söndag 6 juni 2010

Oscar II-tårta

Har länge funderat på att prova den här tårtan men eftersom den innehåller så mycket ägg har det inte känts så kul att göra den med tanke på att både Isak och Ida är ägg-allergiker. Men nu kunde jag inte hålla mig längre för receptet dyker upp lite här och där. Jag gör en snabb-variant med färdighackad mandel istället för att mala mandel själv. Den här tårtan kallas även Zuleika-tårta, jag tror i alla fall att det är samma sorts tårta.

Oscar II-tårta
Bottnar
2 påsar hackad och skållad ­sötmandel (à 50 g)
1 1/2 dl strösocker
4 äggvitor
Smörkräm
5 äggulor
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde eller mjölk
175 g osaltat smör, rumsvarmt
Garnering
25 g flagad mandel

Rita två runda bottnar, ca 22-23 cm i diameter, på bakplåtspapper. Smörj och mjöla dem lätt.
Blanda den hackade mandeln med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i mandelsockret.
Bred ut smeten så jämnt och fint som möjligt i cirklarna på plåtarna.
Grädda i 150–175° varm ugn i ca 15 minuter. Lossa bottnarna från pappret och låt dem svalna.
Smörkräm
Rör ihop äggulor, mjölk/grädde och socker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning.
Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den tjocknat. Vispa kraftigt under tiden!
När smeten tjocknat låt den svalna något. Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa ner till en jämn smet.
Låt sedan smeten kallna och stelna i kylskåp.
Lägg ihop bottnarna med hälften av krämen emellan.
Lägg resten ovanpå.
Rostade mandelspån
Rosta mandelspånen till garneringen i en stekpanna. Sätt på plattan strax under medelvärme och "stek" den flagade mandeln i en stekpanna tills den blivit guldgul, ca 5 min. Passa noga så att de inte bränns.
Strö över de rostade mandelspånen över det översta lagret smörkräm. Låt stå kallt innan servering.

Det här är en riktigt god tårta i små mängder. Den är väldigt söt så man vill inte ha för mycket av den. Det som är bra med tårtan är smakar lika bra när den varit fryst. Praktiskt att ha i frysen och ta fram när man får oväntat besök. Eftersom den är så tunn så tinar den snabbt.

Nationaldagsfirande med smakprover

Jag har provbakat en del saker inför kommande kalas och i dag då det är Sveriges nationaldag passade det med ett litet kalas för att proväta alla godsaker och avgöra om det duger till sommarens kalas. Vi bjöd hit mormor och morfar för att smaka pestopajsnittar, kantarellpajsnittar, äggfria kladdkakemuffinsOscarII-tårta och mandeltårta med chokladkräm. Recept kommer så fort jag hinner!

Tyvärr har det fina sommarvädret försvunnit och ersatts med lite småkallt tråkigare väder. Jag längtar tillbaka till att äta på altan och ha det mysigt. Till veckan är det skolavslutningar och sommarlov så då hoppas vi på strålande sol och badväder resten av sommaren.

torsdag 3 juni 2010

Umekaka med rabarber

Idag har det regnat nästan hela dan, men jag hade tur för det var uppehåll både när jag cyklade till och från jobbet. Det får gärna regna hela natten bara det har slutat imorgon när det är dags för oss att cykla iväg till skola och jobb. En på jobbet har bjudit på en äppelkaka några gånger som varit så god. För några dagar sedan bakade jag en liknande kaka men med rabarber. Jag tyckte inte den smakade riktigt som jag kom ihåg så jag tog med mig en kaka till jobbet...och den fick godkänt.
Umekaka med rabarber
125 g margarin, smält
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
ca 3 stjälkar rabarber (har för mig att det var ca 150 g jag använde)
malen kardemumma
pärlsocker

Blanda de torra ingredienserna och rör ner det smälta margarinet. Rör om väl.
Dela pajdegen i och tryck ut i två mindre folieformar, eller gör en normalstor paj.
Dela rabarbern i mindre bitar och fördela i de två formarna. Tryck ner dem något i pajdegen.
Strö kardemumma och pärlsocker över rabarbern.
Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter längst ner i ugnen.

Rabarbern ska täcka nästan all pajdeg annars blir det för lite rabarber och för mycket kaka när den jäser upp något under gräddning.

onsdag 2 juni 2010

Skinkfylld zucchini

Igår var det fest på Idas förskola. Vi fick bl.a. se teckningar och fotografier dessutom bjöd de på varm korv med bröd, saft, kaka och te/kaffe. Hela förskolans barn, syskon och föräldrar var inbjudna till en eftermiddag/kväll ute på gården. Det var väldigt enkelt och trevligt, skönt när det inte blir för styrt när det är så många barn inblandade.

