Idag fyller mamma år och vi ska dit på eftermiddagen och fika. Som vanligt blir det att vi stannar över middagen och då har hon önskat sig en sallad eller en paj. Jag har gjort en Lök- och Brieostpaj åt henne, dessutom tänker jag blanda ihop en sallad med olika salladssorter, tomat, gurka och fetaost, eventuellt blir det något mer.
Lök- och Brieostpaj
Deg:
3 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
125 g smör
Fyllning:
1 gul lök, hackad
150 g purjolök, strimlad
2-3 vitlöksklyftor, skivade
0,5 msk smör
1 tsk salt
1 tsk röd spansk pepparfrukt, finhackad
75 g brieost, i bitar
0,5 kruk basilika
2 ägg
2 dl grädde
& Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut i en pajform, ca 26 cm i diameter.
& Låt stå kallt i ca 30 min.
& Fräs alla löksorter i smöret. Krydda med salt och pepparfrukt.
& Häll lökblandningen i pajskalet.
& Fördela osten och basilikan i pajskalet över lökblandningen.
& Vispa ihop ägg och grädde och häll det sedan i pajskalet.
& Grädda mitt i 200 ° varm ugn i 30 min.
fredag 8 augusti 2008
torsdag 7 augusti 2008
Chokladmoussetårta
Ikväll ska jag träffa Anna och Maria och som vanligt är det jag som fixar efterrätten. Och som vanligt innehåller den choklad. Men för ovanlighetens skull misslyckades jag totalt. Jag gjorde den igår och hade alldeles för mycket på gång samtidigt. Jag lät den smälta chokladen svalna för länge, så istället för en mjuk och len mousse är den nu full i bitar. Tack o lov är den ganska god i alla fall - det är ju choklad.
Chokladmoussetårta
Botten:
300 g mandelmassa
3 st äg
2 msk kakao
Mousse:
200 g mörk choklad
6 mintchokladkakor, t ex After Eight
3 dl vispgrädde
1 äggula
Gör så här
1. Riv mandelmassan på ett rivjärn.
2. Vispa upp äggen och tillsätt kakao och den rivna mandelmassan.
3. Rör smeten jämn och smidig.
4. Häll smeten i en smord form och grädda i 175° i 20 minuter.
5. Tag loss från formen och låt kallna.
6. Smält chokladen i ett vattenbad. Tillsätt mintchokladen mot slutet.
8. Låt svalna något.
9. Vispa grädden och blanda hälften med den smälta chokladen.
10. Tillsätt äggulan till chokladsmeten.
11. Vänd till sist ner resten av grädden.
12. Bred ut smeten över mandelbottnen.
13. Förvara i antingen frysen eller kylen.
Chokladmoussetårta
Botten:
300 g mandelmassa
3 st äg
2 msk kakao
Mousse:
200 g mörk choklad
6 mintchokladkakor, t ex After Eight
3 dl vispgrädde
1 äggula
Gör så här
1. Riv mandelmassan på ett rivjärn.
2. Vispa upp äggen och tillsätt kakao och den rivna mandelmassan.
3. Rör smeten jämn och smidig.
4. Häll smeten i en smord form och grädda i 175° i 20 minuter.
5. Tag loss från formen och låt kallna.
6. Smält chokladen i ett vattenbad. Tillsätt mintchokladen mot slutet.
8. Låt svalna något.
9. Vispa grädden och blanda hälften med den smälta chokladen.
10. Tillsätt äggulan till chokladsmeten.
11. Vänd till sist ner resten av grädden.
12. Bred ut smeten över mandelbottnen.
13. Förvara i antingen frysen eller kylen.
onsdag 6 augusti 2008
Kyckling med grillad paprika och mozzarella
Idag gick jag ut och promenerade med Helen när det var dags för att laga mat. Så jag tog fram receptet åt Leif, så fick han laga mat medans jag promenerade. Resultatet blev riktigt bra!
Vi åt kyckling med grillad paprika och mozzarella, till det åt vi pasta.
500 g kycklingfilé, färsk
1 msk smör
1 burk paprika, grillad
1 st mozzarella, färsk
1 st vitlöksklyfta
1 dl basilika, färsk
salt och peppar
Stek kycklingfiléerna till de är gyllenbruna i en stekpanna.Salta och peppra.
Lyft över kycklingfiléerna i en ugnsfast form.
Grovhacka paprika, mozzarella och vitlök. Fördela över kycklingen som ett täcke och strö över färsk basilika.
Gratinera i ugn på 200° i ca 10 min.
Vi åt kyckling med grillad paprika och mozzarella, till det åt vi pasta.
500 g kycklingfilé, färsk
1 msk smör
1 burk paprika, grillad
1 st mozzarella, färsk
1 st vitlöksklyfta
1 dl basilika, färsk
salt och peppar
Stek kycklingfiléerna till de är gyllenbruna i en stekpanna.Salta och peppra.
Lyft över kycklingfiléerna i en ugnsfast form.
Grovhacka paprika, mozzarella och vitlök. Fördela över kycklingen som ett täcke och strö över färsk basilika.
