En dag kvar att jobba innan jag har semester igen i två veckor. Till middag i dag blev det rester från i går, mums. Sitter ute och njuter av vädret och kvällen. Ska snart börja packa för imorgon flyger jag till Jämtland där resten av familjen är. Jag hinner vara där några få dagar innan vi bilar hem igen.
Aubergineröra Baba ghanough
2 stora auberginer
1/4 dl tahini (sesampasta)
1/2 citron
3-5 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1/2 tsk kajennpeppar
1/2 tsk malen spiskummin (eller stött hel rostad)
salt och nymalen svartpeppar
Stick hål på auberginerna med en sticka eller en gaffel.
Lägg auberginerna på ett fat och ställ in i ugnen i 200 grader i cirka 45 minuter. De ska sjunka ihop och bli lite mosiga.
Ta ut och skölj under kallt vatten, dra av skalet.
Kör innanmätet i (stav)mixer tillsammans med pressad citron, olivolja, tahini och kryddor.
Pressa i en vitlöksklyfta i taget och smaka av med mera citron eller kryddor.
Jag använde bara två vitlöksklyftor och det räckte (tyckte vi). Röran var väldigt god att dippa libabröd i men även att äta som tillbehör till tabbouleh och libanesisk kyckling.
torsdag 28 juli 2011
onsdag 27 juli 2011
Libanesisk meny
Vilken kväll! Eftersom jag var både barn- och manfri ikväll bjöd jag hit två av mina bästa kompisar på middag och vi har suttit ute hela kvällen utan att frysa. Sånt är så underbart.
När jag skulle bestämma kvällens mat hade jag väldiga problem. Jag ville inte grilla eftersom det är Leif som gör det bäst och han inte var hemma. Eftersom jag förmodade att vädret som vanligt den här sommaren skulle vara varmt och fint ville jag inte ha för kraftig mat. En sallad var jag inte heller så sugen på. Men sen hittade jag ett recept på libanesisk kyckling och äntligen en maträtt som kändes rätt i sommarvärmen. Jag fortsatte på det libanesiska temat med tabbouleh, som är en libanesisk bulgursallad. Sen kom jag på att jag hade två auberginer i kylen som behövde ätas upp och kom på att det finns nån aubergineröra. Jag googlade lite och hittade Baba ghanough och det bästa av allt är att det är en libanesisk aubergineröra. Passande eller hur? Eftersom jag nu hade en libanesisk meny serverade jag libabröd till maten.
Till efterrätt gjorde jag dock en gammal hederlig kladdkaka, enklast möjliga, som jag serverade med dumleganache och bär, till det drack vi så klart chai-te.
Tabbouleh, libanesisk kyckling och libabröd.
Till efterrätt gjorde jag dock en gammal hederlig kladdkaka, enklast möjliga, som jag serverade med dumleganache och bär, till det drack vi så klart chai-te.
tisdag 26 juli 2011
Bondkakor med lakrits
Nu har jag jobbat två dagar och det går riktigt bra. Men eftersom jag bara jobbar den här veckan känns det lite småstressigt för det är mycket jag vill hinna innan semestern. Jag har ju två veckors semester kvar. Igårkväll när jag var ensam hemma hann jag jättemycket. Jag tömde garderober i Isaks blivande rum och försökte hitta ny plats till alla dem grejerna, jag strök lite, jag jobbade i tvättstugan och jag städade och röjde lite överallt. Dessutom hann jag ta det lugnt med en kopp te i tv-soffan.
Idag har städandet fortsatt dessutom har jag förberett lite inför morgondagens middag då två av mina äldsta och bästa kompisar kommer på besök. Det lär bli mycket surr.
Bondkakor med lakrits
200 g smör
5,5 dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
50 g sötmandel, hackad (ej mald)
50 g turkisk peppar, krossad
Blanda alla ingredienser i en matberedare och blanda snabbt ihop till en deg.
Forma två rullar, ca 4-5 cm i diameter och ställ i kylskåp tills de blivit hårda.
