tisdag 9 december 2008

Thaisallad

Provade ett nytt gott recept på en sallad som jag kallar Thaisallad.

Thaisallad
½ gurka
2 morötter
½ chilifrukt
½ rödlök
50 g cashewnötter
1 lime
2 msk thailändsk fisksås, eller 1-2 tsk salt
1-2 msk socker
1 msk sesamolja

Dela gurka och gröp bort kärnorna, skär i tunna stavar eller halvmånar
Skala morötterna och skär i slantar
Kärna ur chilifrukten och hacka den fint
Skala rödlöken och skiva tunt
Hacka nötterna grovt
Blanda pressad lime med fisksåsen (eller saltet) och socker.
Smaka av så det blir lagom söt-salt-surt.
Vänd ner med grönsakerna i en skål och ringla till sist över sesamoljan

Pestolax

Idag åt vi pestolax, bulgur, thaisallad och tomat- och mozzarellasallad. En riktigt god kombination tyckte jag.

Pestolax
600 g benfri laxfilé
4 msk pesto
1 krm salt
1 krm vitpeppar

Skär laxfilén i 4 bitar. Fördela laxbitarna i en smord ugnssäker form.
Bred ett lager pesto på varje laxbit. Salta och peppra.
Stek laxen mitt i ugnen i 225 grader ca 15 min tills den är genomstekt och fått fin färg.

måndag 8 december 2008

Kött- och grönsakswok

Idag blir det wok till middag. Det är nog inte en riktigt wok, men nästan. Jag steker kött och grönsaker och kryddar med ingefära, buljong, soja och thaichilisås.

Jag använder de grönsaker vi har hemma. Om man tycker om färdiga grönsaksblandningar som finns i frysdisken kan man ju använda det, så går det jättefort. Jag tycker bättre om att använda färska grönsaker, det tar lite längre tid men det är det värt tycker jag.

Kött- och grönsakswok
5 hg kött i strimlor, jag använder älginnanlår
2 morötter
broccoli
squash
paprika
liten burk majs
purjolök
färsk ingefära
0,5 buljongtärning
lite soja
vatten
thaichilisås

Stek köttet, krydda ev. med salt och peppar.
Stek grönsakerna.
Blanda ihop kött och grönsaker.
Tillsätt riven ingefära, smulad buljongtärning, vatten, soja och thaichilisås till lagom styrka och mängd.
Servera till ris.

lördag 6 december 2008

Banankaka med mandelmassa

Nu var det ett tag sedan jag bakade banankaka, men idag var det dags igen. Nu har jag hittat ett recept från Rosendals trädgårdscafé, som innehåller mandelmassa och mörk choklad.

Banankaka med mandelmassa
2-3 bananer
5 ägg
3 dl strösocker
100 gr hackad blockchoklad
150 gr mandelmassa
3½-4 dl vetemjöl
1 dl pärlsocker
75 gr smör

Skala och skär bananerna i skivor.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Riv mandelmassa och hacka chokladen,blanda ner i smeten tillsammans med mjölet.
Häll smeten i en smord och bröad form ca 23 cm i diameter.
Strö över och tryck ner bananskivorna. Häll på pärlsockret och hyvla över smöret.
Grädda kakan i 175 grader i 30-40 minuter.
Servera gärna med lättvispad grädde eller glass.

Vinmarinerad köttgryta

Eftersom vi fick kvar en hel del vin sedan vi gjorde Paolos lasagne, så har jag tänkt göra en vinmarinerad köttgryta idag.

Vinmarinerad köttgryta 6 pers
ca 1 kg grytbitar av älg eller kött
marinad
3 dl rödvin (ej sött)
0,5 tsk krossad vitpeppar
1-2 tsk krossad enbär
1 st krossat lagerblad
1 st finhackad lök
1-2 tsk salt
sås
1-2 msk vetemjöl
4 dl köttbuljong
1 dl grädde
2 msk creme fraiche
salt

Blanda marinaden och lägg ner köttet och låt stå i kylen en halv dag.
Sila bort marinader ordentligt och bryn köttet.
Tillsätt vetemjöl och späd med buljong så att det täcker köttet.
Låt puttra på svag värme ca 1 timme.
Låt grädde och creme fraiche puttra med de sista 10 minuterna. Smaka av.