Gratinera i ugn på 200° i ca 10 min.
tisdag 5 augusti 2008
Bulgursallad
Igår grillade vi som vanligt. Den här gången blev det älg-ryggbiff som vi hade marinerat i soja, balsamvinäger, honung och Tabasco. Till det gjorde jag en bulgursallad åt mig, de övriga åt ris.
Bulgursallad
Bulgur
Pesto
Broccoli
Körsbärstomater
Paprika
Avocado
Isbergssallad
Ruccola
Basilikablad
Bulgursallad
Bulgur
Pesto
Broccoli
Körsbärstomater
Paprika
Avocado
Isbergssallad
Ruccola
Basilikablad
måndag 28 juli 2008
Kalas
Eftersom jag och Ida fyllde år under vår bilsemester hade vi ett litet kalas idag istället. Mormor, morfar, Nina, Sanna och Lukas åt middag här.
Till middag bjöd vi på
Whiskymarinerad rostbiff som vi helgrillade (se midsommar)
Rotsaker i ugn
Focaccia
Sallad med bönor, oliver, kronärtskockshjärtan, mozarella
Majs, gurka, tomat
Korv- och köttbullspett
Vitlöksdressing
Basilikasås
Yogurt+Thaichilisås
Rabarberchutney
Till efterrätt var det
Mjölk- och äggfri chokladkladdkaka
Rabarber- och jordgubbssmulpaj
Glass
Mjölkfri vispbar grädde
Jordgubbar
Till middag bjöd vi på
Whiskymarinerad rostbiff som vi helgrillade (se midsommar)
Rotsaker i ugn
Focaccia
Sallad med bönor, oliver, kronärtskockshjärtan, mozarella
Majs, gurka, tomat
Korv- och köttbullspett
Vitlöksdressing
Basilikasås
Yogurt+Thaichilisås
Rabarberchutney
Till efterrätt var det
Mjölk- och äggfri chokladkladdkaka
Rabarber- och jordgubbssmulpaj
Glass
Mjölkfri vispbar grädde
Jordgubbar
söndag 27 juli 2008
Laxpaket med citronmeliss och limesmör
Eftersom det fina vädret fortsätter grillade vi även idag. Idag gjorde vi lax i foliepaket. Till det hade vi kokt potatis och en god sallad.
5 portionsbitar laxfilé, utan skinn
60 g smör, rumstempererat
0,5 tsk strösocker
1 st limefrukter, skal
0,5 st limefrukt, saft
0,5 st citronmeliss, i kruka
0,5 st basilika, i kruka
1 tsk salt
0,25 tsk vitpeppar
aluminiumfolie
1. Lägg smöret i en bunke, blanda i socker, skal och saft från limen.
2. Riv folie i bitar 30x25 cm.
3. Lägg citronmeliss och basilika i botten på folien. Lägg sedan på laxen.
4. Salta och peppra. Fördela limesmöret över laxen.
5. Knyckla ihop folien till påsar.
6.Lägg påsarna på grillen och grilla 6-8 minuter.
5 portionsbitar laxfilé, utan skinn
60 g smör, rumstempererat
0,5 tsk strösocker
1 st limefrukter, skal
0,5 st limefrukt, saft
0,5 st citronmeliss, i kruka
0,5 st basilika, i kruka
1 tsk salt
0,25 tsk vitpeppar
aluminiumfolie
1. Lägg smöret i en bunke, blanda i socker, skal och saft från limen.
2. Riv folie i bitar 30x25 cm.
3. Lägg citronmeliss och basilika i botten på folien. Lägg sedan på laxen.
4. Salta och peppra. Fördela limesmöret över laxen.
5. Knyckla ihop folien till påsar.
6.Lägg påsarna på grillen och grilla 6-8 minuter.
Borta bra men hemma bäst
Nu är vi tilbaka i Luleå igen efter drygt tre veckor på resande fot. Vi har hunnit med stugan i Offerdal, krabbfiske och Nordens ark i Hunnebostrand, Legoland i Danmark, brorsans vigsel i Kungsbacka, bröllopsfest i Göteborg och Junibacken, shopping, Fjäderholmarna och sjukhus i Stockholm.Efter att ha ätit pommes frites (garanterat äggfritt) var och varannan dag lär det dröja tills det finns i mitt kök.
Jag har knappt varit i ett kök på hela tiden vi har varit borta, så igår var det riktigt roligt att laga mat.
Jag marinerade kycklingfiléer i:
Thai chilisås
soja
olja
i några timmar, sedan grillade Leif dem.
Till det åt jag fullkornsbulgur som jag hade smaksatt med pesto.
Jag gjorde en sallad på:
isbergssallad
rädisor
tomat
gurka
rödlök
stora vita bönor
avokado
svarta oliver
Dessutom bakade jag en focaccia.
Jag har knappt varit i ett kök på hela tiden vi har varit borta, så igår var det riktigt roligt att laga mat.
Jag marinerade kycklingfiléer i:
Thai chilisås
soja
olja
i några timmar, sedan grillade Leif dem.
Till det åt jag fullkornsbulgur som jag hade smaksatt med pesto.
Jag gjorde en sallad på:
isbergssallad
rädisor
tomat
gurka
rödlök
stora vita bönor
avokado
svarta oliver
Dessutom bakade jag en focaccia.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)