fredag 29 augusti 2008

Muffins

Jag har inte slutat laga mat och baka. Jag har varit utan internet en hel vecka och har därför inte kunnat delge er mina recept på maten jag har lagat och det jag har bakat. Men det kommer så småningom.

Idag har jag i alla fall bakat 3 olika sorters muffins; Banan & choklad, After Eight och röda vinbär.

Muffins med banan och choklad
150 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron, skalet
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 dl gräddfil
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 st bananer
200 g mörk kvalitetschoklad 70%

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör, gräddfil och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
Skiva bananerna och hacka chokladen grovt. Varva banan och hackad choklad med smeten i muffinsformar, spara några bitar choklad att lägga på toppen av varje muffins.
Fyll formarna till 2/3 och toppa med en chokladbit.
Grädda i 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Använder du inte varmluftsugn sätter du på 25 grader mer. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.

Jag hade ingen citron hemma men det gick bra i alla fall. Jag använde bara 1,5 banan och det tyckte jag räckt gott och väl, det blev tre skivor i varje muffin. Jag hade definitivt inte 200 g choklad, jag hade bara kvar en liten bit (kanske 20 g) som jag använde.

Muffins med After Eight
2 ägg
2 dl socker
1 dl flytande margarin eller 100 g fast margarin
2 dl gräddfil el yoghurt
4-5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 chokladmintplatta, t ex After-Eight, till varje muffins.

Vispa ägg och socker pösigt.
Rör försiktigt ner margarin och gräddfil/yoghurt.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och häll det sedan försiktigt under omrörning ner i äggsmeten.
Skeda upp i muffinsfomar - fyll bara formarna till ca 2/3-delar.
Stick en mintplatta djupt in i varje muffins. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 15-20 minuter.

Muffins med röda vinbär
100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl frysta röda vinbär

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Varva smeten med vinbär i formarna, fyll dem till 2/3.
Grädda i 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Använder du inte varmluftsugn sätter du på 25 grader mer. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.

torsdag 21 augusti 2008

Fisk A la Madame Junod

Vi är dåliga på att äta torsk, hoki, Alaska Pollock och allt vad de heter dessa fiskblock som finns i frysdisken på affärerna. Oftast tycker inte mina barn om det och då är det roligare att laga lax, som de äter lite bättre av. Men nu, äntligen, hittade jag en maträtt som alla tre barnen åt av med god aptit. (Även vi vuxna tyckte om det.) Det bästa av allt - Det var såå enkelt att göra.

A la Madame Junod
1 fryst fiskblock 400 g
1 dl mjölk
2 dl grädde
1 1/2 tsk Herbamere örtsalt

Lägg blocket (som helst skall vara fryst) i en trång form.
Strö örtsalt på fisken.
Häll mjölk och grädde runt fisken.
Sätt in i ugnen på 175 grader i 40-50 min.
Potatis eller ris är gott till.

Jag använde 3 dl Imat (havregrädde) istället för grädde+mjölk, det blir ungefär som matlagningsgrädde.

Till fisken åt vi kokt potatis, gurka och tomat- och mozzarellasallad

Mjukpepparkaka utan ägg

Idag blev det verkligen en bakdag. När Lime- och ingefärskakan stod och svalnade kom Isak och frågade om han tålde den. Eftersom den innehåller ägg var jag tvungen att säga nej till Isak. Då suckade han och sa "Åh jag som alltid har velat äta en kaka med den formen". Då smälte modershjärtat och jag satte igång att baka en mjölk- och äggfri kaka i samma form, en rund med hål i mitten.

Mjukpepparkaka utan mjölk och ägg
100 g mjölkfritt margarin
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk ingefära
3 dl havremjölk
1 dl lingonsylt

Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
Tillsätt det avsvalnade margarinet, mjölken och sylten. Rör försiktigt till en jämn smet.
Smöra och bröa en rund form.
Häll smeten i formen och grädda kakan i 175 grader i den nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

Det luktar ljuvligt och jul i köket när den gräddas. Behöver den inte vara mjölkfri går det så klart att använda vanligt margarin och mjölk.

Lime- och ingefärskaka

Idag öste regnet ner när jag vaknade, så då fick det bli en bakdag även idag. Men nu verkar det klarna upp ute, så jag kan kanske gå på en välbehövlig promenad senare. Känns som det var evigheter sedan jag var utanför dörren. Jag började med att göra Långpannebrödet med linfrö igen, det var så enkelt och gott. När det stod på jäsning provade jag ett nytt recept på en Lime- och ingefärskaka.

Lime- och ingefärskaka
100 g smör, rumsvarmt
2,5 dl strösocker
4 st ägg
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 st lime
240 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk ingefära, mald
1 dl solroskärnor, rostade
1 dl mjölk

1. Rör smör och socker poröst.
2. Rör i äggen, ett i taget, vaniljsocker, salt, limeskal och pressad limesaft.
3. Blanda mjöl, bakpulver, ingefära och solroskärnor. Rör ner det och mjölken i smeten.
4. Häll smeten i en smord och bröad form.
5. Grädda i mitten av ugnen i 175° i ca 40 minuter.

Jag hade inga solroskärnor hemma, så det struntade jag i.

onsdag 20 augusti 2008

Korvgryta

Idag gjorde jag en enkel korvgryta och ris. Jag hade inget salt i varken riset eller korvgryta, så även Ida fick smaka lite. Jag satte även i ca 1 dl gröna ärtor.

Korvgryta
400 g falukorv
1 st gul lök
1 tsk smör & rapsolja
400 g krossade tomater
1 dl mellangrädde
1 tsk salt
1 tsk peppar

Skär korven i strimlor.
Skala och riv löken.
Stek korven i smör-&rapsolja i en stekpanna.
Rör i lök, tomatkross och grädde.
Smaksätt med salt och peppar.
Låt koka ca 1 min.
Servera till kokt ris och grönsaker.

tisdag 19 augusti 2008

Kycklingsoppa med risoni

Nu när jag har nybakat matbröd ska jag passa på att laga någon soppa. Det är inte ofta jag gör soppa, men när jag väl gör det så vill jag ha nybakat bröd till. Olivia är inte så förtjust i soppa, men Isak äter oftast mycket när det är soppa till middag. För det mesta brukar jag ha småskålar med olika tillbehör att lägga i soppan, så blir det lite Taco-känsla över middagen. Det tycker barnen om. Jag ska prova ett nytt recept idag.

Kycklingsoppa med risoni
2 kycklingfiléer ca 250 g
2 msk smör-&rapsolja
1 1/2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
pressad saft av 1/2 lime
1 krm chilipeppar
1/2 tsk salt
1 liter vatten
3 msk konc kycklingfond
1 dl risoni
1 dl mellangrädde
1/2 dl hackad bladpersilja

Skär kycklingen i små bitar. Bryn dem i smör-&rapsolja i en gryta.
Rör i mjöl och tomatpuré. Tillsätt pressad lime, chili-peppar, salt, vatten, fond och risoni.
Låt soppan koka ca 10 min.
Rör i grädde och persilja.

Långpannebröd med linfrö

Nu har jag ätit köpesbröd i flera veckor och är såå less. Så idag när regnet öser ner passar det att baka, fast å andra sidan har jag tre barn hemma som vill ha uppmärksamhet. Därför gör jag ett långpannebröd, som inte ska bakas ut förutom att tryckas ut i en långpanna.

Långpannebröd
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter.
3. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
4. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. 5. Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
6. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 225° ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.