I dag var det dags för veckans fiskmiddag och jag var förberedd på klagomålen som brukar bli när det är fisk som serveras. Men i dag var det väldigt få klagomål. Olivia blev lite besviken för vi hade planerat att äta hennes favoritlax med spenat. Men jag tog mig inte till affären innan middagen och vi hade tyvärr ingen spenat hemma. Men både hon och Isak åt varsin portion utan att klaga. Ida åt som vanligt mycket när det är lax och potatis.
Lax med fetaost och dill
4-5 portionsbitar lax
150 g fetaost
2 msk dill
en skvätt grädde
salt o peppar
Mosa ihop fetaost och dill med lite grädde.
Salta och peppra laxen.
Skär en skåra längs med fiskbitarna. Fyll med fetaostblandningen.
Ställ in i ugnen ca 20 min i 200 grader.
Det var en krämig och god fyllning i laxen med mycket dillsmak. Jag tycker inte att det behövs någon extra sås. Isak som är mjölkallergisk fick en fiskbit utan fetaostfyllning och Olivia skrapade bort fyllningen och åt bara laxen
söndag 12 september 2010
Matsedel v.37 sept 2010
Ida mår lite bättre men vi håller oss ändå inne idag, så jag har hunnit med att städa och röja lite. Jag har bl.a städat undan i köket så att det finns gott om plats när Leif kommer hem med första laddningen älgkött för året. Det lär inte bli några stora mängder men ändå skönt att ha gott om plats när man paketerar och ev. maler färs. Den stolte älgjägaren har ju dessutom själv skjutit två av älgarna, de första någonsin för honom.
Nu är det söndag igen och dags att planera nästa veckas middagar. Nästa helg blir det två festmiddagar att ordna då Olivia ska firas. På fredag ska henne kompisar komma på tjejmiddag och på lördag kommer släktingar på kalas.
Må: Popcorn-soppa (hur konstigt låter inte det?)
Ti: Korv och makaroner
On: Grillad kyckling, pommes och grönsaker
To: Palt
Fr: Olivia har tjejmiddag här hemma
Lö: Olivias släktkalasmiddag.
Sö: Rester
Nu är det söndag igen och dags att planera nästa veckas middagar. Nästa helg blir det två festmiddagar att ordna då Olivia ska firas. På fredag ska henne kompisar komma på tjejmiddag och på lördag kommer släktingar på kalas.
Må: Popcorn-soppa (hur konstigt låter inte det?)
Ti: Korv och makaroner
On: Grillad kyckling, pommes och grönsaker
To: Palt
Fr: Olivia har tjejmiddag här hemma
Lö: Olivias släktkalasmiddag.
Sö: Rester
lördag 11 september 2010
Kycklingtacogryta
I dag är det Idas tur att vara riktigt krasslig. Hon har inte ätit nå på hela da'n och astman har slagit till så hon har svårt att andas. Nu har hon somnat så vi hoppas hon sover på förkylningen och är frisk imorgon. Både Isak och Olivia hade en-dags-förkylning med hög feber så vi hoppas att även Ida får en kortvarig variant för ovanlighetens skull.
Isak är på sin första hockeyträning för säsongen, känns konstigt när solen skiner och det är riktigt varmt ute. När vi höll på att knyta Isaks skridskor sa Ida "Imorgon ska jag åka skidor" :)
Kycklingtacogryta
500 g kycklingfilé
0,5 tsk salt
2 msk tacomixkrydda
1 burk körbärstomater, (400 g)
1 dl vatten
2-4 st vetetortilla
Skär kycklingen i små bitar. Bryn det hastigt i smör.
Krydda med salt och tacokrydda.
Häll i tomaterna med sitt spad och vattnet. Låt koka 1–2 min.
Dela brödet på mitten och skär det sedan i strimlor. Stek det i smör i en stekpanna 1–2 min. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera grytan med ris och sallad. Strö över tortillastrimlorna.
