lördag 4 oktober 2008

Tortellini med avokado och thai-chili-sås

Idag ska jag och Olivia äta en av våra favoriter till lunch.

Tortellini med avokado och thai-chili-sås
Tortellini, färsk eller torkad med valfri fyllning, vi har oftast med ost
Avokado
Thaichilisås

Koka tortellinin enligt anvisningen på förpackningen.
Skala, kärna ur och dela avokadon i mindre bitar.
Blanda ihop tortellini och avokado och häll thaichilisås över.
Om man vill kan man fylla på med mer grönsaker, t.ex gurka, tomat, majs eller bönor.

Thai-kyckling

Igår åt vi Tagliatelle och en lite starkare kycklingrätt. Enkelt och gott.

Thai-kyckling
3 kycklingfiléer i bitar
3 paprikor i olika färger i strimlor
1 purjolök i strimlor
1 vitlöksklyfta, riven
2 dl kokosmjölk
1 tsk salt
1 tsk mald ingefära
1 tsk sambal oelek (ta mer eller mindre beroende på hur stark mat du vill ha)

Bryn kycklingen. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med.
Häll på kokosmjölken och krydda med salt, ingefära och sambal.
Låt allt koka några minuter.

torsdag 2 oktober 2008

Het zucchini

Idag åt jag en god vegetarisk rätt. Jag gjorde het zucchini i ugn och till den åt jag en sallad som innehöll bulgur, tomat, gurka, paprika, svarta oliver och fetaost. Barnen åt fiskpinnar eftersom varken zucchini eller bulgur hör till deras favoriter.

Het zucchini
1 liten zucchini (ca 250 gr)
1 liten klyfta vitlök
0,5 st lime
1 krm chilipeppar eller cayenne
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk paprikapulver
1 msk olivolja

1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Skölj zucchinin, dela på längden i knappt centimetertjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
3. Skala och riv vitlöksklyftan ner i en liten skål.
4. Rör ner lite pressad lime, chili/cayenne, spiskummin, paprikapulver och olivoljan. Smaka av med salt, peppar och kanske lite mer lim och chili/cayenne.
5. Pensla eller dutta blandningen över zucchiniskivorna.
6. Baka zucchinin 20 minuter i ugnen.

Rosa bandet

Stöd Bröstcancerfonden och Rosa bandet. Gå in på www.digitalarosabandet.se och köp ditt egna digitala rosa band. Tyvärr verkar det inte fungera att klicka på mitt digitala band.
Digitala Rosa Bandet - ROSA '08: Sara Edman

onsdag 1 oktober 2008

Köttgryta Stifado

Idag ska jag prova en ny köttgryta, Stifado, det är en kryddig grekisk gryta. Jag använder förstås älgkött. Undra hur många greker som gör det?

Stifado - köttgryta
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
800 g grytbitar av nöt
1 msk rapsolja
400 g krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1 tsk socker
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
1 krm mald nejlika
1 dl syltlök
salt
svartpeppar

Skala löken och skär den gula i bitar och finhacka vitlöken.
Bryn grytbitarna i olja, tillsätt lök och vitlök och fräs med ett tag.
Häll i krossade tomater och vatten så att det täcker köttet.
Tillsätt därefter buljongtärningar, socker, rödvinsvinäger, oregano, lagerblad, kanelstång och mald nejlika.
Koka upp och skumma av fett och slaggprodukter.
Koka i 1-2 timmar (beroende på köttets kvalitet).
Lägg i avrunnen syltlök och krydda med salt och peppar.
Servera grytan med kokt eller ugnsrostad potatis och haricots verts.

Jag satte även morotsbitar och broccoli i grytan och serverade kokt potatis till. Jag tyckte grytan var god, men inte så kryddig som jag trodde.

söndag 28 september 2008

Spagetti Carbonara

Idag åt vi en av Olivias favoriter - Spagetti Carbonara. Isak åt spagetti och bacon. Idag hade Isak gjort en jättegod och fin sallad av majs, äpple, gurka, morot och tomat.
Spagetti Carbonara
Spagetti
1-2 pkt bacon
3 ägg
0,5 dl grädde
2-3 dl ost, helst parmesan
2 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
margarin.

Koka spagettin.
Stek bacon i bitar.
Blanda ihop ägg, grädde, ost, salt och peppar.
Smält margarin i en kastrull. Tillsätt äggblandningen. Rör ordentligt hela tiden medans det värms annars är det risk att det blir äggröra istället.
När blandningen precis börjar tjockna (även där är det viktigt att inte vänta för länge så det blir äggröra istället) tar du kastrullen från plattan och blandar ner bacon och spagetti.
Servera på en gång tillsammans med en sallad.

lördag 27 september 2008

Kyckling och rotsaker i ugn

Idag blev det en enkel och god kycklingrätt till middag. Under tiden jag fixade med kycklingen och rotsakerna, gjorde Olivia en god och fin sallad som bestod av gul paprika, avokado, körsbärstomater, äpple och färskpressad lime.

Jag skalar och delar potatis och morötter i mindre bitar. Sedan sätter jag dem i långpannan tillsammans med olja. In i 200 graders varm ugn. Under tiden delar jag kycklingfiléer i 3 delar och bryner dem lätt. Sedan sätter jag dem på potatisen i ugnen och låter dem bli klara där. Samtidigt som kycklingen sätter jag även in lök- och paprika-bitar. Man kan variera den här rätten i det oändliga. Släng in i ugn det ni tycker om - broccoli, rödbetor eller majs kanske. Sedan kan man tillsätta fetaost, körsbärstomater och/eller soltorkade tomater när man tar ut plåten ur ugnen.