lördag 24 december 2011

Julmiddag 2011

Nu är hela familjen nöjda, glada och trötta. Ida sover medan Olivia och Isak sitter vid varsin tv och tittar på filmer de fått.
Julmiddag 2011
Inlagd sill
Örtsill
Citronsill
Senapssill
Grönpeppargravad lax
Whisky- och rosépeppargravad lax
Ägghalvor
Skagenröra
Skinka
Rökt älgkött
Kalvsylta
Skinkrulad
Rökt lammkorv
Lönnebergakorv
Köttbullar
Prinskorv
Omelett
Kantarellstuvning
Potatis
Sallad med granatäpple
Vitkålsallad
Söt jullimpa
Mjukt tunnbröd
Hårdbröd
Smörgåsrån
Havrekex
Brieost
Cheddarost
Hushållsost
Smör
Fikonmarmelad
Äppelmos
Senap
Rödbetssallad
Rödbetor
Mineralvatten
Julmust
Julöl

torsdag 22 december 2011

Jullov och present

Nu har hela familjen jullov. Jippi så skönt! Eftersom det var Idas sista dagisdag innan jullovet idag hade vi med oss presenter till världens bästa dagisfröknar (förskole-pedagoger ska man kanske säga :) ). De fick en liten bit brieost tillsammans med mina hembakade havrekex och hemgjorda fikonmarmelad med kardemumma.


Jag hoppas att även Ida vill ha sovmorgon imorgon för jag längtar efter att få soooova. Jag känner mig faktiskt ganska lugn inför jul, få se om jag säger detsamma imorgon kväll. Ikväll har vi städat och diskat undan lite, lagt in tre olika sorters sill och provsmakat laxen som nu är färdig. Imorgon ska vi fortsätta städa, göra äppelmos, baka lite kakor och ugnsbaka skinkan.

Da'n före da'n före doppareda'n

Hur går det med julförberedelserna?

Ikväll blir den gravade laxen klar. Åh så gott det ska bli! Årets varianter blir dels vår storfavorit den grönpeppargravade, sen blir det även en nyhet whisky- och rosépeppargravad lax. Ska blir spännande att smaka den.

Köttbullar har jag stekt på 2 kg köttfärs men jag måste dessutom köpa färdiga eftersom mina barn tycker köpta köttbullar är så mycket godare och på jul måste alla få sina favoriter.


Ikväll ska jag lägga in sill men jag har lite problem att bestämma mig för inläggning. Jag har så många favoriter några av dem är inlagd, citron-, whisky- och västerbottenssill. Jag kommer inte göra alla gamla favoriter eftersom jag dessutom vill prova ört- eller basilikasill.


Julgodistillverkningen har också börjat och där kan man prata om många favoriter t.ex. Rocky road eller rock'n'roll som Ida kallar den, wienernougat och Bountybollar. Ifjol blev lakritskola en favorit, få se om vi hinner göra den innan jul. Jag har aldrig gjort mintkyssar men är väldigt sugen på att prova det också i år. Någon som har ett bra beprövat recept?


Skinkan ligger i saltlag och drar till sig, på fredag är det dags att ugnsbaka den. Vi har alltid köpt färdigkokt skinka som vi bara har griljerat, men i år gör vi det på riktigt, den långa vägen, eftersom vi har köpt en halv gris av en bonde i närheten.


Det som ligger på efterkälken och jag inte allt har hunnit planera för det är julbaket och efterrätten. Saffransbullar med kanel, lussekatter, saffransmuffins och saffranskaka med kanel har jag i frysen så jag tror inte jag behöver baka nå mer med saffran. Eller vad tror ni? Men jag skulle vilja ha nå småkakor.

onsdag 21 december 2011

Havrekex

Nu är det bara en dag, eller rättare sagt en halv dag, kvar på jobb och skola innan det blir jullov. Gissa om vi längtar!

