Nu närmar sig julen med stormsteg men det mesta känns nästan klart. Olivia är krasslig idag och hemma från skolan. Det verkar vara samma som Isak hade - feber, halsont och illamående. Hoppas det går över lika fort för Olivia som för Isak så vi får en frisk jul.
Fikonmarmelad med kardemumma
5oo g torkade fikon
0,75 l vatten
1 tsk stött kardemumma
0,5 dl pressad citronsaft
2 dl strösocker
2 dl syltsocker
Lägg de torkade fikonen i en skål. Häll över kokande vatten och låt stå ca 1 timme.
Häll bort vattnet och låt fikonen rinna av. Grovhacka dem och lägg dem i en kastrull.
Tillsätt vatten och låt koka på svag värme ca 25 minuter.
Tillsätt kardemumma och citronsaft. Koka ytterligare 8-10 minuter.
Rör ner sockret i katsrullen och låt marmeladen koka ordentligt i 3 minuter.
Jag använde stavmixer för att göra marmeladen slät eftersom jag inte tycker om stora bitar i marmelad. Tycker man om nötter kan man tillsätta 1 dl grovhackade valnötter samtidigt som sockret. Det här var en god och julig marmelad.
tisdag 22 december 2009
lördag 19 december 2009
Dragonkyckling
Idag är Isak frisk efter gårdagens feber och huvudvärk. Skönt! Det är sällan Isak är sjuk och när han väl är sjuk så blir han fort frisk. Han går ofta från drygt 39 till feberfri på en natt. Inte illa!
Dragonkyckling
kycklingfilé
2,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk senap
1 tsk torkad dragon
1 lime, saften
Dela kycklingen i mindre bitar och stek. Krydda med salt och peppar
Häll i grädden. Krydda med senap, dragon och limesaft.
Koka ihop. Servera till pasta och sallad.
Alla mått är ungefärliga för jag mätte ingenting. Men smaka av och känn efter hur mycket du vill ha av de olika ingredienserna. Går lika bra att använda citron, men jag hade bara lime hemma.
Dragonkyckling
kycklingfilé
2,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk senap
1 tsk torkad dragon
1 lime, saften
Dela kycklingen i mindre bitar och stek. Krydda med salt och peppar
Häll i grädden. Krydda med senap, dragon och limesaft.
Koka ihop. Servera till pasta och sallad.
Alla mått är ungefärliga för jag mätte ingenting. Men smaka av och känn efter hur mycket du vill ha av de olika ingredienserna. Går lika bra att använda citron, men jag hade bara lime hemma.
fredag 18 december 2009
Äppelmos
Idag jobbade jag sista dan innan min långledighet över jul och nyår. Ska bli så skönt att bara mysa på här hemma eftersom det dessutom är en Lulejul i år. Tyvärr var Isak tvungen att gå hem från skolan idag för att han kände sig krasslig. Han har feber och huvudvärk. Till middag åt vi hårdbrödmacka med nygriljerad skinka och äppelmos. Så gott!
Äppelmos
1 kg äpplen
4 hg socker
Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg dem sedan i en kastrull.
Tillsätt sockret och ev. lite vatten på botten.
Koka tills äppelbitarna är mjuka.
Kör med en stavmixer till slät mos-konsistens.
Äppelmos
1 kg äpplen
4 hg socker
Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg dem sedan i en kastrull.
Tillsätt sockret och ev. lite vatten på botten.
Koka tills äppelbitarna är mjuka.
Kör med en stavmixer till slät mos-konsistens.
torsdag 17 december 2009
Jullimpa med frukt
Idag var det Olivias sista dans för terminen och då fick vi föräldrar vara med och se hur en lektion kan gå till och vad de har lärt sig. De är så duktiga.
