lördag 5 maj 2018

Gott att baka

I dag tänkte jag ha en bakdag - trots att spishällen gick sönder igår, men jag får försöka klara mig med ugnen. Wish me luck!

När jag sitter och bläddrar igenom mina recept hittar jag så himla mycket jag vill baka. Det är ju så sällan jag bakar numera så jag vill ju baka allt 😀 Förutom gamla godingar vill jag ju baka nya spännande recept jag har sett. Oj, oj, oj hur ska jag kunna välja. Men innan jag börjar baka tänkte jag tipsa er om några godsaker jag hittade i mitt arkiv.

Kardemummakryddad rabarberpaj med kokos

Jag som drömmer mer än vanligt om sol, värme och altanhäng längtar tills jag kan baka rabarberpajer med all vår rabarber. Vi brukar ha värsta rabarber-djungeln på tomten och den har faktiskt börja växa trots att det ligger snö kvar i landet. Jag förmodar att ni i södra Sverige redan kan plocka rabarber från ert land och baka en smarrig rabarberpaj till fikat.



Prinsessbakelser

Lite mer avancerat bak än paj och muffins men ändå enklare än man tror är att göra små prinsessbakelser att bjuda på. Visst är det gulligare att bjuda gästerna på varsin bakelse istället för att ställa fram en stor tårta?



Mintmockarutor

Mockarutor eller Kärleksmums är en riktig klassiker. De flesta barn (och vuxna gillar dessa rutor) och här har jag gjort dem lite godare genom att använda mintströssel istället för kokos. 



Silviakaka

En annan klassiker som alla älskar är Silviakaka och det här är bästa receptet, tycker jag. I många recept får man över äggvitor, men inte här. Här använder man upp hela äggen. Dessutom är det godaste receptet också.



Sega mjölkchokladsnitt

Småkakor har blivit en favorit för mig på äldre da'r, när jag var yngre ville jag mest bara äta mjuka kakor. I dessa kakor använder man Marabou mjölkchoklad med eller utan smak, i just dessa använde jag den med jordgubbssmak och det blev supergott. Kan tänka mig att det blir gott med t.ex. daimvarianten också.



Chipskakor med chokladkräm

Salta krispiga kakor med en len chokladkräm blev så mycket godare än vad jag hoppades på. Kul att använda chips som en bakingrediens. Det är det inte många som kan tro.



Kladdkaka med krispigt täcke

Kladdkakor är aldrig fel så självklart måste jag tipsa om en kladdkaka också. Det kan nog vara det godaste som finns. Dessutom kan man variera dem i det oändliga. Här tipsar jag om en god kladdkaka med krispigt täcke av Rice Cripies.

fredag 4 maj 2018

Fredagsdrömmar

Även fast det har varit en kortvecka så är det skönt med fredag och helg, eller hur? Och hur härligt är det inte med ännu en kortvecka nästa vecka. Se'n är det inte länge kvar till juni, skolavslutning och sommar....hoppas jag.


Inför helgen drömmer jag om altanhäng och goda drinkar men verkligheten ser helt annorlunda ut.

Dröm
Verklighet

Helgens planer är att fortsätta med renoveringen och all städning som tillkommer dessutom måste vi bestämma vad vi ska ha för golv och det är nog lika bra att bestämma tapet/färg i helgen också när vi ändå håller på. Usch jag som inte alls tycker om att ta såna beslut, jag är så rädd att jag ska ångra mig när det väl är på plats.

Vad har ni för helgplaner?
Hoppas ni i alla fall har bättre väder än regnrusket som vi har just nu. Enligt väderprognosen finns det hopp om sol i helgen. Hoppas det stämmer.

torsdag 3 maj 2018

Grillad högrev

Ska ni grilla i helgen? Då tycker jag absolut att ni ska testa att grilla högrev för det är bland det godaste jag har ätit. Det gäller att vara lite förutseende eftersom köttbiten ska koka i två timmar först, men se'n går det snabbt att grilla och vill man så kan man koka köttet dagen före och förvara i kylskåpet tills det är dags att grilla och äta.


