För ett tag sedan fick jag reda på att non stop-godiset är mjölkfritt. Då blev jag sugen att använda det i något jag bakade. Idag gjorde jag en frosting eller glasyr med mjölkfri philadelphiaost som jag satte på de pepparkaksmuffins jag bakade innan jul. Sedan la jag dit några non stop på varje muffins också. Såg jätteproffsigt ut och ingen trodde att det var både mjölk- och äggfritt eftersom det smakade precis som "vanligt".
Mjölkfri frosting
50 g mjölkfritt margarin
90 g sojaost av philadelphia-typ
100 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
tisdag 6 januari 2009
Mjölkfri frosting
Etiketter:
fikabröd,
jul,
julbak,
mjuka kakor,
muffins,
äggfritt bak
söndag 4 januari 2009
Lax på spenatbädd
Nu har vi kommit hem från Jämtland och det är dags att börja laga mat igen. Idag gjorde jag en av de godaste laxrätterna som finns. Jag har redan skrivit in receptet här på min blogg, men det var så länge sedan, så jag gör det igen. För er som inte har provat det här. Gör det!
4 st portionsbitar av lax
200 g bladspenat
150 g parmesanost, riven
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Smöra en eldfast form och salta och peppra lite i botten på den.
Salta och peppra laxen.
Lägg spenaten i botten av formen och placera laxbiten ovanpå.
Slå grädden runtom och strö osten ovanpå laxen.
Ställ in formen i 200 grader varm ugn och baka laxen i 20 minuter.
Servera till bandspagetti.
Oftast använder jag Västerbottensost istället för parmesan så att både Isak och Ida kan äta. Ibland gör jag en helt mjölkfri vardagsvariant, då använder jag ingen ost och använder havregrädde för då kan hela familjen äta från samma form. Jag brukar använda mer spenat och ev. mer grädde. Till laxen och bandspagettin åt vi en tomat- och mozarellasallad (igen). Dessutom hade jag rårivit morötter och äpple och blandat ihop. Vad gör man inte för att få morotsvägrande barn att äta morötter.
Har lite mindre spenat och ost på ena halvan för Isaks skull
Lax på spenatbädd med parmesan4 st portionsbitar av lax
200 g bladspenat
150 g parmesanost, riven
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Smöra en eldfast form och salta och peppra lite i botten på den.
Salta och peppra laxen.
Lägg spenaten i botten av formen och placera laxbiten ovanpå.
Slå grädden runtom och strö osten ovanpå laxen.
Ställ in formen i 200 grader varm ugn och baka laxen i 20 minuter.
Servera till bandspagetti.
Oftast använder jag Västerbottensost istället för parmesan så att både Isak och Ida kan äta. Ibland gör jag en helt mjölkfri vardagsvariant, då använder jag ingen ost och använder havregrädde för då kan hela familjen äta från samma form. Jag brukar använda mer spenat och ev. mer grädde. Till laxen och bandspagettin åt vi en tomat- och mozarellasallad (igen). Dessutom hade jag rårivit morötter och äpple och blandat ihop. Vad gör man inte för att få morotsvägrande barn att äta morötter.
onsdag 31 december 2008
Helstekt älgfilé
Till varmrätt helstekte vi en älgfilé som vi hade fyllt med vitlöksost och sedan virat bacon runt. Till det åt vi sallad och potatisgratäng. Mums!
Helstekt älgfilé
800 g älgfilé i bit
1 tsk torkad örtkrydda, t.ex. timjan eller rosmarin
2 msk smör
140 g bacon
150 g färskost med t.ex. vitlöksmak
Salt
Peppar
Ø Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när du ska bryna det.
Ø Klappa in filén med örtkryddan, salt och peppar.
Ø Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme.
Ø Skär en 4 cm djup ficka längs med filén. Peta in osten i fickan på köttet.
Ø Kläm ihop öppningen lite lätt och vira sedan baconskivorna runt filén.
Ø Lägg köttet i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ø Ta ut köttet vid 65 grader.