Det här tyckte vi alla om och det var jätteenkelt att göra för det var ju så få ingredienser. De stekta tortillastrimlorna blev en favorit hos barnen. Man kan variera sig och använda fläskkarré eller benfri kotlett istället för kyckling och förmodligen blir det lika bra.
Isak är på sin första hockeyträning för säsongen, känns konstigt när solen skiner och det är riktigt varmt ute. När vi höll på att knyta Isaks skridskor sa Ida "Imorgon ska jag åka skidor" :)
Kycklingtacogryta
500 g kycklingfilé
0,5 tsk salt
2 msk tacomixkrydda
1 burk körbärstomater, (400 g)
1 dl vatten
2-4 st vetetortilla
Skär kycklingen i små bitar. Bryn det hastigt i smör.
Krydda med salt och tacokrydda.
Häll i tomaterna med sitt spad och vattnet. Låt koka 1–2 min.
Dela brödet på mitten och skär det sedan i strimlor. Stek det i smör i en stekpanna 1–2 min. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera grytan med ris och sallad. Strö över tortillastrimlorna.
Det här tyckte vi alla om och det var jätteenkelt att göra för det var ju så få ingredienser. De stekta tortillastrimlorna blev en favorit hos barnen. Man kan variera sig och använda fläskkarré eller benfri kotlett istället för kyckling och förmodligen blir det lika bra.
onsdag 8 september 2010
Pasta- och skinksallad
Åh vad jag hatar förkylningar. Nu när jag äntligen börjar känna mig lite bättre efter drygt 3 veckor så har Isak blivit sjuk igen. Han gick hem från skolan med feber, hosta och täppt näsa. Har vi otur så får vi alla en andra omgång av höstförkylningen nu. Nej, nu får jag försöka tänka positivt.
Idag gjorde jag en barnvänlig enkel pasta- och skinksallad utan konstigheter. I "huvudskålen" hade jag bara sånt som alla barnen tycker om, pasta, skinka, gurka, paprika och körsbärstomater. I småskålar brevid har jag saker som bara vissa tycker om, så kan var och en plocka ihop sin egen favoritsallad.
Pasta- och skinksallad
pastaskruvar i olika färger
gurka
paprika
körsbärstomater
skinka eller kassler
alternativa tillbehör, välj era favoriter
purjolök
majs
fetaost eller mozzarella
bönor
sallad
Barnen åt och åt och åt så jag hann inte ens ta ett kort. Isak som kände sig krasslig ville inte äta men efter ett tag när Panodilen hade satt ner febern kom han och åt. Hans kommentar då var så rolig "Oj så gott, hur kunde jag tacka nej till det här". Det är inte ofta man får sånt beröm av Isak för maten man gör om det inte är tacos. Olivia älskar också sån här sallad om hon får ha Rhode Island-dressing till.
Idag gjorde jag en barnvänlig enkel pasta- och skinksallad utan konstigheter. I "huvudskålen" hade jag bara sånt som alla barnen tycker om, pasta, skinka, gurka, paprika och körsbärstomater. I småskålar brevid har jag saker som bara vissa tycker om, så kan var och en plocka ihop sin egen favoritsallad.
Pasta- och skinksallad
pastaskruvar i olika färger
gurka
paprika
körsbärstomater
skinka eller kassler
alternativa tillbehör, välj era favoriter
purjolök
majs
fetaost eller mozzarella
bönor
sallad
Barnen åt och åt och åt så jag hann inte ens ta ett kort. Isak som kände sig krasslig ville inte äta men efter ett tag när Panodilen hade satt ner febern kom han och åt. Hans kommentar då var så rolig "Oj så gott, hur kunde jag tacka nej till det här". Det är inte ofta man får sånt beröm av Isak för maten man gör om det inte är tacos. Olivia älskar också sån här sallad om hon får ha Rhode Island-dressing till.
