Dags för ännu en arbetsvecka med fullt program på kvällarna. Vi har någonting varje kväll hela veckan, även helgen. I dag är det äntligen lite varmare ute. Nu är det bara ett par minusgrader och det har kommit lite mer snö.
Matsedel v.49 dec 2010
Må: Hamburgare
Ti: Korv och makaroner
On: Rester
To: Julfest med jobbet
Fr: Glögg med tilltugg
Lö: Grönpepparfilé och hasselbackspotatis
Sö: Köttgryta
måndag 6 december 2010
Tacogratäng
Varje år arrangerar Lule stassteater en julkalender i stadsparken. Det är en teater på ca 30 minuter, om tomtefamiljen, som visas varje dag från den 1 till 24 december. Det är helt gratis och otroligt populärt bland barn och vuxna. Vi är dit varje år och hälsar på hos tomten. I går var det dags för årets besök och Ida berättade glatt att hon hade träffat tomten. Jag hoppas den här traditionen fortsätter med gratis tomte-kalender för barn och vuxna.
Isak älskar tacos och tycker att vi äter det för sällan. Men i går blev han glad när han såg att jag hade dukat fram tacos. Men eftersom jag är otroligt less vanliga tacos gjorde jag även en tacogratäng.
Tacogratäng
5 hg köttfärs
1 påse tacokrydda
vatten
200 g philadelphiaost
0,5 purjolök
riven ost
Bryn köttfärsen. Tillsätt kryddan och vatten enligt anvisningarna. Koka ett tag.
Bred ut philadelphiaosten i botten på en gratängform.
Bred ut tacoköttfärsen över philadelphiaosten.
Strö på purjolöken och sedan den rivna osten.
Gratinera i 225 grader i ca 15 min.
Servera tillsammans med vanliga taco-tillbehör, t.ex. guacamole, sallad, gurka, tomat, majs och salsa. Ät gärna tillsammans med nachochips.
Det här blev väldigt krämigt och gott och ett enkelt sätt att variera tacos på. Vill man äta enligt LCHF så är det här en matigare och fetare variant än bara vanlig köttfärs.
Isak älskar tacos och tycker att vi äter det för sällan. Men i går blev han glad när han såg att jag hade dukat fram tacos. Men eftersom jag är otroligt less vanliga tacos gjorde jag även en tacogratäng.
Tacogratäng
5 hg köttfärs
1 påse tacokrydda
vatten
200 g philadelphiaost
0,5 purjolök
riven ost
Bryn köttfärsen. Tillsätt kryddan och vatten enligt anvisningarna. Koka ett tag.
Bred ut philadelphiaosten i botten på en gratängform.
Bred ut tacoköttfärsen över philadelphiaosten.
Strö på purjolöken och sedan den rivna osten.
Gratinera i 225 grader i ca 15 min.
Servera tillsammans med vanliga taco-tillbehör, t.ex. guacamole, sallad, gurka, tomat, majs och salsa. Ät gärna tillsammans med nachochips.
Det här blev väldigt krämigt och gott och ett enkelt sätt att variera tacos på. Vill man äta enligt LCHF så är det här en matigare och fetare variant än bara vanlig köttfärs.
söndag 5 december 2010
Bounty-bollar
Nu har jag kommit hem efter tre härliga dagar i Stockholm där jag hann med så mycket så det kändes som mer än tre dagar. Jag shoppade i city, på Söder och på Ikea, jag åt två goda restaurang-middagar med Maria med mycket surr och jag har gott kurs och lärt mig nya grejer. Dessutom har jag sovit på hotell med en underbar frukost som innehöll allt bl.a. brieost och gravad lax.
Nu har vi satt igång med julgodis-tillverkningen här hemma. Igår gjorde vi Bounty-bollar och lakritskola. Jag har inte tålamod att stå och dutta med saker och ting. Som tur är har jag en man som klarar det bättre än jag, så att doppa bollarna i choklad det blev hans jobb.
Bounty-bollar ca 40-50 st
50 g smör
0,5 dl sirap
0,5 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)
Garnering:
200-300 g valfri choklad
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 6-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg.
