tisdag 2 augusti 2011

Grillad sparris

Nu har jag varit i Jämtland några dagar och haft fullt upp. Vi har varit på Storsjöyran, vi har bakat mjukt tunnbröd i bagarstuga och jag och Olivia var till Östersund på en shoppingdag igår. Den här gången har vi tur med vädret också. Oftast är det regnigt och kallt när vi är här men i år är det faktiskt ganska varmt, i alla fall på dagarna.

Ett gott grilltillbehör är grillad sparris.
Grillad sparris
grön sparris
olivolja
flingsalt

Lägg sparrisen på ett fat, ringla över olivolja och vänd sparrisarna.
Strö över salt och vänd sparrisen igen.
Grilla sparrisen i ca fyra minuter på hög värme. Vänd sparrisen flera gånger.
Sparrisen ska börja få bruna fläckar, men inte bli bränd.

fredag 29 juli 2011

Libanesisk kyckling

Nu har jag två veckor semester, jippi! Den första veckan tillbringar vi i Jämtland och den andra veckan kommer vi vara i Luleå och förbereda oss inför skolstarten och hösten. Usch vad tråkigt det lät med höst. Fast hösten kan vara rätt mysig också när man får börja tända ljus och mysa i soffan. Vilken är er favoritårstid?
Kyckling, tabbouleh och libabröd serverat på samma fat.
Libanesisk kyckling
800 g kycklingkött, i mindre bitar
2 msk olja
100 g delade champinjoner
1 msk ketchup
1 msk dijonsenap
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk ajvar relish
0,5 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
0,5 citron, pressad saft
15 körsbärstomater, halverade om de är stora
1 dl hackad färsk koriander

Stek kycklingen gyllene runt om i olja, cirka 3 minuter. Lägg i champinjonerna och låt steka ett par minuter.
Tillsätt ketchup, fransk senap, vitlök, ajvar relish, salt och peppar. Låt koka samman, cirka 3 minuter.
Tillsätt citron och tomater och koka ett par minuter till. Toppa med koriander.
Servera gärna till tabbouleh.
 
God sommarfräsch kyckling som passar perfekt att äta till tabbouleh. Det här tyckte alla om och det jobbigaste med rätten var väl att skära kycklingfilén i småbitar, dvs den var inte speciellt svårt att tillaga. Jag förberedde dagen innan genom att steka kycklingen och svampen redan då, så gick det väldigt fort och blev lite disk samma dag vi skulle äta kycklingen. Ganska många har svårt för koriander-smaken, så det kanske är värt att fråga gästerna om de tycker om koriander för den går ju lika bra att servera på sidan om. Den här kycklingen är nog god att äta i pitabröd också, det ska jag prova längre fram.

torsdag 28 juli 2011

Aubergineröra Baba ghanough

En dag kvar att jobba innan jag har semester igen i två veckor. Till middag i dag blev det rester från i går, mums. Sitter ute och njuter av vädret och kvällen. Ska snart börja packa för imorgon flyger jag till Jämtland där resten av familjen är. Jag hinner vara där några få dagar innan vi bilar hem igen.

Aubergineröra Baba ghanough
2 stora auberginer
1/4 dl tahini (sesampasta)
1/2 citron
3-5 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1/2 tsk kajennpeppar
1/2 tsk malen spiskummin (eller stött hel rostad)
salt och nymalen svartpeppar

Stick hål på auberginerna med en sticka eller en gaffel.
Lägg auberginerna på ett fat och ställ in i ugnen i 200 grader i cirka 45 minuter. De ska sjunka ihop och bli lite mosiga.
Ta ut och skölj under kallt vatten, dra av skalet.
Kör innanmätet i (stav)mixer tillsammans med pressad citron, olivolja, tahini och kryddor.
Pressa i en vitlöksklyfta i taget och smaka av med mera citron eller kryddor.

Jag använde bara två vitlöksklyftor och det räckte (tyckte vi). Röran var väldigt god att dippa libabröd i men även att äta som tillbehör till tabbouleh och libanesisk kyckling.

onsdag 27 juli 2011

Libanesisk meny

Vilken kväll! Eftersom jag var både barn- och manfri ikväll bjöd jag hit två av mina bästa kompisar på middag och vi har suttit ute hela kvällen utan att frysa. Sånt är så underbart.
Tabbouleh, libanesisk kyckling och libabröd.

