Till fredagens älgfilé serverade jag en kantarellsås.
Kantarellsås
½ liter rensade kantareller
2 msk smör
salt
vitpeppar
2 msk vetemjöl
2-3 dl vispgrädde
1-2 dl vatten
1 msk vilt- och kantarellfond
0,5 dl vitt vin
Dela de största kantarellerna i mindre bitar.
Stek kantarellerna utan smör tills de vätskat av sig.
Tillsätt smöret och krydda med salt och peppar.
Rör i mjölet. Häll på grädden och vattnet under omrörning.
Tillsätt vilt- och kantarellfond och vitt vin.
Koka såsen i 5 minuter. Smaka av och krydda mer om det behövs.
Anpassa vatten- och gräddmängden efter hur tjock sås du vill ha.
Alla mått är ungefärliga för jag hällde i lite utav varje tills jag tyckte att konsistensen och smaken var bra.
söndag 7 februari 2010
Morotsbröd
Idag har det åter igen varit en härlig dag med strålande sol. Innan lunch var jag och Ida ute och skottade. Vår lilla 2,5-åring är väldigt egoistisk just nu, hennes favoritord verkar vara min och mitt. När vi skottade sa hon åt mig "Nej, det är MIN snö" trots att vi har hur mycket snö som helst och det räcker och blir över till många. Efter lunch tog jag en promenad på isvägen i solskenet - så härligt.
Efter middagen bakade jag morotsbröd som jag har varit sugen på ett tag, i dag blev det äntligen av. Bra att ha nybakat bröd när Isak kom hem hungrig från dagens ishockey-träningen.
Morotsbröd
50 g jäst
4,5 dl fingervarmt vatten
1,25 dl filmjölk
0,5 dl flytande margarin
2 msk socker
2,5 tsk salt
1,5 dl havrekli
1 kg vetemjöl
5 dl rivna morötter
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, fil, margarin, socker och salt. Vispa tills jästen löst sig.
Tillsätt havrekli, mjöl och morötter och arbeta degen väl, 8-10 minuter i maskin.
Strö över lite mjöl, täck med en bakduk och låt jäsa i 40 min.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord och forma till 2 limpor. Låt jäsa på plåt medan ugnen värms till 225 grader.
Baka i nedre delen av ugnen i 30-35 min.
Låt svalna på galler under bakduk.
Bröd blir så saftigt och gott med morötter i. Jag hade inte havrekli hemma så jag använde vetekli istället med lika bra resultat. Om man vill göra det mjölkfritt kan man använda naturell soja-yoghurt t.ex. Eftersom Isak ska börja prova lite mjölkprodukter i t.ex. bröd använde jag den lilla mängd fil som det stod i receptet, men jag hade mjölkfritt margarin.
Efter middagen bakade jag morotsbröd som jag har varit sugen på ett tag, i dag blev det äntligen av. Bra att ha nybakat bröd när Isak kom hem hungrig från dagens ishockey-träningen.
Morotsbröd
50 g jäst
4,5 dl fingervarmt vatten
1,25 dl filmjölk
0,5 dl flytande margarin
2 msk socker
2,5 tsk salt
1,5 dl havrekli
1 kg vetemjöl
5 dl rivna morötter
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, fil, margarin, socker och salt. Vispa tills jästen löst sig.
Tillsätt havrekli, mjöl och morötter och arbeta degen väl, 8-10 minuter i maskin.
Strö över lite mjöl, täck med en bakduk och låt jäsa i 40 min.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord och forma till 2 limpor. Låt jäsa på plåt medan ugnen värms till 225 grader.
Baka i nedre delen av ugnen i 30-35 min.
Låt svalna på galler under bakduk.
Bröd blir så saftigt och gott med morötter i. Jag hade inte havrekli hemma så jag använde vetekli istället med lika bra resultat. Om man vill göra det mjölkfritt kan man använda naturell soja-yoghurt t.ex. Eftersom Isak ska börja prova lite mjölkprodukter i t.ex. bröd använde jag den lilla mängd fil som det stod i receptet, men jag hade mjölkfritt margarin.
lördag 6 februari 2010
Hjortronparfait
Då var Melodifestivalmånaden äntligen igång. Nu vet man vad man gör på lördagar sex veckor framöver. Gårdagens middag avslutade vi med en underbar hjortronparfait som vi åt tillsammans med tunna mandelflarn.