När jag kom hem förberedde jag julklapp till Idas dagisfröknar. Efter en underbar tid på Jupiter har hon nu blivit en stor tjej som går på Neptunus. Som tack för Jupiter-tiden gjorde jag "Limpa i burk" till fröknarna, inspirerad av "Cake in a Jar" som är populärt i USA. Jag la alla torra ingredienser i olika lager i en burk, sedan får de själva tillsätta fil och sirap innan de gräddar limpan i en avlång form.
Jullimpa med frukt
Torrvaror
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1,5 dl rågsikt
1,25 dl fyrkornskross
0,5 dl vetegroddar
0,75 tsk havssalt
2 tsk bikarbonat
2 msk brödkryddor
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
Degvätska
5 dl filmjölk
0,25 dl brödsirap
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor bunke.
Tillsätt filmjölken och sirapen.
Häll smeten i en smord och bröad 1.5 liters avlång brödform.
Grädda i 175 grader i ca 1 timme och 40 minuter.
Efter ungefär en timme kan du behöva lägga över ett bakplåtspapper så att inte ytan bränns vid.
Vill man kan man använda andra torkade frukter, t.ex. tranbär. Man kan variera mängden frukt också efter eget tycke och smak. När man väl bakar och drar fram alla ingredienser kan det vara lika bra att göra två limpor på en gång.
När jag kom hem förberedde jag julklapp till Idas dagisfröknar. Efter en underbar tid på Jupiter har hon nu blivit en stor tjej som går på Neptunus. Som tack för Jupiter-tiden gjorde jag "Limpa i burk" till fröknarna, inspirerad av "Cake in a Jar" som är populärt i USA. Jag la alla torra ingredienser i olika lager i en burk, sedan får de själva tillsätta fil och sirap innan de gräddar limpan i en avlång form.
Jullimpa med frukt
Torrvaror
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1,5 dl rågsikt
1,25 dl fyrkornskross
0,5 dl vetegroddar
0,75 tsk havssalt
2 tsk bikarbonat
2 msk brödkryddor
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
Degvätska
5 dl filmjölk
0,25 dl brödsirap
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor bunke.
Tillsätt filmjölken och sirapen.
Häll smeten i en smord och bröad 1.5 liters avlång brödform.
Grädda i 175 grader i ca 1 timme och 40 minuter.
Efter ungefär en timme kan du behöva lägga över ett bakplåtspapper så att inte ytan bränns vid.
Vill man kan man använda andra torkade frukter, t.ex. tranbär. Man kan variera mängden frukt också efter eget tycke och smak. När man väl bakar och drar fram alla ingredienser kan det vara lika bra att göra två limpor på en gång.
Julköttbullar
Julförberedelserna fortsätter. Leif gjorde wienernougat för nån dag sedan och igårkväll gjorde jag köttbullar på 1 kg älgfärs.
Julköttbullar
500 g färs
1 dl mjölk
0,75 dl ströbröd
0,75 msk potatismjöl
1 tsk dijonsenap
2 msk kalvfond
1 st liten gul lök, riven
1 tsk salt
0,75 tsk svartpeppar
1. Blanda ihop mjölk, ströbröd, senap, kalvfond, lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i ca 10 minuter så det tjocknar till lite.
2. Smaka av och krydda med mer salt och peppar om du vill.
3. Blanda i köttfärsen och mosa runt med händerna. Rulla smeten till köttbullar.
4. Sätt in en långpanna med en klick smör i ugnen. Ta ut när smöret smält.
5. Lägg i köttbullarna och stek i 225-250 grader i ca 15 min, beroende på köttbullarnas storlek.
Det här blev väldigt goda och saftiga köttbullar. Jag är inte speciellt förtjust i senap men det smakar inte senap trots att det är en av ingredienserna. Om man vill kan 1 ägg tillsättas i smeten också. Jag använde havremjölk och mjölkfritt margarin.