När jag skulle bestämma kvällens mat hade jag väldiga problem. Jag ville inte grilla eftersom det är Leif som gör det bäst och han inte var hemma. Eftersom jag förmodade att vädret som vanligt den här sommaren skulle vara varmt och fint ville jag inte ha för kraftig mat. En sallad var jag inte heller så sugen på. Men sen hittade jag ett recept på libanesisk kyckling och äntligen en maträtt som kändes rätt i sommarvärmen. Jag fortsatte på det libanesiska temat med tabbouleh, som är en libanesisk bulgursallad. Sen kom jag på att jag hade två auberginer i kylen som behövde ätas upp och kom på att det finns nån aubergineröra. Jag googlade lite och hittade Baba ghanough och det bästa av allt är att det är en libanesisk aubergineröra. Passande eller hur? Eftersom jag nu hade en libanesisk meny serverade jag libabröd till maten.

Till efterrätt gjorde jag dock en gammal hederlig kladdkaka, enklast möjliga, som jag serverade med dumleganache och bär, till det drack vi så klart chai-te.

tisdag 26 juli 2011

Bondkakor med lakrits

Nu har jag jobbat två dagar och det går riktigt bra. Men eftersom jag bara jobbar den här veckan känns det lite småstressigt för det är mycket jag vill hinna innan semestern. Jag har ju två veckors semester kvar. Igårkväll när jag var ensam hemma hann jag jättemycket. Jag tömde garderober i Isaks blivande rum och försökte hitta ny plats till alla dem grejerna, jag strök lite, jag jobbade i tvättstugan och jag städade och röjde lite överallt. Dessutom hann jag ta det lugnt med en kopp te i tv-soffan.

Idag har städandet fortsatt dessutom har jag förberett lite inför morgondagens middag då två av mina äldsta och bästa kompisar kommer på besök. Det lär bli mycket surr.
Bondkakor med lakrits
200 g smör
5,5 dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
50 g sötmandel, hackad (ej mald)
50 g turkisk peppar, krossad

Blanda alla ingredienser i en matberedare och blanda snabbt ihop till en deg.
Forma två rullar, ca 4-5 cm i diameter och ställ i kylskåp tills de blivit hårda.
Skär rullarn ai 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en bakpappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 5-7 minuter tills de fått guldgul färg.
Låt svalna på plåten.

De smakade för lite lakrits, man anade bara lite lakritssmak och då känns det onödigt att "förstöra" bondkakan. Jag hade velat ha en skarpare lakritssmak.

måndag 25 juli 2011

Toppits-vinnarna

Tack för alla bra tips på hur vi kan minska mat-svinnet. Läs gärna alla kommentarer till tävlingsinlägget Ni kan säkert hitta många tips som ni har användning av. För vem vill egentligen slänga mat?!

De tre vinnarna av Toppits produktpåse är:
Malin - Grodmalin (12 juli 16:34)
Kicki Kronborg (19 juli 11:36)
Mirre (24 juli 14:22)

Grattis!

Maila era adresser till mat-ro@hotmail.se så vi kan skicka produktpåsen till er.

söndag 24 juli 2011

Fryst polkapaj

Efter den fruktansvärda, obegripliga tragedin i Norge där så många människor dog har jag inte känt för att blogga. Så det blev några dagars bloggpaus. I går var vi och såg Diggiloo i Storforsen och de började med en tyst minut och sedan spelade Magnus Johansson den Norska nationalsången på trumpet medan alla stod upp. Det kändes mäktigt och fint.
Fryst polkapaj
Pajdeg:
10-20 småkakor med smak av choklad (beroende på storlek)
2 msk kakao
25 g smält smör
Polkafluff:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja (ganska många droppar använde jag)
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering
Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten

Kör kakor, kakao och smör i en matberedare.
Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter. Ställ i frysen.
Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff, det ska bli lite klumpigt, rör inte ut fluffet helt
Tillsätt några droppar pepparmyntsolja efter smak.
Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
Krossa polkagrisarna i en mortel. Blanda ner i den större mängden kräm.
Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.
Ta resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg.
Klicka ut den röda krämen över den den vita i formen.
Gör ev ett mönster i krämen med en kniv..
Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar.
Ta fram den i 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med polkagrisar.
Chokladsås:
Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad smält.
Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig.
Servera såsen varm eller kall till pajen.
Jag som alltid har haft polka som en favoritsmak när det gäller glass tyckte så klart att det här var gott. Det var fler på kalaset som berömde den också. Vid kalas då det är mycket att fixa med är det skönt att ha förberett vissa saker någon dag i förväg och sedan bara behöva plocka fram ur frysen när det är dags att fika.