torsdag 19 februari 2009

Vit chokladpannacotta

Igår hade vi varit gifta i ett helt halvår, så det firade vi med efterrätt. Barnen ville ha semlor, men till mig och Leif gjorde jag panna cotta med vit choklad som jag toppade med limemarinerade hallon och blåbär.

Vit chokladpannacotta
Pannacotta
1 gelatinblad
1/2 vaniljstång
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 msk mjölk
Marinerade bär
4 dl bär t ex jordgubbar, hallon, björnbär
2-3 tsk strösocker
1 lime

1. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur den. Hacka chokladen i mindre bitar. Lägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången med frön. Ta kastrullen från plattan. Ta upp vaniljstången.
3. Lägg i gelatinbladet och chokladen. Låt det smälta under omrörning.
4. Häll upp blandningen i fyra portionsglas. Låt dem stå kallt i ca 4 timmar.
5. Skär ev. bären i mindre bitar. Lägg dem i en skål och strö över socker och rivet limeskal.
6. Garnera pannacottan med bären.

Jag hällde upp pannacottan i tre serveringsglas och det tycker jag blev lagom. Det hade blivit för lite åt var och en om man hade delat på fyra.

onsdag 18 februari 2009

Lax med räktopp

Även till middag blev det lite räkor. Efter en lunch bestående av räkor och pasta i avokadosås gjorde jag lax med räktopp till middag. Till laxen åt vi potatismos och sallad. Till efterrätt åt barnen semlor och vi vuxna åt vit chokladpannacotta.

Lax med räktopp
4 laxkotletter, 500 g
salt, peppar
1 dl crème fraiche
2 msk riven pepparrot
2 msk hackad dill
100 g skalade räkor

1. Lägg laxen på ett fat och krydda med salt och peppar.
2. Blanda crème fraiche med pepparrot och dill.
3. Klicka röran på laxen och baka i 225° 10 minuter. Lägg på räkorna och låt stå i ugnen i ytterligare 5 minuter.

Räkor i avokadosås

En av fördelarna med att vara hemma om dagarna som mammaledig är att man kan prova olika rätter till lunch som man själv tror kan vara gott men som övriga familjen nog skulle rynka på näsan åt. Idag lagade jag räkor i avokadosås som jag åt till tagliatelle.

Räkor i avokadosås till pasta 1pers
0,5-1 avokado
0,5 schalottenlök
2-3 msk creme fraiche
räkor
citron
salt o peppar
tagliatelle eller annan pasta
körsbärstomater.

Koka pastan enligt anvisningarna.
Skala och hacka löken fint. Skala och skär avokadon i tunna skivor.
Fräs löken så att den blir mjuk utan att ta färg.
Tillsätt avokado och creme fraiche. Rör om och mosa sönder avokadon.
Tillsätt räkorna.
Krydda med salt, peppar och citron.
Låt det bli varmt.
Blanda ner den varma pastan, rör om.
Lägg upp på en tallrik och lägg halverade körsbärstomater på.

måndag 16 februari 2009

Ägg- och mjölkfria pannkakor/plättar

Idag gjorde jag crepes till middag av överbliven köttfärssås. Jag har genom åren gjort många försök på pannkaksmet alla mer eller mindre misslyckade. De har smakat bakpulver, inte hållt ihop, varit kladdiga eller helt omöjliga att steka. Men nu äntligen har jag hittat ett jättebra recept. De blev krispiga, smakade gott och var enkla att steka. Det var nästan synd att jag hade bestämt att göra crepes, det hade varit smaskigt att äta dem med sylt.

Pannkakor
3 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
en nypa salt
3-4 dl havremjölk
1 dl havregrädde
50 g mjölkfritt margarin

Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Blanda i mjölk, grädde och margarin och vispa tills smeten blir slät.
Stek pannkakorna i en teflonpanna (eller liknande) på rätt hög värme, vänd när pannkakan har blivit gyllenbrun och frasig i kanterna och smeten stelnat över hela pannkakan.
Första pannkakan kan du steka i lite margarin, resten behöver du inte.