tisdag 7 september 2010
Snabb korvpanna i ugn
Vilket härligt väder vi har ute med sommarvärme. Synd bara att man inte får vara ledig och njuta. Sommaren i år verkar ha varit i maj och i september här uppe i norr. I dag var det dags att äta korv och det börjar bli lite uttjatat att steka den och äta med makaroner, så idag provade jag en variant i ugnen. Ni vet ju att jag har en förkärlek för att laga mat i ugnen. Medans korven blev klar i ugnen så kokade riset på spisen och allt blev klart samtidigt. Korven kryddade jag med en av barnens favoritkrydda - curry. Dessutom åt vi en av Olivias favoritsallader - rivna morötter som blandas med rivna äpplen.
Snabb korvpanna i ugn
600 g falukorv
1 burk krossade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk chilisås
1-2 tsk curry
salt
2 dl grädde
1 dl riven ost
Häll tomater, vitlök, curry, chilisås, salt och grädde i en ugnsform. Blanda.
Skiva korven och lägg ovanpå. Strö över osten.
Gratinera mitt i ugnen i 200-225 grader ca 25 minuter.
Smakrik och god korvrätt tyckte i alla fall jag och Olivia. Isak och Ida var för trötta för att orka äta och Leif var inte hemma. Jag använde iMat, den mjölkfria havrebaserade grädden och det gick jättebra.
Snabb korvpanna i ugn
600 g falukorv
1 burk krossade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk chilisås
1-2 tsk curry
salt
2 dl grädde
1 dl riven ost
Häll tomater, vitlök, curry, chilisås, salt och grädde i en ugnsform. Blanda.
Skiva korven och lägg ovanpå. Strö över osten.
Gratinera mitt i ugnen i 200-225 grader ca 25 minuter.
Smakrik och god korvrätt tyckte i alla fall jag och Olivia. Isak och Ida var för trötta för att orka äta och Leif var inte hemma. Jag använde iMat, den mjölkfria havrebaserade grädden och det gick jättebra.
söndag 5 september 2010
Matsedel v.36 sept 2010
Nu när skola och jobb har kommit igång på allvar och det är slut på ledigheter börjar det bli dags för lite matplanering igen. Den mesta maten går ganska fort att tillaga bara man har förberett. En kycklinggryta t.ex. gör man på några minuter bara kycklingen är tinad. När jag gör mina veckomatsedlar är det inte alltid som jag planerar i detalj vad vi ska äta. Ibland saknas inspirationen precis när matsedeln ska skrivas, men om jag vet huvudingrediensen så brukar det ordna sig.
Må: Bortbjudna på köttgryta och potatis
Ti: Snabb korvpanna i ugn och ris
On: Pasta- och skinksallad
To: Rester
Fr: Småplock
Lö: Kycklingtacogryta och ris
Sö: Lax med dill- och fetostfyllning och potatis
Skriver ni veckomatsedel eller bestämmer ni från dag till dag vad som ska ätas?
Må: Bortbjudna på köttgryta och potatis
Ti: Snabb korvpanna i ugn och ris
On: Pasta- och skinksallad
To: Rester
Fr: Småplock
Lö: Kycklingtacogryta och ris
Sö: Lax med dill- och fetostfyllning och potatis
Skriver ni veckomatsedel eller bestämmer ni från dag till dag vad som ska ätas?
lördag 4 september 2010
Äppelsnittar
Vilken slöardag vi har haft. Vi tjejer har mest gått omkring i myskläder, jag och Ida somnade t.o.m. på soffan när vi såg Saltkråkan...så skönt. Imorgon hoppas jag att jag har mer energi för då är det fönsterputsning som gäller. Leif har fortsatt ute för att förebereda gjutning av nya plattan, så inom två veckor hoppas vi ha en ny platta.