Grillad högrev

1 kg högrev

Koka i vatten med
1 gul lök
1 morot
6 svartpepparkorn
2 lagerblad
salt

Grilla med
glaze eller grillolja

Koka högreven med grönsakerna och kryddorna i 2 timmar.
(Prova att sticka en köttgaffel igenom köttet och att den släpper.)
Låt köttet bli kallt.
Skiva köttet i skivor och grilla det på grillen några minuter så att det får färg på båda sidor.
Pensla med lite grillolja eller glaze i slutet av grillningen.

Så himla gott och mört det här var. Se till att använda en riktigt god grillolja/glaze så har ni en riktig smarrig middag att se fram emot. Jag åt sallad och zucchiniröra till den grillade högreven medan de övriga även åt klyftpotatis till.

Grillmiddag deluxe
Möra och underbart goda skivor grillad högrev.

I kväll har vi varit o helghandlat så nu är kylskåpen påfyllda med en massa godsaker till helgen, lufttorkad skinka, korvar, ostar, ishavsröra, grönsaker, jordgubbar, choklad och en massa annat gott. Jag tänkte slippa handla i helgen, men skulle bli förvånad om jag lyckas för trots att man storhandlar så är det alltid något som saknas. Eller hur?

Fredag imorgon. Så underbart och eftersom det ska spöregna skippar jag och Ida att cykla, istället tar vi bilen och då ser vi till att vara tidiga på skola o jobb så att jag kan smita hem lite tidigare från jobbet. Bästa fredagstraditionen. Nu ska jag fixa lunchlåda och även ta fram kläder så vi kan vara riktigt snabba i morgonbitti och slipper stiga upp så tidigt. Typiskt mig som älskar att förbereda och planera, eller hur? 😀

onsdag 2 maj 2018

Kokos- och blåbärskaka mjölk- och äggfri

Nu ska ni få tips om en riktigt smarrig kaka som ni kan bjuda de flesta på, dock inte glutenintoleranta. Men veganer och de som är allergiska mot ägg och mjölk kan få njuta av denna godsak.

Efter att ha fått över några av Oatlys vanilj- och blåbärshavregurt gick jag o klurade på att man borde kunna baka med den eftersom den har så goda smaker. Vanilj och blåbär är ju typiska "baksmaker". Resultatet blev riktigt bra, är sååå nöjd.


Kokos- och blåbärskaka mjölk- och äggfri

3 dl socker
1,5 dl kokos
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr mjölkfritt margarin
1 burk (125 g) Oatlys mjölkfria havregurt vanilj/blåbär
0,75 dl vatten
2,5 dl (ca 150 g) blåbär 
0,5 msk mjöl (används vid frysta blåbär)

Blanda alla torra ingredienser.
Smält margarinet.
Tillsätt margarin, havregurt och vatten till de torra ingredienserna.
Blanda till en jämn smet.
Blanda 0,5 msk mjöl med blåbären (för att de inte ska sjunka till botten)
Rör ner blåbären i smeten.
Smörj och bröa en rund form (eller liknande) med kokos (eller ströbröd).
Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i ca 50 min.

Ingen som har smakat tror mig när jag säger att det är en äggfri mjuk kaka. Bästa betyget! Många tror att det blir kladdigt, kompakt och tråkigt när man måste utesluta ägg och ibland blir det så men det går även att lyckas. Det är den här kakan ett bevis på.

Kokos och blåbär passar perfekt ihop och det blev extra gott att bröa formen med kokos också.

En sån här burk använde jag i kakan.
Hög o fin kaka.
Mums!

