söndag 18 december 2011

Saffranspaj med bacon och tomat

Idag har vi en riktig mysdag som går i lugnets tecken. Det kan behövas inför sista veckan innan jul, den lär blir stressig. Barnen myser i soffan och ser Narnia och jag myser på i köket. Än så länge har jag, förutom frukost och lunch, gjort Bountybollar, Fikonmarmelad och middagens köttgryta. Dessutom sitter jag och planerar vad som ska finnas på årets julbord och då kom jag på att snart är det dags att grava laxen. Det får jag inte glömma! Gravad lax är nog min favorit på julbordet. Vad är er favorit?

I fredags åt vi en julig paj med bl.a. bacon och tomat.
Saffranspaj med bacon och tomat
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning
10-14 körsbärstomater
1 gul lök
140 g bacon
Äggstanning
3 ägg
3 dl vispgrädde
1,5 dl riven lagrad ost
0,5 g saffran
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Arbeta ihop smör och mjöl i en skål alt. en matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt den vila i kylen i ca 20 min.
Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform ca 24 cm i diameter.
Nagga botten. Förgrädda mitt i ugnen 225 grader i ca 10 min.
Lägg baconskivorna i en form och stek i ugnen samtidigt som pajskalet gräddas. (Vill du så går det lika bra att steka på plattan, men jag föredrar att använda ugnen.)
Skala och skär löken i halva ringar. Stek på låg värme så att den mjuknar utan att ta färg.
Halvera tomaterna. Dela baconskivorna i mindre bitar.
Sprid ut löken på hela pajbotten.
Lägg tomathalvorna längt pajkanten.
Lägg baconbitarna innanför tomaterna.
Vispa ihop äggstanningen och häll den på den.
Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter eller tills pajen stannat helt och fått fin färg.

En god paj som passar perfekt i advents- och jultider, kanske t.o.m på julbordet.

lördag 17 december 2011

Saffranskaka med kanelfras

Nu har äntligen julgodistillverkningen kommit igång. Jag har hunnit göra två olika sorter på morgonen, eller fyra kanske man ska säga. Jag gjorde tre olika sorters knäckbräck och en omgång snöbollar. Recept kommer! Nu äter vi varm-korvslunch och snart ska Ida och jag göra oss i ordning för Ida ska på kalas hos Theo, en dagiskompis.

I morse fick vi årets löjromsleverans så nu har vi fullt i alla tre frysar. Hur ska jag rymma det jag vill baka till julaftonsfikat vid öppna spisen? Den här goda kakan som jag gjorde igår hittade jag hos Heavenly Cupcake. Är ni sugen på nå sött och gott ska ni titta in där.
Saffranskakan i bakgrunden med Radiokaka längst fram.

Saffranskaka med kanelfras
100 g smör
2,25 dl socker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 pkt saffran
3 dl gräddfil
Kanelfras:
200 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
3 msk kanel

Vispa smör och socker vitt och pösigt, tillsätt ägen ett i taget och vispa mellan varje.
Vispa ner saffran och gräddfil i smeten.
Vänd ner mjöl blandat med bakpulver och rör försiktigt i smeten så att allt blandar sig.
Smörj och bröa en långpanna, ca 20x30cm, och häll i smeten.
Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter.
Kanelfras:
Rör samman smör och socker till Kanelfraset, tillsätt mjöl och kanel.
Blanda allt till en smulig massa.
Strö över kakan och grädda i ytterligare 15 minuter.

Den här kakan passar perfekt till jul då den smakar mycket av både saffran och kanel som båda är riktiga julsmaker för mig. Kanelfraset såg lite konstigt ut och var ganska mycket så jag var lite osäker under gräddning om det verkligen skulle bli en god kaka. Men jag hade inte behövt oroa mig för den blev goood.

fredag 16 december 2011

Inför-julen-middag

Ikväll har kusin Susanne och mina föräldrar varit här på middag, småplock som så ofta på fredagar. De har beställt ett lamm, att dela på, av Leifs kontakt och idag var det dags för styckning. Så efter middagen for Leif och hämtade köttbitarna och sen skar, malde och paketerade dem allt kött.

Dagens middagstallrik bestod av saffranspaj med bacon och tomat,
revbensspjäll, köttbullar, sås, potatis och sallad

Susanne bjöd på efterrätt, en gammal klassiker - Radiokaka. Det var några år sedan jag åt det senast men nu tycker Olivia att vi ska göra en till julafton. Brukar ni ha radiokaka till jul? Jag hade även bakat en god saffranskaka med kanelfras, det var en väldigt "julig" smak med både saffran och kanel.

Saffranskaka med kanelfras och
Radiokaka

Sen blev vi fast i tv-soffan med att se Svenska hjältar-galan. Såg ni den? Oj vad ögonen tårades hela tiden. Vilka otroliga människor det finns. Nu är jag rätt trött så nu ska jag stupa i säng för imorgon ska vi göra julgodis.

Kantarellsoppa med vitt vin

I går var Ida med förskolan i Stadsparken och såg julkalendern. När den slutade vid kvart i tre gick jag och hämtade henne där sen fick hon följa med till mitt jobb. Jag vet inte vad som var mest spännande för henne - att träffa tomten eller vara på mammas jobb. När jag hade jobbat klart for vi direkt hem (så skönt att slippa åka förbi dagis) och började med middagen som var soppa så det gick fort att fixa i ordning. Medan soppan puttrade på spisen passade jag på att göra en pajdeg och koka revbensspjäll.

