onsdag 13 april 2011

Kladdkaka med apelsinkrokant

Idag skiner solen igen, det är verkligen varannan-dags-väder. På lunchen var jag på en långpromenad och det var så härligt. Eftersom det är svårt att hinna med promenader på kvällarna försöker jag hinna med några lunchpromenader varje vecka. Ibland blir det fler och ibland färre:)

Vi fortsätter med att leka "Halv åtta hos mig" på helgerna. Till helgen, förmodligen på fredag, är det Isaks tur och han har redan börjat komponera ihop menyn...och det blir inte tacos säger han. I fredags när det var jag som stod för värdskapet gjorde jag en kladdkaka med apelsinkrokant till efterrätt.
Kladdkaka med apelsinkrokant
100 g smör
100 g mjölkchoklad med apelsinkrokant
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj och bröa formen. Häll i smeten.
Grädda i 200 grader i ca 12-15 min. Håll koll, så den är kladdig i mitten.
Servera med glass eller grädde.

Det var gott med lite apelsinsmak på kladdkakan men den var lite väl söt, så nästa gång minskar jag ner sockermängden. Den här kladdkakan har jag gjort förrut också utan smak och den blir så perfekt i konsistensen.

tisdag 12 april 2011

Fussiligratäng med köttfärs

Måndagar och tisdagar måste jag jobba till kl.17 så nu när Leif är borta blir det långa dagar för Ida på förskolan. Om det inte hade varit för Olivia, världens bästa storasyster. Både idag och igår har hon hämtat Ida och gått hem med henne. Sen när jag kommer hem sitter de i soffan och tittar på datorn tillsammans. För att visa min uppskattning, och för att jag var trött och hungrig efter jobbet, åkte jag och barnen på restaurang idag. Alla tyckte det var såå gott, det var inte en smula kvar på våra tallrikar.

På lunchen idag var jag på stan och gjorde en massa fynd. Både Lindex och Kapp-Ahl hade halva reapriset, jag hittade bl.a. en jättesnygg och tuff grön vårjacka till Isak för 90 kr. Ett par svarta byxor till mig för 38 kr och en massa andra grejer fick också följa med hem. Det finns inget bättre än att fynda, eller hur?

Isak har alltid tyckt om skolans Fussiligratäng så till slut bad han om receptet. I söndags provlagade jag det och fick godkänt av Isak. Jag fick modifiera receptet lite som innehöll 6 kg köttfärs, 70 g curry osv.
Fussiligratäng med köttfärs
5 hg köttfärs
5 hg pasta, fussili
1,5-2 tsk curry
1,5-2 tsk spiskummin
1 tsk chilipeppar
2 tsk salt
2 tsk kalvfond
1 dl chilisås
2 dl grädde
4 dl mjölk
3 dl riven ost

Koka pastan ca 2 minuter kortare tid än paketets anvisningar. Spola pastan i kallt vatten.
Bryn curry och köttfärs. Tillsätt övriga kryddor, fond, chilisås, grädde och mjölk. Koka ihop ett kort tag.
Tillsätt osten och låt den smälta ner men inte koka.
Blanda ihop pasta och köttfärsröra i en ugnsform.
Strö ev. mer riven ost överst.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Servera med sallad.

Jag satte riven ost på halva gratängen så att Isak inte skulle få för mycket mjölkprodukter i sina portioner. I köttfärsröran använde jag havregrädde och havremjölk men vanlig ost.
Den rivna osten ska smälta ner i köttfärsröran.
Det var en väldigt enkel gratäng att göra som alla tyckte om. Det var skönt att blanda ihop köttfärsen och mjölkprodukterna istället för att göra en köttfärssås och en ostsås som det är i vanlig lasagne.