Rör ner kokosen.
Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på bakplåtspapper. (Skölj gärna händerna i kallt vatten mellan varven så fastnar inte smeten så lätt på fingrarna)
Ställ kallt minst en timma tills de ha hårdnat och är riktigt kalla.
Garnering:
Smält chokladen över vattenbad.
Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper.
Förvara kallt.
Tycker man om kokos och choklad då tycker man om dessa små julgodisar. Vi valde mörk choklad för att det inte skulle bli så sött. Det gick åt mycket choklad till att doppa kokosbollarna i. Har man mer tålamod och låter dem rinna av riktigt ordentligt kanske man klarar sig med mindre choklad eller om man gör större bollar så går det ju också åt mindre choklad. Men jag vill ha små godisar så att man orkar äta många.
Nu har vi satt igång med julgodis-tillverkningen här hemma. Igår gjorde vi Bounty-bollar och lakritskola. Jag har inte tålamod att stå och dutta med saker och ting. Som tur är har jag en man som klarar det bättre än jag, så att doppa bollarna i choklad det blev hans jobb.
Bounty-bollar ca 40-50 st
50 g smör
0,5 dl sirap
0,5 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)
Garnering:
200-300 g valfri choklad
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 6-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg.
Rör ner kokosen.
Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på bakplåtspapper. (Skölj gärna händerna i kallt vatten mellan varven så fastnar inte smeten så lätt på fingrarna)
Ställ kallt minst en timma tills de ha hårdnat och är riktigt kalla.
Garnering:
Smält chokladen över vattenbad.
Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper.
Förvara kallt.
Tycker man om kokos och choklad då tycker man om dessa små julgodisar. Vi valde mörk choklad för att det inte skulle bli så sött. Det gick åt mycket choklad till att doppa kokosbollarna i. Har man mer tålamod och låter dem rinna av riktigt ordentligt kanske man klarar sig med mindre choklad eller om man gör större bollar så går det ju också åt mindre choklad. Men jag vill ha små godisar så att man orkar äta många.
onsdag 1 december 2010
Vaniljsaffransbullar med mandelmassa
För det mesta när jag bakar lussekatter bakar jag ut ena halvan till saffransbullar, oftast med smör, socker och kanel. I år provade jag, med gott resultat, att använda mandelmassa och vaniljsocker istället.
Vaniljsaffransbullar med mandelmassa
valfri saffransdeg, jag använde den här
Fyllning (till en deg på ca 0,5 liter vätska)
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
100-150 g mandelmassa
1-2 msk vaniljsocker
Gör saffransdegen enligt receptet. Låt jäsa i bunken.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en smidig smet.
Dela degen i två halvor. Kavla varje del till en rektangel.
Bred på fyllningen. Rulla ihop.
Skär i skivor och sätt i formar.
Jäs i ca 35 minuter.
Strö på pärlsocker. (Pensla med ägg först om ni inte är äggallergiska)
Grädda i ca 10 min i 225 grader.
Eftersom jag hade mandelmassa i saffransdegen tyckte jag att det blev lite mycket med 150 g mandelmassa i fyllningen också så jag tog något mindre. Välj vaniljsockermängd efter hur mycket vanilj du vill att det ska smaka. Jag valde bara 1 msk och det smakade inte så jättemycket vanilj, nästa gång tar jag nog lite drygt 1 msk. Det blev jättesaftiga och goda saffransbullar.
Vaniljsaffransbullar med mandelmassa
valfri saffransdeg, jag använde den här
Fyllning (till en deg på ca 0,5 liter vätska)
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
100-150 g mandelmassa
1-2 msk vaniljsocker
Gör saffransdegen enligt receptet. Låt jäsa i bunken.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en smidig smet.
Dela degen i två halvor. Kavla varje del till en rektangel.
Bred på fyllningen. Rulla ihop.
Skär i skivor och sätt i formar.
Jäs i ca 35 minuter.
Strö på pärlsocker. (Pensla med ägg först om ni inte är äggallergiska)
Grädda i ca 10 min i 225 grader.
