onsdag 27 maj 2009

Banankaka med citrusglasyr

Vilket tråkigt väder det har varit idag, regnat och blåst. Jag behövde knappt trampa när jag cyklade hem från jobbet eftersom jag hade medvind. Nu vill vi ha tillbaka solen och värmen. Idag när jag fikade med Helen kom jag på att jag har glömt lägga ut receptet på banankakan jag bakade i lördags. Det blev nästan som små bakelser när jag garnerade dem med jordgubbar.

Banankaka med citrusglasyr
3 st ägg
3,5 dl strösocker
100 g smör
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma, stött
3 st bananer, medelstora
0,5 st citron, saften
Glasyr:
200 g philadelphia ost
25 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
0,5 st citron, finrivet skal och saft
0,5 st apelsin, finrivet skal
Garnering:rivet apelsinskal

Vispa ägg och socker väl.
Smält smör och blanda ner mjölk.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma.
Mosa bananerna med pressad citron.
Blanda alltsammans med äggsmeten.
Klä en långpanna (30x40 cm) med bakplåtspapper. Häll ut smeten och grädda i 200° 20-25 min i nedre delen av ugnen.
Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren.
Rör osten smidig, blanda i mjukt smör och florsocker.
Smaksätt med pressad citron och rivet skal av citron och apelsin.
Bred glasyren på den avsvalnade kakan. Sätt den i kylen en stund innan den skärs i rutor. Garnera eventuellt med lite rivet apelsinskal eller en jordubbe, som jag gjorde.

Jag använde en form som var 30x40 cm och jag tyckte att kakan blev rätt tunn, så nästa gång provar jag en form som är lite mindre. Jag smaksatte glasyren med pressad apelsin istället för citron och tyckte det blev gott.

måndag 25 maj 2009

Blåbärsbutterkaka

Under min bullbakardag i söndags bakade jag en blåbärsbutterkaka med vaniljkräm och blåbär. Den görs på en halv sats bulldeg i en springform. Om du vill kan du dubblera satsen och göra två butterkakor eller så bakar du vanliga kanelbullar av andra halvan.

Blåbärsbutterkaka
Deg:
25 g jäst
60 g smör eller margarin
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
0,5 krm salt
1 tsk stött kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning 1:
50 gram smör eller margarin
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker.
Fyllning 2:
1,5 dl marsankräm, jag tog snabbpulver och rörde ut i 1,5 dl kall mjölk
Fyllning 3:
1 dl frysta blåbär

Deg:
Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet, tillsätt mjölken och vattnet och värm till fingervarmt.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl.
Fyllning:
Blanda ihop fyllning 1 och 2 var för sig.
Baka ut en avlång platta, bred ut vaniljsmöret över hela. Fördela marsankrämen ovanpå, och strö över frysta blåbär.
Rulla ihop från långsidan, skär ca 7-8 stora bitar av degrullen och placera med en snittyta uppåt i en smord springform.
Det kanske rinner ut lite fyllning, skrapa ihop med degskrapan och häll över bullarna i springformen.
Låt jäsa ca 20 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter.
Låt svalna innan du tar bort formen.

Farinbullar

I går när jag bakade bullar provade jag bl.a. att baka farinbullar. Farinsockret gör att bullarna smakar lite kola. Jag bakade ut bullarna som knutar, men du kan göra på ditt favoritsätt.

Farinbullar
Deg:
50 g jäst
125 g mjölkfritt margarin
3 dl havremjölk
2 dl vatten
0,5-1 dl socker
1 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl
Fyllning:
100 gram rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
2 dl farinsocker

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och vattnet och värm till fingervarmt.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Blanda ihop fyllningen och bred på den på degen, rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar av papper.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Strö över lite pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader, ca 8 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

söndag 24 maj 2009

Baconrullade älgfärsjärpar

Idag har jag bakat bullar mest hela dagen och Ida har hostat mest hela dagen. Vi hoppas att hon inte håller på att bli sjuk igen, men tyvärr hoppas vi nog förgäves.