måndag 11 april 2011

Kaka med kanelhavreströssel

Igår såg vi Olivias teatergängs föreställning "Det är orättvist" på Lillan i Luleå. Den var mycket bra och tänkvärd. Efter föreställningen sålde vi fika för fullt. Mitt bidrag till fikaförsäljningen var en mjölk- och äggfri (så klart) kaka med kanelhavreströssel. Jag tycker det är viktigt att även allergiker kan fika så jag brukar ofta bidra med ägg- och mjölkfria saker. Den här kakan gör jag ofta eftersom den är så himla god även utan ägg. Eventuellt smular den lite mindre om man använder ägg.
Kaka med kanelhavreströssel
Kaka:
3 dl mjölk
100 gr margarin (smält)
3 dl socker
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
Fyllning:
200 gr margarin (smält)
2 dl socker
4 tsk kanel
3 dl havregryn

Rör ihop kakans alla ingredienser
Sätt i en smord eller bakpappersklädd långpanna
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen
Bred fyllningen över den ogräddade kakan
Grädda i 175-200° i ca 20 min

Originalreceptet innehåller 1 ägg, men jag utesluter bara det och märker ingen skillnad. Jag använder mjölkfritt margarin och havremjölk, så kan även Isak äta kakan. Ibland smaksätter jag havreströsslet med kakao istället för kanel.

söndag 10 april 2011

Toast med philadelphiakräftor

Igår var jag, Olivia och Isak på Kulturens hus och såg en bra konsert med de tre duktiga och coola killarna i EMD. Det är alltid så mysigt och kul att vara i väg på musikevenemang.

Jag trodde att golvet i källaren skulle bli klart idag men precis när Leif hade börjat så ringde de från jobbet så han var tvungen att göra en akututryckning. Jag hoppas det är snabbt åtgärdat så att han hinner med att lägga lite klinker innan vi ska i väg på Olivias teater.

Till fredagens 3-rättersmiddag åt vi Toast med philadephiakräftor till förrätt.
Toast med philadelphiakräftor
4 skivade frallor
1 burk kräftstjärtor i lag
100 g philadelphiaost
0,5 dl crème fraiche
dill
cayennepeppar
salt

Häll av lagen från kräftstjärtarna. Blanda dillen med kräftstjärtarna, krydda med salt och cayennepeppar.
Blanda ihop philadephiaost och crème fraiche.
Rör ner kräftstjärtarna i oströran.
Smaka av.
Rosta brödet. Klicka på ordentligt med kräftröra.
Garnera med purjolök och servera med grönsaker.

Det blir gott att göra skaldjursröror med philadelphiaost. Har ni inte provat så gör det! Det blir en lite krämigare och tjockare röra än om man använder crème fraiche och majonäs.

Isak och Ida som inte tycker om kräftröra fick en skinktoast istället.

lördag 9 april 2011

Chicken nuggets / panerad kyckling utan ägg

Vad härligt att vakna upp till en solig lördag. Undra vad vi ska hitta på att göra idag? Det är ju inte så roligt ute med all blöt, skitig snö som ligger kvar på tomten. Isvägen som är så underbar på vintern är nog rejält blöt och slaskig nu. Det kanske är dags att skotta fram cyklarna som står ute helt täckta med snö. Pga all renovering hade vi inget ledigt förråd till cyklarna den här vintern så vi fick lämna dem ute på gården. Isak har redan skottat fram sin. Undra om han vill skotta fram min med?

Chicken nuggets är Olivias favorit så till gårdagens middag panerade jag kyckling.
Chicken nuggets / panerad kyckling utan ägg
1 kg kycklingfilé
Panering:
1,5-2 dl ströbröd
1-1,5 tsk salt
2-3 krm cayennepeppar

Blanda ihop paneringen i en plastpåse.
Skär filéerna i mindre bitar och sätt ner dem i plastpåsen.
Blanda runt ordentligt så att alla kycklingbitar får panering runt om.
Bryn dem i en stekpanna så att de får fin färg.
Stek dem sedan klart i ugnen i 200 grader i 10-20 minuter.

Jag fick godkänt för dessa chicken nuggets. Kycklingbitarna är goda att doppa i thai-chilisås och äta tillsammans med grönsaker och klyftpotatis.
Blanda ihop panering och kycklingbitar i en plastpåse.

Se till att alla kycklingbitar har panering runt om.