Ø Höj ugnsvärmen till 250 °. Låt köttet vila minst 10 minuter i folie och sätt sedan in det ytterligare ett par minuter i den heta ugnen så att baconet får lite färg. Skär sedan upp filén.
Helstekt älgfilé
800 g älgfilé i bit
1 tsk torkad örtkrydda, t.ex. timjan eller rosmarin
2 msk smör
140 g bacon
150 g färskost med t.ex. vitlöksmak
Salt
Peppar
Ø Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när du ska bryna det.
Ø Klappa in filén med örtkryddan, salt och peppar.
Ø Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme.
Ø Skär en 4 cm djup ficka längs med filén. Peta in osten i fickan på köttet.
Ø Kläm ihop öppningen lite lätt och vira sedan baconskivorna runt filén.
Ø Lägg köttet i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ø Ta ut köttet vid 65 grader.
Ø Höj ugnsvärmen till 250 °. Låt köttet vila minst 10 minuter i folie och sätt sedan in det ytterligare ett par minuter i den heta ugnen så att baconet får lite färg. Skär sedan upp filén.
Brie med fikonmarmelad
En bit brieost med fikonmarmelad serverades tillsammans med de andra förrätterna - krustader och tunnbröd.
Brie med fikonmarmelad
50 g brie
30 g fikonmarmelad
Skär upp i lagom stora bitar och lägg en klick med marmelad på.
Brie med fikonmarmelad
50 g brie
30 g fikonmarmelad
Skär upp i lagom stora bitar och lägg en klick med marmelad på.
Varma tunnbröd med ost och skinka
Även den här förrätten hörde vi receptet på Radio Jämtland.
Varma tunnbröd med ost och skinka
2 halvor mjukt tunnbröd
4 skivor parmaskinka eller liknande
20 g god ost, t ex cheddar
Lägg skinka och ost i brödet och smält smör i stekpannan och stek tills osten smält och brödet fått lite färg.
Skär upp i tårtbitar och servera.
Varma tunnbröd med ost och skinka
2 halvor mjukt tunnbröd
4 skivor parmaskinka eller liknande
20 g god ost, t ex cheddar
Lägg skinka och ost i brödet och smält smör i stekpannan och stek tills osten smält och brödet fått lite färg.
Skär upp i tårtbitar och servera.
Krustader med ädelost och rödvinbärgelé
Förrätten bestod av tre olika snittar med ost. Förrättsreceptet hörde vi på Radio Jämtland.
Fyllda krustader med rödvinbärgelé och god ädelost
12 st krustader - 3 var
50 g rödvinbärsgelé
50 g ädelost t.ex Skärvångens Blå-ädel
Lägg en bit med gelé i botten på krustaden och sedan en liten bit ädelost.
Gratinera i 3 minuter på 200 grader tills man ser att osten smält något.
Servera.
De här krustaderna var jättegoda, men de måste ätas varma.
Fyllda krustader med rödvinbärgelé och god ädelost
12 st krustader - 3 var
50 g rödvinbärsgelé
50 g ädelost t.ex Skärvångens Blå-ädel
Lägg en bit med gelé i botten på krustaden och sedan en liten bit ädelost.
Gratinera i 3 minuter på 200 grader tills man ser att osten smält något.
Servera.
De här krustaderna var jättegoda, men de måste ätas varma.
Nyårsmiddag
Det har inte blivit mycket matlagning den här veckan i Jämtland, vi har blivit bjudna på mat mest varje dag. Idag har vi dock hjälpts åt med nyårsmiddag.
Till förrätt åt vi krustader med ädelost och vinbärsgelé, varma tunnbröd med ost och skinka, brieostbitar med fikonmarmelad. Till varmrätt åt vi helstekt älgfilé med potatisgratäng.
Till förrätt åt vi krustader med ädelost och vinbärsgelé, varma tunnbröd med ost och skinka, brieostbitar med fikonmarmelad. Till varmrätt åt vi helstekt älgfilé med potatisgratäng.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)