Hjortronparfait 6 portioner
3 äggulor
4 msk florsocker
3 dl vispgrädde
1,5-2 dl hjortronsylt
1. Vispa äggulor med florsocker i flera minuter.
2. Vispa grädden.
3. Blanda hjortronsylten i de vispade äggulorna. Blanda grädden i din äggblandning.
4. Frys i lämplig form i 5-6 timmar, gärna under natten.
5. Ta ut parfaiten och låt den tina i kylskåp i ca 15 minuter innan servering. Servera med lite extra hjortron eller hjortronsylt.
Om man vill kan man passera sylten så att man slipper kärnorna i parfaiten. Jag passerade lite mindre än hälften av sylten för kärnorna hör ju till hjortron. Lite beroende på hur söt sylt man har kan man anpassa sockermängden. Min sylt var ganska söt så jag hade kunnat ta mindre socker. Men det var en underbart god efterrätt som var väldigt enkel att göra, dessutom ska den förberedas dagen innan. Sånt tycker jag om!
Hjortronparfait 6 portioner
3 äggulor
4 msk florsocker
3 dl vispgrädde
1,5-2 dl hjortronsylt
1. Vispa äggulor med florsocker i flera minuter.
2. Vispa grädden.
3. Blanda hjortronsylten i de vispade äggulorna. Blanda grädden i din äggblandning.
4. Frys i lämplig form i 5-6 timmar, gärna under natten.
5. Ta ut parfaiten och låt den tina i kylskåp i ca 15 minuter innan servering. Servera med lite extra hjortron eller hjortronsylt.
Om man vill kan man passera sylten så att man slipper kärnorna i parfaiten. Jag passerade lite mindre än hälften av sylten för kärnorna hör ju till hjortron. Lite beroende på hur söt sylt man har kan man anpassa sockermängden. Min sylt var ganska söt så jag hade kunnat ta mindre socker. Men det var en underbart god efterrätt som var väldigt enkel att göra, dessutom ska den förberedas dagen innan. Sånt tycker jag om!
Pommes Anna
Vilket härligt väder vi har idag - 10 minusgrader och strålande sol. Måste försöka hinna ut när Ida har sovit klart.
Till vår Norrbottensmeny igår provade jag att tillaga potatisen på ett nytt sätt. Man skivar den och varvar med smält smör och vitlök i en avlång brödform. Det bästa med den var att man tillagade den dagen innan och sedan bara värmde den innan middagen.
Pommes Anna
1 kg potatis
200 g smör
5 st vitlöksklyftor
salt och vitpeppar
Dagen innan
Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
Smält smöret i en kastrull. Skala och riv vitlöken och blanda med det smälta smöret.
Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform. Häll 1 msk av det smälta smöret i botten av formen.
Lägg ett lager med potatis, fördela potatisen jämnt i formen ända ut i kanterna. Salta och peppra.
Varva smör och potatis tills formen är fylld. Salta och peppra på vart tredje lager.
Formen skall inte vara fylld ända upp, lämna någon cm kvar till ovankanten.
Sätt in i 150 grader i ca 1 1/2 timma. Lägg folie över om den blir för brun på ovansidan.
Känn med en kniv så att potatisen är mjuk helt igenom, om inte baka lite till.
När den är färdig, låt svalna och ställ sedan in i kylen.
Serveringsdagen
Stjälp upp pommes Annan på skärbrädan och skär i ca 4-5 cm tjocka portionsbitar.
Lägg i en form och sätt in i 150 grader i ca 20 minuter innan servering.
Jag gjorde en variant med smör och vitlök och en med mjölkfritt margarin och utan vitlök. Nästa gång tar jag mindre smör/margarin för det rann ut en hel del den här gången. Eventuellt drar jag ner lite på vitlöken också. Alla verkade tycka om den här potatisen som passade jättebra till köttet och kantarellsåsen.