Är det fler än jag som har haft måndag i dag fast det är onsdag? Så härligt när man kommer på att det redan är onsdag och snart helg. Vädret är dock inte lika härligt, trots grådis och spöregn så cyklade jag i morse. Jag är så himla stolt över mig själv. I morgon ska det inte regna (hoppas det stämmer) så då kommer det kännas riktigt enkelt att cykla intalar jag mig själv 😀

Nu ska jag alldeles strax bänka mig framför tv:n för nu är det dags för basketherrarna att försvara sitt guld. Ikväll börjar finalserien med match hemma. Vi börjar väl med en vinst?! Damerna tog sitt femte raka sm-guld för nån vecka sedan och nu kan herrarna ta sitt andra raka guld. Vilken basketstad Luleå är! Hoppas att vi snart också kan kalla oss för en riktig hockeystad med dubbla guld, damerna fixar guld lite nu och då men det går lite trögare för herrarna. Men nästa år.....

tisdag 1 maj 2018

Grillad flankstek

Flankstek var fjolårets stora grillfavorit och favoritskapet kvarstår även i år. Om ni inte har provat så måste ni göra det i sommar för det är så himla gott och snabbt går det att grilla också.


Grillad flankstek

flankstek
rub eller grillkrydda

Ta fram köttet och låt det ligga i rumstemperatur 20-30 min.
Klappa in kryddorna i köttet.
Grilla några minuter på varje sida.
Låt köttet vila några minuter.
Skär upp och servera till goda tillbehör.

Eftersom det är en ganska tunn köttbit man grillar så går det fort trots att man grillar den i hel bit. Se'n när den är färdiggrillad skivar men upp den och serverar.

Grillad flankstek tillsammans med grillade grönsaker, sallad och sötpotatis är en riktig drömtallrik
Så här hoppas jag att många tallrikar kommer se ut i sommar

Valborgsmässoafton brukar ofta innebära grillmiddag  men vi åt på restaurang i går och det var så himla skönt. Efter en heldag på jobbet då jag dessutom började före 7 så var det skönt att slippa fixa med maten. Vi var tre familjer som var i väg, barnen fick bowla lite innan vi åt och sedan tog vi efterrätten hemma. Lugnt o skönt och alla verkade nöjda.

Jag är väldigt nöjd att valborg är över och att det är ett helt år till nästa gång. Med två tonåringar och en orolig hönsmamma i familjen är såna här "festar-helger" jobbiga. Trots att barnen inte har gett mig skäl till oro så kan jag inte sova när jag vet att de är ute med kompisar halva natten. Jag kan med hjälp av mobilen se var de är och jag hör av dem hela kvällen via sms eller telefonsamtal men ändå kan jag inte somna förrän hela familjen är hemma.

Så det blev inte många timmars sömn för mig i natt och nu när jag slappnar av i soffan känner jag av sömnbristen. Synd att det inte är ledig dag i morgon, men tur att det bara är tre arbetsdagar kvar till helgen.

måndag 30 april 2018

Zucchiniröra

Glad Valborg, på er. Är ni lediga idag? Det är inte jag! Har jag tur kan jag åka hem lite tidigare eftersom jag tänker börja tidigt och cykla hemifrån redan före sju. Men det är sånt som man sällan vet, rätt vad det är så händer det något på jobbet som gör att det blir fullt upp på eftermidda'n.

Ska ni grilla ikväll? Här kommer ett tips på tillbehör till grillat som ni kan blanda ihop till kvällens middag (eller nån annan dag). Vi åt det i lördags till den grillade högreven och det passade perfekt till grillat.


Zucchiniröra

1 liten zucchini
1 bit purjo
örtsalt
1 dl crème fraiche tomat o basilika

Dela zucchinin i bitar, strimla purjon och stek men behåll tuggmotstånd.
Krydda med lite örtsalt och låt kallna.
Blanda ner den smaksatta crème fraichen.

Så enkelt och så gott. Jag använde crème fraiche smaksatt med tomat o basilika för att det är en av mina favoriter men det passar så klart med nästan vilken som helst av de smaksatta varianterna. Eller använd den naturella och smaksätt själv t.ex. som den här goda falska potatissalladen som också innehåller zucchini.