Jag använder den mjölkfria iMat och struntar i creme fraiche när jag lagar den här köttgrytan.

Vi blev bjudna på glöggfest ikväll med många goda tillbehör, småplock som jag älskar så köttgrytan äter vi imorgon istället.

onsdag 3 december 2008

Lasagne på Paolos vis

Idag provade vi göra Lasagne, så som Paolo Roberto och hans pappa gjorde på TV förra veckan. I en icke vin-drickande familj smakade det kanske lite väl mycket vin om köttfärsen, men i övrigt var lasagnen god, lagom saftig och med god ost. Isak som är mjölk- och äggallergisk får äta sin favoriträtt spagetti och köttfärssås när vi äter lasagne. Idag blev han mycket besviken för han tyckte inte om köttfärssåsen.

Lasagne på Paolos vis
12 st lasagneplattor, färska eller torkade
Köttfärssås:
500 g köttfärs
3 st bladselleristjälkar
2 st morötter
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 tub tomatpuré (200 g)
0.5 dl persilja, hackad
2.5 dl rödvin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
25 g smör
2 msk olivolja
Béchamelsås:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
0.5 tsk muskotnöt, mald
125 g mozzarella, skuren i små bitar
1.5 dl parmesanost

1. Skölj av selleristjälkarna, skala lök och morötter. Finhacka grönsakerna, lök och vitlök (kan hackas genom att köra dem ett par varv i matberedare).
2. Smält smör i en stor stekpanna eller i en kastrull. Häll i olivolja, grönsaker och lök, låt dem fräsa långsamt i ca 5 minuter.
3. Lägg köttfärs i pannan, smula sönder den med en gaffel och bryn den lite lätt.
4. Tillsätt tomatpuré, persilja och vin. Smaka av med salt och peppar och låt såsen koka i 45 minuter.
5. Smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning.
6. Rör i mjölet, blanda noga, och späd sedan med mjölk under oavbruten vispning. Tillsätt salt, peppar och muskot. Låt såsen småkoka i ca 5 minuter, vispa då och då. Smaka av med salt, peppar och muskot.
7. Koka lasagneplattorna i lättsaltat vatten. Färska lasagneplattor ska kokas i 2 minuter, de torkade lite längre.
8. Häll av vattnet och låt lasagneplattorna rinna av. Om plattorna förkokas drar de åt sig såserna på ett sätt som ger en smakrik och god lasagne.
9. Häll lite tomatsås och lite béchamelsås i botten på en ugnssäker form.
10. Varva lasagneplattor, köttfärssås, béchamelsås, mozzarella och parmesan, avsluta med ett lager sås.
11. Strö över lite parmesan.
12. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 30-40 minuter.

måndag 1 december 2008

Skavgryta

Älgskavgryta
ca 600 gr älgkött tex innanlår, ytterlår el fransyska
1 st gul lök
3-4 msk tomatpure
3 dl grädde
1 dl vatten
Salt o svartpeppar

Köttet skall vara halvtinat så att du kan skära det i mycket tunna skivor, om skivorna blir för stora klipp el skär dom i lämplig storlek.
Stek kött och hackad lök, tillsätt tomatpure, grädde och vatten. Krydda
Låt puttra under lock några minuter.
Du kan ev också steka med gula kantareller.
Servera med pressad potatis och en god sallad.

Jag använde mig av älg-innanlår. Till skavgrytan serverade jag kokt potatis, stekta kantareller, rödavinbärsgelé och grönsaker. Jag kryddade dessutom med cayennepeppar och paprikapulver.