När jag hade stekt färdigt alla pannkakor rullade jag in köttfärssås i dem innan jag satte dem i en smord ugnsform. Jag strödde på ost och gratinerade i 225 grader i ca 10 minuter. Alla tyckte om crepes och det var roligt, jag var lite tveksam innan jag gjorde dem.

lördag 14 februari 2009

Benjamins fyllda kyckling

Till lunch firade vi alla hjärtans dag med hjärtformade våfflor. Till middag gjorde jag en kycklingrätt i ugnen. Till det åt vi krämig pasta och en stor härlig sallad.
Benjamins fyllda kyckling
3-4 kycklingfiléer
2 tomater
1 mozarellaboll
babyspenat eller ruccola
skinka eller salami
pesto
salt
peppar
franska örter
olivolja

Dela filéerna i 2 bitar på längden, ev. kan du ta bort den lilla "flärpen" (innerfilén) först.
Bryn kycklingen för att få lite färg.
Skär en skåra i varje bit så att du kan vika upp filen.
Salta och peppra.
Smörj filéen invändigt med pesto. Lägg sedan dit spenat, mozarella, tomat och skinka.
Stäng igen filéen och ställ i en smord ugnsform med öppningen uppåt.
Ställ tätt så att de inte ramlar omkull.
Krydda mer med salt, peppar och franska örter. Ringla olivolja på.
Ställ in mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 min.
Kontrollskär kycklingen för att kolla att den är färdig.

På väg in i ugnen

Krämig pasta
tagliatelle eller annan pasta
pesto
sky från kycklingen
matlagningsgrädde
creme fraiche
parmensanost
salt o peppar

Koka pastan enl. anvisningarna. Häll bort vattnet.
Blanda pesto i pastan och rör om.
Tillsätt skyn från kycklingen, matlagningsgrädde och creme fraiche.
Låt allt bli varmt.
Blanda ner riven parmesanost.
Smaka av. Salta och peppra.

Eftersom det inte var någon sås till kycklingen blev det gott med en krämig pasta till. Det räcker nog med bara grädde i pastan, men jag hade så lite grädde hemma, därför drygade jag ut med creme fraiche. Isaks kyckling och pasta innehöll inte pesto eller mozarella. Jag tog "kyckling-flärparna" och varvade med tomat och spenat till honom.

onsdag 11 februari 2009

Spenatsås

Till fiskburgarna gjorde jag en kall spenatsås, som vi använde som dressing. Den här kommer jag göra fler gånger när vi vill ha en kall fisksås, för jag tror att den är jättegod till fisk och potatis också. Det hade varit kul att höra vad Olivia tycker om den eftersom hon tycker om spenat, men idag hade hon ingen matlust p.g.a att hon är sjuk.

Spenatsås
100 g spenat, hackad
2 dl turkisk yogurt, gräddfil eller creme fraiche
1 tsk salviasalt
1 tsk torkad basilika
1 tsk tokad oregano

Tina spenaten och pressa ur all vätska.
Blanda samman alla ingredienser.
Smaka av och krydda mer om det behövs.

Fiskburgare

Olivia har varit hemma från skolan i dag med hosta och allmänt hängig. Hon hade ingen matlust och Isak tyckte inte om, men Ida åt jättemycket av våra fiskburgare. Ida åt den mosad med potatis medans vi andra åt fiskburgarna med hamburgerbröd. Dessutom gjorde jag en kall spenatsås.

Fiskburgare
1 dl vatten eller mjölk
0,75 dl ströbröd
400 g torsk, sej, hoki el dyl
1,25 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 gul lök
1 ägg

Blanda vätskan med ströbröd och låt svälla i 10 min.
Finfördela fisken tillsammans med salt och peppar i matberedare.
Tillsätt ströbrödsblandningen, ägg och riven lök.
Forma till 4 stora burgare eller mindre biffar. Stek dem i smör ca 3 min på varje sida.
Servera som burgare med bröd eller biffar med potatis.

Som vanligt använder jag inte ägg p.g.a. Isaks och Idas äggallergi, även den här gången går det bra att strunta i ägget.