Skär rullarn ai 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en bakpappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 5-7 minuter tills de fått guldgul färg.
Låt svalna på plåten.
De smakade för lite lakrits, man anade bara lite lakritssmak och då känns det onödigt att "förstöra" bondkakan. Jag hade velat ha en skarpare lakritssmak.
Idag har städandet fortsatt dessutom har jag förberett lite inför morgondagens middag då två av mina äldsta och bästa kompisar kommer på besök. Det lär bli mycket surr.
Bondkakor med lakrits
200 g smör
5,5 dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
50 g sötmandel, hackad (ej mald)
50 g turkisk peppar, krossad
Blanda alla ingredienser i en matberedare och blanda snabbt ihop till en deg.
Forma två rullar, ca 4-5 cm i diameter och ställ i kylskåp tills de blivit hårda.
Skär rullarn ai 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en bakpappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 5-7 minuter tills de fått guldgul färg.
Låt svalna på plåten.
De smakade för lite lakrits, man anade bara lite lakritssmak och då känns det onödigt att "förstöra" bondkakan. Jag hade velat ha en skarpare lakritssmak.
måndag 25 juli 2011
Toppits-vinnarna
Tack för alla bra tips på hur vi kan minska mat-svinnet. Läs gärna alla kommentarer till tävlingsinlägget Ni kan säkert hitta många tips som ni har användning av. För vem vill egentligen slänga mat?!
Maila era adresser till mat-ro@hotmail.se så vi kan skicka produktpåsen till er.
De tre vinnarna av Toppits produktpåse är:
Malin - Grodmalin (12 juli 16:34)
Kicki Kronborg (19 juli 11:36)
Mirre (24 juli 14:22)
Grattis!
Maila era adresser till mat-ro@hotmail.se så vi kan skicka produktpåsen till er.
söndag 24 juli 2011
Fryst polkapaj
Efter den fruktansvärda, obegripliga tragedin i Norge där så många människor dog har jag inte känt för att blogga. Så det blev några dagars bloggpaus. I går var vi och såg Diggiloo i Storforsen och de började med en tyst minut och sedan spelade Magnus Johansson den Norska nationalsången på trumpet medan alla stod upp. Det kändes mäktigt och fint.
Fryst polkapaj
Pajdeg:
10-20 småkakor med smak av choklad (beroende på storlek)
2 msk kakao
25 g smält smör
Polkafluff:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja (ganska många droppar använde jag)
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering
Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten
Kör kakor, kakao och smör i en matberedare.
Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter. Ställ i frysen.
Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff, det ska bli lite klumpigt, rör inte ut fluffet helt
Tillsätt några droppar pepparmyntsolja efter smak.
Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
Krossa polkagrisarna i en mortel. Blanda ner i den större mängden kräm.
Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.
Ta resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg.
Klicka ut den röda krämen över den den vita i formen.
Gör ev ett mönster i krämen med en kniv..
Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar.
Ta fram den i 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med polkagrisar.
Chokladsås:
Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad smält.
Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig.
Servera såsen varm eller kall till pajen.
Jag som alltid har haft polka som en favoritsmak när det gäller glass tyckte så klart att det här var gott. Det var fler på kalaset som berömde den också. Vid kalas då det är mycket att fixa med är det skönt att ha förberett vissa saker någon dag i förväg och sedan bara behöva plocka fram ur frysen när det är dags att fika.
Fryst polkapaj
Pajdeg:
10-20 småkakor med smak av choklad (beroende på storlek)
2 msk kakao
25 g smält smör
Polkafluff:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja (ganska många droppar använde jag)
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering
Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten
Kör kakor, kakao och smör i en matberedare.
Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter. Ställ i frysen.
Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff, det ska bli lite klumpigt, rör inte ut fluffet helt
Tillsätt några droppar pepparmyntsolja efter smak.
Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
Krossa polkagrisarna i en mortel. Blanda ner i den större mängden kräm.
Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.
Ta resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg.
