måndag 8 november 2010

Utbyggnaden på plats

Oj, nu händer det saker med nybyggnationen!

När jag for till jobbet i morse såg det ut så här (fast det var lite mer snö). En betongplatta utan hus.

När jag kom hem från jobbet såg det ut så här.

Det kommer vara så spännande att komma hem från jobbet nu varje dag i lite drygt en veckas tid för att se hur det går framåt. De kommer inrikta sig på att få på taket nu så fort som möjligt innan det kommer mer snö eller regn.

söndag 7 november 2010

Helstekt kalkon med stuffing

I går snöade det igen så nu ligger det ett vitt lager snö ute och det är så ljust och fint. Det snöar lite nu också, det får gärna komma lite mer så att barnen har lite att leka med och i. Vi måste gå ut och sopa av nybyggnadens platta för att underlätta för byggarna när de kommer i morgon för att sätta upp vårt nya hus. Ska bli så himla spännande. Utsikten från köket kommer inte bli så rolig ett tag framöver, vi kommer se in i bygget.
Helstekt kalkon med stuffing
1 st kalkon, ca 5 kg
smör
soja
1 msk kycklingfond
5 dl vatten
Stuffing/fyllning
ca 3 skivor tärnat, vitt dagsgammalt bröd
0,5 stor gul lök, hackad
1 hackad selleristjälkar
1 dl hackade färska champinjoner
1 dl vitt vin
50 g smör
Kycklingbuljong (på en tärning)
Persilja, salvia, timjan. En knippa vardera
Salt och peppar.

Stuffing/Fyllning
Fräs grönsakerna i smöret utan att de får färg.
Tillsätt vinet och låt sjuda ett par minuter.
Tillsätt bröd, champinjoner och kryddor och så mycket buljong så att det blir saftigt. Salta och peppra efter smak. OBS! Det ska smaka mycket.
Kalkonen
Skölj kalkonen i kallt vatten både in- och utvändigt. Torka med papper.
Fyll alla håligheter löst med stuffingen och lägg resten i en smord form och baka med folie på i 1h, 175°.
Bind kalkonen för att få jämnare fördelning av värmen och för att den inte ska ramla sönder. Lägg låren i kors och knyt. Knyt även så att vingarna håller sig mot kroppen.
Smält smör. Tillsätt mycket soja. Pensla sedan hela kalkonen med blandningen.
Häll vatten och fond i en långpanna, sätt kalkonen, med ryggen uppåt, på ett galler ovanför och in i ugnen i 170 grader.
Pensla kalkonen runt om var tjugonde minut. Efter en timme börjar du ösa av buljongen under kalkonen istället. Fortsätt ösa kalkonen var tjugonde minut tills kalkonen är klar. När det återstår ca en timmen vänder man kalkonen så att bröstet kommer uppåt.
Kalkonen är klar när innertemperaturen är 80 grader, använde stektermometer. Räkna med att det tar 30-50 minuter per kilo kalkon.
Låt den svalna något innan du skär upp den (trancherar den).
Om du förbereder kalkonen i god tid kan du lägga upp kalkonskivorna på ett ugnssäkert fat och värma i ugnen innan servering.
Servera med goda tillbehör t.ex. potatis, gräddsås, gelé och grönsaker.
Vår kalkon på 5 kg blev klar efter3,5 timmar i ugnen. Har man gott om tid kan man sänka ugnsvärmen och därmed få en saftigare kalkon. Har man ont om tid kan man höja ugnsvärmen men då är risken stor att den blir torrare. Till kalkonen åt vi kokt potatis, gräddsås, stuffing, brysselkål, coleslaw, gelé och en sallad. Jag har läst att många är jätteförtjusta i stuffingen, men jag tyckte inte den var någon höjdare. Fast det kanske berodde på kocken. Det blev en god festmiddag med en saftig kalkon och goda tillbehör. Vi har mycket kalkonkött kvar trots att vi var 4 vuxna och 3 barn som åt mycket.

fredag 5 november 2010

Allhelgonamiddag

Nu är höstlovet slut och barnen ska till skolan igen. Det har varit så enkelt varje morgon nu på lovet när det bara har varit jag och Ida som ska i väg. Jag har stämplat in långt före åtta varje morgon. Men det har varit desto stressigare kring lunch att skynda sig hem så att de inte behöver vara ensamma hela dagarna. Det har gått jättebra för Olivia och Isak att vara hemma. Jag var lite orolig innan lovet hur det skulle vara med syskonkärleken.

Till veckan fyller Leif år men vi firade honom redan i kväll med en festmiddag.