Skinkfylld zucchini
2 zucchinis
riven ost
Skinksås
250 g rökt skinka i bitar
innankråmet från zucchini
1-2 msk tomatpuré
50 g philadelphiaost
2 dl grädde
1 msk vetemjöl
vatten
salt, peppar

Dela varje zucchini på längden i två delar. Om de blir enklare kan man först dela den tvärs över en gång.
Skär ut innankråmet på varje del så det rymms fyllning. Dela det i mindre bitar.
Bryn skinkan och zucchinihacket något. Tillsätt tomatpuré och rör om.
Tillsätt philadelphiaost och grädde. Koka ihop.
Rör ut mjölet i lite vatten. Tillsätt i såsen under omrörning. Koka i 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Späd såsen med vatten, mjölk eller grädde till lagom konsistens. Den får inte bli för rinnig för då rinner den av zucchinin.
Fyll skinksåsen i zucchinin. Strö på riven ost.
Gratinera i 200 grader 15-20 minuter, tills osten smält och zucchinin mjuknat.

När jag fyllt 2 zucchinis hällde jag i ca 1 dl mjölk till såsen och kokade upp på nytt. Sedan åt barnen pasta med skinksås istället eftersom de inte är så förtjusta i zucchinis. Jag som älskar zucchini tyckte det här var en god maträtt. Jag hade gärna gjort en roligare sallad att äta till, men kylskåpet gapade ganska tomt.

måndag 31 maj 2010

Kladdig chokladkaka

I lördags var vi till Ikea en sväng och köpte lite smått o gott. Det är så roligt att vara dit och shoppa. Men efter drygt 20 mil (ToR) i bil och 2 rundor på Ikea så är man ganska trött. Det jag mest har längtat efter är bakformen som ser ut som en stjärna. Så i går när det var mors dag var jag ju tvungen att baka en kaka så jag fick prova min nya form, jag som älskar stjärnor. Visst blev kakan fin?

Kladdig chokladkaka
1 dl smält margarin (ca 100 g)
2 dl strösocker
2 ägg
1 dl tunn grädde
1 msk kakao
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Glasyr:
1 msk margarin
1 dl strösocker
1 dl mjölk eller tunn grädde
1 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt det avsvalnade margarinet och grädden.
Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör ner detta i smeten.
Rör smeten slät och häll i en smord och bröad form.
Grädda kakan i 175° i 40-45 minuter.
Blanda ingredienserna till glasyren i en kastrull och ge den ett uppkok.
Slå glasyren över den heta kakan när den kommer ur ugnen.
Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp.

Den här kakan påminner om vaniljsockerkakan, fast den här innehåller även kakao. God, enkel och saftig.

fredag 28 maj 2010

Tips till Mors dag - Gerbera


På söndag är det Mors dag och jag tänkte ge ett litet tips! Har ni sett Gerberas keramik? De har så fina saker och i så många olika fina färger. Tänk att äta en lasagne eller jordgubbs- och rabarberpaj från en sån här fin form.
De har även kannor, tallrikar, skålar och mycket annat. Gå in på Gerbera.cc för att inspireras.
Gerbera har alltid varit en favoritblomma för mig och nu är Gerbera även en favorit i köket.

torsdag 27 maj 2010

Citronmarinerad lax

Nu är garaget rivet. Det ser väldigt konstigt ut på tomten nu. Nu ska plattan tas bort och sedan är det dags att börja gräva och gjuta ny platta till nybyggnaden. Såå spännande.

Igår åt vi god lax till middag. Tyvärr har de större barnen slutat tycka om fisk, det är så tråkigt. Tidigare åt det jättemycket när det var fisk men  nu gnäller de bara och tycker inte alls om säger de. Men jag tror att de har hört hur andra låter. För inte kan man väl bara sluta tycka om nå så där?

Citronmarinerad lax
800 gr laxfilé
ströbröd
Marinad
0,5 dl rapsolja
rivet skal av en citron
saften av 0,5-1 citron
0,5 finhackad gul lök 
0,5 dl finhackad dill
0,5 dl finhackad gräslök
salt och citronpeppar

Lägg laxen med skinnsidan ner i en ugnssäker form eller ugnsplåt .
Blanda ihop marinaden, och skeda den över fisken. Låt marinera i minst 4 timmar, gärna över natten i kyl med plast över.
Strö ströbröd över den marinerade fisken.
Stek laxen i ca 20 minuter i 200 grader eventuellt lite kortare om den inte är så tjock.

Till laxen serverade jag pressad potatis och en vitvinssås med gräslök. Som vanligt gnällde de större barnen eftersom det är fisk, eftersom det dessutom var lök så gnällde de värre än vanligt. Jag däremot tyckte det var en god lax med mycket citronsmak.