torsdag 20 januari 2011

God sallad på rester

Jag åt en god sallad till lunch både på söndag och måndag med rester från fredagens förrätt. Istället för att rulla in spenat och oströra i lufttorkad skinka la jag upp allt på en tallrik tillsammans med melon, gurka och tomat. Gott, enkelt och mättande!
Krångligare än så behöver inte en lunchsallad vara. Ta lite rester från kylskåpet och fyll ut med grönsaker. Man kanske har kvar en bit köttfärsbiff eller en bit från söndagssteken, det går lika bra.


Nu när jag sitter här är klockan inte ens 19 och jag har hunnit jobba, hämta på dagis, laga och äta middag, städa köket, helghandla mat och skjutsa till hockeyn. Så det känns som det snart är dags att gå och lägga sig, men det är ju flera timmar kvar av kvällen. Nu ska jag nog sjunka ner i tv-soffan med en kopp te och invänta Halv åtta hos mig.

Imorgon är det dags för fredagsmys med småplock igen. Nu var det länge sedan vi hade en småplock-middag. Jag har inte bestämt allt än, men barnen har önskat tacochips och salsa, kycklingklubbor och quesadillas. Sen är jag sugen på en paj, men jag vet inte vad den ska innehålla. Har ni nå bra tips? Vilken är er favoritpaj?

onsdag 19 januari 2011

Olivias Risotto

Direkt efter jobbet åkte jag till förskolan och hade utvecklingssamtal för Ida, de bara öste beröm över henne. Eftersom Ida älskar förskolan så försökte jag ösa tillbaka lite beröm. Det är så skönt när man vet att barnen har det jättebra under tiden man är på jobbet och så är det med Ida. Hon blir lite sur och arg när det är lördag och hon "måste" vara hemma, men det brukar gå över när hon kommer på att på lördag får man äta godis. Efter utvecklingssamtalet åkte vi hem och då var middagen redan tillagad av Olivia.
Olivias Risotto
1 gul lök, finhackad
2 msk olja
3 dl ris
4,5-5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller 1,5 msk grönsaksfond
1 pkt bacon
200-300 g falukorv
1 paprika
curry

Värm oljan i en kastrull.
Lägg i finhackad lök och ris. Fräs i ca 5 minuter. Rör om under tiden.
Tillsätt buljongtärning eller fond och vatten.
Koka upp. Lägg på lock och sänk värmen till 1:an.
Koka med lock i ca 20 min (beroende på ris).
Klipp bacon i bitar, skär korv i tärningar och kärna ur och strimla paprika.
Hetta upp en stekpanna och stek det tillsammans.
Blanda ihop ris och bacon, korv och paprika. Krydda med curry (eller paprikapulver)

Det här var riktigt gott och vi kommer äta det fler gånger, förhoppningsvis är Olivia kock även då. Eftersom mina barn älskar curry smaksatte vi med det istället för paprikapulver. Risotton serverades tillsammans med majs, morotsskivor, gurka och färsk spenat.

tisdag 18 januari 2011

Testpilot för pizza

Smartson söker nu 3 000 Testpiloter som kostnadsfritt får testa Dr. Oetkers nya frysta stenungsbakade pizza Tradizionale. Pizza Tradizionale är en fullstor pizza och bakad direkt på stenen i en äkta stenugn. Den både ser ut, och smakar som en riktigt genuin stenugnsbakad pizza från Italien.

Som Testpilot får du en värdekupong per post som du sedan kan använda i din matbutik för att hämta din stenugnsbakade pizza. Smartson och Dr. Oetker vill sedan veta vad du tycker om “Tradizionale” och hur den smakar. Dina upplevelser delar du med dig på Smartsons blogg samt genom ett testprotokoll.

Läs mer och anmäl dig här: http://smartsontestpilot.se/tradizionale/bli-testpilot/

Omelett

Nu är det bara jag och Ida hemma. Snart ska vi mysa i soffan, jag med ett glas chai-te och Ida med en flaska välling. Leif och Isak är på Isaks hockeyträning och Olivia är med en kompis på Luleå hockeys match mot HV. Olivia har blivit riktigt hockeytokig och missar helst ingen match. Precis som jag själv var när jag var yngre.

I år har Olivia börjat med hemkunskap och börjar vilja göra mer och mer saker i köket. En av hennes specialiteter är omelett, som hon är en riktig hejare på och gärna lagar till alla som vill på helgerna.

Omelett
1 ägg
1 msk vatten
örtsalt

Knäck ägget i en liten skål, tillsätt vattnet. Rör om och krydda.
Värm en stekpanna med lite matfett. Häll i äggsmeten.
Rör runt i äggsmeten med en stekspade så att det inte bränns.

Vi tycker det blir godast att röra om i omeletten så blir den krämig och god, mer som äggröra. Den blir kanske inte så vacker. Men om den blir vacker, dvs om man låter den steka i fred, tycker jag att den blir ganska torr och tråkig. Omeletten kan man äta bara som den är eller med skinka och/eller grönsaker. Vill man ha de ännu krämigare kan man tillsätta riven ost på slutet.

Blåbärs- och whiskyglass med kardemumma- och digestiveströssel

Till helgen som kommer ska Isak på hockeyläger till Övertorneå. De kommer säkert få jättekul med mycket hockey-, kost- och träningssnack. Leif följer med honom så vi blir bara tjejerna hemma i helgen. Undra vad vi då ska hitta på. Lördagkväll ska jag på 50 årsfest men övrig tid måste vi nog hitta på nå riktigt tjejigt och mysigt.