Bryn på i stekpanna så att de får färg, stek sedan klart i ugn.
Vill man kan man steka dem helt klart i stekpannan och inte ha dem i ugnen nånting. Eller så har man dem bara i ugnen och steker inte alls i stekpanna. Jag vet aldrig hur mycket det är att göra precis vid middagstid, barnen kanske vill ha hjälp med allt möjligt precis då. Därför tycker jag om att förbereda mat när det är lungt. Så för mig var det perfekt att steka på kycklingbitarna i stekpanna på eftermiddagen och sedan steka klart dem i ugnen strax före vi skulle äta.

fredag 8 april 2011

Halv åtta hos mig

Det här har varit en konstig vecka. Leif har jobbat på annan ort, Ida har varit hemma från förskolan hela veckan pga astma och jag har vabbat en hel del. Vi får hoppas att nästa vecka blir mer normal, Leif kommer dock inte att vara hemma. Ska bli skönt med helg så vi kan vila upp oss och ladda batterierna ordentligt. Imorgon ska jag, Olivia och Isak på Kulturens hus för att se EMD, det ska bli himla kul. För ungefär två månader sedan såg vi ju Danny live i Melodifestivalens första deltävling, men nu blir det alltså hela EMD-gänget och några fler låtar dessutom. På söndag ska vi se Olivias teatergrupps föreställning så det blir en helg i kulturens tecken.

Ikväll leker vi Halv åtta hos mig. Hoppas jag får höga poäng:)

Förrätt
Toast med philadelphiakräftor....

...eller med skinka

Varmrätt
Kyckling och klyftpotatis i skålar

Man fick välja Chicken nuggets/panerad kyckling...

...eller kycklingklubbor

Efterrätt

onsdag 6 april 2011

Långkokt köttgryta med rödvin

Idag har jag jobbat lite på förmiddan medans Ida fick vara med mormor och morfar. Hon är inte helt frisk än, hon är lite snorig, lite hostig och lite trött, så jag tror hon får vara hemma från förskolan hela veckan för att vila upp sig ordentligt. Sen tar vi nya tag nästa vecka och hoppas att det dröjer lääänge tills vi har nästa sjukperiod. Även imorgon ska jag jobba på förmiddan och Ida ska vara hos mormor och morfar.

Efter gårdagens härliga väder var det en besvikelse att vakna upp till dagens blötsnöande och helslaskiga vägar. Nu hoppas vi att solen och det härliga vädret kommer tillbaka. Det skulle vara så härligt att sätta Ida i vagnen och gå på en promenad imorgon så att både hon och jag får lite frisk luft. Dagens middag hade Ida önskat, det blev köttbullar, potatis, sås och äpple- och morotsallad. Igår när jag var hemma hela dan passade jag på att koka en köttgryta i flera timmar så att köttet blev riktigt mört och gott.
Långkokt köttgryta med rödvin
5 hg grytbitar
2 morötter
1 gul lök
1 msk tomatpuré
1 msk råsocker
3 dl rött vin
4 vitlöksklyftor (hela)
1-2 lagerblad
5 vitpepparkorn
1,5 tsk torkad timjan
1,5 msk kalvfond
2,5 dl vatten
salt och peppar
½ kruka bladpersilja

Skala och dela morötter och lök i bitar. Bryn i lite olja i en stekpanna och lägg sedan över i en stor gryta.
Bryn köttet i smör och olja i stekpannan, salta och peppra, och lägg sedan över till grytan.
Fräs tomatpurén och sockret i stekpannan, häll över vinet och fräs någon minut. Häll allt över köttet och grönsakerna.
Tillsätt vitlökarna, vitpeppar, lagerblad och timjan till grytan.
Låt grytan sjuda under lock 1,5 timme.
Tillsätt sedan kalvfond och vatten, sjud ytterligare 1 timme.
Smaka av grytan, ta mer salt och peppar om det behövs. Lägg i lite hackad persilja.

Vilken tur att inte Leif är hemma för all köttgryta gick åt på oss fyra som är hemma. Köttet blev så klart jättemört när det kokade så länge. Vi åt den tillsammans med bulgur och sallad.