Eftersom jag hade mandelmassa i saffransdegen tyckte jag att det blev lite mycket med 150 g mandelmassa i fyllningen också så jag tog något mindre. Välj vaniljsockermängd efter hur mycket vanilj du vill att det ska smaka. Jag valde bara 1 msk och det smakade inte så jättemycket vanilj, nästa gång tar jag nog lite drygt 1 msk. Det blev jättesaftiga och goda saffransbullar.
tisdag 30 november 2010
Matsedel v.48 nov/dec 2010
Nu åker jag till Stockholm på utbildning i ett par dagar. Tänkte hinna med att julshoppa också. Dessutom ska jag träffa en kompis och vi ska gå ut och äta på restaurang åtminstone två gånger, få se om vi kanske hinner med tre restaurangbesök. Trots att jag åker nästan 100 mil söderut verkar jag inte slippa kylan. Enligt prognosen ska det vara riktigt kallt i Stockholm också.
Matsedel v.48 nov/dec 2010
Må: Lax på spenatbädd med tagliatelle
Ti: Lasagne
On: Korv
To: Rester
Fr: Småplock
Lö: Lövbiff med ostsås och pommes
Sö: Älgkött
Matsedel v.48 nov/dec 2010
Må: Lax på spenatbädd med tagliatelle
Ti: Lasagne
On: Korv
To: Rester
Fr: Småplock
Lö: Lövbiff med ostsås och pommes
Sö: Älgkött
måndag 29 november 2010
Plankstekgratäng
Är det någon mer än jag som är less kylan? Jag tycker det är så tråkigt med den här kylan och det lilla snötäcket som är stenhårt. Kan det inte bli lite mildare och komma lite mysig snö så att barnen har nå roligt att göra ute.
Ni som följer min blogg vet att jag har en förkärlek för gratänger som sköter sig själva i ugnen. I lördags åt vi kött, potatismos och sås i en och samma form. Lite som plankstek men i gratängform så då var namnet rätt givet - Plankstekgratäng.
Plankstekgratäng
ca 1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
400 g färska champinjoner
2 msk margarin
salt, peppar
Sås
1 gul lök
2 msk margarin
3 dl grädde
1 msk mjöl
2 dl mjölk
2-3 msk fond
4 msk rött vin
Potatismos
drygt 1 kg potatis, mjölig sort
2-3 dl mjölk
2 msk smör
salt, peppar
Topping
2-3 dl riven västerbottenost
Potatismos
Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och häll i mjölk, smör, salt och peppar i grytan. Vispa till ett fluffigt mos med elvisp.
Kött och svamp
Skär fläskfilén i cm-tjocka skivor. Stek i margarin, salta och peppra, lägg köttet åt sidan.
Skär svampen i mindre bitar. Stek och lägg åt sidan.
Sås
Finhacka löken och stek den i stekpannan.
Pudra över mjölet. Häll på grädde, mjölk, fond och vin.
Låt koka ihop till en krämig sås, smaka av med salt och peppar.
Gratäng
Smörj en gratängform. Klicka eller spritsa ut potatismoset längs med kanterna på formen.
Lägg svampen i mitten av formen och köttet uppepå.
Häll över såsen. Toppa med riven ost.
Gratinera mitt i ugnen i 200 grader, ca 20 minuter, eller tills osten smält och potatismoset blivit gyllenbrunt.
Riktigt god lördagsmat, hela familjen åt mycket. Om vi hade kunnat äta mer mjölkprodukter hade jag tillsatt riven ost i potatismoset också för att göra det krämigare.
Ni som följer min blogg vet att jag har en förkärlek för gratänger som sköter sig själva i ugnen. I lördags åt vi kött, potatismos och sås i en och samma form. Lite som plankstek men i gratängform så då var namnet rätt givet - Plankstekgratäng.