Klicka ut den röda krämen över den den vita i formen.
Gör ev ett mönster i krämen med en kniv..
Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar.
Ta fram den i 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med polkagrisar.
Chokladsås:
Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad smält.
Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig.
Servera såsen varm eller kall till pajen.
Jag som alltid har haft polka som en favoritsmak när det gäller glass tyckte så klart att det här var gott. Det var fler på kalaset som berömde den också. Vid kalas då det är mycket att fixa med är det skönt att ha förberett vissa saker någon dag i förväg och sedan bara behöva plocka fram ur frysen när det är dags att fika.
torsdag 21 juli 2011
Syltkakor
Ännu en varm och solig dag som vi tillbringade på stranden, men idag var det bara Ida som badade, vår lilla badtjej. Hon springer runt, runt i vattnet och sen kastar hon sig på magen. Eftersom Leif jobbade i dag och dessutom var tvungen att jobba över blev det inte grillat till middag. Jag orkade inte göra nå komplicerat i värmen heller så det blev spagetti och köttfärssås med en stor sallad till. Det blir inte många nya matrecept den här sommaren.
Efter maten började barnen ta bort de sista markstenarna som vi har sålt på Blocket och som ska hämtas i helgen. De lyfter bort dem och lägger dem sen snyggt och prydligt på lastpallar. Ett varmt och svettigt sommarjobb, men de kämpar på bra.
Syltkakor
100 g smör
2 dl mjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
garnering:
sylt
pärlsocker
Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
Gör till en rulle som rullas i pärlsocker.
Låt vila i kylskåp så blir det lättare att skära.
Skär tunna skivor, gör en grop och fyll med sylt.
Grädda 175 grader i 10 minuter.
De här småkakorna blev nog en ny favorit för mig, de var krispiga med god smak. Jag hade kvar rosa pärlsocker från bakandet till Idas kalas som jag använde mig av.
Efter maten började barnen ta bort de sista markstenarna som vi har sålt på Blocket och som ska hämtas i helgen. De lyfter bort dem och lägger dem sen snyggt och prydligt på lastpallar. Ett varmt och svettigt sommarjobb, men de kämpar på bra.
Syltkakor
100 g smör
2 dl mjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
garnering:
sylt
pärlsocker
Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
Gör till en rulle som rullas i pärlsocker.
Låt vila i kylskåp så blir det lättare att skära.
Skär tunna skivor, gör en grop och fyll med sylt.
Grädda 175 grader i 10 minuter.
De här småkakorna blev nog en ny favorit för mig, de var krispiga med god smak. Jag hade kvar rosa pärlsocker från bakandet till Idas kalas som jag använde mig av.
Kalas-smörgåstårta
Vaknade för ett tag sedan och har precis suttit på altan och ätit lyx-frukost, jag tog en bit från smörgåstårtan som blev kvar från min födelsedag. Jag och Ida är de enda som är hemma och vakna, Olivia sover, Isak har sovit med min kusin i deras stuga och Leif var tvungen att jobba idag. Funderar på att göra en till omgång rabarbersaft av all vår rabarber. Jag har ett nytt recept på saft som ligger och väntar men jag tror jag använder det gamla vanliga som är så enkelt och blir så god saft av.
På måndag börjar jag jobba medan Leif och barnen åker till Jämtland så jag måste hinna tvätta lite kläder också som de kan ha med sig. Jag ska bara jobba en vecka sen har jag semester i två veckor till, så nästa fredag efter jobbet flyger jag till Jämtland och är där några dagar innan vi bilar hem tillsammans.