Julköttbullar
500 g färs
1 dl mjölk
0,75 dl ströbröd
0,75 msk potatismjöl
1 tsk dijonsenap
2 msk kalvfond
1 st liten gul lök, riven
1 tsk salt
0,75 tsk svartpeppar
1. Blanda ihop mjölk, ströbröd, senap, kalvfond, lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i ca 10 minuter så det tjocknar till lite.
2. Smaka av och krydda med mer salt och peppar om du vill.
3. Blanda i köttfärsen och mosa runt med händerna. Rulla smeten till köttbullar.
4. Sätt in en långpanna med en klick smör i ugnen. Ta ut när smöret smält.
5. Lägg i köttbullarna och stek i 225-250 grader i ca 15 min, beroende på köttbullarnas storlek.
Det här blev väldigt goda och saftiga köttbullar. Jag är inte speciellt förtjust i senap men det smakar inte senap trots att det är en av ingredienserna. Om man vill kan 1 ägg tillsättas i smeten också. Jag använde havremjölk och mjölkfritt margarin.
lördag 12 december 2009
Eksta pepparkakor
Idag har vi bakat pepparkakor för fullt i alla möjliga tjocklekar och former. Leif kavlar dem så tunt att de nästan inte håller ihop och Ida trycker lite på sin deg och sätter sen dit formen och trycker ut en tjock pepparkaka. Ifjol bakade jag Riddarbageriets pepparkakor, i år bakar jag Ekstas. Vet inte vilken jag tycker är godast - jag tycker alltid att pepparkakor är gott.
Eksta pepparkakor
250 g margarin eller smör
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
2 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
(ev lite ingefära)
(½ msk stötta pomeransskal)
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl + lite till utbakningen
1. Mät upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp som hastigast och lyft sedan bort kastrullen från värmen.
2. Skiva smöret eller margarinet och lägg ner det i en bunke. Mät upp alla kryddorna och häll dem i bunken.
3. Slå över den heta sockerblandningen och låt stå en stund tills matfettet smält. Rör om då och då. Låt blandningen svalna så att den blir rumsvarm.
4. Blanda mjölet väl med bikarbonat och rör ner detta i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen med en trägaffel.
5. Låt nu degen vila i kylskåp i 1-2 dygn innan den bakas ut. Lägg den antingen väl övertäckt i sin bunke eller i en rejäl och rymlig plastpåse. Under tiden hinner mjölet svälla, så att degen blir maximalt lättkavlad.
6. Smörj plåtar med lite margarin eller smör eller använd bakplåtspapper.
7. Knåda gärna degen lite lätt innan den kavlas ut en liten degbit i taget det är alltid enklast. (Ta lite mjöl både på bakbordet och på kaveln.) Ta ut pepparkaksfigurer med mått.
8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 180° ugnsvärme i 5-10 minuter beroende på tjocklek. Passa noga pepparkakor bränns lätt.
Jag använde 1 msk ingefära också i degen och mjölkfritt margarin förstås. Den här degen var verkligen lättkavlad . Vi använde inget mer mjöl när vi kavlade och degen fastnade ingenting varken för barnen eller de vuxna.
Eksta pepparkakor
250 g margarin eller smör
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
2 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
(ev lite ingefära)
(½ msk stötta pomeransskal)
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl + lite till utbakningen
1. Mät upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp som hastigast och lyft sedan bort kastrullen från värmen.
2. Skiva smöret eller margarinet och lägg ner det i en bunke. Mät upp alla kryddorna och häll dem i bunken.
3. Slå över den heta sockerblandningen och låt stå en stund tills matfettet smält. Rör om då och då. Låt blandningen svalna så att den blir rumsvarm.
4. Blanda mjölet väl med bikarbonat och rör ner detta i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen med en trägaffel.
5. Låt nu degen vila i kylskåp i 1-2 dygn innan den bakas ut. Lägg den antingen väl övertäckt i sin bunke eller i en rejäl och rymlig plastpåse. Under tiden hinner mjölet svälla, så att degen blir maximalt lättkavlad.