Olivias dator har varit trasig, skärmen är alldeles svart men lyser man på den så ser man allt och den fungerar utmärkt att koppla upp mot en tv t.ex. Vi lämnade in den för reparation för de var ganska säkra på att det var skärmens backlight som var trasig eftersom datorn fungerade i övrigt. Men nu ringde de och sa att det hade bytt reservdelen men det blev inget bättre. Snyft, vi måste ändå betala ca 900 kr för reservdelen och datorn är lika trasig som innan. Bara vi som är 900 kr fattigare.

Min svärmor brukar ha goda lite söta havrekex till jul och i år då vi inte firar med dem fick jag prova göra egna havrekex.

Havrekex
150 g smör
2,5 dl mjölk
6 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk socker
0,5 tsk salt

Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken. Värm tills det nästan kokar.
Mät upp havregrynen i en bunke och slå över margarinet och mjölken. Rör om och låt det svalna.
När havregrynen svalnat och svällt, blanda då i de två mjölsorterna, bakpulver, socker och salt.
Arbeta samman till en deg.
Kavla ut halva degen på ett bakplåtspapper. Först med vanlig kavel sedan med kruskavel. (Om du inte har det går det lika bra att nagga degen.)
Tryck ut rundlar med ett bra mått, t.ex. ett glas, eller sporra ut fyrkantiga kex.
Använd pepparkaksprincipen och gör på det viset slut på degen. (Av den överblivna degen görs en nu degklump att kavla ut)
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-9 minuter på 200 grader.
Låt svalna på galler utan bakduk.

Eftersom jag vill knyta ett snöre runt en trave kex gör jag fyrkantiga kex istället för runda. Det luktade havregrynsgröt och inte goda havrekex medan jag bakade ut degen så jag trodde att jag gjort nå fel. Inte blev min oro mindre när det var så konstig konsistens på degen heller. Men efter gräddning hade jag goda havrekex som inte smakade havregrynsgröt.

måndag 19 december 2011

Boeuf Bourguignon i Crock-pot

Nu börjar jag känna mig lite småstressad över allt jag vill hinna laga och baka inför jul. Jag vet, det går att köpa det mesta. Men det är ju inte lika kul! Jag njuter ju av att stå i köket så jag hoppas jag hinner med en hel del till den här veckan. Men med långa arbetsdagar och Isaks många hockeyträningar så är tiden lite knapp.

Igår när jag stod i köket större delen av dagen så var det skönt att middagen puttrade på alldeles själv i crock-poten.
Boeuf Bourguignon i Crock-pot
7 hg grytbitar
1,5 hg färskt sidfläsk
0,5 hg rökt sidfläsk
2 morötter
2 st vitlöksklyftor
1,5 msk fond
2 dl rödvin
2 dl vatten
2 krm malen svartpeppar
1 st lagerblad
1 liten burk champinjoner
4-5 msk syltlökar
1,5 msk maizena

Bryn köttet i en riktigt het panna. Stek i omgångar så att inte stekpannan kallnar.
Tärna det färska sidfläsket. Bryn även det stekpannan.
Lägg ner alla kött-sorter tillsammans med skivade morötter i Crock-poten och tillsätt rödvin, fond, vatten, peppar, lagerblad och halverade vitlöksklyftor.
Sätt på locket och placera grytan i basenheten. Sätt vredet på låg i 7-9 timmar.
Tillsätt syltlök och champinjoner  när en halvtimme återstår.
Rör ut maizena med lite vatten och tillsätt till grytan när ca 5 minuter återstår.
Smaka av med salt och peppar om så önskas.

Jag hade inga färska champinjoner hemma så jag använde konserverade, men vill du så går det självklart lika bra med färska champinjoner. Fräs på dem innan du sätter dem i grytan tillsammans med köttet från början. Enligt receptet ska man finhacka vitlöken men det orkade inte jag så jag halverade dem bara det ger ändå mycket smak när de får koka med så länge. Vill man kan man plocka bort vitlöken innan man serverar grytan men långkokt vitlök är faktiskt gott. Har du ingen crock-pot så kokar du grytan på spisen i minst en timme istället.

