Idag har jag bakat nå konstigt - Lakrits- och citronkaka. Den var jätteenkel att göra, men jag har inte hunnit prova den än så jag vet inte om den blev god.
Lakrits- och citronkaka
75 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk citronskal, rivet
4 st kick, lakritskola (f.d. Käck)
1. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret, vetemjöl och citronskal.
2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Klipp Kicken i små bitar och strö dem över smeten.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i ca 30 min. Låt kakan svalna på galler.
4. Ät som den är eller tillsammans med vispad grädde smaksatt med pressad citron eller citronlikör.
Nu har jag och några till smakat kakan. Vi hade svårt att ge den ett omdöme, den var konstig, men god och lite rolig och annorlunda. Den var ganska söt så det hade nog varit gott med citronsmaksatt grädde.
lördag 25 oktober 2008
torsdag 23 oktober 2008
Kassler Africana
Idag gjorde jag en enkel kasslerrätt som sköter sig själv i ugnen. Till det serverade jag ris och sallad. De stora barnen tyckte att det var jättegott och åt mycket. Ida däremot åt bara några tuggor innan hon började räcka ut tungan istället för att öppna munnen för skeden. Men hon är inte speciellt förtjust i ris, så det kan ha varit det som var fel.
Kassler Africana
500 g kassler
1 paprika
2½ dl matlagningsgrädde
1 tsk curry
2 msk mango chutney
2 bananer
Skiva kasslern tunt. Lägg skivorna lite omlott i en lätt smord ugnssäker form.
Skär paprikan i bitar. Strö över kasslern.
Rör samman grädde, curry och mango chutney till en sås. Fördela den över köttet.
Ställ in i 225 grader i ca 20 min.
Skala bananerna och skär i skivor. Lägg dem ovanpå rätten och låt dem vara med de sista 5 minuterna av tillagningen.
Det skulle säkert ha varit gott med lite skivad ananas också, men tyvärr hade vi ingen ananas hemma.
Kassler Africana
500 g kassler
1 paprika
2½ dl matlagningsgrädde
1 tsk curry
2 msk mango chutney
2 bananer
Skiva kasslern tunt. Lägg skivorna lite omlott i en lätt smord ugnssäker form.
Skär paprikan i bitar. Strö över kasslern.
Rör samman grädde, curry och mango chutney till en sås. Fördela den över köttet.
Ställ in i 225 grader i ca 20 min.
Skala bananerna och skär i skivor. Lägg dem ovanpå rätten och låt dem vara med de sista 5 minuterna av tillagningen.
Det skulle säkert ha varit gott med lite skivad ananas också, men tyvärr hade vi ingen ananas hemma.
tisdag 21 oktober 2008
Korvsoppa
Idag åt vi korv för ovanlighetens skull och till barnens glädje. Ida fick nog en saltchock idag - men hon tyckte om det. Hon som knappt har ätit nå salt överhuvudtaget fick en soppa med både buljong och korv, men jag saltade inget extra.
Korvsoppa
7,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 morötter, i skivor
8 potatisar, i bitar
2 msk tomatpuré
1 liten purjolök i skivor
400 g valfri korv i bitar
majs, 1 liten burk
salt
peppar
3 msk persilja, klippt
Koka upp vatten och buljongtärning. Lägg i rotsaker, potatis, tomatpuré.
Koka på svag värme tills rotsakerna nästan är mjuka, ca 15 minuter.
Lägg i purjolök, korv och majs och koka ytterligare ca 5 minuter.
Salta och mal över lite peppar. Strö persilja över.
Jag använde den barnvänliga falukorven. Vill man ha lite mer smak är det bara att välja en smakrikare korv. Välj den korv du tycker är godast!
Korvsoppa
7,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 morötter, i skivor
8 potatisar, i bitar
2 msk tomatpuré
1 liten purjolök i skivor
400 g valfri korv i bitar
majs, 1 liten burk
salt
peppar
3 msk persilja, klippt
Koka upp vatten och buljongtärning. Lägg i rotsaker, potatis, tomatpuré.
Koka på svag värme tills rotsakerna nästan är mjuka, ca 15 minuter.
Lägg i purjolök, korv och majs och koka ytterligare ca 5 minuter.
Salta och mal över lite peppar. Strö persilja över.
Jag använde den barnvänliga falukorven. Vill man ha lite mer smak är det bara att välja en smakrikare korv. Välj den korv du tycker är godast!
måndag 20 oktober 2008
Köttfärssås
Till Olivias stora bevikelse blev det spagetti och köttfärssås till middag idag igen. Det var ju inte så länge sedan vi åt det. Vi hade kvar en del morotssoppa från i torsdags som jag ville använda upp och tänkte att den nog skulle bli god i köttfärssås och det blev den.
Köttfärssås
köttfärs
krossade tomater
morotssoppa
salt
svartpeppar
chilipeppar
oregano
basilika
Stek köttfärsen. Häll i tomater och morotssoppa.