Till vår Norrbottensmeny igår provade jag att tillaga potatisen på ett nytt sätt. Man skivar den och varvar med smält smör och vitlök i en avlång brödform. Det bästa med den var att man tillagade den dagen innan och sedan bara värmde den innan middagen.
Pommes Anna
1 kg potatis
200 g smör
5 st vitlöksklyftor
salt och vitpeppar
Dagen innan
Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
Smält smöret i en kastrull. Skala och riv vitlöken och blanda med det smälta smöret.
Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform. Häll 1 msk av det smälta smöret i botten av formen.
Lägg ett lager med potatis, fördela potatisen jämnt i formen ända ut i kanterna. Salta och peppra.
Varva smör och potatis tills formen är fylld. Salta och peppra på vart tredje lager.
Formen skall inte vara fylld ända upp, lämna någon cm kvar till ovankanten.
Sätt in i 150 grader i ca 1 1/2 timma. Lägg folie över om den blir för brun på ovansidan.
Känn med en kniv så att potatisen är mjuk helt igenom, om inte baka lite till.
När den är färdig, låt svalna och ställ sedan in i kylen.
Serveringsdagen
Stjälp upp pommes Annan på skärbrädan och skär i ca 4-5 cm tjocka portionsbitar.
Lägg i en form och sätt in i 150 grader i ca 20 minuter innan servering.
Jag gjorde en variant med smör och vitlök och en med mjölkfritt margarin och utan vitlök. Nästa gång tar jag mindre smör/margarin för det rann ut en hel del den här gången. Eventuellt drar jag ner lite på vitlöken också. Alla verkade tycka om den här potatisen som passade jättebra till köttet och kantarellsåsen.
fredag 5 februari 2010
Norrbottensmeny
Ännu en arbetsvecka är slut och vi har en härlig helg framför oss. Jag älskar fredagar. Idag bjöd vi mamma och pappa på 3-rätters middag med Norrbottenstema. Till älgfilén drack vi ett passande rödvin som Leif fick i julklapp.
Förrätt: Löjromstoast
Varmrätt: Helstekt älgfilé, pommes Anna och kantarellsås
Efterrätt: Hjortronparfait och mandelflarn
Nu ska jag lägga mig, mätt och belåten, i tv-soffan. Recept och bilder kommer imorgon.
Förrätt: Löjromstoast
Varmrätt: Helstekt älgfilé, pommes Anna och kantarellsås
Efterrätt: Hjortronparfait och mandelflarn
Nu ska jag lägga mig, mätt och belåten, i tv-soffan. Recept och bilder kommer imorgon.
måndag 1 februari 2010
Lantbröd i lergryta
När jag skulle tillaga karrékotletter i lergryta var jag tvungen att låna mammas lergryta eftersom vår gick sönder för ett tag sedan. När jag nu hade en lergryta hemma passade jag på att baka bröd i den också.
Lantbröd i lergryta
5 dl vatten
½ dl olja
50 gr jäst
3 tsk salt
7 dl vetemjöl
7 dl rågsikt
Smula ner jästen i degbunken. Ljumma vattnet och tillsätt oljan.
Häll på lite av degspadet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet, saltet och nästan allt mjöl.
Arbeta degen smidig och låt jäsa en timma.
Blötlägg grytan 15-30 minuter och olja den invändigt.
Arbeta degen med resten av mjölet och forma den till en limpa som läggs i lergrytan.
Lägg locket på grytan och ställ in den på gallret i nedre delen av ugnen. Obs ugnen ska vara kall.
Sätt ugnen på 200° C och grädda brödet ca en timma.
Stjälp upp och låt svalna under bakduk.
Tyckte att brödet smakade en aning jäst så nästa gång tar jag ett halvt jästpaket det borde räcka och låter det jäsa aningen längre. Det var ju ett väldigt enkelt och roligt sätt att baka bröd på.
Lantbröd i lergryta
5 dl vatten
½ dl olja
50 gr jäst
3 tsk salt
7 dl vetemjöl
7 dl rågsikt
Smula ner jästen i degbunken. Ljumma vattnet och tillsätt oljan.
Häll på lite av degspadet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet, saltet och nästan allt mjöl.