Vad har ni för planer för ikväll, ska ni se nån majbrasa? Vi är ett gäng vuxna o barn som ska bowla och käka, men det lär bli ont om majbrasor. När Olivia och Isak var små gick vi alltid ner till strandkanten en bit från oss där det var en stor majbrasa, fikaförsäljning, lite sång och man fick köpa en korvbit som man sen kunde grilla på nån av småbrasorna som också fanns där. Det var rätt lagom, man var där nån timme och fick lite valborgskänsla samtidigt som man träffade en massa folk för "alla" var där så vi vuxna kunde stå o surra ett tag och barnen lekte med sina kompisar. Men sedan några år tillbaka har de slutat med den majbrasan och nu finns det ingen bra i närheten, tyvärr.

söndag 29 april 2018

Matsedel v.18 april/maj 2018

Som ofta på söndagar har jag smugit mig upp för att skriva till dig, medan övriga familjen fortfarande sover. En kopp te och Nyhetsmorgon håller mig sällskap i detta lugn.

Veckans matsedel innehåller många gratänger, nästan varje bild visar en gratängform. Men det är ju så himla smidigt att tillaga mat i ugnen där den klarar sig själv. Hoppas ni hittar nå gott i veckans matsedel!

Matsedel v.18 april/maj 2018

Köttfri måndag
Som vanligt börjar vi veckan med en köttfri maträtt och den här veckan blir det den smarriga och mättande broccoligratängen. Ät den tillsammans med en sallad, såå gott.



Tisdag
Den här veckans kycklingrätt är en smakrik och god kycklinggratäng där du slipper steka kycklingen först. Så himla skönt att slippa stekos.



Onsdag
Ingen vecka utan fisk, oftast är det lax men det finns några riktigt goda torskrätter i arkivet också.



Torsdag
God och smakrik mat med minimal ansträngning, det säger väl ingen nej till. Det här receptet kom till av en slump. Ibland lyckas man extra bra trots ändrade planer.



Mysfredag
Arbetsveckan avslutas med min favoritsallad men den super-duper-goda dressingen. Blanda ihop allt på ett fat och ringla dressingen över eller servera allt i skålar och var o en får blanda ihop sin egna sallad.



Veckans godsak
Första gången jag bakade dessa kakor var det jul, men de här smarriga kakorna passar året runt.

lördag 28 april 2018

Mycket nytt o gott

Nu när grillsäsongen är igång så gör vi som vanligt - grillar mest varje dag. 

Självklart blev det grillat till middag i dag också och i dag blev det grillad högrev. Har ni provat det? Det var första men absolut inte sista gången vi grillade högrev. Så himla gott och så himla mört. Innan vi grillade högreven i skivor fick högrevsbiten koka ett par timmar först.

Tillsammans med sallad (alltid sallad) och en god kall zucchiniröra med smaksatt crème fraîche blev det en perfekt lördagsmiddag.


Nu var det äntligen dags att börja renovera ett av sovrummen. Jag har i veckan lyckats tömma hela rummet så Leif kunde börja riva idag, jag är lite småstolt att jag lyckades få bort alla grejer därifrån. Tyvärr har inte alla grejer hittat nya bra platser utan de har fortfarande tillfälliga platser...i vardagsrum, kök och hall. Men snart.....då ska jag ha ordning på alla grejer.

Jag var tvungen att göra lite roligt i dag också 😀 så i morse bakade jag en mjölk- och äggfri blåbärs- och kokoskaka som jag har gått och klurat på ett tag. Nu fick jag äntligen testa om receptet blev lika bra som jag trodde när jag funderade ut det. Och vet ni! Det blev supergott. Ingen kan sakna varken ägg eller mjölk, i alla fall inte i den här kakan. Recept kommer....