Krydda efter eget tycke och smak.
Till Olivia blandade jag ihop spagetti, köttfärssås, grädde och riven ost på tallriken. Allt för att det skulle bli så likt lasagne som möjligt.
Köttfärssås
köttfärs
krossade tomater
morotssoppa
salt
svartpeppar
chilipeppar
oregano
basilika
Stek köttfärsen. Häll i tomater och morotssoppa.
Krydda efter eget tycke och smak.
Till Olivia blandade jag ihop spagetti, köttfärssås, grädde och riven ost på tallriken. Allt för att det skulle bli så likt lasagne som möjligt.
lördag 18 oktober 2008
Knäckig äppelpaj
Ännu en gång har jag bakat äppelpaj. Det gäller att passa på så länge det finns goda svenska äpplen. I senaste numret av Buffé var det ett recept som såg gott ut som jag provar ikväll.
Knäckig äppelpaj
6 äpplen (ca 800 g)
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
1. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.
2. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form.
3. Fördela smeten över.
4. Ställ in i ugnen i 175°C i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig.
5. Servera med glass eller vaniljvisp.
Knäckig äppelpaj
6 äpplen (ca 800 g)
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
1. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.
2. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form.
3. Fördela smeten över.
4. Ställ in i ugnen i 175°C i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig.
5. Servera med glass eller vaniljvisp.
Etiketter:
efterrätt,
fikabröd,
frukt o bär,
smulpaj,
äggfritt bak
Kycklingtortilla
Till middag idag blev det en favorit för hela familjen. Det var första gången Ida fick smaka kycklingtortillas och även hon verkade älska det, men hon drack en hel del vatten resten av kvällen.
Kycklingtortilla
2-3 kycklingfiléer
1 purjolök
1 paprika
1 brk majs (ca 300 g)
1 jalapeno eller annan chili
2 msk chilisås
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
8 tortillabröd
1-2 tomater
riven ost
Ø Strimla kycklingen, purjolöken, chilin och paprikan.
Ø Fräs kycklingen några minuter.
Ø Blanda ner purjolöken och paprikan och låt fräsa med.
Ø Krydda med jalapeno, chilisås, tomatpuré och andra kryddor.
Ø Rör ner majs och crème fraiche.
Ø Fyll tortillabröden med kycklingröran.
Ø Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form tätt bredvid varandra.
Ø Tärna tomaterna och lägg över.
Ø Strö på riven ost.
Ø Gratinera ca 10 minuter i 225°.
Den mjölkfria varianten till Isak innehåller havregrädde, Oatlys iMat, istället för creme fraiche dessutom struntar jag i den rivna osten.
Kycklingtortilla
2-3 kycklingfiléer
1 purjolök
1 paprika
1 brk majs (ca 300 g)
1 jalapeno eller annan chili
2 msk chilisås
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
8 tortillabröd
1-2 tomater
riven ost
Ø Strimla kycklingen, purjolöken, chilin och paprikan.
Ø Fräs kycklingen några minuter.
Ø Blanda ner purjolöken och paprikan och låt fräsa med.
Ø Krydda med jalapeno, chilisås, tomatpuré och andra kryddor.
Ø Rör ner majs och crème fraiche.
Ø Fyll tortillabröden med kycklingröran.
Ø Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form tätt bredvid varandra.
Ø Tärna tomaterna och lägg över.
Ø Strö på riven ost.
Ø Gratinera ca 10 minuter i 225°.
Den mjölkfria varianten till Isak innehåller havregrädde, Oatlys iMat, istället för creme fraiche dessutom struntar jag i den rivna osten.
fredag 17 oktober 2008
Missfärgade plastdetaljer
Nu när vi ska passa på att använda morötter så mycket vi bara kan är det stor risk att vi får missfärgade plastgrejer, t.ex. matberedartillbehör och plastlådor. Samma risk är det när vi använder mycket tomat. Ofta kan det kännas som att dessa plastgrejer förstörs för det känns inte så fräscht att använda dem sen till något annat.
Men här kommer ett tips för att få bort missfärgningarna. Spola i kallt vatten och ta sedan handdiskmedel och "diska" med ett hushållspapper. Men ta inte för mycket vatten, diskmedlet ska vara koncentrerat. Använder ni diskborsten sätter sig all färg där, därför är det bäst att använda papper som ni sedan kan kasta. Det är viktigt att inte använda varmt vatten för då "bränner" ni fast färgen.
Men här kommer ett tips för att få bort missfärgningarna. Spola i kallt vatten och ta sedan handdiskmedel och "diska" med ett hushållspapper. Men ta inte för mycket vatten, diskmedlet ska vara koncentrerat. Använder ni diskborsten sätter sig all färg där, därför är det bäst att använda papper som ni sedan kan kasta. Det är viktigt att inte använda varmt vatten för då "bränner" ni fast färgen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)