Efter middagen for jag och Leif till Storheden en sväng där vi fick en hel del gjort (skönt!), sen lämnade jag av Leif hemma och hämtade upp Olivia och Isak för då var det dags för Olivias dansuppvisning. Eller rättare sagt föräldrarna fick vara med på en lektion för att se vad de gör på sina danslektioner. När den var klar så skjutsade jag hem barnen och åkte själv vidare till Kvantum för lite kompletteringshandling inför helgen. Vid halv tio sjönk jag sedan ner i soffan med en kopp te. Oj vad det smakade gott.
Kantarellsoppa med vitt vin
1 liter kantareller
1 gul lök
2 dl vitt vin
4 dl vatten
1,5 msk grönsaks- eller kycklingfond
1,5 dl vispgrädde
salt och peppar

Skala och hacka löken fint. Fräs den i olja utan att den tar färg.
Lägg i de rensade kantarellerna och låt dessa fräsa tills all vätska har kokat in. Salta och peppra.
Tillsätt fond, vatten och vin. Låt koka 10 minuter.
Mixa soppan slät med en mixerstav.
Tillsätt grädde och ev. mer vatten om du inte vill ha så tjock soppa.
Koka upp.
Smaka av med salt och peppar.

Jag serverade smörstekta kantareller och chilikryddade quesadillas till soppan. Olivia som älskar kantareller men inte är så förtjust i soppa tyckte om det här. Isak däremot tyckte att soppan var för tjock och var inte så förtjust i smaken heller.

tisdag 13 december 2011

Luciafika

Har ni sett nå luciatåg idag? I morse var hela familjen på Idas förskola redan kl. 7.15 och såg världens gulligaste luciatåg med lucior, tärnor, tomtar, pepparkakor och stjärngossar. Efter skönsången bjöds det på mackor, lussekatter och pepparkakor. Sen var det bara att skynda sig till jobbet där jag hann jobba ett litet tag innan det var dags för luciatåg nummer två nämligen Norrbottens lucia med tärnor.


Det var en trött 4-årig lucia jag kom hem till så hon har redan somnat och jag sitter och njuter av luciafika, en kopp chai-te och en saffranskaka som mamma var hit med igår. Mums!


All vår fina snö håller på att regna och smälta bort, snyft. Gårdagens minus 10 blev plus 2 och spöregn i dag så det är rejält snöslask ute, mer likt april än december. Nu är det bara att leta fram stövlar och galonkläder igen.

måndag 12 december 2011

Mozzarellagratinerad fläskfilé

Nu är det näst sista veckan innan jul. Hur går det med era julförberedelser? Jag har inte bakat nå och inte gjort nå julgodis - än. Men jag är säker på att hinna det så småningom. Allt som är riktigt kul (och gott) hinner man med, eller hur?

Helgen var ovanligt lugn med få måsten och tider att passa så jag njöt i fulla drag. Även i dag/kväll har det varit lugnt utan aktiviteter att skjutsa till. Det är inte många kvällar vi inte behöver leka taxi så jag njuter även idag av lugnet.
Mozzarellagratinerad fläskfilé
1 fläskfilé
salt och peppar
250 g körsbärstomater
200 g mozzarella
1 vitlöksklyfta
0,5 kruka basilika

Putsa och skär fläskfilén i skivor och bryn dem i en stekpanna, krydda med salt och peppar.
Lägg skivorna i en ugnssäker form.
Dela tomaterna och skiva mozzarellan. Skala och finhacka vitlöken och strimla basilikan.
Fördela tomater, vitlök, basilika och mozzarella över fläskfilén.
Stek mitt i ugnen i 200˚C ca 15 minuter.

Jag hade ingen färsk basilika hemma så jag använde någon matsked fryst basilika istället. Jag serverade wokgrönsaker och pasta till köttet. En enkel maträtt som gick fort att tillaga i hockeypausen för att sen vara klar när matchen var klar.
Frysta grönsaker är praktiskt att ha hemma för det går fort att tillaga när man har ont om tid. Nu finns det en massa olika blandningar så alla kan nog hitta sin favorit. Förrut var jag inte så förtjust i frysta grönsaker utan köpte helst färskt, men nu har jag ändrat uppfattning. Det är så himla bekvämt att ha olika grönsaksblandningar i frysen för att bara ta fram och värma på några minuter. Lång hållbarhet har de dessutom.

söndag 11 december 2011

Gran ute och inne

Så bra det gick i natt när Idas kompis Emma sov här, det var inga bekymmer alls. Ida är så himla mammig när hon ska sova men Emma la sig i sängen och somnade strax efter. Så hon får gärna sova här fler gånger. Efter frukost och julkalendern gick vi ut och skottade för snön fortsätter falla men jag såg på prognosen att det ska bli plusgrader till veckan. Det vill vi inte ha!

Visst har vi mycket snö?
För några dagar sedan lyste gräsmattan grön.

Julgranen brukar vi inte klä förrän nån dag före julafton men i år ville jag njuta av den längre så till barnen stora glädje klädde vi den redan idag. Mysfaktorn steg jättemycket på en gång. Nu ska jag gå och se Luleå hockey på tv innan jag ska börja med dagens middag som blir mozzarellagratinerad fläskfilé.

Julmysigt