Nu har jag satt mig i soffan med en kopp te helt för mig själv och njuter av lugnet. Isak är nere i sitt rum, Olivia jobbar och Leif o Ida är ute o ränner med kompisar så jag har tv:n och soffan helt för mig själv. Ganska skönt faktiskt 😎

Hoppas att ni också har haft en härlig lördag!

fredag 27 april 2018

Finally

Äntligen blev det grillpremiär även för oss i år!

Jag blev så glad igårkväll när jag såg att grillen hade tinat fram och då var Leif snabb att bestämma att det skulle bli grillmiddag i dag. Jag sa inte emot. Men som ni kanske kommer ihåg var jag ju så så sugen på italiensk after work i dag. Det blev inte småplock med italienska smaker men däremot firade jag in helgen med en Aperol spritz en riktigt god fredagsdrink med ursprunget i Italien.


Vi hade inte förberett nån middag och hade inget kött framtaget så vi var tvungen att åka o handla efter jobbet dessutom behövde Isak skjuts till o från träningen så det blev en sen middag till Let's Dance. Men den som väntar på nå gott....

Vi grillade min grillfavorit flankstek, sparris, zucchini och majskolv, till det åt vi sallad och ugnsstekt potatis o sötpotatis. Såå himla god middag. Det enda som saknades var en smarrig efterrätt 😀

torsdag 26 april 2018

Vi fortsätter fira - Bubbeltorsdag

Alltså Luleås basketdamer är ju bara bäst! Fem raka SM-guld talar sitt tydliga språk.

Igår var det dags igen för att fira ett SM-guld i basket och firandet ska fortsätta i flera da'r 😀 Tyvärr vann de guldet på bortaplan så vi kunde inte vara på plats och fira direkt efter slutsignalen som vi gjorde i fjol. Kommer ni ihåg? Här kan ni läsa mer om det. På söndag ska de firas på sta'n och då räknar jag med att vi är där.

Härligt rött bubbel med smak av jordgubbar gör att jag längtar extra mycket till sommaren.

Jag var sugen att gå på italiensk after work i morgon men kompisen jag frågade kunde inte följa - för hon ska till Italien. Så för henne blir det inte bara en italiensk AW utan en italiensk vecka. Härligt för henne. Hoppas hon får äta riktigt mycket gott.

Jag får fixa en egen After Work hemma med en massa småplock med goda italienska smaker. Jag är så sugen på lite mozzarella, pesto, omelett, parmaskinka, oliver och prosecco. Låter det inte gott? Så enkelt att fixa också. Men vi får se vad det blir. Imorgon är jag kanske sugen på nå helt annat.

En fördel med snö är att man kan använda den som kyl 😀

Äntligen Vårtecken

Efter lite strul både här och där fick jag dock till slut månadens Smakbox med tema Vårtecken. Den som väntar på nå gott...

Som vanligt innehåller boxen några gamla favoriter och några spännande nyheter. Den här boxen innehöll mycket dryck - perfekt att svalka sig med när solen börjar värma. Mitt nya favorit-te från Lipton som är berikat med antingen c- eller b-vitamin fanns också med i boxen. Ni måste prova! Ida siktade in sig på Hello-Kitty-godis, medan jag väljer choklad från nötfria Malmö Chokladfabrik när jag äter godis.

Mycket gott i en box!
Ser ni nå gott och/eller spännande?

Bacon Bits tycker jag låter gott att strö över en sallad och perfekt för mig med färdigstekt bacon så man slipper stekoset som jag inte alls gillar. Portionsförpackning färdigkokt ris som man bara behöver värma i micron låter himla smidigt, framför allt nu när några i familjen vill ha kolhydratfattiga tillbehör medan andra gärna vill ha potatis, pasta eller ris till maten. Färdigkokt ris innebär en kastrull mindre på spisen.

Santa Marias nya kryddtuber är en storfavorit och jag använder dem nästan dagligen. Har ni inte provat så är det dags. Framför allt vitlök och ingefära använder jag ofta, så smidigt att alltid kunna använda färsk utan större ansträngning.