6. Smörj plåtar med lite margarin eller smör eller använd bakplåtspapper.
7. Knåda gärna degen lite lätt innan den kavlas ut en liten degbit i taget det är alltid enklast. (Ta lite mjöl både på bakbordet och på kaveln.) Ta ut pepparkaksfigurer med mått.
8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 180° ugnsvärme i 5-10 minuter beroende på tjocklek. Passa noga pepparkakor bränns lätt.
Jag använde 1 msk ingefära också i degen och mjölkfritt margarin förstås. Den här degen var verkligen lättkavlad . Vi använde inget mer mjöl när vi kavlade och degen fastnade ingenting varken för barnen eller de vuxna.
tisdag 8 december 2009
Citronkyckling i ugn
Olivia är lite krasslig så jag var hemma i går på eftermiddagen och i dag på förmiddagen med henne. Vad mycket man hinner när man får lite extra ledigt. Idag har jag bl.a. bakat småfrallor.
I söndags gjorde jag en kycklingrätt i ugnen.
Citronkyckling i ugn
1 kg kycklingben
1 burk inlagd kronärtskocka (290 g)
0,5 burk grillad paprika (à 500 gr)
0,75 dl färskpressad citron (1-2 citroner)
0,5 dl rapsolja
1 msk konc. kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk torkad basilika
0,5 tsk salt
1,5 krm nymald svartpeppar
Till servering:
125 gr salladslök
1 burk oliver, gärna blandade
Bryn kycklingbenen runt om i smör i en panna till fin yta. Lägg dem i en långpanna med höga kanter.
Skär kronärtskocka och paprika i grova bitar, lägg i formen.
Blanda övriga ingredienser. Skeda såsen över kycklingen och grönsakerna.
Hit kan förberedas några timmar i förväg. Plasta in kycklingen och ställ kallt.
Tillaga kycklingen mitt i ugnen i 200 grader ca 40 min.
Strimla salladslöken. Låt oliverna rinna av. Garnera kycklingen med tillbehören.
Jag modifierade receptet en aning. Jag använde kycklingfilé istället för ben och färsk paprika istället för grillad. Ca 5 minuter före kycklingen var färdig tillsatte jag purjolök och färsk spenat och när jag tog ut kycklingen ur ugnen strödde jag på tomatbitar. Jag garnerade inte med salladslök och oliver. Kycklingen var god och med en kraftig citronsmak.
I söndags gjorde jag en kycklingrätt i ugnen.
Citronkyckling i ugn
1 kg kycklingben
1 burk inlagd kronärtskocka (290 g)
0,5 burk grillad paprika (à 500 gr)
0,75 dl färskpressad citron (1-2 citroner)
0,5 dl rapsolja
1 msk konc. kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk torkad basilika
0,5 tsk salt
1,5 krm nymald svartpeppar
Till servering:
125 gr salladslök
1 burk oliver, gärna blandade
Bryn kycklingbenen runt om i smör i en panna till fin yta. Lägg dem i en långpanna med höga kanter.
Skär kronärtskocka och paprika i grova bitar, lägg i formen.
Blanda övriga ingredienser. Skeda såsen över kycklingen och grönsakerna.
Hit kan förberedas några timmar i förväg. Plasta in kycklingen och ställ kallt.
Tillaga kycklingen mitt i ugnen i 200 grader ca 40 min.
Strimla salladslöken. Låt oliverna rinna av. Garnera kycklingen med tillbehören.
Jag modifierade receptet en aning. Jag använde kycklingfilé istället för ben och färsk paprika istället för grillad. Ca 5 minuter före kycklingen var färdig tillsatte jag purjolök och färsk spenat och när jag tog ut kycklingen ur ugnen strödde jag på tomatbitar. Jag garnerade inte med salladslök och oliver. Kycklingen var god och med en kraftig citronsmak.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)