Till middag åt vi fläskytterfilé med svampröra i ugn och pressad potatis. En maträtt som jag kan rekommendera. Fläskytterfilén blir väldigt mör och smakar inte så mycket skinka som den kan göra ibland. Jag förmodar att det beror på att man marinerar köttet ett tag innan det tillagas.
Äppelsnittar
Deg:
100 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk kardemumma
1/2 dl socker
2 krm salt
25 g jäst
ca 7 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 4 normalstora äpplen
1 dl socker
1 tsk kanel
1 litet ägg
1/2 dl vispgrädde
Deg:
Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken.
När vätskan är fingervarm (max 37 grader) tillsätts kardemumma, socker, jäst, mjöl och salt.
Arbeta ihop degen väl och jäs övertäckt i ca 30 minuter.
Äppelsnittar:
Kavla ut degen på en ugnsplåt, gärna med kant, täckt med bakplåtspapper. Om plåten saknar kant riskerar det att droppa vätska i botten av ugnen under gräddningen.
Kärna ur och skala äpplena. Skär dem i skivor och lägg ut tätt över hela degen.
Strö på socker och kanel.
Vispa ihop ägg och grädde och ringla över brödet.
Grädda i övre delen av ugnen i 200 grader i 20–30 minuter. Äpplena ska bli mjuka och brödet ska ha fått färg på undersidan.
Skär brödet i längder och sedan diagonalt till romber eller snittar.
Jag använde inget ägg, men tog lite mer grädde istället och jag använde den mjölkfria havregrädden och det blev jättebra. Jag tyckte det verkade konstigt att ha plåten i övre delen av ugnen så jag hade i mitten istället. Men nu i efterhand förstår jag varför den ska vara högre upp. Innan äpplena var mjuka och kakan hade fått lite färg så var botten väldigt välgräddad. Kakan hade en lite knäckig yta och god äppelsmak och blev jättegod trots den hårda botten.
Till middag åt vi fläskytterfilé med svampröra i ugn och pressad potatis. En maträtt som jag kan rekommendera. Fläskytterfilén blir väldigt mör och smakar inte så mycket skinka som den kan göra ibland. Jag förmodar att det beror på att man marinerar köttet ett tag innan det tillagas.
Äppelsnittar
Deg:
100 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk kardemumma
1/2 dl socker
2 krm salt
25 g jäst
ca 7 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 4 normalstora äpplen
1 dl socker
1 tsk kanel
1 litet ägg
1/2 dl vispgrädde
Deg:
Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken.
När vätskan är fingervarm (max 37 grader) tillsätts kardemumma, socker, jäst, mjöl och salt.
Arbeta ihop degen väl och jäs övertäckt i ca 30 minuter.
Äppelsnittar:
Kavla ut degen på en ugnsplåt, gärna med kant, täckt med bakplåtspapper. Om plåten saknar kant riskerar det att droppa vätska i botten av ugnen under gräddningen.
Kärna ur och skala äpplena. Skär dem i skivor och lägg ut tätt över hela degen.
Strö på socker och kanel.
Vispa ihop ägg och grädde och ringla över brödet.
Grädda i övre delen av ugnen i 200 grader i 20–30 minuter. Äpplena ska bli mjuka och brödet ska ha fått färg på undersidan.
Skär brödet i längder och sedan diagonalt till romber eller snittar.
Jag använde inget ägg, men tog lite mer grädde istället och jag använde den mjölkfria havregrädden och det blev jättebra. Jag tyckte det verkade konstigt att ha plåten i övre delen av ugnen så jag hade i mitten istället. Men nu i efterhand förstår jag varför den ska vara högre upp. Innan äpplena var mjuka och kakan hade fått lite färg så var botten väldigt välgräddad. Kakan hade en lite knäckig yta och god äppelsmak och blev jättegod trots den hårda botten.
Etiketter:
baka i långpanna,
bullar,
fikabröd,
frukt o bär,
mjuka kakor
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)