Plankstekgratäng
ca 1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
400 g färska champinjoner
2 msk margarin
salt, peppar
Sås
1 gul lök
2 msk margarin
3 dl grädde
1 msk mjöl
2 dl mjölk
2-3 msk fond
4 msk rött vin
Potatismos
drygt 1 kg potatis, mjölig sort
2-3 dl mjölk
2 msk smör
salt, peppar
Topping
2-3 dl riven västerbottenost
Potatismos
Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och häll i mjölk, smör, salt och peppar i grytan. Vispa till ett fluffigt mos med elvisp.
Kött och svamp
Skär fläskfilén i cm-tjocka skivor. Stek i margarin, salta och peppra, lägg köttet åt sidan.
Skär svampen i mindre bitar. Stek och lägg åt sidan.
Sås
Finhacka löken och stek den i stekpannan.
Pudra över mjölet. Häll på grädde, mjölk, fond och vin.
Låt koka ihop till en krämig sås, smaka av med salt och peppar.
Gratäng
Smörj en gratängform. Klicka eller spritsa ut potatismoset längs med kanterna på formen.
Lägg svampen i mitten av formen och köttet uppepå.
Häll över såsen. Toppa med riven ost.
Gratinera mitt i ugnen i 200 grader, ca 20 minuter, eller tills osten smält och potatismoset blivit gyllenbrunt.
Riktigt god lördagsmat, hela familjen åt mycket. Om vi hade kunnat äta mer mjölkprodukter hade jag tillsatt riven ost i potatismoset också för att göra det krämigare.
söndag 28 november 2010
Lussekatter med mandelmassa
I dag stod det lussekattsbak på programmet eftersom det är första advent. I år använde jag mig av ett egenkomponerat recept där jag har plockat godsaker från flera olika recept.
En annan tradition vi har vid första advent är att vi äter julmustkyckling till middag. Så ikväll blir det en god smakrik och julig kyckling.
Lussekatter med mandelmassa
50 g jäst
150 g margarin (mjölkfritt)
5 dl mjölk (havremjölk)
2 pkt saffran
1,5 dl vit sirap
0,5 tsk salt
75 g mandelmassa
12-15 dl vetemjöl
Smält margarinet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av den värmda degvätskan över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Häll ner resten av vätskan.
Tillsätt saffran, vit sirap, salt och riven mandelmassa. Rör om.
Tillsätt mjölet och kör i maskin i 5-10 minuter till en smidig deg.
Låt jäsa 45 minuter.
Baka ut till lussekatter, eller vanliga bullar.
Låt jäsa på plåten i ca 35 minuter.
Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.
Eftersom vi har äggallergi i familjen penslar vi inte våra bullar, men jag tycker det blir lika bra utan ägg-pensling. Det blev luftiga och goda lussekatter, men det är de ju oftast när de är nygräddade. Det är först om ett tag man kan se om det var ett riktigt bra recept :) Jag gjorde dubbelsats deg, av ena deghalvan gjorde jag lussekatter och av den andra gjorde jag vaniljbullar.
En annan tradition vi har vid första advent är att vi äter julmustkyckling till middag. Så ikväll blir det en god smakrik och julig kyckling.
Lussekatter med mandelmassa
50 g jäst
150 g margarin (mjölkfritt)
5 dl mjölk (havremjölk)
2 pkt saffran
1,5 dl vit sirap
0,5 tsk salt
75 g mandelmassa
12-15 dl vetemjöl
Smält margarinet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av den värmda degvätskan över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Häll ner resten av vätskan.
Tillsätt saffran, vit sirap, salt och riven mandelmassa. Rör om.
Tillsätt mjölet och kör i maskin i 5-10 minuter till en smidig deg.
Låt jäsa 45 minuter.
Baka ut till lussekatter, eller vanliga bullar.
Låt jäsa på plåten i ca 35 minuter.
Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.
Eftersom vi har äggallergi i familjen penslar vi inte våra bullar, men jag tycker det blir lika bra utan ägg-pensling. Det blev luftiga och goda lussekatter, men det är de ju oftast när de är nygräddade. Det är först om ett tag man kan se om det var ett riktigt bra recept :) Jag gjorde dubbelsats deg, av ena deghalvan gjorde jag lussekatter och av den andra gjorde jag vaniljbullar.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)