Förrätt
Marinerade räkor med vitlöksbröd

Varmrätt
Ugnstekt kalkon med tillbehör

Efterrätt
Fryst tiramisu-tårta

Dryck
Rotari rosé, vatten, rabarbersaft, öl, marsalavin och te

tisdag 2 november 2010

Stor gjutjärnsgryta

Efter två intensiva dagar både på jobbet och hemma känner jag mig såå trött. Ska försöka komma i säng i tid i kväll. Eftersom barnen har höstlov åker jag hem och är med dem under lunchen, fast det blir mest att jag stressar hem, äter lite och sen stressar tillbaka till jobbet. Idag bjöd jag på kanel- och lingonkaka på jobbet som tack för all uppvaktning i samband med min födelsedag. De verkade uppskatta kakan och den kan jag verkligen rekommendera, den är enkel att göra och har lite annorlunda smak och konsistens.
Mitt senaste köp till köket är en stor emaljerad gjutjärnsgryta på 6 liter. Perfekt för mig som tycker om storkok. Jag älskar den och har redan hunnit använda den två gånger. Jag har tillagat hel kyckling i ugn i den och eftersom hela familjen älskar kyckling behöver vi två kycklingar och det rymde grytan utan problem. Jag har även gjort köttfärssås på 1,5 kg köttfärs i den och då var den knappt halvfull.

Vad är era favoriter i köket?

söndag 31 oktober 2010

Matsedel v.44 nov 2010

Nu är det höstlov från skolorna så Olivia och Isak kommer vara ensamma hemma. Hoppas de klarar vara vänner. Jag ska försöka ta lite längre lunch några dagar så att jag kan åka hem och se till att de får i sig nå annat än mackor.

Matsedel v.44 nov 2010
Må: Spagetti och köttfärssås
Ti: Korv
On: Hemmagjord pizza
To: Pasta och skinksås
Fr: Helstekt kalkon
Lö: Hamburgare
Sö: Röding

Halloween

Idag är det Halloween, men vi tjuvstartade igår då det var lördag. Tycker det är skönt att Halloween i år inte infaller i närheten av All-helgona-helgen. Fast många verkar tro att det är samma sak. När Olivia var ute med kompisarna och körde "bus eller godis" var det några som sa att de var en vecka för tidigt. Då förklarade Olivia så duktigt att de var en dag för tidigt eftersom Halloween är den 31 oktober. Ifjol gjorde jag en Halloween-middag men det gjorde jag inte i år. Men i år gjorde vi en pumpa-lykta för första gången.
I går bakade jag och barnen kanelbullar så det luktade ljuvligt i huset. Det finns inte många dofter som slår det. Ida har ett otroligt tålamod när det gäller bakning och hjälpte mig hela tiden. De större barnen droppade av lite efterhand. Vid frukost önskade Ida att vi skulle baka bullar idag också, men eftersom vi nu har fullt med bullar i frysen känns det lite onödigt. Så vi satte igång att baka Emys limpor istället. Men snart är det dags för saffransbullar, ååh vad jag längtar.

Visst har ni kommit ihåg att ställa om klockorna till vintertid?

torsdag 28 oktober 2010

Stekta grönsaker

Borta bra men hemma bäst. Det var jättekul och skönt att vara i Stockholm i två dagar, men nog är det ändå skönast hemma. Ikväll är Leif och Olivia på hockey och Ida sover, så snart ska jag och Isak torsdagmysa i soffan med nå gott och se Robinson på tv. Idag är det exakt två veckor sedan Ida slutade med tutte, eller napp som "sörlänningar" kallar det för, och det går riktigt bra. Ibland när hon är trött på eftermiddagarna kan hon fråga efter den. Vi har sagt hela hösten att när snön kommer då ska hon sluta med tutte och den 14 oktober kom vinterns första snö. Den har dock tinat bort men tutten har inte kommit tillbaka.

Snart är det helg. Har ni bestämt helgmiddagarna än? Förra helgen åt vi en gammal klassiker som vi älskar - lövbiff med ostsås. Men den här gången åt vi stekta grönsaker till köttet istället för pommes frites.
Stekta grönsaker
1 röd paprika
1 grön zucchini
0,5 purjolök

Skär paprikan i cm-stora bitar.
Skiva zucchinin och skär sedan varje skiva i fyra bitar.
Skölj purjolöken noga innan du strimlar den.
Stek allt i olivolja och krydda med örtsalt och ev. svartpeppar.

De här smakerna passar så bra ihop och blir jättegott, dessutom blir det så fint med de olika färgerna. Den här grönsaksblandningen är gott till det mesta t.ex. ris med kyckling eller tillsammans med pasta som en vegetarisk rätt.