt.
Smaka ev av med mer salt och peppar.

Grytor är så himla bra för man kan sätta ner lite allt möjligt i dem och sen kan barnen (eller kräsna vuxna) enkelt plocka bort det som de inte tycker om. Jag brukar försöka ha mycket olika grönsaker i grytor för då kan det slinka ner nån grönsak hos något barn utan att de märker det. Mina barn kan ibland vara lite dåliga på att äta kokta grönsaker t.ex. morötter och broccoli medan de älskar gurka, majs och tomat.

måndag 9 januari 2012

Pulled beef

Då har jag klarat av att jobba för första gången 2012. Det gick bättre än en förväntat, dagen gick i ett rasande tempo. Men vilken kylig dag vi vaknade upp till, den här vintern då det har varit nollgradigt för det mesta kändes 18 minusgrader rejält kallt.

Jag förstod att det skulle bli stressigt med middag idag eftersom jag jobbar till 17 och Leif skulle i väg på träning med Isak kl.17. Så då är jag glad att jag har en Crock-pot Slow cooker. Igårkväll tog jag upp en bit högrev som fick ligga framme och tina över natten. I morse kryddade jag den och satte ner den i min Crock-pot som jag satte på låg temperatur i 10 timmar. När jag kom hem vid 17.30 kokade jag pasta, gjorde en sallad och delade köttbiten i små (trådiga) bitar med två gafflar och sen serverade jag en god och vällagad middag ca 15 minuter efter jag kom hem. Inte illa! Jag är rätt nöjd.
Pulled beef
ca 1,5 kg högrev med ben eller en liten mindre bit utan ben
1 dl chilisås
0,5 dl olja
1-2 msk balsamvinäger
salt
peppar
grillkrydda
0,5-1 dl vatten

Blanda ihop chilisås, olja, balsamvinäger och kryddor.
Bred det över köttbiten som sen sätts ner i grytan.
Häll på vatten.
Ställ crock-poten på låg temperatur i ca 10 timmar.
När köttet är tillräckligt mört tar du upp den på en tallrik och delar i mindre bitar med hjälp av två gafflar.
Sila såsen och häll tillbaka sås och kött i crock-pot.
Servera till pasta, pommes frites eller pitabröd.

Vi åt en liknande maträtt men med fläskkarré (pulled pork) när jag precis hade fått crock-poten. Den gången tyckte jag att det blev lite väl sött så jag använde varken ketchup eller farinsocker idag. Barnen tycker att det här är jättegott, de åt mycket förra gången och de åt mycket idag. Isak har ofta roliga uttalanden, idag sa han "Vad har Crock-poten utfört för magi idag då?" Han tycker alltid det blir gott när jag använder den.

Om man inte har en crock pot kan man ha köttbiten i ugnen i 8-10 timmar i 100-125 grader. Det här måste ni verkligen prova för det är så gott och så enkelt, det tar lite tid men det är det värt.

Imorgon jobbar jag också till 17. Undra vad jag ska komma på för bra mat som vi kan äta då när jag kommer hem.