Jag har den vanliga boxen men det finns även en Smakbox Balans med mindre sötsaker och mer gluten- o laktosfritt och vegetariskt. Vilken skulle ni vilja ha?

Fina Ida 💕 Kortet har hon tagit själv dessutom. Visst blev det bra?

Om du startar en prenumeration (utan köptvång) får du 15% rabatt på första boxen 
och dessutom en flaska exklusiv ekologisk rapsolja från Gunnarhögs Gård (värde 60 kr). 
Det enda du behöver göra för att ta del av detta erbjudande är att använda 
rabattkoden MATRO 
när du startar din prenumeration här.

Erbjudandet räcker så länge det finns kvar av Vårtecken-boxarna. Tyvärr är Smakbox Balans redan slutsåld men det finns fortfarande kvar av den "vanliga", dvs den som jag prenumererar på.

tisdag 24 april 2018

Enkel fläskfilégryta

Glömde ge er detta recept i går, så då får ni det tidigt i dag istället. En enkel men god fläskfilégryta med vanliga ingredienser som man oftast har hemma. Man kan använda detta som ett grundrecept se'n kan man tillsätta lite vad man vill och tycker om till grytan t.ex. broccoli, svamp, minimorötter, soltorkade tomater, oliver och/eller bacon.


Enkel fläskfilégryta

1 kg fläsk(ytter)filé
2 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
200 gram philadelphiaost
2 msk tomatpuré
1 msk oxfond
1 msk balsamvinäger
0,5 msk soja
salt o peppar

Putsa filéen och skär i skivor. Stek, salta o peppra. Lägg åt sidan.
Koka ihop crème fraiche, grädde, philadelphiaost, tomatpuré, fond, balsamvinäger och soja.
Smaka av med lite salt och peppar.
Lägg ner det stekta köttet och låt allt koka ihop, och bli varmt, i några minuter

Jag serverade stekta champinjoner bredvid eftersom vissa i familjen inte tycker om det. Annars hade jag tillsatt det direkt i grytan. Dessutom serverade jag stekt vitkål, sallad och klyftpotatis till.


Tisdagar innebär oftast att både jag och Ida är tidiga på jobb o skola. Det brukar vara skönt att komma igång tidigt men i dag var det lite småsegt att stiga upp för jag kunde inte somna igår utan låg istället o tänkte på möten jag hade igår. Jag lyckades ha två olika möten med tjuriga människor som vägrade lyssna på andras åsikter. Det var två helt olika ämnen det handlade om men lika inskränkta människor. Svårt att komma framåt när det är så...

Ja, ja nu är det (nästan) glömt och jag ska försöka släppa det. Knäppa oförstående människor kommer man alltid stöta på lite då o då, tyvärr. Maximal otur att jag lyckades pricka in två på samma dag.

Hoppas ni får en bra tisdag med trevliga möten!

söndag 22 april 2018

Söndag

Då var det söndagkväll igen och det är dags att börja med alla förberedelserna inför en ny arbetsvecka. Ska bara skriva till er och dricka upp mitt efter-maten-te först....

Igår bakade jag mina favorit-äppelmuffins utan socker och gluten som jag njöt av till efterrätt igår och till eftermiddagsfika idag. Eftersom det är så sällan jag äter godsaker njuter jag extra mycket när det väl blir av. Och det var väldigt lyckat med nybakat go'fika i dag för vi fick gäster som vi bjöd på mackor o pålägg och muffins med grädde.


Det är supersällan jag bakar numera så det är så himla kul när jag väl gör det. Men det känns väldigt ovant och jag känner mig inte alls lika säker som jag brukar vara när det gäller bakning. Jag tror jag ska baka lite matbröd nu nån dag för att glädja Ida som älskar mitt hembakade bröd.

Till middag gjorde jag det enkelt för mig genom att ta fram laxfiléer som jag bara kryddade med salt och citronpeppar och sen ugnsstekte. Till det åt vi broccoli, blomkål, potatis, sallad och fetaostkräm. Så gott och så otroligt enkelt!