Baconrullade älgfärsjärpar
400 g älgfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
0,5 st gul lök
6 st soltorkade tomater, i örtolja
1 st vitlöksklyfta
140 g bacon, i paket
0,5 tsk rosmarin
Tillbehör:ris, sallad, matlagningsyoghurt, smaksatt med hackad basilika

1. Låt ströbrödet svälla i mjölk en stund. Blanda sedan med färs, salt och peppar till en smet.
2. Hacka lök och soltorkade tomater (obs! spara oljan) fint och blanda ner i färsen. Pressa i vitlök.
3. Forma färsen till 8 järpar och linda in varje i en baconskiva.
4. Lägg färsjärparna i en långpanna och pensla med örtoljan från tomaterna. Strö över lite rosmarin.
5. Stek dem mitt i ugnen i 250° i ca 25 minuter. Servera med tillbehören.
6. Vill man kan man sticka in träspett i järparna när de är klara. Mina barn tycker om mat som serveras med spett.

De här var jättegott och enkelt. Ni trogna bloggläsare vet att jag tycker om att använda ugnen istället för att steka saker, så det här var perfekt för mig. Järparna vätskade sig ganska mycket, så jag hällde bort vätska två gånger för jag ville ju ha stekta och inte kokta järpar. Jag la färska kvistar av timjan och rosmarin på järparna innan jag satte in dem ugnen. Vi åt risoni (pasta som ser ut som ris) till järparna och de flesta verkade tycka om detta.

Bullbakardag

I dag har jag haft en bullbakardag. Isak har längtat efter vanliga kanelbullar. Det var ett bra tag sedan jag lovade honom att jag skulle baka men det har ju varit så bra väder mest varje dag. Idag var det lite mulet när jag vaknade så då passade jag på att baka bullar. Idag blev det kanelbullar, farinbullar och blåbärsbutterkaka. Jag längtar till jag ska få provsmaka mina bullar, för finns det nå godare än nybakade bullar?

lördag 23 maj 2009

Dragonsås

Idag har vi fortsatt i trädgårdslandet. Vi har satt tillbaka pallkragarna med ny jord och sått nytt/satt tillbaka citronmeliss, gräslök, plocksallad, jordgubbar, smultron, morötter och potatis. Nu är det inte så mycket kvar innan jag är nöjd. Få se hur länge det dröjer innan där är fullt med ogräs och jag har gett upp. Det kom en regnskur på eftermiddagen men till middagen sprack det upp och vi kunde grilla lax. Till laxen som vi bara kryddade med citronpeppar åt vi potatis och en kall dragonsås. Eftersom citronpeppar innehåller mest salt så det behöver inte saltas nå extra, tycker vi.

Dragonsås
2 dl crème fraiche
0,5 citron, skal och saft
1 tsk socker
1 msk dragon
salt
peppar

Rör ihop alla ingredienser och smaka av.
Servera.

Det var en frisk och god sås som smakade mycket citron och passade jättebra till fisk. Jag använde turkisk yogurt istället för crème fraiche.

Chokladbollar

Igår bakade Olivia och Isak chokladbollar. Ida hjälpte till att rulla en boll, sen kom hon på att de var ju riktigt goda att äta.

Isak läser receptet - - - - - - - - - - - Ida rullar chokladboll


Olivia är grisig- - - - - - - - - Så här bra blev resultatet

Chokladbollar
100 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk vatten
4 dl havregryn
.
Rör ihop fett och socker.
Blanda i vaniljsocker, kakao, vatten och havregryn till en jämn massa.
Forma runda bollar.
Ev. kan de sedan rullas i havregryn, pärlsocker eller kokos.
.
Vi tycker att de blir godast utan garnering. Eller barnen skulle nog gärna ha pärlsocker på, men jag tycker att det blir alldeles för sött då.
.
Jag gjorde en blåbärspaj med mandeltäcke till eftermiddagsfikat, samma recept som jag använde till rabarberpajen dagen innan. Den var så god så jag var tvungen göra en till, men den här gången använde jag blåbär.