Arbeta degen smidig och låt jäsa en timma.
Blötlägg grytan 15-30 minuter och olja den invändigt.
Arbeta degen med resten av mjölet och forma den till en limpa som läggs i lergrytan.
Lägg locket på grytan och ställ in den på gallret i nedre delen av ugnen. Obs ugnen ska vara kall.
Sätt ugnen på 200° C och grädda brödet ca en timma.
Stjälp upp och låt svalna under bakduk.
Tyckte att brödet smakade en aning jäst så nästa gång tar jag ett halvt jästpaket det borde räcka och låter det jäsa aningen längre. Det var ju ett väldigt enkelt och roligt sätt att baka bröd på.
söndag 31 januari 2010
Lasagne på Per Morbergs vis
Idag är det äntligen lite varmare, bara 10 minusgrader, så jag har varit ut på en promenad och det var så skönt. Leif såg för ett tag sedan på tv när Per Morberg lagade lasagne och blev nyfiken på den. Så till middag följde vi Per Morbergs recept.
Lasagne på Per Morbergs vis
Köttfärssås:
500 g högrev att mala, eller köttfärs
100 g champinjoner
100 g rökt sidfläsk
1 burk passerade tomater (400-500 gr)
1 dl tomatpuré
4 st klyftor vitlök
2 msk olivolja
2 msk smör
Salt
Svartpeppar
Bechamelsås:
7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Muskotnöt(riv några drag)
Peppar
Salt
100 g prästost att riva
10 st lasagneplattor (gröna)
Köttfärssås:
Mal köttet om du väljer att göra det själv.
Skär sidfläsket och champinjonerna fint. Finhacka vitlöken.
Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt.
Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.
Avsluta med att ha i tomatpurén.
Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.
Bechamelsås:
Värm upp gräddmjölken vid sidan.
Smält smöret och pudra över mjölet. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint. Slå i resten och vispa om.
Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.
Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.
Lasagne:
Smörj en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.
Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärssås.
Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av köttfärssås, bechamelsås samt ost.
Sätt in i ugnen och grädda i 20-30 minuter i 200 grader.
Det här blev verkligen en krämig och god lasagne. Vi använde fler än 10 lasagneplattor (jag tror det blev 14 st vi använde). Köttfärssåsen i sig smakade ganska mycket vitlök och rökt jägarbacon (rökigare variant av bacon som vi använde istället för sidfläsk) men i lasagnen blev det gott för bechamelsåsen mildrar smakerna. Nästa gång vi gör lasagne lär vi använda oss av detta recept igen.
Lasagne på Per Morbergs vis
Köttfärssås:
500 g högrev att mala, eller köttfärs
100 g champinjoner
100 g rökt sidfläsk
1 burk passerade tomater (400-500 gr)
1 dl tomatpuré
4 st klyftor vitlök
2 msk olivolja
2 msk smör
Salt
Svartpeppar
Bechamelsås:
7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Muskotnöt(riv några drag)
Peppar
Salt
100 g prästost att riva
10 st lasagneplattor (gröna)
Köttfärssås:
Mal köttet om du väljer att göra det själv.
Skär sidfläsket och champinjonerna fint. Finhacka vitlöken.
Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt.
Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.
Avsluta med att ha i tomatpurén.
Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.
Bechamelsås:
Värm upp gräddmjölken vid sidan.
Smält smöret och pudra över mjölet. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint. Slå i resten och vispa om.
Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.
Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.
Lasagne:
Smörj en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.
Varva med ett lager bechamelsås och riven ost och ett lager med köttfärssås.
Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av köttfärssås, bechamelsås samt ost.
Sätt in i ugnen och grädda i 20-30 minuter i 200 grader.
Det här blev verkligen en krämig och god lasagne. Vi använde fler än 10 lasagneplattor (jag tror det blev 14 st vi använde). Köttfärssåsen i sig smakade ganska mycket vitlök och rökt jägarbacon (rökigare variant av bacon som vi använde istället för sidfläsk) men i lasagnen blev det gott för bechamelsåsen mildrar smakerna. Nästa gång vi gör lasagne lär vi använda oss av detta recept igen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)