Nu är teet uppdrucket och jag ska göra matlåda, packa väskor, ta fram kläder, fundera på middag till imorgon och se'n ska jag tillbringa resten av kvällen i soffan och se Mästarnas mästare och Robinson. Söndag är nog enda tv-kvällen för mig, på vardagskvällar hinner jag sällan se nånting. Tv:n kan stå på men oftast håller jag på med annat samtidigt.

Matsedel v.17 sista veckan i april 2018

I dag blev det en alldeles för tidig morgon för mig. Förstår inte varför jag vaknade före sju och inte kunde somna om. Ja, ja, inget att fundera o deppa över, jag får ju fler timmar på mig att njuta av denna lediga söndag nu.

Tack vare att jag steg upp så tidigt så får ni veckans matsedel extra tidigt. Hoppas ni hittar nå gott som gör er nyfikna att prova eller att jag ger er lite inspiration till nya rätter.


Matsedel v.17 sista veckan i april 2018

Köttfri måndag
Som vanligt börjar vi veckan med en meatfree monday och väljer något annat än kött. Broccolisoppa av alla de slag är Idas favorit sedan förskoletiden då hon bjöds på en variant som var så god så hon frågade efter receptet. Sedan dess är broccolisoppa hennes "grej".



Tisdag
Den här smarriga laxen är min nya laxfavorit. Har ni provat att krydda lax med curry? Om inte, så är det dags att prova nu.



Onsdag
Mitt i veckan passar det att äta, och framför allt att laga, en enkel gratäng. Har ni kvar både pasta och kyckling i kylen så går det supersnabbt att slänga ihop den här gratängen.



Torsdag
Lamm äter vi inte speciellt ofta, men ibland händer det. Här serveras lammsteken med en fräsch potatis.



Mysfredag
På fredagar vill jag sitta länge vid middagsbordet och då passar det med "plock-mat". Fixa i ordning alla tillbehör till club sandwich, men sedan får var o en plocka ihop sin egen favoritmacka.



Veckans godsak
Glass är ingen storfavorit hos mig. Men den här glassen är bland det godaste jag vet och man kan inte tro att den är så himla enkel att göra.

lördag 21 april 2018

Bästa tjejen

Ida älskar basket och i dag var det dags för hennes klubbs stora avslutning med prisutdelning, fika och stafetter. För Ida var det absolut roligaste att hon fick årets träningspris. Stolt tjej! Ida spelar i Vråken och extra roligt var det att priset delades ut av två gamla Vråkare som numera är ligaspelare, Jonatan Arvidsson i BC Luleå och Felicia Camara-Ponturo i Visby Ladies.


När man tycker något är riktigt roligt då är det lätt att vara flitig!

Luleå är en riktig basketstad med många basketspelande ungdomar och två elitlag, Damerna spelar final o vi hoppas på det femte raka guldet och herrarna är i semifinal o vi hoppas de går vidare till final och kan försvara sitt guld.


Dagens planer för mig var att städa, röja och rensa i ett av våra sovrum som vi använt som förråd men som nu ska storrenoveras innan det ska användas som sovrum igen. Och jag lyckades riktigt bra! Jag var lite seg att komma igång men se'n flöt det på bra och jag är så nöjd med allt jag har hunnit i dag men det blir till att fortsätta imorgon.

Efter gårdagens tråkmiddag då jag bara åt te och ägg fick jag idag njuta av en god fläskfilégryta med smarriga tillbehör och se'n lyxade jag till det med efterrätt också. Den som väntar på nå gott...

Nu ska jag fortsätta njuta av denna lugna härliga lördag!

fredag 20 april 2018

Lchf-tagliatelle

Till söndagens smarriga räkgryta gjorde jag lchf-tagliatelle utan mjöl, som blev mycket godare än vad jag trodde det skulle bli. Kul att bli positivt överraskad. Har ni provat göra pasta utan mjöl nångång?