Jag har verkligen börjat älska min crock-pot. I början tyckte jag mest det var lite krångligt att det tog sån tid jag var ju tvungen att planera maten så långt i förväg. Men maten blir underbart god när den får koka långsamt så länge. Dessutom är det så skönt att den klarar sig själv. Jag behöver inte vara orolig att det ska koka över utan den står bara i köket och luktar gott:)

söndag 18 december 2011

Saffranspaj med bacon och tomat

Idag har vi en riktig mysdag som går i lugnets tecken. Det kan behövas inför sista veckan innan jul, den lär blir stressig. Barnen myser i soffan och ser Narnia och jag myser på i köket. Än så länge har jag, förutom frukost och lunch, gjort Bountybollar, Fikonmarmelad och middagens köttgryta. Dessutom sitter jag och planerar vad som ska finnas på årets julbord och då kom jag på att snart är det dags att grava laxen. Det får jag inte glömma! Gravad lax är nog min favorit på julbordet. Vad är er favorit?

I fredags åt vi en julig paj med bl.a. bacon och tomat.
Saffranspaj med bacon och tomat
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning
10-14 körsbärstomater
1 gul lök
140 g bacon
Äggstanning
3 ägg
3 dl vispgrädde
1,5 dl riven lagrad ost
0,5 g saffran
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Arbeta ihop smör och mjöl i en skål alt. en matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt den vila i kylen i ca 20 min.
Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform ca 24 cm i diameter.
Nagga botten. Förgrädda mitt i ugnen 225 grader i ca 10 min.
Lägg baconskivorna i en form och stek i ugnen samtidigt som pajskalet gräddas. (Vill du så går det lika bra att steka på plattan, men jag föredrar att använda ugnen.)
Skala och skär löken i halva ringar. Stek på låg värme så att den mjuknar utan att ta färg.
Halvera tomaterna. Dela baconskivorna i mindre bitar.
Sprid ut löken på hela pajbotten.
Lägg tomathalvorna längt pajkanten.
Lägg baconbitarna innanför tomaterna.
Vispa ihop äggstanningen och häll den på den.
Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter eller tills pajen stannat helt och fått fin färg.

En god paj som passar perfekt i advents- och jultider, kanske t.o.m på julbordet.

lördag 17 december 2011

Saffranskaka med kanelfras

Nu har äntligen julgodistillverkningen kommit igång. Jag har hunnit göra två olika sorter på morgonen, eller fyra kanske man ska säga. Jag gjorde tre olika sorters knäckbräck och en omgång snöbollar. Recept kommer! Nu äter vi varm-korvslunch och snart ska Ida och jag göra oss i ordning för Ida ska på kalas hos Theo, en dagiskompis.

I morse fick vi årets löjromsleverans så nu har vi fullt i alla tre frysar. Hur ska jag rymma det jag vill baka till julaftonsfikat vid öppna spisen? Den här goda kakan som jag gjorde igår hittade jag hos Heavenly Cupcake. Är ni sugen på nå sött och gott ska ni titta in där.
Saffranskakan i bakgrunden med Radiokaka längst fram.

Saffranskaka med kanelfras
100 g smör
2,25 dl socker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 pkt saffran
3 dl gräddfil
Kanelfras:
200 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
3 msk kanel

Vispa smör och socker vitt och pösigt, tillsätt ägen ett i taget och vispa mellan varje.
Vispa ner saffran och gräddfil i smeten.
Vänd ner mjöl blandat med bakpulver och rör försiktigt i smeten så att allt blandar sig.
Smörj och bröa en långpanna, ca 20x30cm, och häll i smeten.
Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter.
Kanelfras:
Rör samman smör och socker till Kanelfraset, tillsätt mjöl och kanel.
Blanda allt till en smulig massa.
Strö över kakan och grädda i ytterligare 15 minuter.

Den här kakan passar perfekt till jul då den smakar mycket av både saffran och kanel som båda är riktiga julsmaker för mig. Kanelfraset såg lite konstigt ut och var ganska mycket så jag var lite osäker under gräddning om det verkligen skulle bli en god kaka. Men jag hade inte behövt oroa mig för den blev goood.