Har inte hunnit inte lägga ut receptet på fredagens goda efterrätt. Väl värd att prova. Nu har jag en massa äggvitor i kylskåpet. Undra om jag hinner baka med dem snart så jag slipper kasta dem. Funderar om jag ska försöka mig på att göra en Pavlova. Jag har aldrig gjort en själv men mamma gör den lite då och då, och det är ju såå gott. Det tråkiga är ju att Ida och Isak inte kan smaka den eftersom de är äggallergiska. Måste hitta på nå riktigt gott att baka till dem också så att de inte blir alltför ledsna om vi äter Pavlova.
Blåbärs- och whiskyglass med kardemumma- och digestiveströssel
Blåbärs- och whiskyglass:
2 dl tinade blåbär + till garnering
5 äggulor
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk whisky 
3 dl vispgrädde
Kardemumma- och digestiveströssel:
25 g smör
5 digestivekex
3/4-1 tsk hel kardemumma

Blåbärs- och whiskyglass:
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt whisky och blåbär.
Vispa grädden fast och vänd ner den i ägg- och blåbärsblandningen.
Häll upp i en form. Ställ i frysen minst 6 timmar.
Kardemumma- och digestiveströssel:
Smält smöret. Smula/krossa digestivekexen fint. Stöt kardemumman i en mortel.
Blanda smör, kexsmulor och kardemumma. Strö ut på en plåt med bakplåtspapper.
Rosta i ugnen i 175°C ca 7 minuter. Ta ut och låt stå framme och torka.
Servering:
Ta fram glassen och ställ i kylen ca 30 minuter före servering.
Servera glassen med det rostade strösslet. Garnera med blåbär och gärna en myntakvist.

Jag har skrivit tidigare att blåbär och kardemumma är en underbar kombination och jag har inte ändrat mig. Kardemummasmaken tog dock över whiskysmaken här, men om man endast åt av glassen kände man att blåbär och whisky också är en bra kombination. Jag använde en rund springform på ca 24 cm i diameter och glassen blev lite väl platt så nästa gång använder jag mig av en mindre form. Eftersom jag satte plastfolie i botten av formen så var det inga problem att få loss glassen vid servering. Använder ni frysta blåbär blir inte glassen blålila och fin (jag vet av egen erfarenhet) så kom ihåg att tina dem först.

söndag 16 januari 2011

Matsedel v.3 januari 2011

Nu när det är slut på helger och veckostressen med jobb, skola, dagis och kvällsaktiviteter har tagit över, är det bäst att planera veckans middagar. Utan planering är det svårt att hinna med att laga nå annat än varm korv eller varma mackor.

Matsedel v.3 januari 2011
Må: Tortillapizza
Ti: Gulaschsoppa
On: Olivias risotto
To: Köttfärs med curry
Fr: Småplock med mycket kyckling
Lö: Jag är på fest och Leif o Isak är på hockeyläger
Sö: Lax

Saffransdoftande fisksoppa

Det blev en hel del disk i fredags så i går gick diskmaskinen varm här hos oss. Tur att vi har diskmaskin, det hade inte varit kul att handdiska alla tallrikar. Större delen av eftermiddagen igår var vi i ishallen eftersom Isak hade hockey-sammandrag. Jag och Olivia hjälpte till med fikaförsäljningen och Leif var hockey-supporter. Det var första matcherna som de spelade på helplan och det gick bra, de vann båda matcherna, Isak hade ett assist dessutom så han var nöjd.

Eftersom vi hade kvar så mycket soppa från fredagens soppmiddag bjöd vi mina föräldrar på middag. Igår var det nästan minus 30 ute så det passade väldigt bra med en värmande soppa.

Saffransdoftande fisksoppa 4-6 port
1 gul lök
3 morötter
1 purjolök
1 röd paprika
lite olivolja
2 fiskbuljongtärningar
1 l vatten
600 g krossade tomater
1-2 paket, à 0,5 g saffran
2 tsk blandade örtkryddor; basilika, timjan, oregano
2 msk het tacosås
4 dl crème fraiche
500 g torsk-, lax- och/eller spättafiléer
200 g skalade räkor (ca 500 g oskalade)
hackad persilja

Skala och hacka löken. Skala och skär morötterna i cm-tjocka skivor. Rensa och skiva purjon. Rensa och strimla paprikan.
Fräs grönsakerna hastigt i oljan på svag värme några minuter.
Tillsätt buljong, krossade tomater, saffran och kryddor.
Låt sjuda under lock i ca 30 min tills grönsakerna mjuknat. Rör ner crème fraiche och tacosås. Låt det koka upp.
Tillsätt fisken i bitar och låt soppan sjuda på svag värme i 5 min tills fisken är färdig och faller sönder.
Tillsätt räkorna. Strö på persilja.
Servera med vitlöksstark aioli och bröd.

Jag tycker att den här soppan/grytan är väldigt god med bra blandning av alla smaker. Jag har smakat soppor med mer saffransmak och de tycker jag inte alls är lika goda som den här då man mest bara anar saffransmaken. Jag hade tre saffranspaket till dubbelsats. Tänk på att inte koka soppan efter du har tillsatt räkorna för då är det risk att de blir sega. Jag orkade inte göra aioli så jag blandade vitlök i turkisk yoghurt och serverade till soppan. Om man serverar bröd till soppan så räcker den gott och väl till 6 personer, om den bara räcker till fyra st så måste man äta riktigt mycket soppa.