Lchf-tagliatelle

4 ägg
1,25 dl (125 g) färskost t.ex philadelphiaost
2,5 msk fiberhusk

Vispa äggen poröst.
Vispa ner färskost och fiberhusk.
Låt smeten svälla någon minut.  
Häll smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg ett bakpapper över och börja kavla ut till papperskanterna. 
Låt papprena vara kvar under gräddningen. 
Grädda i 150 grader i ca 10 minuter. 
Låt svalna och ta sedan bort översta pappret och skär tunna strimlor av degen.
Den är sedan klar att användas.

Jag tyckte att tagliatellen blev snäppet för tjock så jag funderar på att prova göra om receptet efter 3 ägg nästa gång. Eller så kan man fördela smeten på två plåtar. Den färdiga tagliatellen kan förvaras i kylskåp i några dagar eller frysas ned och sedan bara värma nästa gång man ska äta den.

Det här kommer jag verkligen att göra fler gånger. Ser inte så speciellt ut, men det var bättre och godare än vad det ser ut. Provar kanske att göra ett av mina favoritrecept med tagliatelle, det här.

Pasta-smet redo att kavlas ut.
Kavlad och färdiggräddad mellan två bakplåtspapper.
Skuren och redo att serveras. Ser inte så kul ut så här....
...men tillsammans med en gryta blir det riktigt smarrigt.

Fredag brukar innebära mysig matlagning med ett glas vin i handen. Men i dag då det bara är jag, Isak och Ida hemma ändrade vi rutinen och skippade matlagningen och vinet. Det blev Subway-macka och sushi till barnen medan jag som inte var så hungrig nöjde mig med en kopp te, ett ägg och en chokladbit. Helt ok det också för fredagskänslan och vetskapen om två dagar ledigt med sovmorgon är ju oförändrad.

Nu ska jag städa köket innan jag slänger mig i soffan för när jag väl har hamnat där lär jag bli kvar.

Ha en härlig fredagkväll!

torsdag 19 april 2018

Zucchini- och kycklingfärsgratäng

Igår gjorde jag en god lchf-gratäng med zucchini och kycklingfärs och det gick superfort att fixa midda'n eftersom jag hade stekt färsen dagen före. Bästa vardagstipset!


Zucchini- och kycklingfärsgratäng

500 g kycklingfärs
3 msk tomatpuré
4 msk röd pesto
salt och peppar
1 d grädde
1 mozzarella
1 zucchini
riven ost

Skär zucchini och mozzarella i ganska tunna skivor. 
Fräs kycklingfärsen, krydda med salt o peppar. Tillsätt tomatpuré, pesto och grädde. 
Koka ihop några minuter.
Varva färs, zucchini och mozzarella i en ugnsfast form. Strö över riven ost.
Grädda i 200 grader i 20-30 minuter.


En riktigt god gratäng med smaker som jag gillar, men det hade gått minst lika bra med vanlig köttfärs. Känslan när jag åt var att det var vanlig köttfärs och inte kycklingfärs och tomatkryddningen gjorde ju också att det var köttfärs-känsla över rätten.

När jag varvade gratängen såg den jättetorr ut och jag var i valet o kvalet om jag skulle tillsätta mer grädde. Men det var tur att jag inte gjorde det för zucchinin vätskar av sig jättemycket så det behövdes definitivt inte mer vätska i gratängen.

Brukar ni äta kycklingfärs? Vad tycker ni om det?


Torsdag, solen skiner och imorgon är det fredag - Kan knappt bli bättre!
I dag har vi inte varit lika förutseende som igår och förberett nån middag så tyvärr blir det middag lite senare idag, men jag tar en kopp te i väntan på mat och njuter av lugnet....och skriver till er.

Se'n ska jag ta o planera lite goda middagar och efterrätter till helgen. Vad ska ni äta?