Kalas-smörgåstårta
Dagen före servering:
Kantskär
36 skivor Rasker rostbröd, både vanlig och fiber använde jag
Blanda ihop allt till lager 1:
4 kokta ägg
150 g philadelphiaost
lite grädde för att göra det smidigare
salt och peppar
Blanda ihop allt till lager 2:
ca 15 (ganska små) skivor skinka, klippt i små bitar
2 små burkar krossad ananas, avrunnen
1 burk crème fraiche
1 msk majonäs
salt o peppar
Blanda ihop allt till lager 3:
ca 100 g bredbar leverpastej
ca 100 g gurksallad
lite grädde för att göra det smidigare
Vispa ihop allt till täcklagret:
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs
Samma dag som servering
Garnering:
krossade ostbågar runt om
3 kokta ägg
0,5-1 kg oskalade räkor som skalas
citronskivor i kvartar
några skivor skinka, klippt i småbitar
vindruvor
körbärstomater
konserverade mandarinklyftor
salta pinnar
Dagen före smörgåstårtan ska ätas:
Lägg 9 skivor på ett fat. Ev. behöver några skivor delas för att passa på fatet.
Bred på äggblandningen.
Lägg på 9 skivor till.
Bred på skinkblandningen.
Lägg på ytterligare 9 skivor.
Bred på leverpastejblandningen.
Lägg på de sista 9 skivorna.
Bred på täcklagret. Ev. kan man vänta med det tills dagen efter och garneringen.
Plasta in och låt stå kallt i ca 1 dygn.
Garnera strax innan servering.
Den här smörgåstårtan blev god tycker jag, förra gången jag gjorde en smörgåstårta tog leverpastejsmaken över för mycket så den här gången hade jag mindre leverpastej. Dessutom var jag lite slö och köpte färdig gurksallad som jag blandade leverpastejen med. Jag tycker om att ha mycket frukt och grönsaker på tårtan för att den inte ska bli så mastig. Nästa gång struntar jag i att ha skinka uppepå, den var onödig tycker jag.
På måndag börjar jag jobba medan Leif och barnen åker till Jämtland så jag måste hinna tvätta lite kläder också som de kan ha med sig. Jag ska bara jobba en vecka sen har jag semester i två veckor till, så nästa fredag efter jobbet flyger jag till Jämtland och är där några dagar innan vi bilar hem tillsammans.
Kalas-smörgåstårta
Dagen före servering:
Kantskär
36 skivor Rasker rostbröd, både vanlig och fiber använde jag
Blanda ihop allt till lager 1:
4 kokta ägg
150 g philadelphiaost
lite grädde för att göra det smidigare
salt och peppar
Blanda ihop allt till lager 2:
ca 15 (ganska små) skivor skinka, klippt i små bitar
2 små burkar krossad ananas, avrunnen
1 burk crème fraiche
1 msk majonäs
salt o peppar
Blanda ihop allt till lager 3:
ca 100 g bredbar leverpastej
ca 100 g gurksallad
lite grädde för att göra det smidigare
Vispa ihop allt till täcklagret:
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs
Samma dag som servering
Garnering:
krossade ostbågar runt om
3 kokta ägg
0,5-1 kg oskalade räkor som skalas
citronskivor i kvartar
några skivor skinka, klippt i småbitar
vindruvor
körbärstomater
konserverade mandarinklyftor
salta pinnar
Dagen före smörgåstårtan ska ätas:
Lägg 9 skivor på ett fat. Ev. behöver några skivor delas för att passa på fatet.
Bred på äggblandningen.
Lägg på 9 skivor till.
Bred på skinkblandningen.
Lägg på ytterligare 9 skivor.
Bred på leverpastejblandningen.
Lägg på de sista 9 skivorna.
Bred på täcklagret. Ev. kan man vänta med det tills dagen efter och garneringen.
Plasta in och låt stå kallt i ca 1 dygn.
Garnera strax innan servering.
Den här smörgåstårtan blev god tycker jag, förra gången jag gjorde en smörgåstårta tog leverpastejsmaken över för mycket så den här gången hade jag mindre leverpastej. Dessutom var jag lite slö och köpte färdig gurksallad som jag blandade leverpastejen med. Jag tycker om att ha mycket frukt och grönsaker på tårtan för att den inte ska bli så mastig. Nästa gång struntar jag i att ha skinka uppepå, den var onödig tycker jag.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)